Najlepše planine Srbije – Kopaonik

Planina Kopaonik i Moj izbor Top 10 planina u Srbiji za planinarenje.

.

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u Srbiji dužine 75 km i širine 40 km. Najviši deo planine je površina zvana Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m), Karaman (1934 m), Gobelja (1834 m) i drugi. Jugoistočno od Suvog Rudišta greben Kopaonika je sužen i raščlanjen u niz plastastih uzvišenja: Čardak (1590 m), Šatorica (1750 m) i Oštro koplje (1789 m), između kojih su široke presedline.

Kopaonik panorama

Kopaonik je pitoma i pristupačna planina za posetioce svih uzrasta . To je jedno od mesta koje tokom cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje. Zimi je pažnja turista prvenstveno fokusirana na skijaške terene, koji se na Kopaoniku nalaze na nadmorskoj visini od 1650 – 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije. Turistički centar raspolaže mrežom od 23 žičare i ski lifta.

Velika površina sa bogatom florom i faunom, dosta izvora, potoka i rečica, stenovitih vrhova skrivenih u četinarskim šumama, pristupačni vrhovi, blagi grebeni i padine sa prevojima i dolinama, kanjonima, prostrane četinarske šume sa bezbroj staza i puteva za kraće i duže pešačenje (planinarenje), a zimi vožnja skijama za trčanje – hodanje, predstavlja veliku mogućnost za bavljenje raznolikim aktivnostima u prirodi.  Zbog velike razuđenosti reljefa ovde su idealni uslovi i za paraglajding.

Paraglajding i Kopaonik

Kopaonik

Kopaonik je dobio ime po kopanju rude. Na ovoj planini kopana je ruda pre dolaska Rimljana na ove prostore. Naročito su bili poznati rudnici u kojima je kopana ruda iz koje se dobijalo srebro. Kao što je poznato, u srednjevekovnoj Srbiji, srebro je smatrano najdragocenijim  metalom.

Danas je na Ravnom Kopaoniku veliki turistički planinski centar, sa brojnim smeštajnim kapacitetima, sistemom smučarskih staza i žičara i drugom infrastrukturom. Drugi takav kompleks se razvija kod sela Brzeća na istočnoj padini, gde u hotelima, apartmanima i kućama ima oko 1.000 ležaja..

Termalnih voda ima dosta na području Kopaonika,  Jošanička Banja se koristi još od XIII veka.

Zahvaljujući razredjenom vazduhu sa smanjenim parcijalnim pritiskom, planinska klima ima lekovitiji efekat na ljudski organizam od klime u primorju. Boravak na ovoj planini preporučuje se astmatičarima i pušačima, jer u potpunosti eliminiše napade astme i pušačkog bronhitisa. Deca koja često posećuju Kopaonik stiču sposobnosti za bolje podnošenje fizičkih napora, a upravo zbog toga su i profesionalni sportisti česti gosti najpoznatijeg zimskog turističkog centra u Srbiji.

Livada i poljsko cveće Kopaonik

Kopaonik

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana koja se popela na najviši svetski vrh Mont Everest. Živi za putovanja i obilaske prirodnih lepota širom zemlje i sveta. Vlasnik je sportskog kluba Alti koji za pojedince, grupe i firme organizuje planinarske uspone, avanturistička putovanja, vikend šetnje, timsko druženje motivaciju u prirodi.

www.alticlub.org.rs

. . .