Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Mali jež na putu – pazite i čuvajte male ježeva da ih ne zgazite

 

Mali jež na auto putu – akcija zaštite malih ježeva

Pazite male ježeve na putevima, nemojte ih zgaziti. Mali jež je spor, treba ga čuvati

 

Učestvujte u ovoj kampanji! Pošaljite i podelite sa svima!

Sezona je malih ježeva. Mali jež se ovih dana često zatekne na putu kojim idu automobili.

Zaštititi me, vratiću ti stostruko. Održavajte prirodni ciklus u prirodi. A uštedećeš i na pesticidima!

Zdravo, automobilisti! Samo da vas podsetimo da mnogo pazite na putevima jer je proleće sezona malih ježeva!

Mali naš bubojed je spor i ne može se lako skloniti. A i veoma lepi, bezopasni i vrlo korisni!

Oslobodiće vašu baštu puževa, zmijskih jaja, malih otrovnica, larvi insekata štetnih za vrtove i bašte, i još mnogo toga ….

A tek kolika će biti radost za vašu decu i sve ukućane.
Loptica bodlji u ruci

Mali jež na auto putu - akcija zaštite malih ježeva 2

Mali jež na auto putu - akcija zaštite malih ježeva 3
Mladunče bubojeda sa bodljama u ruci
Mali jež na auto putu - akcija zaštite malih ježeva 5

Baš bi bila šteta da me neko pregazi, zar ne?

Pošaljite ovo svima. Podelite na Facebook-u, zaštitite male ježeve!

Hvala vam u ime malih jezeva!

 

Jež – karakteristike i opis

Ježevi su sitni sisari iz bubojedske potporodice Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Pripadaju redu bubojeda. Postoji 16 vrsta ježeva podeljenih u pet rodova. Žive širom Evrope, Azije, Afrike i na Novom Zelandu. U Australiji i Severnoj Americi nema rodnih ježeva, dok su oni na Novom Zelandu uvedeni. Ježevi su se malo izmenili u poslednjih 15 miliona godina, a kao i drugi prvoevoluirani sisari, prilagodili su se noćnom životu i bubojednom načinu ishrane.

Fizički izgled

Jež se lako može raspoznati po svojim bodljama koje su u stvari tvrde, šuplje dlake načinjene od keratina i dugačke su do 3 cm. Rađaju se sa malim i veoma mekanim bodljama. Nakon šest nedelja prve bodlje otpadaju da bi izrasle nove, prave bodlje. Odrasli jež ima na sebi i do 5.000 bodlji koje im služe prvenstveno kao zaštita. Bodlje nisu otrovne i za razliku od bodljikavih prasadi, ne mogu se lako odstraniti od tela. Međutim, ako je izložena jakom pritisku i stresu, ili je bolesna, životinja može da odbaci bodlje.

Izgled i veličina

Ježevi su mali sisari. Dužina tela evropskog ježa iznosi od 15 do 30 centimetara, a težina od 1.5 do 2 kilograma. Osim bodljama, telo je prekriveno braon krznom i imaju kratak rep. Ježevi poseduju pet prstiju na prednjim šapama sa kratkim noktima. Zadnje noge završavaju sa po četiri prsta sa dugačkim noktima koji neprekidno rastu. Ježevi poseduju ove osobine s obzirom na to da su kopači. Najrazvijenije je čulo mirisa i imaju odličan sluh. Vrlo su obazrivi i reaguju i na najmanji šum.

Osobine

Sve vrste ježeva se koriste odbrambenom sposobnošću da se umotaju u tesnu lopticu, kako bi bodlje bile uperene prema spoljašnjosti. Neki pustinjski ježevi su evolucijom smanjili težinu, pa je njima efektivniji drugi način odbrane – verovatno će samo otrčati, a ponekad čak i sami napasti uljeza, pokušajući da ga ubodu svojim bodljama.

Ježevi su noćne životinje, iako neke vrste mogu s vremena na vreme da izlaze i danju u potragu za hranom. Većinu dana provedu spavajući ili u rupi u zemlji ili su sakriveni ispod trave i kamenja. Opet, različite vrste imaju malo drugačije osobine, ali generalno iskopavaju jame kao skloništa. Svi divlji ježevi su u stanju da hiberniraju, mada ne rade svi to; hibernacija zavisi od temperature i rasprostranjenosti hrane i same vrste.

Slično oposumima i krticama, ježevi poseduju ponešto prirodnog imuniteta na zmijski otrov zahvaljujući proteinu erinacinu koji se nalazi u mišićima.

Razmnožavanje

Trudnoća zavisi od vrste do vrste i traje od 35 do 58 dana. Ženke krupnijih vrsta rađaju, u proseku, 3-4 mladih, dok ženke manjih vrsta prosečno donose na svet 5-6 mladih. Gnezdo se sastoji od hrpe lišća koje same naprave. Nije neobično da, kao kod mnogih drugih sisara, mužjak ubije novorođene ježeve. Ženke rađaju dva puta godišnje. Jedan okot je u maju, a drugi u septembru.

Postoji opasnost po mužjaka da se prilikom parenja nabode na ženkine bodlje. Međutim, on ne mora da se u potpunosti popne na ženku zbog toga što ona ima sposobnost da povije rep na gore kako bi joj se vulva našla iza ostatka tela. Mužjakov penis se nalazi vrlo blizu trbuha (što mnogi misle da je pupak) što predstavlja još jednu olakšicu prilikom samog čina parenja.

Ostavite komentar

Ostavite komentar