Tanja Bulatović nije više s nama

Vrsni prevodilac i književnik je iznenada otišla od nas

 

Tanja Bulatović In Memoriam

Tanja Bulatović rođena je 1964. Godine u Podgorici. Studirala je engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Nikšiću i jugoslovenske književnosti i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bavila se dramatizacijama i radom na TV Podgorici. Jedno vreme živela je u Londonu, ali se vratila u zemlju da bi od 1992. do 1994. bila ratni reporter iz Hrvatske i BiH. Provela je dve godine u Londonu i proputovala Zapadnu Evropu, kakva više ne postoji.

Još u svojim ranim dvadesetim objavljuje prozu u gotovo svim relevantnim časopisima na području Jugoslavije. Radila je kao dramaturg i scenarista na dva TV filma u produkciji crnogorske televizije, od kojih je jedan (DA CAPO ) nagrađen na festivalu u Neumu. Uporedo sa studijama, započinje novinarsku karijeru, koja je krunisana nagradom za ratnu reportažu. Nakon toga, posvećuje se isključivo književnosti i prevodilačkom radu.

Prevela je petnaestak knjiga, koje su postale značajan deo baštine na srpskom jeziku (Vladimir Nabokov, Nortrop Fraj, Tomas Findli, Oskar Vajld, Džems Džojs, Osdous Haksli, V.B. Jejts…). Priredila je knjigu o američkoj rep zvezdi Eminemu, kojom je oborila sve rekorde čitanosti.

Objavila je roman „Šahovski priručnik za trudnice“, SKC, Beograd 1996, i knjigu priča „Godine posle“, KC „Sveti Sava“, Podgorica 2000. Zadnji roman koji je objavila je „Ljubavnici od trešnjeveog drveta“, Beograd 2012.

Preminula je 24 februara 2013 godine.

Sahrana je u utorak, 26. februara 2013. godine u 15.15 časova na groblju Lešće u Beogradu.

Početak opela u 14.45 časova.

. . .