Retko zanimljiva knjiga Lazara Džamića o toma kako smo usvojili i živeli strip Alan Ford

Cvjećarnica u kući cvijeća – strip Alan Ford u Jugoslaviji

 

Cvjećarnica u kući cveća knjiga Lazar Džamić strip Alan Ford i Jugoslavija

S posebnim zadovoljstvom najavljujemo knjigu Lazara Džamića pod naslovom Cvjećarnica u kući cveća kao svojevrsni omaž stripu Alan Ford i svim ljubiteljima kultne TNT grupe u nekadašnjoj Jugoslaviji, koja je volela i živela strip u stvarnosti. Kažemo da nam je posebno zadovoljstvo da najavimo izlazak ove jedinstvene knjige jer je ona svoje početke nastanka napravila baš na ovom blogu, kroz niz eseja sa kojima je Lazar Džamić počeo svoju zanimljivu, duhovitu i pronicljivu priču o antiherojima grupe TNT. Ko je čitao Lazareve tekstove na ovom blogu, zna o čemu pričamo. Oni su još uvek tu, u arhivi.

Mi smo kao blog jako srećni i ponosni što smo doprineli da autorova ideja sazri baš na ovom mestu i da se pretvori u jednu sjajnu knjigu, koju je svakako treba da pročitate i poklonite prijateljima do kojih vam je stalo. Takodje smo srećni što je knjiga Cvjećarnica u kući cveća pravi Balkanski projekat, koji je okupio na jednom mestu autora koji je u Londonu, izdavača koji je u Hrvatskoj i Srbiji i sam blog koji je prisutan u svim zemljama ex Jugoslavije. Daljine i granice nam nisu bili prepreka da ova sjajna knjiga pronadje svoje mesto u policama i našim srcima.

Knjigu Cvjećarnica u kući cveća je izdao Jesenski i Turk iz Zagreba, zajedno sa IK Heliks iz Smedereva, tako da je dostupna i u Hrvatskoj i Srbiji, a nadamo se i u drugim zemljama ex Jugoslavije. Broširani je povez i ima 144 strane.

Cijena: prava sitnica: 89 kuna i/ili 990 dinara.

 

Rekli su o knjizi Cvjećarnica u kući cveća Lazara Džamića

 

Pokušavajući odgovoriti na pitanje zašto je Alan Ford uživao kultni status samo na području bivše Jugoslavije, Lazar Džamić u formi je studije jednog stripovnog slučaja prošvercao oštroumnu i duhovitu početnicu za razumijevanje simboličkog imaginarija bivše države i mentaliteta njezinih posvađanih naroda. Barem koliko o jednome obožavanom stripu, ovo je knjiga i o jednoj prezrenoj zemlji, između čijih korica je posijano više ljekovite mudrosti negoli
u tomovima politološke i sociološke literature.

Ivica Ivanišević

.

Fantastična i originalna knjiga Lazara Džamića o fantastičnoj grupi TNT iz stripa Alan Ford daleko više prevazilazi vaša očekivanja od onoga što ćete u njoj naći. Lucidno napisana i oštroumna na mnogo nivoa, dodirujući lično i društveno, istorijsko i umetničko, knjiga vas na jedan genijalan način u isto vreme zasmejava, podučava, promišlja o svetu i vama, te vam budi duboko zakopane emocije.

Dok je radosno i ushićeno čitate zapitate se iskreno: “Da li ja čitam o stripu ili je strip iscrtao moj život”.

Zlatko Šćepanović, urednik web portala Bašta Balkana

.

Nama je sve moralo da se nacrta. I nacrtali su nam. “Alana Forda“.

Šta smo imali od života, dobili smo i od stripa. Farsu i famu, nadrealno i nakaradno. Plakanje od smeha i smejanje od muke. Lazar Džamić je morao da ode u London, da se napravi Englezom, da bi hladne glave, sveobuhvatno i maestralno sagledao šta smo to imali sa Alanom. Ova knjiga će vas razgaliti i rastužiti.

Kako to samo ljubav može…

Slavoljub Stanković, pisac

.

Ovu knjigu čitamo na sopstvenu odgovornost – postoji opasnost da prepoznamo sebe u njoj. Većinom smo svi Bob Rock, sem par koji su postali Sir Oliver. Br. 1 i dalje deli novac po principu “jedan za sve, sve za jednoga”, odnosno po dolar za sve, a ostatak njemu. 70% da je nije tako, a 100% da je baš tako.

Miloš Jovanović, Hammer, Novi Sad

.

Tu i tamo, puno puta, scena uvijek ista, do kioska dolazi dječak i kaže:

– Dobar dan, je li stigao Alan Ford?

– Nije, doći će sutra.

Dječak odlazi. Dolazi drugi dječak.

– Dobar dan, ja sam Alan Ford, je li me netko tražio?

Ukratko, Alan Ford bio je legenda još za života.

Kruno Lokotar

. . .