Ninoslav Šafarić i Lidija Zafirović

 

 

 

Kineska astrologija i Tsu Wei (Či Vei) kineski horoskop i znaci kineskog Zodijaka

 

Osnove i istorija i kako je nastala kineska astrologija i kineski horoskop

 

Kina je ogromna zemlja i danas u Kini se može pronaći preko 20 različitih vrsta onoga što se naziva kineski horoskop. Iako su svi ti sistemi slični i predstavljaju korpus predvidjanja i proricanja koji zapadnjaci prepoznaju kao kineska astrologija, ipak medju svim tim sistemima ima mnogo neusaglašenosti i razmimoilaženja. Vaš kineski horoskop koji uradi kineski astrolog i sa Južnog mora neće biti isti kao i onaj koji vam uradi kineski astrolog sa severa zemlje pored kineskog zida. Postojaće sličnosti i neka slična tumačenja, ali je to daleko od saglasja koje se očekuje od nauke. Isto to vas očekuje i kada uporedite vijetnamski, indijski, jevrejski, zapadni i svaki drugi horoskop. Svuda ćete dobiti različita tumačenja – primedba Redakcije.

 

Istorija nastanka kineske astrologije

Kineski horoskop i kineska astrologija zodijak sa znacima životinja

Prvi pisani dokument o kineskom horoskopu potiče iz 2 637. pre Hrista; to daje naslutiti da je početak korišćenja Či Vei astrološkog sastava još dalje u prošlosti, verojatno u razdoblju pre početka taoizma. Či Vei astrološki sistem procvat doživljava oko II. stoleća, što dokazuju mnogobrojni dokumenti i iskazi hronika. Postoje dokazi o kontinuiranim astronomskim merenjima u Kini zadnjih 2500 godina; za ono su vreme proračuni bili izrazito tačni. Na tim se astronomskim merenjima zasnivala i kineska astrologija; danas pak savremena astronomija primećuje značajna odstupanja i greške u merenjima toga doba, no kineski astrolozi i dalje koriste prastare proračune.

Mada je u svom iskonu kineska astrologija temeljena na izrazito složenom sastavu astronomskih merenja, danas, kada su otkrivena odstupanja, mnogi astrolozi odustaju od povezivanja astroloških zvezda s astronomskim telima i govore o apstraktnim konceptima energija u skladu s taoističkim konceptima. Tokom povesti razne astrološke škole koristile su različiti broj zvezda i različita imena, što još više komplikuje pokušaje otkrivanja izvornog sistema kineske astrologije. U zadnja dva veka izvorna Kineska astrologija je gotovo potpuno nestala iz praktične uporabe; njeni ostaci, imena i značenja znakova Zodijaka ostali su poznati u Kini i postali popularni na Zapadu.

Danas Či Vei sistem doživljava rekonstrukciju; s pojačanim zanimanjem za tradicionalne sisteme kineske medicine, Feng Šui i taoizam, sve je više astrologa (naročito zapadnih) koji pokušavaju rekonstruisati Či Vei astrološki sistem i tradicionalni kineski horoskop.

Astronomske osnove za kineski horoskop

Kineska astrologija se za razliku od zapadne i indijske astrologije, ne oslanja na kretanje planeta ekliptikom nego na položaj fiksnih zvezda oko zvezde Severnjače, naročito zvezde sazvežđa Velikog Medveda. Uz položaj zvezda uzima se u obzir i položaj Sunca, Meseca i Jupitera. Osnova za izračunavanje kineskog horoskopa je kineski lunarni kalendar.

KINESKA ASTROLOGIJA

Prema položaju zvezde Severnjače Kinezi su verojatno prvi u istoriji odredili strane sveta, a astrološko posmatranje Severnjače i susednih zvezda pokazuje da je kineska astrologija najstariji astrološki sistem temeljen na posmatranjima neba; svest o kretanju planeta po ekliptici razvila se znatno kasnije u doba mezopotamske kulture.

Kineski lunarni i solarni kalendar

Lunarni kalendar je osnova za izračunavanje horoskopa u kineskoj astrologiji, svi potrebni podaci za izračunavanje kineskog horoskopa, a koji se odnose na datum i vreme rođenja u odnosu na položaj i Mesečeve mene, nalaze se u njemu. Uz lunarni kalendar Kinezi su se služili i solarnim kalendarom; za razliku od solarnog kalendara poznatog na Zapadu, kineski solarni kalendar sastoji se od dvadeset četiri jednaka dela po četrnaest dana. Solarni kalendar kineski astrolozi koriste za izračunavanje položaja Sunca na ekliptici.

Astrološke osnove za kineski horoskop Ći Vei

Nema sumnje da je originalni Či Vei sistem koristio dvanaest glavnih i sedam pomoćnih zvezda razmeštenih oko zvezde Severnjače; osim njih, tumačio je položaj Sunca, Meseca i Jupitera. Kasnije se počeo koristiti položaj Marsa, Saturna i imaginarnih zvezda (često takozvani »tamni odsjaji«, položaji suprotni od astronomskih tela). Zvezde su imale dobra i loša značenja, a tumačenje je bilo u skladu s taoističkim konceptom: »loš je znak loš znak, ako ga ne kompenzuje neki dobar u istom polju, i obratno«.

Danas se, zavisno o astrološkoj školi ili osobnom pristupu, upotrebljava veći broj zvezda, obično četrnaest glavnih zvezda, a broj sporednih zvezda varira sve do dve stotine…!

Cilj tumačenja kineskog horoskopa je uvideti isprepletanje muškog i ženskog načela, pročitati dobre i loše predznake i uskladiti život tokom vremena prema unutrašnjoj i spoljnoj harmoniji.

Izračunavanje kineskog horoskopa uz pomoć lunarnog kalendara

Kineski lunarni kalendar je u direktnoj vezi sa Mesečevim menama, kineska godina je duža od godine prema solarnom kalendaru. Kineski meseci nemaju imena, beleže se brojem. Potrebno je pretvoriti datum prema solarnom kalendaru u lunarni datum, nakon toga se iz lunarnog kalendara prema datumu i vremenu rođenja iščitavaju položaji zvezda. Zvuči jednostavno, no pretvaranje datuma krije u sebi mnoge zamke, te često obeshrabri početnike; informatičko doba je, na sreću, i kineskoj astrologiji pružilo novi uzlet i približilo je praktičarima na Zapadu.

Kineski horoskop se sastoji od dvanaest polja (palata), koja predstavljaju dvanaest znakova Zodijaka.

Kineska astrologija po znakovima zodijaka – Znakovi životinja

1. Pacov (Jang, element Voda)

Tendencije materijalizmu i zaradi, šarm i oštar intelekt, radoznalost, težnja društvenom napredovanju

2. Bivo (Jin, element Zemlja)

Ambicija, sposoban vođa, neumoran radnik koji rešava sve prepreke da bi došao do cilja, tvrdoglavost, nepromenjivost stavova, dogmatizam, tendencija introvertnosti i unutrašnjoj napetosti

3. Tigar (Jang, element Drvo)

Ambicija, sposobnost vodjstva, sklonost opasnostima i agresiji, emotivna uzburkanost

4. Zec (ili mačka) (Jin, element Drvo)

Introvertan, plašljiv, sentimentalan, emotivan, društvena popularnost, šarm

5. Zmaj (Jang, element Zemlja)

Ambicija, težnja uspehu pod svaku cijenu, egoizam, sposobnost vodjstva

6. Zmija (Jin, element Vatra)

Snažna inteligencija, nesigurnost, introvertnost, instinkt, intuicija

7. Konj (Jang, element Vatra)

Samodovoljnost, želja za slobodom, radne sposobnosti, motivator, nestrpljivost

8. Koza (ili Ovca) (Jin, element Zemlja)

Kreativnost, maštovitost, empatija, neorganizovanost, često zavisnost od drugih

9. Majmun (Jang, element Metal)

Tolerantan, revolucionaran, nezavisan, radoznao, egzibicionizam

10. Petao (Jin, element Metal)

Praktičan perfekcionizam, iskrenost, konzervativnost

11. Pas (Jang, element Zemlja)

Lojalnost, osećaj za pravdu, promenjiva raspoloženja, nesebičnost, strpljivost

12. Svinja (Jin, element Voda)

Pasivnost, hedonizam, ovisnost o drugima, maštovitost, povučenost, skromnost

  

Polja i pripadajući znakovi poredjani su u smeru kretanja kazaljke na satu, i unutar kineskog horoskopa zauzimaju uvek ista mjesta; od prvog znaka pacova (dolje, u sredini desno), do zadnjeg znaka svinje (desni ugao dolje).

Osim vidljivih polja u horoskopu postoji i trinaesto polje – nebo.

Donja strana kineskog horoskopa simbolizuje severnu stranu sveta, gornja južnu, leva istočnu, desna zapadnu.

Svako polje  u skladu sa znakom pripada nekoj polarnosti (Jang – muškom načelu ili Jin – ženskom).

. . .

Tekst je odlomak iz knjige Astrologija: preispitivanje astroloških sustava / autori Ninoslav Šafarić i Lidija Zafirović – Zagreb: Liberata, 2005.