Web hosting – Ograničenja i nedostaci unlimited web hostinga

Pitanje koje muči mnoge vlasnike web sajtova: da li je tzv. „ unlimited“ web hosting zaista neograničen?

 

 

Za početak da razjasnimo šta je unlimited web hosting. Zamislite da server ima 600 gigabajta (GB) prostora na hard disku i ukupan protok od 3 000 GB po sekundi ukupnog protoka u toku meseca (odnosno 3 terabajta (TB)). Unlimited web hosting varijanta nudi plan neograničenog protoka, za recimo 250 korisnika. To znači da je ukupno 550 GB prostora i svih 3 TB propusnog opsega već iskorišćeno tokom meseca. A web hosting i dalje prodaje naloge na tom serveru. Pa kako je to uopšte moguće?

Da li je unlimited web hosting zaista neograničen prostor za vaš sajt

Odgovor je jednostavan: reč je o tzv. „overselling“-u. Veličina stvarnog prostora i protoka koje neki web hosting nalog zauzima, odnosno koristi, zapravo je mnogo manja. Većina web mastera koristi samo manji deo dozvoljenog limita, ako limit postoji. Ukoliko su diskovi puni, može se dodati novi. A protok može da se poboljša. Upravo to je overselling.

Međutim, prilikom korišćenja oversell varijante, ne uzimaju se baš mnogo u obzir resursi procesora. Jer oni su ograničeni, pa se ne može jednostavno samo dodati nalog i na taj način poboljšati rad procesora. A samim tim se ugrožava korisnik takvog web hostinga, koji ni kriv ni dužan ostaje zaglavljen na serveru.

Upravo je overselling glavni razlog za nastanak i gašenje raznih web hosting-a, koje se događa skoro svakodnevno. Postojeće kompanije koriste overselling opciju do tačke propadanja, pa tako i gube korisnike, jer su oni prinuđeni da traže bolju uslugu. Da vam se to ne bi događalo, uzmite web hosting kod provajdera koji je jasno istakao svoju ponudu. Jedan od takvih probajdera je i TvojHost. Kod ovog provajdera je istaknuto koliko imate prostora i protoka, i na osnovu toga precizno možete da znate koliki su vam resursi. Sa kupovinom unlimited hostinga, nikada ne znate koja su vam ograničenja, a vrlo često možete imati manje resursa nego kod provajdera koji vas ograničavaju prostorom i protokom.

Smatra se da je overselling i neograničeni web hosting ustvari prilično loš izbor. Za većinu korisnika, ovaj vid zajedničkog hostinga, je zapravo sasvim odgovarajući. Međutim, neki CPU sajtovi se u velikoj meri oslanjaju na baze podataka i PHP. Najbolji primer su WordPress sajtovi, kao sajtovi koji brzo stiču popularnost, pa samim tim imaju potrebu za dodavanjem raznih funkcija i dodataka, pa tako RAM i procesori postaju pretrpani.

Prema preovlađujućem mišljenju upravo je prekomerna upotreba ovih sredstava razlog za otkazivanje web hostinga. To se obično naziva „TOS’ing“ nalog. Kako neograničeni web hosting ne pokriva i resurse procesora, ako imate dobro posećen sajt, ovo se može smatrati i kršenjem Uslova korišćenja.

Kako da da znam koliko je moj server opterećen?

1. Prijavite se na Kontrolni panel.

2. Kliknite na „Service status“.

Tu bi trebalo da vidite statističku tabelu i red krugova u boji.

Evo znakova kada je vaš server preopterećen:

  • bilo koja od statusnih lampica nije zelena
  • opterećenje servera je uvek iznad 90
  • memorija ili disk su u konstantnoj upotrebi iznad 80%

Treba imati na umu da to što vaš sajt nije preopterećen, ne znači da rad nekog dugog sajta na istom serveru neće usporiti njegov rad.

Šta mogu da uradim da ograničim korišćenje resursa?

Evo nekoliko ideja:

1. Koristite keš.

Postoji nekoliko različitih keš dodataka za WordPress. Oni će vam pomoći da skladištite podatke koje kasnije može koristiti i više korisnika, umesto da korisnik prilikom svake posete sajta mora ponovo da unosi podatke.

2. Koristite CDN.

Mreža skladišti sadržaj najčešće korišćenih stranica vašeg sajta i dostavlja ih direktno posetiocima.

3. Napravite manje baze podataka.

Koristeći manje baze u WordPress-u ili forumske ekstenzije, smanjićete i opterećenje servera.

Ukoliko primenjujete ove savete, sigurno ćete ubrzati rad vašeg sajta.

A ako vam se dogodi neprijatnost da vam sajt bude zatvoren zbog zloupotrebe resursa, imate nekoliko opcija:

1. Možete iznajmiti virtuelne privatne servere. Ovo može da bude skupa varijanta, posebno ako niste iskusan administrator.

2. Možete da pokušate da pronađete drugu unlimited uslugu ili da ograničite resurse svog sajta, kako ne biste opet upali u nevolju.

3. Možete da pronađete provajdera sa deljenim hostingom, ali koji ne vrši oversell. Iako je izuzetno teško pronaći ih, jer su retki, nije nemoguće. Uz to, ova varijanta je nešto skuplja.

. . .