Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

 

Borač grad i Borački krš – planinarski izlet 25 maja

Borač grad, Borački krš, Boračka reka, Borački kamen i ugašeni vulkan sve za planinarski vikend za dan cveća 25 maj 2013

 

Provedimo nekadašnji Dan cveća 25 maj na nekadašnjem vulkanu. Poznati Borački krš i jedna lepa planinarska šetnja vas očekuju ovoga vikenda. Pozvani ste na izlet u srce Šumadije oko jezera Gruže. Spoj istorije i prirode u idealnom vremenskom periodu za obilazak ovoga kraja kada je najlepši!

.

Borač (515m) – ugašeni vulkan

Izlet na Borač grad i Borački krš pogled na ugašeni vulkan SrbijeBorački krš (515m) se prostire sa leve strane Boračke reke, desne pritoke Gruže, na površini od 52 hektara. Ovaj redak reljefni fenomen čini stenoviti i razriveni deo vulkanskog masiva Ješevca. Delovanjem spoljašnjih sila (vode, vetra i topote) od eruptivnih stena dacita i andezita stvoreni su neobični erozivni mikrooblici reljefa – takozvani glavuci – kojih ima ih u raznim oblicima poput piramide, kupe, stubova, kule, igle, tornjeva, ploča i nazupčenih
grebena.

Na obodu Boračkog krša vidljivi su ostaci slavnog srednjovekovnog grada Borča.

Predpostavlja se da su gradnju ovog utvrđenja započeli Vizantijci, a da je bio dovršen u doba prvih Nemanjića. Prvi put se pominje 1219. godine u prvoj “Žičkoj povelji”, a procvat je doživeo u vreme kneza Lazara i despota Đurđa Brankovića.

Detalji za ljubitelje istorije: Gradnju ovog utvrđenja započeli su Vizantinci, a završili Nemanjići. Kao grad, prvi put je spomenut 1219. godine, a procvat doživljava u vreme kneza Lazara, i despota Đurđa Brankovića. Borač je tada, po nekim podacima, imao četiri hiljade stanovnika, mnogo više od ondašnjeg Londona. Prvi put grad Borač pominje se u „Žičkoj povelji“ Posle Kosovske bitke 1389. godine, tokom jeseni, snage kraljevine Mađarske, predvođene Žigmundom Luksemburškim su upale u Srbiju. Tada su pored ostalih gradova osvojili i Borač.

Mađari su nakon gubitka Borča ponovo osvojili ovaj grad 1397. godine. Nakon konačnog proterivanja Mađara, za vreme despotovine, ovde se izdaje jedna vrlo značajna povelja, kojom se potvrđuju povlastice u trgovini Dubrovačke republike u Srbiji. Kada su Turci napali despotovinu, 1438. godine Borač biva zapaljen i razrušen. Nakon Segedinskog mira 1444. godine, Borač se obnavlja, da bi konačno bio uništen 1458. godine. Tvrđava koja je postojala na Boračkom Kršu, imala je dimenzije 150×70 metara.

Grad je porušio Murat II 1438.god. za vreme osvajanja Srbije kada je porušio i grad u Čestinu i dvor despota Stefana Lazarevića u Belom polju.

Do vrha stena vodi laka pešačka staza, sa kog se prostire pogled na Gružansko jezero. Selo Borač je smešteno u senci ovih čarobnih stenovitih formacija usred doline. Etno domaćinstva u selu nude hranu po pristupačnim cenama.

U podnožju Boračkog krša nalazi se crkva sagrađena 1350. godine. Crkva je sa tri strane zaklonjena strmim liticama, a sa četvrte stoletnim lipama, tako da je vidljiva tek kada se dođe do nje. U blizini crkve nalazi se izuzetno retko sačuvano staro groblje na kojem ima spomenika i stećaka (ima ih preko hiljadu) potiču još iz srednjeg veka. U samom selu je očuvan veliki broj starih srpskih kuća sa kraja 19. i početka 20. veka.

U okolini je poznat Borački kamen, koji je zbog svoje karakteristične boje i svetlucavih delova, koristi kao ukrasni kamen u građevinarstvu.

.

Polazak na izlet na Borač

Polazak 25. Maja u 7h ispred železničke stanice kod plave lokomotive.

Posle šetnje i lakog uspona obićićemo crkvu i ostale znamenitosti Borača. Ko želi da jede moći će u etno restoranu/domaćinstvu u selu, a ako nam ostane vremena obićićemo Gružansko jezero.

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve ostale stvari koje ponesete možete ostaviti u busu tokom naše šetnje. Obući se prikladno pešačenju tj.obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.

O sportskom klubu „Alti“, ostalim uslugama i biografiji vodiča možete pogledati na sajtu www.alticlub.org.rs

Rezervacije i informacije na tel: 064/1600-522

ili na mail: [email protected]

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: