Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Teniski lakat lečenje – ili kako se prirodnim putem leči lateralni epikondilitis i upala tetiva

 

 

Teniski lakat simptomi i lečenje – lateralni epikondilitis

Kako sam dobio teniski lakat i kako se prirodnim putem leči upala tetive zvana lateralni epikondilitis

 

Teniski lakat lateralni epikondilitis lecenje simptomiTeniski lakat se ne dešava nekom drugom. Baveći se baštovanskim radovima u jednom trenutku sam shvatio da me boli lakat, to jest jedna tačka na laktu. S obzirom da sam bio u ozbiljnim jesenjim radovima i da sam kopao silne neke rupe za tuje u tvrdoj zemlji ilovači, prihvatio sam kao normalnu činjenicu da mi je bol nastao od baštovanskih aktivnosti ašovom i kopanja tvrde zemlje. Nisam obraćao pažnju jer bol nije bio nešto posebno jak.

Medjutim, bol nikako nije prolazio sledećih dana. U redu sačekaću malo, namazaću nekim prirodnim kremama i to će proći. Imao sam kod sebe BioMuscular gel za povrede i uboje baziran na dejstvu lekovite biljke arnike koji mi je uvek pomogao kod upale ligamenata, modrica i uboja. Mazao sam ga par dana, bilo je poboljšanja ali bol nije prestajao.

U redu, izgleda da moram da upotrebim „tešku artiljeriju“ pomislio sam i otišao do Jelene, farmaceuta čarobnjaka, koja je i napravila BioMuscle po receptima starih majstora travarstva. On je žena farmaceut alhemičar ili kako ja volim da je nazovem techno šaman koja je uvek imala neku efikasnu kremu i rešenje za sve vaše tegobe oko mišića ili kože. Tim pre što je saradnik i glavni istraživač poznatog dermatologa profesora Milojevića, pa se u njenoj „kuhinji i labaratoriji“ uvek nešto novo dogadja i stvara.

Objasnio sam joj u čemu je problem, a ona mi je dala jednu specijalnu antireumatsku kremu, malo pojačanu vrlo aktivnim supstancama, i rekla da ako mi ona ne pomogne, onda pravac kod lekara, nešto degenerativno je u pitanju. Mazao sam par dana kremom lakat, bilo je nekog efekta ali bol nije prolazio. Ups, već sam postajao zabrinut a i ruka, desnica moja, počela je da me od bola budi noću. Danju nisam ništa radio sa njom, pogotovu nisam nosio teške stvari, samo sam kuckao sa njom po računaru.

Tako je prošlo par nedelja. Nakon Jelenine kreme pokušao sam i sa Gavez gelom, uljem japanske metvice, hepatrombin kremom. Nikakvi efekti. Vidim ja ovo ne prolazi. Odlazim kod autoriteta, čuvenog profesora Georgijevića, ortopedskog hirurga, on me samo dotače, ja klimnuh glavom na izazvani bol njegovim gestom, i on reče: „Teniski lakat“.

„Teniski lakat ili Laterali epikondilitis, kako se stručno naziva, predstavlja zapaljenski proces na tetivama spoljašnjeg dela lakta, odnosno na epikondilu gde se mišićne tetive ekstenzora ručja i prstiju pripajaju.

Simptomi ovog stanja mogu da budu blaži uz neznatan i tih bol, ali mogu da prave i ozbiljne posledice i bolove, gde pacijent od bola ne može čak ni da podigne čašu s vodom. U stvarnosti, blaga inflamacija – upala, često može da bude zamenjena degenerativnom promenom na tetivama ekstenzora, posebno na M. ekstenzor karpi radialis brevis.“

„Slušaj mladiću – poče profesor Georgijević – imaš teniski lakat, upalu spoja tetive nadlaktice sa kostima. Dosadna i uporna bolest koja se leči vremenom. Malo kasniš sa dolaskom na pregled, tako da ću ti sada objasniti šta da radiš, to je krio terapija, ali sumnjam da će imati efekta jer ti je već prošlo dugo vremena i povreda je hronična. Krio terapija pomaže u prvim danima povrede, ako povreda odstoji, kao u tvom slučaju, postaje neizvesno da li će pomoći. Dakle, šta treba da radiš: strogo mirovanje, uveče uzmeš led i 3 minuta hladiš bolno mesto prevlačeći led preko priboja, od dozdo na gore, kao da se masiraš. Ruka mora da bude strogo nepokretna, da miruje. Nakon 3 minuta hladjenja, ne pomerajući povredjenu ruku, zaviješ je peškirom i držiš tako 12 minuta. Posle toga ideš na spavanje i ne napreži ruku tokom dana – ne kuckaj na tastaturi, od toga se i dobija teniski lakat. Teniski lakat je profesionalna bolest tenisera, daktilografa, majstora sa čekićem, baštovana, kuvara. Radi tretmane deset dana uzastopno i posle se javi na kontrolu.“

Krenem ja sa krio terapijom ali ne slušam baš profesora, radim po svome, sredjujem po kući, kuckam na računaru, i tako redom naprežem ruku. Bol ne prolazi. Na kraju priznajem ženi da ne mogu više ni da usisavam, jer moram da lečim ruku i lakat. Žena negoduje, misli da izmišljam. Pozivam se na profesorov autoritet, ali kom mužu žena veruje. Šalje me ona kod svog lekara – hirurga ortopeda.

Njen lekar me prima, snima lakat na rendgenu i konstatuje isto što i profesor – dobio si teniski lakat. Ko zna zna, mislim se u sebi i pitam se što nisam otišao kod profesora Georgijevića na kontrolu. Kaže meni pak novi doktor: „Slušaj, mogu da ti dam inekciju kortikosteroida, ona će ti umanjiti bol, ali ako posle mesec dana počne ponovo da te boli, moramo na operaciju lakta.“

„Neću kortikosteroide“ – odgovaram, „znam šta su i kakvo degenerativno dejstvo imaju na tkiva.“

Lekar mi onda preporučuje da pijem nešto za umirenje bolova, brufen, da mažem sa brufen kremom i da mi stavi ruku i lakat u gips, jer to ne može da prodje bez mirovanja. Kakav gips! Kao jogunasti pacijent odbijam gips, i rešavam da pokušam hemijskim sredstvima – brufenom, mada je i pošteni doktor rekao da od toga neće da mi bude vajda.

Brufen mast ne deluje uopšte. Brufen tablete deluju, ali ko će da pije tablete stalno, jer one znaju da oštete želudac. Razmišljam šta dalje. Jedan od sportskih lekara mi preporučuje lek za upalu tetiva. Pokušavam sa njim, ima efekta ali su sporedni efekti užasni, mučnina i 2/3 uputstva za upotrebu je ispisano o negativnim posledicama leka. Odustajem od toga. Prelazim na aspirin, i gle čuda, aspirin deluje.

Pijem aspirin i bola nema. Ne pijem aspirin, bol se vraća. Moram da popijem 1000 mg aspirina dnevno da bi bol nestao. Hajde pokušaću da mirujem i da se aspirinom izlečim. Ali ne ide, i dugotrajna upotreba aspirina u tim dozama dovodi do posledica na probavni trakt. Odustajem od aspirina.

Prošlo je već nekoliko meseci, bol je malo manji ali traje.

Odlazim kod drugarice homeopate na novi eksperiment, sa samim sobom. Uzima mi sve podatke i daje mi konstitutivni lek. Kaže moramo da sačekamo mesec dana. U redu čekamo i beležimo promene. Prodje mesec dana ali bez uspeha. Nismo pogodili lek. Uzimamo drugi homeopatski lek. Čekamo još mesec dana. Nema rezultata. Preporučujemo mi da uzmem Arniku LM za umirenje bolova u apoteci Jevremovac. Uzimam. Deluje!!! Jedna kuglica dnevno i bol nestaje. Ali kad ne uzmem kuglicu, bol se vraća.

Drugarica homeopata mi preporučuje da uzmem jači lek, Arnica LM 4. Uzimam lek iz apoteke i krećem sa upotrebom, ali avaj, sa ovim lekom uopšte nema efekta. Ne deluje. Misterija. Doduše, ispostaviće se da je kasnije delovalo na moje upaljene ligamente kolena, ali ne i na lakat. Odustajem od homeopatije.

Predlažu mi da idem na akupunkturu, ali ja ne volim igle i bockanje, alergičan sam na to. Prvi put kada su me bockali igle su iskakale iz mog tela, toliki je neki unutrašnji otpor prema njima.

U svim tim istraživanjima šta deluje na moj lakat prošlo je više od godinu dana. Bol je trajao, ali vremenom je za nijansu bivao sve manji. Primetio sam da ne smem da se naprežem, ni da kuckam na tastaturi, odmah se bol uvećavao. Poslove u vrtu sam potpuno zapostavio. Čak me je lakat boleo i tokom plivanja.

U medjuvrmenu dve moje bliske rodjake, upoznate sa mojom golgotom, savetuju me da odem kod jednog starog lekara koji daje neke inekcije i lišava te bola. Njima je pomogao i otkočio im išijas i ukočenost vrata. Pitam jel to neka alternativa, da ne gubim vreme. A nije, tvrde one, on je pravi doktor, iskusan. Poverovah im, a znate kako je, vera u lek je pola isceljenja. Odoh kod doktora, ali odmah se moja vera izgubi. Doktor jeste klasičan, ali mu je metod alternativan – energetsko informaciona medicina. Daje mi inekciju fiziološkog rastvora koji je napujen informacijama i energijom, zapisom da mi mora biti bolje. Čist alternativni hi tek šamanizam. Vidim ja da mi se loše piše, na placebo lekove slabo reagujem. Doktor me bocka i kaže samouvereno: „Sačekajte par minuta, bol će vam proći.“ Čekam ja, dok me lakat još više boli od inekcije. Ništa ne prolazi. Čekam 10 minuta, 20 minuta, pola sata, ništa. Doktor se čudi, njegova inekcija nedvosmisleno pomaže tetkicama, ali meni neće. Daće mi još jednu. Hladan znoj me obliva, ko voli inekcije, ali pristajem. Daje mi inekciju i šalje me kući sa obećanjem da će bol proći sutradan. Ako ne prodje, da mu se javim, da ponovimo.

Sutradan ništa novo. Javljam se doktoru, moram da ispoštujem pare koje sam dao i moje rodjake. Kaže meni doktor, dodji ponovo na bockanje, zadaćemo jaču informaciju leku, tvrdoglav ste pacijent. U redu, trpim sve i ponovo odlazim na inekciju za moj teniski lakat. Ni ona ne deluje i ja odbijam da se ponovo javljam doktoru i njegovim inekcijama, sve je počelo da me podseća na eksperimente doktora Mengelea, ko zna možda zada informaciju inekciji da dobijem plave oči.

Onda odlazim po preporuci jednog prijatelja iz Grčke kod neke ruskinje, koja u Srbiji leči holistički, kako se to popularno kaže. U stvari, masira te, gnjavi i sve vreme pokušava da ti proda gomilu američkih vitamina, minerala i biljnih preparata iz neke ruske multilevel mreže. A onda te pošalje kod nekog kvazi profesora koji ima ekstremno jaku bioenergiju i koji ti odmah kaže da si na umoru, i da moraš da prodješ makar 10 tretmana po 50 eura da bi ti bilo bolje. Nakon dva početna tretmana vidim da od nje nema vajde, spašavam si pare i napuštam alternativni postupak, čudeći se mom prijatelju soluncu u kakve alternativne prevarante ima poverenja.

U medjuvremenu, lekar ortoped moje žene, zabrinut za moje zdravlje i moju ženu, koja sada po kući sve mora da radi sama, šalje me kod fizijatra na čitav set tretmana – laser, ultrazvuk, elektro masaža i elektro stimulacija, i opet neke farmaceutske kreme mazalice sa slikama crvenih zglobova. Čak mi i kače one japanske plave trake što ih ponekad nosi Novak Djoković ili Rafael Nadal, kako bi mi relaksirali tetive. Osećam se jako važno sa tim plavim trakama na rukama. Svima ih pokazujem po kafićima i namerno nosim majice sa kratkim rukavima da se one vide. Daju mi doktorke i set vežbi da radim kući i ojačam ruku, kao i steznik ispod lakta, da smanji opterećenje na tetivu koja je pod upalom. I idem stoički na tretmane, nije mi baš bolje ali poštujem medicinu. Sve do jednog momenta kada dobijam na laktu jaku alergiju od mazalica i elektro terapije, pa odmah obustavljam proces i tretmane.

Pomislio sam da promenim ishranu. Biću vegetarijanac, ješću samo baznu hranu, prilagodjenu mojoj krvnoj grupi. I to sam pokušao, ali bez uspeha. Na kraju sam digao ruke od svega i pustio da priroda učini svoje. Nisam ni pretpostavljao kako je ovo dosadna i uporna povreda, a da uopšte nisam ni igrao tenis.

Na kraju, nakon dve godine bolovanja i potrage za pravim lekom, sama priroda je učinila svoje. Prošao me je teniski lakat. Žena mi se raduje ozdravljenju i vaspostavljenim radnim sposobnostima, već je spremila niz njenih sportskih rekvizita za osvajanje ATP i Masters turnira po kući. Znate na šta mislim?

Vratite mi moj teniski lakat nazad!

. . .

Zlatko Šćepanović

41 komentara

 • „Pomislio sam da promenim ishranu. Biću vegetarijanac, ješću samo baznu hranu, prilagodjenu mojoj krvnoj grupi. I to sam pokušao, ali bez uspeha. Na kraju sam digao ruke od svega i pustio da priroda učini svoje. Nisam ni pretpostavljao kako je ovo dosadna i uporna povreda, a da uopšte nisam ni igrao tenis.“ То је био једини лек брате само ти ниси издржао. Прошао сам ја све то и све је тачно. Нико ти не верује да си стварно болестан и да не можеш ни оловку да држиш а камоли чашу. Ја сам тениски лакат добио од рачунарског миша. Лекари не знају ништа. То су обичне замлате. Проблем настаје услед затроване хране, поготову свињског меса, паштета, слаама, брзе хране, пецива. Прошао ми је тениски лакат за само 22 дана од како сам почео да се храним вегетаријански према крвној групи. наставио сам и даље тако да се храним и да радим као и пре и тениски лакат се није више појавио. Ти си био одличан пацијент за узимање пара али ја сам схватио то на време и могу рећи МЕДИЦИНА ЈЕ МАФИЈАШКО УДРУЖЕЊЕ У КОНГЛОМЕРАТУ СА ФАРМАЦЕУТСКОМ МАФИЈОМ ЗА УЗИМАЊЕ ПАРА ОД НЕОБРАЗОВАНОГ НАРОДА. ДА ЛИ ПОЗНАЈЕТЕ НЕКОГА КОЈЕГ ЈЕ ЛЕКАР ИЗЛЕЧИО. Када све ово знам дође ми да се врати у прошлост и барем двојици лекара саспем зубе у грло јер су ми се чак и подсмевали на мојим „хроничним“ болеситм атипа „тениског лакта“.

 • „Pomislio sam da promenim ishranu. Biću vegetarijanac, ješću samo baznu hranu, prilagodjenu mojoj krvnoj grupi. I to sam pokušao, ali bez uspeha. Na kraju sam digao ruke od svega i pustio da priroda učini svoje. Nisam ni pretpostavljao kako je ovo dosadna i uporna povreda, a da uopšte nisam ni igrao tenis.“ То је био једини лек брате само ти ниси издржао. Прошао сам ја све то и све је тачно. Нико ти не верује да си стварно болестан и да не можеш ни оловку да држиш а камоли чашу. Ја сам тениски лакат добио од рачунарског миша. Лекари не знају ништа. То су обичне замлате. Проблем настаје услед затроване хране, поготову свињског меса, паштета, слаама, брзе хране, пецива. Прошао ми је тениски лакат за само 22 дана од како сам почео да се храним вегетаријански према крвној групи. наставио сам и даље тако да се храним и да радим као и пре и тениски лакат се није више појавио. Ти си био одличан пацијент за узимање пара али ја сам схватио то на време и могу рећи МЕДИЦИНА ЈЕ МАФИЈАШКО УДРУЖЕЊЕ У КОНГЛОМЕРАТУ СА ФАРМАЦЕУТСКОМ МАФИЈОМ ЗА УЗИМАЊЕ ПАРА ОД НЕОБРАЗОВАНОГ НАРОДА. ДА ЛИ ПОЗНАЈЕТЕ НЕКОГА КОЈЕГ ЈЕ ЛЕКАР ИЗЛЕЧИО. Када све ово знам дође ми да се врати у прошлост и барем двојици лекара саспем зубе у грло јер су ми се чак и подсмевали на мојим „хроничним“ болестима типа „тениског лакта“.

 • @ dom. Strahinja

  Vi ste imali sreće, ne verujem da vam je hrana rešila problem sa teniskim laktom. Postim redovno i nije mi bio problem da uskladim svoju ishranu sa preporukama za baznu hranu, čak sam u nekim postovima živeo samo na voću ali ne, nije mi pomoglo oko teniskog lakta.

 • da li su vam bili utrnuti prsti, mali prst i prst do njega?
  Bilo je svega ali se nekako smirilo ali ovo je novo i ne znam da li je uzrok ta bolest.Ako ste se sreli sa ovim molim vas pomozite mi!
  Unapred zahvalna jedna Krusevljanka!

 • @ radica

  Ne nisu mi trnuli prsti. Idite ne pregled kod lekara da vas pregleda. Može biti neko uklještenje, grč mišića, upala nerava, verovatno prolaznog karaktera. Možda vam nedostaje magneziuma pa vam trnu mišići.

  Ipak, ako vam traje problem, obidjite lekara.

 • epikondilitis, teniski lakat, nazovite kako hoćete.. nije rezerviran samo za tenisače kao što i sama priča kaže. Bol je dosadna, od lagane do toliko jake da brojite zvijezde pri laganom pokretu ili stiskanju šake.
  Meni se prvi puta javila lalgana prolazna bol u laktu od manitog korištenja kompjutera (touch pad) i učestalo nasanjanje na lakat, također prilikom rada na kompjuteru ili gledanju filmova. Isprva sam pomislio da je riječ o upali mišića pa nisam obraćao previše pažnje. bol se javljala svakodnevno, a kasnije i prilikom treninga s utezima. počeo sam mazati sa raznim gelovima ( polar ice, planinski balzam ) bez efekta. onda sam probao deep relif gel, triput dnevno, bez ikakvog učinka. otišao sam doktoru i tamo sam odlazio 10 dana na ultrazvuk. zadnjih par puta stavili su mi fastum gel umjesto običnog gela koji se koristi kao kontaktno sredstvo. istovremeno sam počeo nositi trakice (znojnike) malo ispod lakta i na zapešću, iako sam čuo da postoji specijalna za zapešće koja ima dodatak koji ide oko palca. nastojim štedit ruku, ne radim više puno na kompjuteru i mogu reć da mi je bolje…. dovoljno bolje da mogu stisnut šaku svom snagom a da je bol podnošljiva.
  za sada sam bio dovoljno lijen da napravim led 😀
  a onima koji imaju problema savjetovao bi mazanje ledom 5 minuuta bolnog područja i onda mazanje sa gelom (fastum gel mi se pokazao najboljim) jer se tako pojačava djelovanje gela.
  Primjenom bilokojeg gela i elektroterapije riskirate osip, naročito ako ne uklonite dobro svaki trag gela prije struje.
  Nemojte čekat, odmarajte ruku i lječite ju!
  pozdrav

 • @ Danilo Rodela

  Hvala na podeljenom iskustvu i preporukama kako se leči teniski lakat. Dopunjuje priču 🙂

 • Pozdrav,
  Imao sam tacnije pre 4 godine problem sa levim laktom ,prijatelj mi je fizijatar pa sam ga pitao u cemu je problem odmah mi je rekao da je to teniski lakat , bol je bila toliko jaka da nisam mogao casu vode da podignem jednom mi je cak ispala iz ruke i to je ta uzasna bol trajala nekih 6 meseci , nisam mazao ni sa cim jednostavno sam odmarao ruku dok bol nije potpuno prosla , e sad pre jedno 2 meseca evo problema samo sa desnom rukom ne toliko problema kao sa levom ali ipak boli probao sam razne kreme efekta jednostavno nema , sad cekam da vreme ucini svoje usput se pojavila i bol u tetivi od ramena do lakta u nekom polozaju ruka trni ,fizijatar mi kaze da idem na neko pustanje struje ali sam ja ipak za nesto prirodnije ako bude bilo i sve zavisi sta ce se desiti u skorije vreme pozzz svima !

 • Nasa razlicitost je cudna!Meni se bas zasvidjalo putusejstvo Strahinje jer je prosao dug put. Bivsi sam sportista i godinama imam probleme sa tetivama kolena zadnje loze i nisam uspeo to da resim… Od leta pojavio se i bol u laktu desne ruke od nosenja pri adaptaciji moje kuce,tako da mi je pored trcanja izostalo i igranje tenisa.Ostaje mi da i ja sacekam da vreme ucini svoje.Pozdrav

 • Тзв. „тениски лакат“ сам „зарадио“ у теретани још пре десетак година. Од времена почетне повреде до данас, бол се враћао бар једно 5 или 6 пута. Задњи пут, од пре 3 месеца и то после вежбе са теговима за развој бицепса. Да ли већ због година, или чега већ, вежбе загревања зглобова и тетива нису могле да предупреде настанак бола. Једноставно, када то једном добијете, имате велике шансе да се „тениски лакат“ поново јави. Оно што је карактеристично у мом случају јесте то, да никакве масти, помаде (па чак и оне са најјачим дејством)или таблете – не помажу. Покушао сам да не идем код лекара, а да користим разноразне масти и „препоруке“, али без резултата. Оно, што је до сада једино помагало јесте – ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА. Мислио сам да овог пута могу проћи без ње, али не иде. Наравно, као што је већ поменуто – потребно је строго мировање. Напомињем, да се физикална терапија (у мом случају), показала делотворном тек после неких 20-ак дана. Понављам: упорност, физикална терапија и дисциплина (мировање)…

 • zlatko majstore napisao si rat i mir o teniskom laktu a na pocetku tog putesestvija da sam ti zena bio bi izbacen u tri koraka
  ne verujes ni u sta, zato si imao ovakav put a ono u sta verujes, klasicna medicina, je pogresno.. to su agresivne neznalice koje vekovima imaju autoritet jer im ga u strahu daju pacijenti neznalice..klasicna medicina je proslost
  super sto si ozdravio al moraces da izvuces lekciju i hvala tvom romanu iz kog sam saznala sta je meni
  srecno zlatko tolstoju!!!

 • @ mimi

  Čekajte malo, tek smo krenuli sa pisanjem, biće još zdravstvenih tekstova. Tek da pročitate Ilijadu sa upalom grla, ovaj tekst je kratak u odnosu na to 🙂

 • Veoma lepo napisan, duhovit tekst. Cinjenica je da neko vreme nista nema efekta, tako bar izgleda,kao da samo vreme ucini najvise. Ili pak sve procedure daju neki svoj efekat u kumulativnom dejstvu. Ali sta kako i koliko, to nigde precizno ne pise.
  Fizikalna terapija je idealno sredstvo za manipulaciju – moze da se razvlaci do beskraja, a to i jeste cilj. Ne, izleciti sto pre, nego leciti sto duze, razvlaciti terapiju,isprobati sve procedure,da bi se na kraju doslo do nekog efekta.

 • Pomaže fizikalna terapija, dobra je to stvar, samo što je kod teniskog lakta ograničenog delovanja, tu je mirovanje suština terapije 🙂

 • Za takve bolove se ide odmah kod doktora a da se prestane sa mazanjem biljem I odlaskom kod žena travara I šamana I kojekakvih homeopata

 • Mene baš sad boli desni lakat i to još od septembra prošle godine. Probavao sam sa raznim kremama od fastum gela do sinadol kreme i dobio osip. Jedino mi prija konjska mast koja greje(sa ljutom paprikom). Od nje me popusti bol neko vreme. Ali eto, trebale zimske gume da se zamene sa letnjim pa reko ajd da zamenim i tako sam opet na početku sa bolovima u laktu(bilo mi je puno bolje pre zamene skoro da nisam ni osećao bol). Šta reći… Mora strogo mirovanje i čuvanje od svih teških stvari(zato doktor stavi u gips 3-4 nedelje)… Inače boli dugo – proverio sam!

 • Mora da se miruje, nema drugog. I samo da znate, to mesto će vam verovatno zauvek ostati osetljivo na napore.

 • Čitam tgeks i ne mogu da verujem 😀
  Ja sam sličnu priču doživela sa upalama tetiva kolena. Počelo je pre oko godinu ipo dana, ali još uvek nije prošlo. Nema gde nisam bila, šta nisam pila i šta nisam mazala…. Sve u svemu ništa nije pomoglo, samo sam bacila užasno mnogo para!!!!
  Od regularne medicine posetila sam bar 7 lekara i svi su imali različitu dijagnozu, ali rešenje nisu našli… Toliko i o medicini.

  Divan tekst!

 • Zaboravio sam da napišem da postoji jedan slučaj teniskog lakta koji je izazvan gihtom. Onaj ko ima giht (mnogi i ne znju da ga imaju), njemu se kristali mokraćne kiseline talože na tetivama i zglobovima, pa znaju da naprave hronične upale tetiva a i teniskog lakta, što deluje neizlečivo jer bolest malo prodje pa se vrati. Kada se reši giht, reši se i teniski lakat posle par meseci.

 • Ево шта сте могли да примените:

  1) Аспирин, али не перорално, већ као облогу.

  2) Аспирин помешан са содом бикарбоном као облогу.

  3) Витамин Ц помешан са содом бикарбоном као облогу.

  4) Јабуково или неко друго природно сирће као облогу.

  5) Неки од антиупалних чајева као облогу.

  6) Хладно цеђено уље по избору, богато омега 3 киселинама, као облогу.

  7) Неко етарско уље са антиупалним дејством на болно место.

  8) Хладно цеђено уље са рецимо етарским уљем нане као облогу.

  Или све ове методе комбиновано, уз наравно максимално здраву исхрану и мировање.

 • Тениски лакат треба да схватимо као инфламаторну и благо дегенеративну промену и у терапији, поред мировања и неоптерећивања руке, треба да користимо пре свега антиинфламаторну, а затим и регенеративну терапију.

  Постоји много приступа решавању инфламаторних процеса, а лековита средства могу да се узимају пероралним путем или да се апликују директно на болно место.

  Уколико сте нека од њих пробали (аспирин) и ако су деловали, али је било проблема са желуцем, могли сте исто то средство да примените и као облогу.

  Ево које све комбинације долазе у обзир када говоримо о антиинфламаторним облогама:

  1) Раздробљен аспирин са мало воде

  2) Аспирин Ц плус са водом

  3) Витамин Ц са водом

  4) Сода бикарбона са водом

  5) Аспирин и сода бикарбона помешани

  6) Витамин Ц и сода бикарбона помешани

  7) Јабуково или неко друго природно сирће

  8) Природно сирће са содом бикарбоном

  9) Антиупални чај – многе биљке могу да дођу у обзир – бели слез, невен, чичак, кантарион, коприва, раставић, камилица, нана, целер, суручица (природни аспирин), жуто смиље, шипурак, сладић, куркума, ђумбир, каранфилић, лист црне рибизле.

  10) Облоге од чуваркуће или алоје

  11) Скувано семе лана

  12) Агруми – лимун, наранџа и остали – сок директно на упално место

  13) Цеђени сок од вишње или измељане вишње – директно на болно место

  14) Сок од купуса

  15) Сок од живог кромпира

  16) Сок од шаргарепе

  17) Сок од било ког воћа или поврћа

  18) Сок од житарица

  19) Етарска уља – као рецимо од нане или каранфилића

  20) Витамини А, Д, Е – могу рецимо АД капи

  21) Морска или хималајска со

  Може да се примени и нека маштовита комбинација свих горе наведених средстава. Водити рачуна о томе која су средства липосолубилна (уља, етарска уља, витамини А и Д), а која хидросолубилна (сва остала) и она се по правилу апликују одвојено, мада ће кожа да апсорбује и састојке једне грубе липо/хидросолубилне смесе.

  Неко за сваку облогу користи и глину, која састојке преноси у дубину ткива. Има народних лекара који код повреда костију и зглобова обавезно користе гавез и ментол (ментола има у етарском уљу нане). Код тениског лакта поред инфламације не треба искључити и микроскопске руптуре тетива, као ни оштећења мишића и епикондила.

  Хладне облоге смањују инфламацију, у обзир долази и наизменично топло-хладна облога, али не константно топла.

  За регенерацију повређеног ткива потребни су здрава исхрана и добра сан. Уколико се у организам у довољној количини уносе аминокиселине, од њих јетра производи регенеративни алантоин. Уколико се у току ноћи довољно спава, епифиза ослобађа регенеративни мелатонин. Уколико смо у току дана изложени сунцу и уколико је организам у довољној количини створио витамина Д, у току ноћи биће ослобођено још више мелатонина. Пресна храна, воће, поврће и њихови сокови садрже доста корисних антиинфламаторних и регенеративних супстанци. Хладно цеђена уља, сирово семење и рибље месо такође. Здрава изворска вода својом структуром много помаже нормализацији физиолошких процеса у организму. Умерена и константна физичка активност је од велике корсти. Умереност у свему је увек препоручљива.

  Надам се да ће нешто од овога да помогне.

 • @ Saša Minić

  Hvala na preporukama i dopuni teksta. Neke od preporuka sam pokušao, neke su bile bezuspešne a neke su davale samo blago poboljšanje. Verovatno treba da se slože lek, bolest i pacijent u dobitnu kombinaciju da bi delovalo uspešno.

 • Evo čitam ovaj šarmantni tekst, kojeg je mogao napisati jedino netko tko se dobrano napatio i svašta probao, pa se ne može znati ni od čega je ozdravljenje. Drago mi je kad se ljudi šale sa svojim problemima, ali još draže kad ozdrave.
  Teniski lakat sam zadobila na lijevoj ruci kao posljedicu pretjerqne upitrebe, tzv. „overuse“, jer sam invalidnu desnu ruku (duga priča, na njoj, osim povrede, imam teniski lakat ali ne smeta jer lakat niti ne pokrećem).
  Prvi značajniji bol sam osjetila u siječnju, naravno da je nebitmo jesam li čime isprovocirala -već odavno isprovocirane miśiće, tetive, sve.
  Stavljala sam smrznuto lišće od kupusa 2-3 mjeseca, nisam se pazila, ali je prošlo, nisam ni znala što je. (Dotad me bolio samo gornji dio lijeve ruke). Međutim, ljetos sam palila i strugala zid i lakat se upalio ako, do te mjere da sam urlajući išla specijalisti, jer mi ništa nije pomoglo niti sam točno znala što je. (Privijala sve i svašta, posebno sve gore nabrojanr prirodnenpreparate.). Primila sam 20 kortizonskih injekcija jer nisam više mogla izdržavati bol, samo sam blokade ,odbila. Redovno lediram, privijam domaće sirće, kupus, luk i što sve ne, mažem kolekcijom „ledenih“ krema. Ništa nr pomaže već 3 mjeseca.
  Valja menimopet liječniku jer tipkati ne mogu a to mi je posao, vježbati ne mogu a moram zbog održanja desne ruke, ne mogu dići šalicu s kavom, čašu, obući se, počešljati ili počešati.
  Bilo bi malo lakše da imam bar jednu „cijelu“ ruku, ovako sam bespomoćna.

  Što se tiče ishranr, ne vjerujem u to – ja bih dakle trebala početi jesti meso, konzerve, smeće koje inače ne jedem (hranim se dugo svježom hranom isključivo).

  I to ću ako treba, predugo ovo traje a poboljšanja nema.
  Da, bila sam i na struji i IZ i Bioptron lampi i masažama i vježbama, ma da mi je pomoglo iotu, ne!

  Kako god, samo mi recite da će nekada prestati.

 • Penny Poe meni je to čudno, da vam nije bolje posle 20 inekcija kortikosteroida, mislim da bi već posle prve bio lakat bez bola. Barem je meni rečeno da će jedna inekcija sanirati bol na mesec dana, pa ako posle toga bude i dalje bolelo, preporučuje se operacija teniskog lakta. No, niti sam hteo inekciju niti sam želeo operaciju.

  To kod vas možda nije teniski lakat, proverite vi sa lekarom neke druge stvari koje mogu izazvati tako dug i uporan bol: artritis, giht, degenerativne promene i slično.

 • kupite u veterinarskoj apoteci mast za konje
  to je crna mast mislim da sadrzi kafor
  trebalo bi da pomogne
  meni je pomoglo
  lepa i zanimljiva tema

 • ja imam teniski lakat u obje ruke već 9 godina. Prvo od kopanja bašče, pa od badmintona, pa od free climbinga, pa od vožnje bicikla…. Sve sam probala (fizikalna terapija, masaže, kreme, tablete, homeopatija, rehabilitacijske vježbe…) i ništa nije pomoglo osim jedne stvari – elektroakupunktura kod pokojnog dr. Liua. On je bio jedini doktor u Hrvatskoj koji je to znao raditi i pomagalo je odmah nakon prve terapije, svi bolovi bi nestali. Bio je specijalista ortopedije i tradicionalne kineske medicine. Ako imate tako nekog sposobnog u Srbiji, probajte. Ne znam kako to djeluje, ali svi bolovi prestanu. Isto se desilo jednom dečku koji je došao na štakama zbog ozljeđenog koljena i jednom dedi kojeg su donjeli na nosilima zbog bolova u kičmi. Nakon 3 dana kad smo se našli na drugoj terapiji, ja sam već tom rukom oprala sve prozore i podove, dečko je igrao nogomet, a deda je došao sam na drugi kat uz pomoć samo jednog štapa. Kako je doktor umro, sad lijevu ruku idem operirati jer je u tom laktu tetiva napola pukla, a u desni će mi dati injekciju kortikosteroida jer od bolova ne mogu ništa.

 • Roberta, ako 9 godina imate teniski lakat, onda je to baš hronično. Teniski lakat zahteva mirovanje.

  Pokušajte sa homeopatskim lekom Arnica. Pomaže za bol.

 • Boli me od marta meseca prosle godine, izgubio sam nadu mislim da nikada nece proci. Primio sam kortiko, ali nije bilo nikakvog efekta, rekli su mi da injekcija nije stavljena na pravo mesto i zato nije bilo efekta, bio sam i na struji i tamo nista. Preko dana nekako izdrzim sa ladnim oblogama ali uvece je nepodnosljivo, nema spavanja dog ne popijem neki analgetik ili prasak efidrol, ne znam vise dokle.

 • 1 velika žlica: meda, senfa ljutog, sitne soli, sode bikarbone, vode.

  Sve izmješati u masu i namazati prije spavanja. Zamotati najlon vrećicom i šalom najbolje od vune. Ujutro oprati ruku. Ponoviti 5 dana za redom.

  Jedini spasonosni lijek za bol u zglobovima ( teniski i svi ostali laktovi)

  Sve ostalo zaboravite!!

 • Nisam pročitao baš svaki post najpažljivije i najkompletnije tako da je moguće da sam propustio,
  ali mi se čini da nigde i niko nije opisao pravi uzrok ovog obolenja. Naime, jedan od ljudi koji se
  bavi alternativnom medicinom kod koga su odlazili moji poznanici, pa na kraju i ja, objasnio mi je
  da je uzrok na leđima između petog i sedmog pršljena, ako sam dobro zapamtio. Tu se dešava
  uklještenje nerava i pritisak na određene krvne sudove koji hrane te nerve, a koji idu do lakta i
  kroz njega prolaze. Tako da lečenje, otprilike, od te tačke i treba da krene. Drugo, niko nije spomenuo fizičke vežbe, od kojih su većina za leđa i kičmeni stub.Radeći te vežbe prvi put sam
  osetio osetnije poboljšanje posle dve ture elektroterapije, ultrazvuka, tromesečnog tretmana nekim čarobnim poskupim tabletama itd. Znači, fizičko vežbanje do bolje prokrvljenosti. Svima
  vam želim što brže izlečenje i da se više ne ponavlja.

 • @ bane
  Nisu vežbe rešenje. Meni se bol desio upravo tokom vežbanja u teretani (bol je bio najveći dok radim biceps ili triceps). Naravno da sam radio sve grupe mišića pored pomenutih (tako i za leđa, 1 dan samo za njih). Posle pojave bola prestao sam sa teretanom evo već 1 god. Bol se naravno smanjila, ali čim počnem da radim nešto fizički zahtevnije, javi se ponovo. Drago mi je samo što nemam tolike probleme kao mnogi ovde. I da… Posao mi zahteva stalni rad na računaru tako da ne mogu to da izbacim…

 • Samo pomaze 3 nedelje ruku u gips i diprofos pre stavljanja gipsa
  Meni je to pomoglo vec 3 god nemam vise teniski lakat
  Kod otropeda u KCS

 • Od januara , a sada je jun me boli. Izazvan ribanjem kupusa. Da sam znala, bacila bih ga . I još dodatno na poslu pišem puno desnom rukom. Doktor mi dao trodon, pila ga par dana , bol se smanjio, a ja onda veliko spremanje i boli ponovo. Preporučio mi da grijem lakat, stavljala flastere koji oslobađaju toplotu , malo bude bolje. Fizijatar neki dan reče – lil gips ili u sklopu fizikalne terapije neki,, čekić“ koji ciljano gađa to mjesto i od tih udaraca treba da mi je bolje. Nisam pametna. To trebam tek u julu , jer su duge liste čekanja. Pitam se samo ako mirujem da mi neće atrofirati mišići.

 • Desna ruka me boli od marta meseca, a leva od nešto više od mesec dana. Dijagnoza postavljena ultrazvukom, na kojem se vidi i prisustvo kalcifikata.
  Kao najsavremeniji metod u lečenju teniskog lakta koristi se shockwave terapija, gde šok talasi stvaraju mehaničke udarce koji razbijaju nataložene kalcijum. Nakon 4 terapije nije mi mnogo bolje, a nimalo nije jeftina.
  Mazanje raznoraznim kremama se podrazumeva
  Pošto ne znam šta više da radim, ozbiljno razmišljam o injekciji PRP ( izoluje se plazma iz sopstvene krvi).
  Da li neko ima iskustva sa tim?

 • Nas narod 🙂
  Kreme, kremice, mazalice, tabletice 🙂

  Sta je uzrok tom teniskom laktu? Koji je to pokret doveo do toga?
  Koji je misicni disbalans u pitanju?
  Koje su to vjezbe koje su potrebne da se rade?
  Mirovanje, klasika. Ne pomaze.
  Samo sveobuhvatan pristup
  Mehhanicki
  Kreme
  Ljekovi
  Led
  Tek tako se moze izlijeciti na pravi nacin.
  S tim da led, kreme i ljekovi mogu da se koriste samo neko vrijeme.
  Ostaje znaci na dug rok cista mehanika.
  I vrlo interesantno, vjezbanje niko da spomene.
  Teniski lakat dodje prodje….

 • Za lecenje teniskog lakta sigurno pomaze samo blokada u lakat i 3 nedelje nosenje longete znaci kod ortopeda i prolazi 100 %

 • VJERUJTE!!!!
  Teniski lakat se u startu kod prvih simptima,mora trerirati s ledom.Poslijije toga ide mirovanje.Ja preporucujem KIROPRAKTICARA ali ne šarlarana.Kiroprakticar i kapsule na biljnoj bazi koje regenerisu veziva i kolagena vlakna.(ima ih bar jedno 3 do 4 vrste)Izmedju ostalih firma CALL Vita ima mega joint protrkt.Ja sa njima saradjujem daju dobre rezultate.U glavnom uzima se terapija 90 dana toliko je ono jedno pakovanje a kosta oko 50 evra.Koleg kiroprakticar iz Srbije kaze ne samo da se u Srbiji narucuje.A ko god da ima problem slobodno mi se obratite.KIROPRAKTIKA OBUDOVAC 00387 66 862866

Ostavite komentar