Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Istorija

Himna Jugoslavije „Hej Sloveni“ – slovačka i jugoslovenska himna posle drugog svetskog rata

Himna Jugoslavije

 

Himna Jugoslavije „Hej Sloveni“ – kako je slovačka pesma postala jugoslovenska himna

Jugoslovenska himna „Hej Sloveni“ nekadašnje SFRJ je uvezena pesma sa Zapada. Himna Jugoslavije je izvorno slovačka pesma i muzički neautentično delo.

.

Državna zastava i himna Jugoslavije SFRJ jugoslovenska himna Hej SloveniDve zanimljivosti su vezane za nekadašnju nacionalnu pesmu SFRJ „Hej Sloveni“ koja je bila nekada jugoslavenska himna.

Prvo, to je originalno slovačka patriotska i nacionalno rodoljubiva pesma. Napisao ju je slovački sveštenik i pesnik Samo Tomašik još 1834 godine u znak protesta protiv kulturne dominacije Nemačke u tadašnjoj Slovačkoj. Vremenom je pesma postala popularna i dodate su joj reči od „Slovaci“ ka „Sloveni“, odnosno posvećena je svim slovenskim narodima koji su tada bili pod kulturnim uticajem Beča. Od tada se pesma često koristi kao panslovenska himna za ujedinjenje Slovena i kao odbrana od germanske kulturne dominacije. Posebno se pevala u slovenskim zemljama koje su bile pod dominacijom Austro Ugarske carevine.

Dugo godina je u „Hej Sloveni“ bila nezvanična himna Slovačke, a čak izvanična himna Slovačke za vreme drugog svetskog rata.

Druga zanimljivost vezana za jugoslovensku himnu „Hej Sloveni“ je da ona skoro 35 godina nije bila zvanična himna Jugoslavije, odnosno SFRJ iako je bila u upotrebi. To je jedan zanimljiv istorijski i državni paradoks koji govori o nekadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji. Naime „Hej Sloveni“ kao himna Jugoslavije usvojena je zvanično tek 1977 godine da bude državna himna Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, iako je još za vreme drugog svetskog rata promovisana kroz NOB i posle rata se stalno pevala.

Medjutim, nekadašnjim komunistima je trebalo više od tri decenije i pokušaja sa drugim autentičnim i originalnim domačim himnama koje nisu uspevale da postanu popularne da se pomire sa situacijom da jugoslovenska himna nije originalno muzičko delo, već je uvezene kao rodoljubiva slovačka patriotska pesma. Original falsifikata.

 

Himna Jugoslavije ceo tekst

 

Hej Slaveni, jošte živi
Riječ naših djedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova

Živi, živi duh slavenski
Živjet ćeš vjekov’ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma

Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stijena puca, dub se lama
Zemlja nek se trese

Mi stojimo postojano
Kano klisurine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!

.

Jugoslovenska Himna – ceo tekst i pesma

http://www.youtube.com/watch?v=cKvgUi_rXsw

. . .

 

19 komentara

 • Lepa beše himna „He Sloveni“! Bili smo ponosni dok smo je pevali, ali jednog lepog dana, vratiće se ona, da nam u srca donese radost.

 • Ali zašto proklet? I ja sam to pjevala i bila ponosna,nekada,kao dijete.Kada sam odrasla,onda sam ispovijedila klanjanje petokraki i ono „druže Tito mi ti se kunemo….“ Ma ja jednostavno ne mogu vjerovati da je jedan svećenik ubacio ovdje riječ „proklet“, svaki svećenik zna da je to grijeh,i neprijatelja proklinjati,treba blagoslivljati.To nikako ne ide s kršćanstvom. Ja sam se samo osvrnula na ovu riječ koja mi ranije nije ništa značila,nego eto s duhovnim dozrijevanjem sad vidim da je ovo potpuno ne u duhu,što se kaže.Potpuno ateistički.Tko vjeruje ne proklinje.Iako je jasna poruka rečenice meni kao vjerniku je ne prihvatljiva.Nikoga proklinjati. Kakva himna,takav i režim i tko je bio kršćanin morao je šutjeti i skrivati se. Ništa čudno. Takav je moj doživljaj stvarnosti nekad i sad.Država nije Bog. Mogu razumjeti ljude koji ne vjeruju ali koliko vi možete razumjeti nas? Bivši režim je bio idolopoklonstvo,gušenje vjere i kažnjavanje onih koji vjeruju. A tko zna,na putu smo da nas i danas progone u vlastitoj državi,idemo tome sve više i više; ,što se sve događa po pitanju vjere,sloboda homseksualnima,uvođenje seksologije i pornografije u škole,zabranjivanje lektire Pepeljuga i slično da se slučajno ne povrijedi feminizam u žena,kakvo rađanje djece i služenje,pranje i spremanje po kući,umjetna oplodnja,posvajanje djece od strane istospolnih. Ne znam,ulazak u EU je ulazak u pakao. Sve u svemu,najbolja je ona Nebeska država,Kraljevstvo Nebesko gdje želimo doći. A ovdje nam je piti kalež. Nema zemlje meda i mlijeka. Radost je samo s Bogom,ionako je sve naopako i amoralno. Možemo mi kršćani,čekati progone i da se ispuni Pismo.

 • Pravi istinski vernici ne govore uvek samo o veri, nego svoju veru u srcu nose i dobrim delima iskazuju.
  Drugo su oni kojima vera služi kao paravan za političke podvale.

 • Gospodjo Marta, zanimljivo mi bese citanje vasih stavova i razmisljanja. moj skype perceptive1.0 bas bih voleo sa Vama malo analizirati sve ovo. Imao bih vas svasta pitati.

 • Vrlo dobro da se neko setio da pokrene ovu temu. Ovde se stvarno treba dobro zamisliti. Sta znaci tekst ove himne i sta cemo dobiti ako pocnemo da ga rasklapamo i analiziramo.
  Prvo sto meni pada u oci su reci: PROKLET, PAKAO i DUH, koji su kao crkovne bile zabranjene u vreme komunisticke Juge. Nije se smelo koristiti takav recnik niti u novinama niti u TV-u. Moja je majka penzionisani novinar i bas oko toga sada debatujemo. Pa ona je jadna morala tajno da me krsteva u crkvi, jer ako bi saznali na poslu ostala bi na ulici. Na poslu svima u kolegijumu je bilo jasno da reci crkovnog recnika su anti-drzavne. Sada se pitanje samo po sebi postavlja – a kako to nisu znali odgovorna lica pa i sam drug Tito ? Naravno da su znali ali su himnu sa takvim recima ipak instalirali. Sada se
  postavlja pitanje zbog cega se instalira tekst sa recima koji su oficijalno diskreditovani sa strane tadasnjeg rezima ??? Vrlo interesantno.
  Druga stvar koja pada u oci je fakt koji je zapanjujuci. Tekst nije pisao ni pisac, ni poet, ni umetnik, ni placenik niti neko sa vezama, nego zamislite, tekst je autorstvo SVESTENIKA !!! Irelevanto koje je nacionalnosti autor. Ovde se radi o necem drugom. Ali o cemu se to radi zapravo ??? Ako uzmemo u obzir ezoteriku, u ezoterici dejstvo teksta na masu ima moc. Pre svega na svoj narod (misli se na slovene), ali i ne samo na svoj, nego i na spoljasni, odnosno na neprijatelja. Zapravo, kako je autor svesteno lice najverovatnije se radi o ritualnom tekstu koji ima svoj odregeni cilj, a to je da odbije neprijatelja na visem nivou a s druge strane sploti slovene raznih vera i nacionalnosti, opet na visem tacnije egregornom nivou.(egregor-rusko slovo koje se upotrebljava kao zamenu za bioinformacionog polja iznad zemlje).

 • @Branko „Pravi istinski vernici ne govore uvek samo o veri, nego svoju veru u srcu nose i dobrim delima iskazuju.Drugo su oni kojima vera služi kao paravan za političke podvale.“

  Branko,ovisi koje si vjere.U pravoslavlju je običaj šutjeti i to je pravovjerje a u nas rimokatolika grijeh je ošutjeti na grijeh.Kako reče jedan vaš čovjek pravoslavlje je zatvoreno u sebe a katolicizam ide prema van,što i jest istina,objaviti Radosnu vijest i drugome,no to ne znači da treba nameteti,ne.Ipak ja ovdje samo razgovaram ako danas možemo razgovarati jer je hrvatsko – srpski odnos narušen samo događajima i mržnja . Pravog vjernika povezuje Božja ljubav,Kristova,pa ma tko on bio i otkud bio.Pravog vjernika povezuje Božja ljubav prema svakom čovjeku bilo koje vjere,to kažem i sebi.Ja se slažem sa Vašom prvom rečenicom apsolutno,ali zar je grijeh ukazati na nešto što nije bilo dobro? I tko je pravi vjernik?Ima li na kugli zemaljskoj takvog?Svi smo mi pravi grešnici,svi redom.I drugo,moja vjera nije ona koja je paravan za političke podvale,ako ste na to mislili,ne mogu znati,nije ni važno,iako me se na ovom portalu znam,gleda kroz političke naočale,stoga se milijun puta već htjela odavde otići,ali eto,ne znam zašto nisam.Možda zato jer se dijalog ipak nastavlja. 🙂 Ne bi Vas trebalo smetati što sam izrazila mišljenje i kroz vjeru,ta to živim i to me jedino drži u ovoj dolini suza.Ja sam ista i van portala,i kada mi je komp ugašen,i kada sam u sasvim drugom poslu,nastojim živjeti „pravog“ vjernika.A tema iz prošlosti,vjerujte,samo me je potakla da i meni Duh Sveti progovori jasnije,to sam samo rekla naglas.

  @Smart,malo mi je nejasan komentar,ne znam jeli provokacija.Samo da kažem,nemam živaca i snage ni volje neprijateljski raspravljati.Živim svoj život ne politiku. Skype,nekako ga ne volim,to gledanje u ekran,(blaženi telefoni kada čovjek čuo drugog čovjeka)…Inače,nemam dobra iskustva sa nepoznatim ljudima,puno sam puta bila naivna,sva sreća pa me dragi Bog čuvao. Previše sam vjerovala ljudima. Danas ih se više bojim nego što im vjerujem. Oprezna sam. 🙂

  @Vecheslav,i ja sam u Hrvatskoj,tadašnjoj Jugi,kao dijete morala više tajno nego javno ispovijedati vjeru.Tata se bojao da će ostati bez posla,nije bio Partiji.Imala sam križić na lanćiću,u osnovnoj školi treći,četvrti razred,“drugarica“(tako smo oslovljali učiteljice) me zlostavljala zbog toga,jedinicama,šamarima i ponižavanjima i inkvizicijskim ispitivanjem pred razredom,tko sam,što sam i zašto nosim križ i idem na vjeronauk i u crkvu.Bilo nas je par katolika,ostalo muslimani u razredu i Srbi ali mislim nevjernici(nitko nije izražavao vjeru nego podložnost drugarici).Roditelji su trpjeli zbog toga ali nisu ništa mogli.Zamislite da netko Vaše dijete šamara jer je katolik?Koje sam traume imala kao djevojčica.Ništa meni nije bilo jasno,o tome se nije pričalo.Ni u kući.A istovremeno sam imala crvenu maramu i kapu sa petokrakom i radovala se kao svako drugo dijete.Ali znala sam da sam drugačija i nepoželjna,to sam sama znala.Pamtim svoje učitelje profesore,sami partijci,Srbi,hoćete prezimena Bojanić,Lazarević,a od nekih se sjećam samo lica,toliko sam potisnula sve od trauma Danica…,iako sam znala za pet,uvijek bi dobila tri.Nesretni imenici,ime i prezime roditelja,često su me ispitivali o roditeljima….u srednjoj sam se nekako probila,bilo je predratno vrijeme,Conjar nas je sve Hrvate iz informatike kažnjavala jedinicama i muslimane isto,da djeca srpskog porijekla iako znaju za dva dobili bi pet.Bez uvrede,ja samo pričam jednu stvarnost iz prošlosti,ne ponovilo se nikome.Kada je nastala Hrvatska,ja sam se po pitanju vjere osjećala oslobođena, i bila sam sretna da mogu biti slobodna konačno u svojoj vjeri.Da se ne bojim hoće li me netko vidjeti kad idem u crkvu itd.To je sve istina,i srećom sad ne mogu u zatvor jer sam to rekla.Drago mi je da ste i Vi Vecheslav napisali kako je i Vama bilo iako ste pretpostavljam pravoslavac,što nije bitno,ali je bitno reći onima koji misle da je taj režim super odlična stvar,e tu nije bio super sigurno.
  Internet je svaštara,nekako ne vjerujem da je tu himnu uopće napisao svećenik,možda je to jedna debela laž.Ili nije uopće bio svećenik.Možda je bio prisiljen to napisati,tko zna.
  Trebam li se ipak bojati što sam sve ovo rekla?Smije li se biti slobodan danas?
  Živim u zemlji u kojoj se sve više ograničuje stečena sloboda po pitanju vjere.Ovdje se čovjek porobljava sve više od novonastale vlasti kojoj je cilj ubiti čovjeka,zgaziti ga,feudalizam i robovlasništvo,nametanje nekih novih vrijednosti,protivno Božjem što se tiče obitelji i pojma obitelj,zamislite,imamo zdravstevni odgoj u kojem djeca moraju glasno govoriti“imam vaginu i imam penis ili ja sam dječak ali se osjećam kao curica i obrnuto „,djecu se uči da je dobro masturbirati samo ne baš u boravku,otiđi u sobu,to je normalno,a da ne idem dalje,transeksualci i homoseksualci su uzeli vlast nad obiteljima,naša djeca koja imaju vjeronauk u školama prisiljena su ići na taj zdravstveni odgoj,nemamo pravo izbora da nećemo.Strašno,ogorčene su i druge konfesije,ali ne vlast je vlast.Donijeli su zakon u pet dana a kurikulum su sastavili ljudi homoseksualnog opredjeljenja.Eto,o tome pričam,sve je to povezano.I nije mi važno,tko je tko po nacionalnosti ili po vjeri,kao vjernik zauzimam se za slobodu,koja je očito tek gore na nebesima.Oprostite mi na predugačkom tekstu. I sad stvarno ne znam moram li se bojati za ovo napisano.Možda će me sad homoseksualci prijaviti,stvarno se ne zezam,njihova su prava ispred mojih.Blago Vama što ste još iza nas,da vas ne snađe ovakvo zlo.Oni imaju pravo a mi nemamo pravo biti ono što jesmo i odgajati svoju djecu po Božjim načelima. I Crkva se digla na noge,ali vraćamo li se u crvenu prošlost ili još goru?Nadam se da je sada jasniji moj komentar,onaj prethodni.

  Svako dobro svima.

 • Imala samiskustvo,na katoličkom portalu,svi su dobrodošli,bile su teme o tom zdravsttvenom odgoju,homoseksualci prijave komentar gdje ih se samo činjenično spomene,nitko njih ne mrzi,i komentar se obriše,nema.Vjeroučitelji idu na sud ako kažu da je homosekusalnost (nalazi se u programu vjeronauka kroz ne znam sad koju temu,o spolnosti i obitelji) duhovna bolest. Ne smiješ reći da je bolest. Oni su rođeni tako,i to je normalno. Više se nitko ne bori dokazivati jeli normalno ili ne,nego se sad roditelj bori da njegovo dijete ima odgoj koji mu je u srce usadila obitelj. Roditelj po ustavu moje zemlje ima pravo na odgoj svoga djeteta ali ne vrijedi…netko drugi ima veće pravo. Sama sotona upravlja ovom državom. I zato kažem blago vama,čuvajte ono što imate. I previše sam rekla.
  Da se netko ne bi slučajno našao prozvan nije mi bio cilj,cilj mi je bio ukazati moje pravo biti slobodan u vjeri koja je osobna stvar i garantirana ustavom…ali….tko zna što nas još čeka…ali sotona je puštena sa lanca…

 • Marta, je li ti čudno samo postojanje Vojnog ordinarijata u sklopu Hrvatske vojske? Radi se o svećenicima koji se ‘brinu za duhovnu dobrobit vojnika’ i eto ponekad blagoslove oružje i one koji ga upotrebljavaju za ‘uništavanje žive sile’ i druge boguugodne namjene. Je li ti to kršćanski?

 • Himnu “Hej, Sloveni“ nisu komunisti pisali, niti komponovali, ona je samo prevedena na jezike naroda Jugoslavije, sa iznimkama jer je izbačena strofa s pominjanjem Boga. Tj, himna je panslovenska. Smiješno je što je se odričemo jer je navodno “komunistička“, iako se nigdje ne pominje ni komunizam ni Jugoslavija, samo Sloveni!

 • Meni se najvise svidjjaju rijeci …projekt bio izdaica svoje domovine….zar ne vidite dasu prokleti svi koji su je rusili, zapad se raspada ove nastale drzavice posle juge su viz bez znacenja….sta mjesate Boga sa ovim procitajte bibliju pa cete znati razliku izmedju vjerovanje u boga stvoritelja neba i zemlje koji se u bibliji naziva pravedni bog koji svakome dajje po zasluzi ..to sto vi znate je blebetanja popova svecenika il hodja oni su samo ljudi koji su citali jeden citat iz bibliji a sve ostalo su izmisljali i mjesali se u politiku Juge. Nije tacno da je ..neko branio da se ide u crkvu , clanovi KPJ nisu mogli ici u crkvu a svi drugi jesu, moj djeda je stalno isao a njegov sind je bio komunista.

 • Áno Slovenská hymna. Slovensko je Veľká Morava a Nitrianske kniežatstvo s kráľom Svätoplukom.

 • Pjesmu je 1838. preveo Dragutin Rakovac i kao DUH HRVATSKI pjevala se do kraja 2SR. Kad su ju preuzeli za privremenu himnu jugoslovensku imala je i stihove „Gromko kliče drug nam Staljin iz ruskih nizina, odzivlje se drug mu Tito s bosnskih visina…“
  vidi youtube DUH HRVATSKI

Ostavite komentar