Ko je bio Sir Aleksandar Fleming?

 

Sir Aleksandar Fleming

Od močvare do upale pluća, dobro se dobrim vraća. Aleksandar Fleming i Čerčil. 

 

Njegovo prezime je bilo Fleming, i bio je siromašan škotski seljak.

Jednog dana, dok je radio da bi stvorio egzistenciju za svoju porodicu, začuo je vapaje za pomoć koji su dolazili iz obližnjih močvara …

Bacio je alat i otrčao do močvare. Tamo je, do struka u crnom mulju, bio prestravljeni dečak, vrišteći i boreći da se oslobodi. Farmer Fleming je spasio dečaka od onoga što bi se moglo opisati kao spora i zastrašujuća smrt.

Sledećeg dana, otmena kočija se pojavila u dvorištu skromne Flemingove kuće. Elegantno obučeni plemić sišao je iz kočije, te se predstavio kao otac dečaka kojeg je farmer Fleming juče spasio.

“Želim Vas nagraditi,” rekao je plemić. “Spasili ste život mog sina.”

“Ne, ja to ne mogu prihvatiti”, odgovorio je škotski seljak ponosito, odbijajući ponudu.

U tom trenutku, farmerov sin se pojavio na ulaznim vratima kuće.

“Da li je to Tvoj sin?” upita plemić

“Da” – ponosno je odgovorio farmer

Imam predlog za Vas – reče plemić. “Dopustite mi da mu pružim obrazovanje koje će imati i moj sin. Ako je na svog oca, on će, bez sumnje, izrasti u čoveka na kojeg ćemo obojica biti ponosni.”

I to je i učinio…

Sin seljaka Fleminga je pohađao najbolje škole i u roku diplomirao St. Marys Medicinsku Akademiju u Londonu, te je postao poznat širom svijeta kao:

Sir Aleksander Fleming. Pronalazač antibiotika penicilina i dobitnik Nobelove nagrade 1945 godine za medicinu.

Godinama kasnije, sin onog istog plemića čijeg je sina spasio farmer Fleming zaradio je tešku upalu pluća, koja je u ta vremena bila isto što i smrtna kazna.

Ono što mu je u tom trenutku spasilo život bio je Penicilin, odnosno antibiotik koji je Aleksandar Fleming otkrio.

Pitate se kako se zvao taj plemić? Odgovor je Lord Randolph Churchill

A kako li se zvao njegov sin?

Sir Winston Churchill. Državnik koji je spasio svet od Hitlera i fašizma.

. . .

Godine 1999, američki magazin Tajm (Time) imenovao je u svojem izdanju da je Sir Aleksandar Fleming (1881 – 1955) bakteriolog, nobelovac i velikan medicine za jedan od 100 najvažnijih ljudi u 20. veku, navodeći sledeće objašnjenje:

“To je bilo otkriće koje je promenilo tok istorije. Aktivni sastojak u toj epruveti, koji je Fleming nazvao penicilin, ispostavilo se da je sredstvo protiv infekcija ogromnog potencijala. Kada je konačno priznata za to što je bila, najviše delotvorni lek za spasavanje života u svetu, penicilin će zauvek izmeniti lečenje bakterijskih infekcija. Do sredine ovog veka, Flemingovo otkriće je izazvalo veliku eru farmaceutske industrije, stvarajući sintetičke peniciline da bi pobedili neke od najdrevnijih bolesti čovečanstva, uključujući sifilis, gangrenu i tuberkulozu.”

Napomena Redakcije: Gornja priča iz života velikog naučnika se javlja na internetu kao cirkularno pismo i po svemu sudeći nije istorijski verodostojna ali je inspirativna za čitaoce.

.