Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro Preporuka

Kuhinjski aparat zvani mini pekara, robot za peciva, pekač za hleb

 

Kako radi moja mini pekara Moulinex – pekač za hleb

Da li vam treba u kuhinji Mini pekara, robot ili pekač za hleb? Iskustva, test, ocena i zadovoljstvo korisnika

 

Mini pekara za hleb pekač robot integralni dvopek
Hleb iz mini pekare

Podeliću svoja iskustva sa vama kako radi mini pekara za hleb ili pekač za hleb, nekada davno poznat kao robot pekara za hleb jer sve radi sama. No, krenimo od početka priče.

Hronično nezadovoljstvo moje porodice sa hlebom koji smo kupovali u pekarama i prodavnicama je trajalo godinama. Da ne ulazim sad u problematiku zašto i kako je hleb kod nas lošeg kvaliteta, reći ću samo da na tržištu nema pravog integralnog hleba. Jednostavno nema, a mi znamo šta je integralni hleb jer ga kući spremamo sami. I tako sam se pretvorio u pekara spremajući domaći integralni hleb sa semenkama. Nisma ni pomišljao da sve to može umesto mene da uradi mini pekara ili pekač za hleb.

Na kraju smo na kućnom savetu porodice došli do toga da nam treba mini pekara za hleb, kako bi smanjili vreme pripreme i povećali kvalitet hleba, jer iako je moja malenkost imala dobru volju i sa dušom pravila hleb, za pravljenje dobrog hleba vam treba i veština pekara, koju ja nisam imao. Moj hleb je bio ukusan ali ne i dobro formiran. Izgledao je malo divlje i dosta se mrvio.

Dok sam na poslu svojevremeno radio sa kuhinjskim aparatima znao sam da postoji mini pekara za hleb. Neko je to nekada zvao robot za hleb, odnosno pekač za hleb. Kako god, meni nekako nije padalao na pamet da to kupim. No, kada mi je palo na pamet da to kupim, počeo sam da istražujem koja je najbolja mini pekara. Pitao sam prijatelje koji imaju pekač za hleb za njihova iskustva. Jedni su bili oduševljeni sa mini pekarom, dok su drugi probali uredjaj pa nedugo zatim odustali od pečenja hleba u kućnim uslovima.

Mini pekara loše strane i slabosti uredjaja

Otišao sam na internet forume da vidim iskustva drugih korisnika pekača za hleb. Tamo sam takodje našao podeljena mišljenja.

Jedni su bili ushićeni, drugi su blatili uredjaj i govorili da mini pekara ne pravi dobar hleb, da hleb ostane živ unutra, da se prepeče spolja, da bude rupa u sredini vekne, da je mini pekara osetljiva na kvalitet i kvantitet sastojaka, da sve mora biti izmereno u gram kada se u nju sipaju sastojci jer inače ispadne bezveze hleb, da je jako bitno brašno, da je presudan kvalitet i količina kvasca, da hleb iz mini pekare ne može da stoji duže od jednog dana jer se osuši, i tako redom. Izgledalo je sve mnogo komplikovano oko spremanja hleba automatskim pekačem.

Naišao sam na komentare da se često pokvare lopatice koje mešaju hleb, da grejači pekača ne greju ravnomerno hleb, da je mini pekara bučna pa se od nje ne može spavati, da ne meša dovoljno dobro hleb pogotovu kada je veća količina, da nema dovoljno recepata za hleb, da su kalupi mini pekare loši pa se hleb ulepi i teško se vadi, da se stalno oseća miris uredjaja u hlebu pri pečenju i još par sitnijih zamerki.

Stavio sam prst na čelo, da li meni posle svega treba mini pekara?

I bio sam već odlučio da ne kupujem pekač za hleb kada se pojavila dobra vila u vidu moje majke i ohrabrila me i stimulisala da ipak kupim mini pekaru za hleb, ne bi li njeni unučići imali kvalitetnije spremljen hleb. Ona je kao mudra žena presudila oko kupovine i dala pouku da pekač za hleb sigurno valja, ali samo treba izabrati kvalitetan uredjaj.

To je bilo dovoljno da se organizujem, analiziram dobre i loše strane mini pekare za hleb i donesem neke odluke, koje vam prenosim, jer su bitne za vašu odluku o kupovini.

Kako izabrati pekač za hleb

Iz iskustva sa belom tehnikom znam da koliko platiš toliko i dobiješ. Većina zamerki sa foruma se odnosilo na uredjaje koji su no name, koji su grubi i ne mnogo pouzdani iako je mini pekara za hleb jednostavan uredjaj od pet stvari: motor sa mešalicama, grejač, kućište, procesor i kalup. Buka, miris, lepljenje testa, otkazivanje lopatica za mešanje, neujednačeno grejanje, to su sve odlike jeftinih modela bele tehnike. To su no name mini pekare za hleb.

U redu, prvi zaključak je kupuj od proizvodjača koji ima iskustvo u proizvodnji pekača za hleb, proizvodjača koji decenijama pravi mini pekare za hleb, jer oni imaju znanje da naprave dobar uredjaj. To se svelo kod nas na izbor dva brenda: Moulinex ili Kenwood.

Najizloženiji delovi aparata kvaru su grejač i lopatice. Odmah sam se zbog toga odlučio za model koji ima dve lopatice za mešanje, iz dva razloga: dve lopatice brže i bolje mešaju testo, i pod dva lakše rade, manje je motor uredjaja opterećen. To me je dovelo i do kupovine pekača za hleb sa većim kalupom od 1,5 kg. I na kraju je to dovelo i do kupovine uredjaja koji ima veću snagu, jer bolje greje i duže će trajati. Tako mi se izbor služio na par modela mini pekara.

I na kraju sam se odlučio za Moulinex pekač za hleb, mini pekara sa dve lopatice, teflonski kalup za 0,75kg, 1 kg, i 1,5 kg mase hleba, pekmeza ili kolača, 16 programa. Nije jeftin izbor, ali sam smatrao da vredi platiti. Kupio sam mini pekaru preko interneta.

Kako mini pekara peče hleb

Čim sam dobio mini pekaru nestrpljivo sam krenuo da je isprobam. Na žalost, u tom trenutku u kući nisam imao integralna brašna, osim kukuruznog brašna sa vodenice, a to je vrlo grubo brašno za proju. No, ipak, pomešao sam ga sa malo belog brašna, izmerio ne baš tako precizno mere, dodao suncokret, susam, lan od semenki, ispoštovao proceduru stavljanja sastojaka u kalup i uključio. Čim je pekač za hleb počeo da radi shvatio sam da je reč o ozbiljnoj mašini. Mesi baš moćno mešavinu za testo  i na kraju dobijete fantastično izmešano testo za hleb, pice, uštipke.

Mini pekara je dosta tiha, slabije se čuje od naše veš mašine, koje je inače vrlo tiha. Nema problematičnih mirisa, zvučno obaveštava kad se šta radi, laka je za upotrebu, jednostavan displej, mnoštvo mogućnosti, lako se čisti. Stvarno je pravi robot za hleb.

A u medjuvremenu moj prvi kukuruzni hleb je uspeo! Ispao je fantastično i pored grubog brašna. Konzistentan, dobro ispečen, sjajna korica, pravi hleb. Nema teorije da bi meni ikada uspelo da napravimo tako dobro tehnološki obradjen hleb. Mini pekara je položila ispit i pored toga što sam merio sastojke više odokativno, bez vage.

Drugi integralni hleb koji sam pokušao da napravim sa pekačem za hleb je bio baš težak integralni hleb od heljde i pšenice. Tu sam omanuo u količini kvasca pa je hleb bio malo ulubljen u sredini, ali odličnog ukusa i sve ostalo je bilo kako treba. Hleb je bio čvrst, pečen, nije se mrvio, odlična korica.

Treći pokušaj mi je bio sa kolačom. Zadao sam da mi mini pekara napravi kolač Kuglof sa suvim groždjem i bademima. Odlično je ispao i on. Napravio sam čitavo kilo Kuglofa koga smo posle danima jeli i delili po komšiluku. Taj kvalitet kolača nema šansi da postignete ručnim metodama rada.

Trajanje programa mešanja i pečenja za bilo koji hleb je oko 3 i po sata. Samo brzi beli hleb se pravi za sat i po. Isto se odnosi i na kolače i bagete. Može se programirati da se uveče stave sastojci a ujutru vas dočeka vruć hleb, što mi obilato koristimo.

Priprema sastojaka i stavljanje u mini pekaru traje manje od 5 minuta. Staviš sve, pritisneš par dugmića i to je to. Ušteda vremena i truda je ogromna a na raspolaganju vam je odličan izbor recepata i vrste hleba koji ne možete ni zamisliti – hleb sa sirom, maslinkama, orasima, limunom, medom, itd.

Lako se vadi ispečen hleb iz kalupa, sam teflonski kalup mini pekare se lako i brzo pere, kao i lopatice. Treba ti bukvalno 3 minuta za sve, jer ne ostane ništa prljavo.

Zaključak priče je nedvosmislen, mini pekara za hleb je sjajan uredjaj. Svako drugo jutro nas budi mirisom pečenog domaćeg hleba. Zdravog hleba.

 

Zlatko Šćepanović

. . .

Recept za integralni hleb za mini pekaru – Moulinex mini pekara

Izvrstan za zdravlje, preporučuje se u većini dijeta, napravljen od brašna koje ima sve sastojke zrna žita: klice, ljuspe i zrna. Time je prirodno bogat vitaminom B, mineralnim solima i vlaknima.

Odaberite težinu hleba i pogledajte tabelu – mi ne stavljamo mleko u prahu!!!.

Recept za integralni hleb mini pekara Moulinex

Stavite sastojke u posudu za pečenje sledećim redosledom: voda, suncokretovo ulje, so šećer i mleko u prahu.

Zatim dodajte dva tipa brašna i kvasac. Postavite posudu u aparat. Odaberite program 6, težinu hleba i nivo zapečenosti korice.

Pritisnite taster ON/OFF .

Na kraju programa, isključite aparat, izvadite posudu iz aparata i izvadite hleb.

Za optimalne rezultate odaberite tamni nivo zapečenosti korice.

. . .

85 komentara

 • Ja sam imala Moulinexov pekač kruha,dobila na poklon.Brzo sam ga ekspedirala otkuda je i došao. Moje iskustvo je: nema do kruha iz rerne! Kruh je plastičan,mrvi se i uopće se ne može napraviti bez mlijeka u prahu. Ja sam stavljala mlijeko , (obično) ispao bi kruh svaki put dobro,ali mrvljenje drugi dan….Morala sam ga uvijek dopeći,korica blijeda i predugo to traje,4 sata i više…uh. što kaže suprug kojio je naučio na domaći kruh. „Tako“ i neka obješena faca…sve mi je bilo jasno 🙂 . Poslala ga mami i odlučila sama mijesiti i vježbati se 🙂
  Majka je vična izradi domaćeg kruha iz rerne,lijepo napravi,nije koristila mlijeko ni u kojem obliku,bacili su kruh u smeće jer je bio nizašto….i tako je pekač u prašini,niko ga neće,ali inače je skup ,htjeli smo ga prodati…nitko ga neće.
  Bila sam i u gostima,kruh iz pekača,to mlijeko se previše osjeti…ne volim i gotovo. To je moje iskustvo. Zlatko,oprostite što miniram priču,ali eto,napravila sam jedno 5 puta i onda mi je dosadilo. I zapravo,dok se peče,to uopće nije bio onaj domaći miris kruha nego kao neka plastika. Bacanje novaca,to ja mislim.

 • Vojsije,za naše prilike u Hrvatskoj,to je luksuz. Samo mlijeko u prahu košta 50 kuna pola kg. Inače, imam averziju prema mlijeku u prahu,koliko je ono uopće zdravo? Ne zvuči mi prirodno.

 • @ Vojsije

  Cena mini pekara se kreće od 60 do 300 eura. Moja je konkretno plaćena oko 200 eura.

  @ Marta

  Mi ne stavljamo mleko uopšte u hleb. Pogotovo sada kada smo na postu, na primer.

  A hleb ispadne fantastičan u svakom pogledu. Nema govora o nekom prevelikom mrvljenju. A korica je odlično pečena, ima 3 nivoa, i ja uvek stavim na najmanje da se zapeće i to bude sasvim ok, jer na višem stepenu korica bude debela.

  Hleb može da se osuši drugi dan kada je od belog brašna, ali kako mi pravimo integralni hleb, nama stoji tri dana svež bez problema.

  Kažem, ima raznih modela, nije svaki pekač isti, čak i kada je isti brend u pitanju.

 • Hvala Zlatko,onda ćemo isprobati ovaj recept bez mlijeka…iako moj model pekača,u uputstvu baš svaki recept je sa tim mlijekom i vrlo je sužen izbor recepata,uglavnom tražila sam na internetu. Da,čula sam da kvaliteta ima veze sa modelom pekača.Čula sam i takva iskustva gdje je najjeftiniji pekač pekao bolje nego ovi skupi,sve ovisi. U svakom slučaju vidim da imate drugi model,jer ja nisam imala mogućnost sa kilogramom i pol ako se dobro sjećam. U svakom slučaju bolje nego da se kruh kupuje,jer stvarno svašta stavljaju u njega, meni se kupovni kruh ogadio kada sam pročitala da koriste kosu Kineza za lecitin koji se stavlja u kruh,navodno je njihova kosa bogata i specifična tim sastojkom…A i kad vidimo sve one famozne E brojeve….
  Pa ipak,ja ću radije kupiti kruh u pekari nego u dućanu,ako kupujem,onaj sa sjemenkama.Ipak više njima vjerujem.Iz dućana su svi plastični,korica je za isčašiti čeljust. Pozdrav

 • Eh,pogrešno sam nazvala sporni sastojak,ovako se zove

  „Što je L-cistein i zašto ga dodaju u pekarske proizvode.

  L-cistein (ili E 920) je neesencijalna aminokiselina i jedan od aditiva, koji se rutinski primjenjuju u pekarskim proizvodima.

  Koristi se kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda.

  Zbog toga ga dodaju u kruh, kekse, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode.

  Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriju, većina ga se dobiva is prirodnog i jeftinog izvora – ljudske kose.

  Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izolira u kemijskom procesu, pakira i šalje komercijalnim proizvođačima kruha.

  Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi.

  Usput, većina kose koja se koristi u proizvodnji l-cisteina, skuplja se s podova frizerskih salona u Kini.“

 • @ Marta

  Možda samo jedno objašnjenje za sve čitaoce povodom vaših komentara Marta 🙂

  I meni u receptu za integralnih hleb stoji mleko u prahu, ali ga mi ne stavljamo u hleb.

  Hleb iz pekača zaista ne liči na domaći hleb, to je tačno, pogotovo ako se pravi od belog brašna. Bude zbijen, ne bude pufnast i vazdušast nalik ručno radjenom hlebu.

  Medjutim, mi beli hleb uopšte ne pravimo i mi smo oduševljeni mini pekarom jer sjajno izmeša crni hleb i crno brašno i napravi odličan integralni hleb, koji je dobro izmešan, kompaktan i odlično pečen – prava jedna teška cigla 🙂

  Priznajem, nekome se takav integralni hleb ne svidja, jer su ljudi navikli na vazdušaste hlebove, zbog čega se i stavlja gomila tih dodataka i E sastojaka 🙁

 • Ne volim vazdušaste hlebove,takve davno ni ne kupujem kad kupujem.

  Budite ljubazni,ako nađete vremena,jel može taj vaš recept sa crnim brašnom.Ma ne smeta meni ni oblik ni cigla,možda nisam našla pravi recept.Integralni bi bio dobar i za mene. I ovaj na slici jako lijepo izgleda.

 • @ Marta

  Recept za integralni hleb sa crnim brašnom je dat gore u tekstu, u tabeli, stim da mi ne stavljamo mleko u prahu koje piše u receptu.

  Manje više se držimo mera za količinu brašna, vode i kvasca, ali eksperimentišemo sa ostalim sastojcima. I obavezno u svaki hleb dodajem po kašiku sirovog susama, golice, suncokreta i lana.

  Gledaću da danas ili sutra okačim recepte za mini pekaru iz Moulinex kataloga, imam kao pdf file, pa da svako ima kod sebe 🙂

 • E,super,hvala Zlatko. Veselim se, odlučila sam peći u pekaču ipak. Nije to tako loše,samo treba znati,inače,upustva su katastrofalna…sa ovim mojim modelom.
  Hvala 🙂

 • Zlatko,što se tiče potrošnje struje,znate kakva su vremena,teška,što se više isplati,peći kruh u rerni ili u pekaču? – ,pitam čisto informativno,kod nas je struja jako skupa,noću peremo u veš mašinama…

 • Vaša mini pekara sigurno troši manje struje nego moja koja ima čitavih 1600 W. Pekač za hleb obično ima 600 do 900 w.

  Potrošnja struje mini pekare je relativno mala. Ona vrlo malo troši struje dok mesi, najviše potroši dok greje i peče, a to traje oko 30 minuta. To je malo duže od rerne ali rerna troši više struje i više razbacuje, tako da su tu negde po ekonomičnosti i pekaš i rerna.

  Računao sam da mene integralni hleb koji spremimo mini pekarom košta skoro duplo manje od sličnog hleba koji kupujem. Najmanje je duplo jeftiniji, uračunajući tu i struju. A dobijem neuporedivo kvalitetniji hleb.

  Na primer, crni hlebovi koji se prodaju u radnji imaju od 50 – 80% belog brašna, koje se posle boji dodacima. Naš hleb ima od 10 do 30% belog brašna, sve ostalo je integralno brašno i samo prirodni dodaci.

  Da ne govorim o tome da se integralni hleb pripremljen na domaći način u mini pekari uglavnom manje troši, jer brže zasiti 🙂

 • Hvala. 🙂 E sad,treba samo otići po pekač kad otpusti ovaj led, danas – 15 ovdje u Zagrebu, trebam izvan grada oko sat vremena. Javim kako mi je uspjelo sa pekačem. Pozdrav.

 • Samo vas slusam:) Ja sam nabavila mini pekaru Gorenje, prezadovoljna sam. Drzim se recepata, pravim razlicite vrste hleba, integralni je najbolji od svih koje sam ikada jela, mirisi u kuci su mirisi sveze pecenog hleba, ne mrvi se (mada ruku na srce i ne doceka sledeci dan). Hleb je pecen, naravno treba ga ostaviti da se prohladi, ne nacinjati ga odmah.Od srca preporucujem.

 • Zaboravih reci, iz recepata izbacujemo secer i mleko u prahu. Umesto mleka stavljam sojino mleko u prahu, nada mislim da ni to nije obavezno. Hleb je i dalje odlican:)

 • @ branka

  I ja sam par puta pokušao sa sojinim mlekom, mada nisam video ništa specifično sa ukusom ili kvalitetom hleba, pa sam ga ukinuo. Šećer nisam ukinuo 🙂

  Kada pravimo ruski hleb u mini pekari stavimo džem umesto šećera ili malteks 🙂

 • Ja sam oduševljen,priznajem da sam se bunio protiv kupovine istog,a sada sam dosadio svima u kući sa hlebom,premda koliko god eksperimentisao hleb odozgo ulegne ali je ukus do bola.I potpuno se slažem sa konstatacijom da tu nema nekog mirisa pečenog hleba tu je onaj iz rerne prvak sveta.

 • @ pajo

  I meni ponekad ulegne hleb iz mini pekare, ali je to verovatno stoga što malo belog brašna stavljam u mešavinu, pa je problem da kvasac naraste. Inače, ulegne se ili zbog previše ili premalo kvasca ili odnosa brašno – voda.

  Ali je ukus integralnog hleba stvarno 10+ 🙂

 • Izuzetno sam srećna što sam naišla na vaše komentare. Pokušavam godinama da uvedem zdraviju ishranu, u svoju prodoicu. Priznajem, bila sam skeptična i prema pekaču i prema prodavnicama zdravije hrane. Možda je to i blago opravdanje, za moju neinventivnost. Vidim, da su utisci o pekaču, uglavnom pozitivni. Dakle, rešeno – predstoji kupovina… Zamoliću, kada već krenem u kupovinu, koji prateći aparati su mi potrebni. Predpostavljam vagica i šta još ?Javljam utiske i kako je ispalo.

 • Još jedno pitanje… 🙂 Kako ovo najviše preduzimam, zbog ukućana koji imaju dajabetes tip II, da li je unošenje šećera neophodno u brašno. Mada predpostavljam, da količina od jedne kk. ne bi trebalo da predstavlja poblem. Hvala puno unapred na odgovoru i veliki pozz. 🙂

 • @ Viki Vesna

  Od pribora sam uz pekač dobio plastičnu čašu izgraviranu sa podeocima u ml za tečne sastojke. Imam uz to od ranije veću posudu sa merama za brašno, i meni je to dovoljno, ne koristim vagu.

  Neko kupi kuhinjsku vagu, neko ne. Meni je lakše ovako odokativno volumenski 🙂

  Ne bi trebalo taj šećer da bude problem, pokušajte i bez njega pa procenite ukus. A možete kako bi zasladili dodati umesto belog šečera i:

  – steviu,

  – voćni šećer,

  – malteks,

  – džem,

  – sirup od javora.

 • Poštovanje!

  Evo Zlatko,želim Vas se zahvaliti na poticaju da upotrebljavam mini pekaru za kruh,i zaista hvala Vam,našla je svoje mjesto.Mogu reći da je kruh fantastičan,suprug uživa u ukusu kao i ja,samo se brzo pojede…hoće li kile brže nego sa kupovnim? Nisam se odmah javila,obećala sam, pekač je dugo stajao neupotrijebljen jer sam odustala poradi mlijeka,nije nam se to sviđalo ali zahvaljujući Vama,dali ste mi volju ispobavati bez mlijeka,jer uputstva su sva bila sa mlijekom i na neke silne duge programe i od po 4 sata pa opet nije dobro bilo,morala sam dodavati vrijeme …

  Da ne duljim,imam jedan dobar recept,i za sada sam na njemu.Preuzela sam ga sa linka koji ću ostaviti.Radila sam ga tri puta. Eh sad, prvi put nisam pregledala vagu,bila je pomaknuta pa me je zavarala i sve sam sastojke krivo izvagala,pa opet kruh je bio jako dobar.Tada sam stavila samo lanene sjemenke i bio je više polubijel,radila sam na srednjoj korici.napravila sam grešku jer sam vilicom/viljuškom izbockala pred kraj pečenja i kruh mi je zato valjda u sredini pao,više to ne radim pa ne padne.Pojeo se svejedno.

  Drugi put sam dobro izmjerila sastojke.I bio je još bolji,opet na srednjoj korici.
  A sada treći put sam dodala i suncokret i sezam i naravno lan.Ali na najjačoj korici i tako je bolje.

  Problem sa prva dva puta,ja bih kad se kruh ohladi stavila ga u krpenu vrečicu i zamotala ali već drugi a posebno treći dan kruh je nekako suh.

  Treći put kad sam radila,jedna mi je domaćica rekla,zamotaj kruh kad se ohladi u foliju i u vrećicu.kruh je zadržao evo danas drugi dan svježinu,nije suh.

  Svaki put kad pečem mješalica ostane u kruhu,može li se to izbjeći ?- nastane rupa u kruhu,izvadim dok se malo ohladi ali ne posve.

  I ipak bez obzira na mjere navedene u receptu,ja nadgeldam malo dok miješa i dodam malo brašna bijelog jer kugla tijesta lijepi za stijenke i ostaje samo na jednom mjestu ovako ipak zabaci i prošeta posudom u kojoj se miješa i peče.

  Ne znam jesam li pogriješila sa šećerom dodala sam greškom više, i to tek sada vidim dok tu pišem?

  I rado bih napravila veći kruh od 1kg ali ne znam koje bi trebale onda biti mjere,mogu eksperimentirati ali ipak,bolje je pitati stručnjaka,ja sam na početku 🙂 Ako nije problem za neki brži odgovor,sutra je Uskrs a ja bih odnijela kruh od 1kg kod roditelja kojima kruh u pekaču nije uspijevao.

  Još jednom hvala na poticaju za ovu super spravu,kruh je predivan,ja sam ga još vrućeg jela! već sam našla i neke druge recepte ali kažem nekako je 750g malo,a nas je dvoje. Pojede se skoro isti dan,muž jede više kruha od mene.Sad je baš navalio na ovaj domaći.

  Ostavljam recept i stranicu:

  http://www.coolinarika.com/recept/740415/
  Ja sam ovako radila
  3dcl mlake vode
  2 žlice maslinova ulja
  1 žlica šećera (a u receptu piše žličica)
  2 žličice soli
  20 dag mekog brašna (bijelo glatko za kruh i kolače,tip 550 od Mlinoproma)
  15 dag raženog brašna
  15 dag integralnog brašna,(ja sam stavila Graham brašno,tip 1250,Podravka)
  1 vrećica suhog Digo kvasca (vrećica je 7g)
  Sjemenke suncokreta,sezama i lana
  *težina kruha 750
  *korica najzapečenija
  *program na 5 za brzi inetgralni kruh

 • Samo da dodam,ja imam aparat Molinex home bread, MX OW2000,zemlja podrijetla Kina,a Mađarska je proizvođač. Dobila sma ga na poklon,sad mi je žao da nemam bolji da mogu i peciva raditi,mislim da se u ovome ne može.Ili može,jako je loše uputstvo?

 • Ne nema funkciju da peče peciva,nego samo kolač,džem,tijesto za picu i može raditi brioše,to je valjda isto neka vrsta kruha.

  Ispričavam se što sam dosadna.

  (Da nije bilo Vas,ja nikada ne bih upotrijebila mini pekaru,jer sam bila uvjerena da to ne valja i peče loše.)

 • @ Martina

  Recepti za Moulinex pekaru su ostavljeni na drugom članku, evo ih ovde:

  http://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2012/12/Recepti-za-hleb-i-mini-pekaru-peka%C4%8D-hleba-Moulinex.pdf

  Tu su vam i mere za veći hleb po receptima, ako vaša pekara može da peče veći hleb – zbog grejača.

  Mahom koristim samo dva recepta – za brzi i za integralni hleb, i onda improvizujem. Dodajem više ili manje semenki susama, lana, suncokreta, bundeve, sad kada je post ne dodajem ulje, a van posta dodam i mleko sve u okviru ova dva recepta.

  U zadnje vreme koristim svež kvasac – 1/3 kocke, koji razmutim u toploj vodi i pravim brzi hleb. Od šećera vam će vam hleb biti samo sladji.

  Hleb se ulegne od viška ili manjka kvasca za dati program. Npr, ista količina kvasca na brzom režimu ispadne dobro, a na sporom se ulegne.

  Lopatice ne možete izvaditi dok se ne ispeče hleb sa njima. Ja ih vadim kada se samo malo hleb prohladi. Ostaju rupe, ali šta da se radi.

  Može ostati svežiji kada se radi sa više integralnog brašna i sa više vode. Sa belim brašnom se brzo suši – to je razlog dodavanja aditiva u industrijski hleb, izmedju ostalog. Dodajem i kuvano žito u testo, oko 100 grama, onda se dobije onaj pravi nemački integralnih hleb. Ako dodam kim, eto ga engleski graham hleb.

 • Svaka cast na tekstu, mnogo mi je pomogao pri izboru pekare, koju sam danas i kupio i upravo zavrsio sa degustiranjem prvenca. U pitanju je Moulinex OW 5023 sa dve lopatice i dva grejaca, a na osnovu teksta i komentara, rekao bih da i Vi imate istu ili bar slicnu, pa bih Vas hteo nesto pitati. 🙂

  Za prvi put, pekao sam obican beli hleb na programu 5 (Francuski), srednja zapecenost. Kada je zavrseno, gornja kora mi je delovala prilicno bleda – skoro bela. Zato sam dodao jos 10 minuta, ali ni to nije mnogo pomoglo. Posto sam hleb izvadio, video sam da su donja i kore sa strane dobro rumene, mozda cak i malo resije i tvrdje (verovatno zbog tih dodatih 10 minuta).

  Ukus je odlican i hleb nije nepecen, a i negde sam procitao da je normalno kod mini pekara da gornja kora bude bleda. Svejedno, crv sumnje mi ne da mira: mozda gornji od dva grejaca ne radi? Da li Vi imate neko iskustvo ili savet, da se ne blamiram bespotrebnim reklamacijama? 🙂

  Hvala unapred!

 • @ Vladimir

  Ne brinite, zakoni fizike su na delu i ne treba da reklamirate pekaru 🙂

  Gornja površina hleba u mini pekari se greje samo od vrelog vazduha, dok su donji i bočni delovi grejani direktno od grejača i zagrejane posude, tako da je tu zapečenost po prirodi veća. Pekara nema gore grejač kao što to ima obična rerna pa time zapeče hleb.

  Sve je u redu 🙂

 • Pozdrav, samo da se javim i zahvalim na poticaju za upotrebu mini pekare, kruh se stalno peče, isprobava….uglavnom je to integralni. Samo mogu reći da recepti koji kolaju internetom uopće ne odgovaraju, stavljaju se po dvije žličice kvasca (negdje 2 i pol)što je meni previše i kruh se ulegne, bolje je manje kvasca, kruh ima formu i težinu. (ali pojeo se i taj „probušeni“). Baš slušam žene, kažu, uh ne treba mi mini pekara tek ću se onda udebljati! Ja puno manje kruha jedem od kada radim integralni, zasitan je i režem ga na tanke šnite,a i isplativije je.A i smršavila sam za dvije rupice na remenu 🙂 Stvarno sam se navikla.Hvala Vam.

 • Nema na chemu 😉

  Kvasca stavljam po Moulinex receptu i sve je ok. U zadnje vreme radim po osecaju i uspeva mi. Na primer, cesto pravim brz integralni hleb sa semenkama. 400 ml vode, 500 grama brasna, semenke, so, secer, ulje i 1/3 kocke svezeg ili ravna kafena kasicica suvog kvasca.

  Cesto dodajem u brasno skuvano zito ili ovsene pahuljice koje prethodno natopim vodom, oko 100 grama.

  Zdravije od bilo kog hleba iz pekare 🙂

 • Moram da priznam da i ne vodim mnogo računa o težini, jer mi je program za brzi hleb namešten na 1 kg, a ovu količinu dobro ispeče 🙂

  Ne držim se više mnogo tačne primene recepata, već imam toliko prakse da znam po posudama koliko čega može da ide …

 • Dobro, hvala, i ja radim od oka pa stavim na veći kruh za svaki slučaj, neki kažu da čak i bolje ispeče.

 • Kruh je dobro ispao, samo čini mi se da je previše vode, morala sam dodavati brašna jer se lijepilo po stijenkama posude. Jako mi se sviđa što sam kao i Vi dodala zobene pahuljice, namočila ih isto.Vrlo je ukusan kruh. Težina je ispala na 1000g. Miješala sam pšenično integralno i neko domaće polubijelo za kruh, prosijano, dobila sam sa sela.

  Imam pitanje. Zašto se pahuljice moraju namočiti, dali bih napravila grešku kada bi ih nakon zvučnog signala ubacila u posudu? Ovako po Vašem je ispalo baš dobro, ni ne vide se.
  Znam stavljati i lanene sjemenke, nakon zvučnog signala, ali sam čula da od toga neke koristi nema,nego da ih treba istući ili samljeti da puste ulje. Ovako bez toga da djeluju samo na probavu a ulje ne dopire u organizam. Ne znam jeli to istina.

  U svakom slučaju hvala za recept, ponavljat ću ga.Kruh se pekao 3 sata, moj program za brzi integralni je 2,28, bude blijed pa sam produžila.Sviđa mi se, malo sam imala viška brašna, taj dio kruha sam lagano odrezala.

 • @ Martina

  Ovsene pahuljice namočim da mi ne ostanu suve, jer koristim brzi program od 1,20h, malo se vremena mešaju i stoje u testu pa nisam siguran da li će da omekšaju dovoljno. To je jedini razlog.

  Laneno seme ubacujem celo, ko će da ga mrvi 🙂

 • Hvala.I ja ubacujem cijelo laneno sjeme, može se mrviti u mlincu za kavu, a ja to više ni nemam 🙂 tko melje kavu danas?
  Dobro je i ovako. Recept je odličan, kruh je friški dugo, još ga jedem.Malo ga je previše ispalo …čitav tjedan ga imam i još je dobar.

 • Pitanje: Zašto mi kruh nekada bude suh?Što napraviti da ne bude suh?
  Recimo da mi je užasno suh kukurzni kruh.NIsam zadovoljna, imate li neki dobar recept, baš nisam našla za kukuruzni, ljudi se žale da im ne uspije. Svaki mi uspije ali kukuruzni, pomagajte.

  Hvala, pozdrav.

 • @ Martina

  Pokusajte sa vise vode u testu i vise belog brasna, jer sa puno kukuruznog brasna lici na proju.

 • Pomislila sam to, prvi dan je dobar, drugi je takav.
  Hvala Vam Zlatko.

  Upravo sam ispekla francuski i nisam izdražala malo ga vrućeg probati 🙂

 • @ Aleksandar

  Kada se hleb ispeče u pekaču, isključite pekač, otvorite poklopac i ostavite 5 minuta da se prohladi, mada ga možete i odmah vaditi ako imate dobre termootporne rukavice, jer je sve vrelo. Potom ga izvadite i ostavite još jedno 10-ak minuta da se posuda ohladi, pa ga vadite.

  Ranije vadjenje vas suočava sa vrelim kalupom, a ako ostavite hleb duže od 15-20 minuta u kalupu da se što više ohladi, počinje kondenzacija u kalupu pa vam se hleb upari i ovlaži, postane mokar. Malo probe i doćićete do idealne mere, ali je preporuka 15 minuta +/- 5 minuta.

 • Poštovanje, dobar dan.

  Imam problem, tehnički. Dok mijesi mješalica škripi i onaj dio kružni, oko nje ispusti neku crnu čađu, obrišem to nekad, ali možda bolje ne. Pitala sam supruga, on nema pojma 🙂 a ja još manje. Treba li nešto podmazati ili što? Čađa ne prestaje niti škripanje. Toga nije bilo u početku nego sa vremenom korištenja.

  U uputstvu ama baš ništa ne piše.
  Pekač kruha je Moulinex OW2000.34 1KG

  (p.s. čekala sam dugo da promijenite avatar, Bogu hvala 😉 ovaj je baš lijep)

  Zahvaljujem.

 • @ Martina

  To je izgleda uobičajeno stanje tih kalupa. Ta čadj je od neke smese koja treba da omogući da se lopatice lakše kreću, pa se od toplote topi. Meni je jedno vreme škripalo pa je prestalo, pokušavao sam nešto da podmažem.

  Onda mi se jedna lopatica teže okretala pa sam otišao u servis da mi zamene kalup. Majstor je uzeo kalup, provrteo i rekao da se odlično okreće, bolje nego njegov nov i pokazao mi nov kalup, koji se stvarno još teže okretao.

  Sad pred svako pečenje hleba malo sam provrtim lopatice da ih razmrdam. Pokušajte nečim da ih podmažete odozdo, ne znam šta drugo da vas savetujem.

Ostavite komentar