Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Top 10 saveta za tumačenje snova i Sanovnik

Tumačenje snova i Sanovnik

Kako protumačiti san? 10 korisnih saveta za tumačenje snova

.

tumačenje snovaDa li verujete u snove? Da li ste pristalica mišljenja da vam pomoću snova vaše Nesvesno upućuje poruke? Bilo da verujete ili ne u tajne znakove, evo nekih saveta za tumačenje snova i kako da protumačite vaše snove …

1. Uvek zapisujte svoj san čim se probudite, jer se vrlo lako može dogoditi da ga ubrzo zaboravite. Preporučujem vam da ne ustajete naglo iz kreveta, već da date sebi koji minut da se saberete. Nemojte da vas sekira ukoliko odmah po buđenju ne uspevate da se setite sna. To se često događa, ali tokom dana se obično dogodi nešto što vas podseti na san.

Ako ipak ne verujete meni na reč da ćete zaboraviti svoj san, pokušajte pa će vam biti jasnije zbog čega se savetuje zapisivanje. Možda se, pak pokaže da ja nisam u pravu, ko zna?

2. Lepo je da konsultujete Sanovnik ili da pitate nekog ko se razume u tumačenje snova, šta vaš san znači. Ali imajte na umu, da bez obzira na sve niko ne može da protumači vaš san bolje od vas samih.

3. Budite temeljni u analiziranju svojih snova. Naravno, ukoliko želite i verujete u njih. Po mom mišljenju (ako vas zanima, naravno) niti jedan san nije slučajan.

4. U većini slučajeva ne može odmah jasno da utvrdimo šta naš san znači. Ne opterećujte se. Pustite da vam neki znak pokaže njegovo značenje. Otvorite svoje srce i dušu prema vašem unutrašnjem biću i sigurno ćete ga i sami lako rastumačiti.

5. Ne može se uopšteno reći šta koji simbol predstavlja. Jer određeni simbol za različite osobe ima različito značenje. Tako, na primer kada neko sanja konje, oseća da su to neke loše vesti koje će čuti. Nasuprot tome, postoje ljudi koji se posebno obraduju kada sanjaju ove lepe životinje, jer je to, po njima svakako dobar znak. Dakle, ne uopštavajte i ne slušajte nikog drugog do sebe.

Ukoliko niste sigurni šta određeni simbol iz vašeg sna znači za vas, pokušajte sa igrom asocijacija. Razmislite šta vam prvo padne napamet kad pomislite na simbol iz vašeg sna.

6. Nije baš sve što sanjamo značajno. iako možda tako izgleda. Obratite pažnju na najupečatljivije simbole iz vašeg sna. Ponekad se događa da sanjamo samo ono što smo doživeli prethodnog dana. Pa tako se može dogoditi da, recimo sanjate vodu ukoliko ste prethodni dan proveli na reci na kojoj niste dugo bili. A kako je voda simbol nevolja ili suza, može se desiti da se opteretite snom, što svakako nije dobra ideja. Prvo pokušajte da objasnite sebi da li vaš san ima neke veze sa proživljenim sskorašnjim događajima.

7. Imajte na umu da nije baš svaki san značajan. Vrlo često se mnogima dogodi da sanjaju nešto što ne ostavi nikakav utisak na njih.

8. Snovi ubistava, iako u većini slučajeva opterećuju uglavnom ne znače nešto loše. U našem narodu, recimo postoji verovanje da valja sanjati nekoga da umire, jer mu na taj način „produžujete život“.

9. Čak i, naizgled najjednostavniji snovi mogu imati neko bitno značenje. Samo treba da želite da shvatite šta vam se tim putem kazuje.

10. San nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. Čak iako vam izgleda da je očigledno njegovo značenje, analizirajte ga. Jer veoma retko se događa da san znači upravo onako kako izgleda.

81 komentara

 • Milenko , bas vam se cudim !! Pokusavate ucutkati jednu zenu !!! Osim sto nije viteski a samim tim nije ni srBski to je i prakticno neizvodljivo . Vidim da ste dobro ‚‚potkovani‚‚ istorijom i moralo bi vam biti jasno da to nikom nikad nije uspelo .
  Drugo (evo poceo sam po tackama , kao vi ) pokusavate napadanjem dokazati da smo mi SrBi zrtve Martine u prvom redu a onda i Hrvata,katolika uopste,novog svetskog poretka, crnog djavola i … Ako ste po tim bibliotekama ista citali
  trebalo bi da ste naucili bas od gorepomenutih kako se to treba raditi .
  Trece – mnogo ste opsirni
  Cetvrto – ono from NYC nikako ne ide uz tako patriJotsko ime , prezime i ponasanje .Zato predlazem da ili stavite ime sela u Hrvatskoj odakle ste pa da se zna da smo tamo bili konstitutivni narod ili preimenujte ime u englesku varijantu pa budite kao i mnogi napredni,proevropski i belosvetski Srbin-intelektualac koji iz dijaspore palamudi nasiroko i nadugacko i sto je najvaznije isprazno…
  P.S.
  Moze li se znati kakvo ste to predavanje drzali ? Kako je izgledao prvomajski uranak in NYC ?

 • Vojsije,tvoj komentar mi dođe kao Kristov melem na ove rane. Znaš ti si ljudina, Kristova ljudina, uvijek sam to mislila…Sad mi je jasno sasvim što cijelo vrijeme govoriš. Što je jače jeka šutnje ili riječ koja je melem? Što bi Krist htio? I dali bi on ćutao mudro i pustio da se njegov razdire? Ljudina si Vojsije,Kristova. Često te se sjetim na svetoj misi jer si dobrota,jer si čovjek. U tebi ga nije nestalo. Vjerujem čvrsto ono što je Krist rekao razbojniku do sebe, (Svetom Dizmi ) još danas ćeš biti u Kraljevstvu Nebeskom.

  Reći ću što me boli više od ičeg. Ne boli me Milenko,Milenko je takav s razlogom. Boli me JEKA ŠUTNJE. Mudrost? Da se napadne pravoslavac od zadrtog Hrvata ja bih ga branila. Sve ovo me toliko pogodilo, pogodilo me ćutanje. Pogodilo me što je Redakcija pristrana.Kada osjeti sama upozori i obriše komentare. Ne treba brisati, ali mogla je upozoriti. Mogla je dati svoj mali dio. Na katoličkom portalu kad počnu uvrede sa bilo koje strane svi se brišu, nema ovog. Nismo mi bolji a nismo ni gori kako nas se prikazuje. Ja sam ovdje došla sa dobrim namjerama, puno sam saznala što nisam znala. Moj grijeh je bezezlenost i djetinja otvorenost koja me košta. Ironično je baš to da sve ispada istinito kako je je Vojsije govorio o duhovnosti. Badava sve ako u srcu nema ljubavi ni Krista. Badava. Vojsije je davno položio Pavlov Hvalospjev ljubavi. može se ljutiti tko hoće i autori koje sam tako simpatizirala,oni o duhovnosti, nema ih…ćute. Kada Bog bude pitao što si učinio jednom od moje najmanje braće tada i tada…ostat će samo šutnja. Tako Konstantine, tada pada vaš tekst u vodu od sve mudrosti onaj „ćuti i gledaj svoja posla“Vidite ima dvije istine.

  Razočarana sam. Toliko da neću više nikad ući u pravoslavnu crkvu. Niti ću ikad u srcu poželjeti ekumenizam. Sve je to laž. Ovdje više ne želim boraviti. Jer nema smisla. Upravo mi je to Milenko pokazao. Zapravo, on mi je pokazao istinu. Jer sam se zavaravala.

  Možda ću jedino tek svratiti u neke neutralne teme gdina Zlatka, primjerice o kruhu, pečenju kruha i slično. A na bilo kojoj drugoj temi o duhovnosti koja se dodiruje zajednički u našim vjerama kao ovo o sanjarici, nema me.

  Zahvaljujem Vojsiju od srca. Svi mu možete oprati noge i poljubiti ih. Jer mu je srce čisto.

  Zahvaljujem i Milenku, dobro je da se sve ovo dogodilo, bar se ne pretvaraš u onome što jesi iako imaš skroz krivu predstavu o meni.

  Odlučila sam i nema povratka.Ne zato jer sam slomljenja, razočarana, nego zato jer imam ponos, ostane ti ipak ono malo jer i ponos je od Boga, nije nas Bog stvorio da budemo bezimeni da nikome na zemlji ne pripadamo.Bogu pripadamo i kroz ono što jesmo,a da tuđe poštivamo. Da, prilično sam mala sa malim „m“, mala pred Bogom i zato ću isto otići, da zbog mene ne bude još više mržnje, da ne nastane još više štete u nečijoj duši. Da ne provociram zlo. Ovdje sam dolazila jer sam bila i usamljena. Možda sam se željela samo osjećati po ljudski prihvaćenom.Vrijedilo je zbog jednog pravednika.

  Toliko puta sam kanila odlaziti a uvijek sam ostala zbog Vojsija. Pa ne znam baš zašto, ali ima nešto divno u tom čovjeku, žao mi je da to drugi nisu otkrili kinjeći ga najčešće.“ Samo se srcem dobro vidi.“

  Mene je isto zanimalo koji predmet predaje MIlenko, sigurno neka povijest ili tako nešto.
  I da otkrit ću ti Milenko što ja dovršavam koji to studij, na kraju sam skroz…

  Znaš li što je vjeroučitelj ili kateheta? Fakultet Katolički Bogoslovni. Ima više odsjeka, ja nisam na onom za bogoslove nego za pedagoge. Radila sam već, predivan posao, pričati o Bogu i Božjoj ljubavi i ona mala dječica, blagoslov su duši. Ne, nismo ništa učili o pravoslavlju. Pola toga što naučiš nema veze sa stvarnošću, učiš tek kad kreneš raditi, tada počinje pravo učenje.A najbolja škola je iskustvo osobne vjere. Uopće nisam mislila riječ reći o sebi ali evo kad se sve već o meni zna. I koliko sam „glupa“ kako reče Milenko,pa da u mnogočemu nemam znanja, nego rupe, ali imam ono što mi treba u duši da mogu drugima dati. Začudio bi se, kad sam prestala raditi (bila sam 3 mjeseca na zamjeni dok sam imala još brdo ispita) da su djeca plakala zamnom, molila ravnateljicu da me zadrži i roditelji su dolazili. Dolazili su mi i kući. A toliko sam poklona dobila da je narasla zavist među ostalim učiteljima u školi,to su bila dječja pisma ljubavi i zahvale. To mi je dosta za cio život. To mi je potvrda kakav sam ja to čovjek. Ovo iskustvo nikada neću prenijeti na djecu niti ću globalizirati, uvijek ću ih učiti poštivanju i ljubavi prema drugima. I da u svakome potraže Božje lice.

  Da više ne dužim. Moja isprika od srca svima što sam toliko mjesta ovdje zauzela. Želim Vam svima blagoslovljen i radostan život da imate u izobilju od svega što vam nedostaje a najviše Boga koji nam svima toliko nedostaje.

  Vojsije,nikad te neću zaboraviti, ostat ćeš mi u molitvama. Neka ti je s blagoslovom do kraja života. Srest ćemo se u vječnosti, znam 🙂 Od srca, svako ti dobro.

  Zbogom.

 • I još samo ovo, ostavljam tebi Vojsije kao mali dar od mene, a ako će ga uzeti i tkogod drugi, Bogu hvala. Ovo su pjesme, sasvim drugačije od ovih novih, nastale po poticaju Duha Svetoga u srcu odov divnog čovjeka koji je sam napisao i galzbu i stihove i koji pjeva. po njegovim pjemama sam jako puno primila, Božje dodire i iscjeljenja, dodir svoje duše sa Božjom, blisku prisutnost sa Kristom prijeteljem, bratom i liječnikom, tješiteljem. Baš sam ovo jučer dugo slušala nakon svih ovih ranjavanja…i samo sam plakala. Nije to važno. Uzmite ovo na slavu Božju u vašim srcima.

  Izvodi brat Ivanski , ovo je on na početnoj stranici, kliknite na sliku i otvori vam se sve njegovo

  http://ivanski.site40.net/

  ZVIJEZDO MOJA

  Diči ću sidro i isplovit na pučinu,
  gdje vali će vodit moj brod.
  Diči ću sidro i isplovit na pučinu
  gdje će mi duša tražit istinu.

  Uprijet ću pogled u Te zvijezdo moja,
  dozivat Ti ime i čekati smjerno,
  gledati tvoje crte lica u moru
  i sjaj oka tvog u odrazu sunca.

  U hladnim noćima
  znam vidjet ću smiješak,
  osjetit’ dodir na umornim očima.
  Da plovio sam često
  krivim morima,
  priznat ću tada u tvome naručju.

  Ojačaj mi tijelo za pute tvoje,
  uvećaj mi srce za ljubav tvoju.
  Sve to želiš mogu,
  kud god hoćeš ić’ ću,
  sve što želiš dat ću, samo budi tu,
  ne daj mi od sebe.

  poslušati ovdje

  http://ivanski.site40.net/Strana11.html

  Toliko od mene i zadnje.

  Odoh.

 • Vojsije, ja sam pokusavao ucutkati sirenje gluposti koje u ovom slucaju siri zena, dakle nije poenta u zeni vec u gluposti. Sledece, ocigledno je izvodivo iz mnostva primera kroz istoriju i koje cu vam navesti ako za to budem imao razlog jer sto bih to radio, osim za svoje licno zadovoljstvo, novcanu nadoknadu ili ako to neko zasluzuje i/ili potrebno mu/joj/im je, a trenutno ne vidim ni jedan od ova tri razloga razloga.
  Sto se tice tog kako moje ponasanje nije viteski- prvo bih napomenuo da ja nisam vitez drugo nadam se da vam je poznato da se prema dami treba ponasati upriliceno ali tu je kljucna rec DAMA, isto pravilo bi mogli upotrebiti prema zeni sa kojima se treba ponasati opet upriliceno ali ako neko misli da ima pravo na poziciju „dame“ ili zene samo zbog svog pola – dragi moj u zabludi ste sto me i ne cudi iz koncepta vaseg pisma u kojem u nedostatku informacija baratate misljenjima o kojim aje uzaludno raspravljati. Tradicionalna ponasanja prema damama i zenama se uprilicuje ako to osobe zasluze svojim tradicionalnim ponasanjem a ako se ponasaju kao alapace koje sire zlo onda tim cinom pokazuju da njihovo delovanje nema veze sa polom vec sa njihovim karakterom. I u srednjem veku (na koji pretpostavljam da se pozivate) se prema zlu (bilo u muskom ili zenskom obliku) ponasalo adekvatno a nije se mesalo babe i zabe. Vojsije pre nego uzmete nekoga u zastitu prostudirajte o cemu se radi jer cinom ulaska u prljavu vodu pa bilo to i iz najhumanijih namera, postajete prljavi.
  Sledece na sta cu se osvrnuti je „mi Srbi“ – dragi Vojsije, hajde da ponovimo sta je to Srbin – istoriske cinjenice a ne dnevnopoliticko zloupotrebljavanje te titule. Dakle, Srbin je titula koju su nosili ljudi (oba pola) koji su imali svog boga i svog vladara i to je razlog zasto su stari pisci npr posle pada pod osmansku imperiju prestali da koriste termin Srbi a poceli sa koriscenjem lokalnih naziva (era, vlah, itd) a opet cim bi se neki deo oslobodio nazivali su se Srbinom. Sad da li se vi molite Srbskom vladaru i Srbskom bogu – vi znate, ja samo znam da je Mojsije Jevrej, Isus Jevrej (nikad se nije toga odrekao, cak sta vise) Muhamed Musliman te da su sva trojica proizasla iz Arapskog naroda.
  i za vasu informaciju, posto vidim da volite da mesate babe i zabe, uporedjivanje Srba i Hrvata je neprilicno iz mnogo razlicitih razloga a jedan od njih je da Hrvatski postanak i opstanak je vezan uz postojanje katolicke crkve a sa druge strane imate jos uvek postojeci spomenik „UR NINO SAR SERBULA“ Gospodar Nino Car Srbski koji je star preko 4 000 godina dakle mnogo pre pravoslavlja, hriscanstva, monoteizma i stosta drugoga, samim tim Srbi su postojali pre toga i samim tim opstanak Srba nije vezan sa opstankom bilo koje religije kao sto se pokusava prikazati konstantnim ponavljanjem zamenjenih teza.
  sledece hvala sto ste primetili da sam „potkovan (iako ste mozda to rekli iz poruge ili ko zna kojeg povoda ali ste ipak morali „priznati“)a zatim napisete „Ako ste po tim bibliotekama ista citali
  trebalo bi da ste naucili bas od gorepomenutih kako se to treba raditi .“ pa vidite to je nesloslednost ili sam citao pa sam „potkovan“ ili nisam pa sam bos kao i mnogi drugi ali opet to j emanje bitno od onoga sto me stvarno zanima – DA LI BISTE BILI LJUBAZNI DA ME NAUCITE KAKO TO TREBA RADITI jer neko duze vreme pokusavam prilagoditi stil izlaganja „ljudima koji ne citaju“ i imam problema sa tim
  Vojsije, vidite upravo ta opsirnost je problem o kojem sam malo pre pisao jer „ljudi koji ne citaju“ bi hteli da znaju ali ne bi da idu u detalje a znanje po svojoj prirodi ne trpi povrsnost. to je ono sto pokusavam da resim vec neko duze vreme. jer ako samo kazem nekom imaginarnom Vojsiju (ili bilo koje drugo ime) – Vojsije vi niste Srbin – to je kratko ali je misljenje samim tim bezvredno ali ako krenem da objasnjavam „razlozi zasto Vojsije nema pravo da koristi titulu Srbin“ to ce biti pisanije od nekoliko strana koje ni imaginarni Vojsije nece citati jer ce biti besan a samim tim ce impulsi njegovog mozga biti uslovno receno preseceni centrom za emocije (amigdala) koji se nalazi odmah pored korena mozga i sprecavat ce impulse iz prednjeg reznja koji je odgovoran za racionalno razmisljanje da dodju do izrazaja. Drugim recima, nece cuti razloge jer je vec odlucio sta je nj „istina“- vidit dragi Vojsije koji je to problem, i zato bih stvarno voleo da me naucite jer po sastavu vase recenice postavlja se zakljucak da vi to znate, Zato naucite me – spreman sam da platim za isto.
  A sada malo odgovora na vasu 4 tacku izlaganja – Vojsije, hajde da vam navedem primer koji pretpostavljam da postujete – Nikola Tesla je za sebe govorio ja sam Amerikanac Srbin ne Amerikanac Srbskog porekla jer Amerikanac je kao i Hrvat nacija – dakle soc. politicko udruzenje a Srbin je Narod i kao takvi te se stvari ne mesaju osim u slucaju ne znanja ili manipulacije istinom sto je druga rec za laganje, prevaru itd. Ovim ne kazujem da sam ja kao Tesla Amerikanac Srbin, jer nisam, ja samo zivim na menhetnu preko decenije a tu sam dosao kao zakleti Jugosloven – i dan danas se izjasnjavam kao Jugosloven(nacija) samo sto sam u americkim bibliotekama otkrio da sam Srbin i tek kratko vreme se deklarisem kao Srbin dakle ja sam Srbin (narod) Jugoslaven (nacija) koji zivi i radi u NYC a to je bitno jer ovaj kraj planete ima trenutno mozda ne najbolje ali definitvno jedne od najboljih javnih biblioteka te instituta i dr. gde se moze izucavati polje znanja za koje sam ja zainteresovan.
  Inace sam rodom iz Osijeka – grada koji je sluzio kao inspiracija Beogradu pri gradnji Pozorista, Zoloskog, tramvaja itd tek toliko na ono „iz kojeg si sela“ a otac mi je sa Banije – kraja sto bi on rekao gde „bilo gde puska da pukne ovde odjekne“ a inace Grubori su poreklom iz Like a odvojili su se od Karanovica. Sticajem okolnosti imam poznanike koji su bili „djaci pesaci“ ali kad pricam sa njima, ispada da ja imam vise seoskog iskustva – zahvaljujuci mom ocu koji me svakom prilikom vodio na selo i ucio vestine i znanja Seoskog zivota – i dan danas mogu prepoznati svako drvo ne samo po izgledu vec i po kori, listu, pa verovatno jos uvek i po boji, mirisu, teksturi drveta (bez kore) te kako se sadi, seje skoro sve sto postoji na Balkanu, kako se muze ovca, krava, koza kako se…. to primarno obrazovanje je bilo toliko iscrpno da sam u 63 padobranskoj brigadi imao kurs strikanja i naucio dvojicu padobranaca strikati – dakle Vojsije ja sam ponosan i na svoje seosko i na svoje gradsko poreklo i obrazovanje u kojim aako nadjes rupu volio bi da mi na nju ukazes ako vec neces ili ne umes da me naucis znanju – vestini koja bi to upotpunila.
  Vojsije tuzno je ako vam treba podsecanje ne cinjenice koje su toliko sveze, pa sta bi me onda trebalo iznenaditi ako ne znate da su jos pre nekoliko vekova ovo sto danas zovemo Italijoma bili Slovenski Krajevi ili veci deo nemacke ili…. vidite to je tuzno kad mi neko tvrdi samo ovo sto vidim je kraj moga naroda samo dokle senka moga nosa poklapa i secanje mog unuka to je „moj kraj“ izvinite Vojsije ali tuzno
  Ime se ne prevodi osim ako se ne zeli potreti kulturna tradicija a moja dragi Vojsije tradicija kulture seze do samih pocetaka pismenosti i osnivanja prvog organizovanog zivota u zajednici i sveg dobra koji je proizasao iz toga te bih morao biti mnogo ograniceniji nego sto jesam da bih menjao svoju tradiciju za bilo koju mladju, manju i losiju – ma kako ona bila upakovana.
  A to dragi Vojsije sto mesate pro evropski i pro zapadni je tuzan pokazatelj neobavestenosti naroda tamo a time i vas jer originalna Evropa je bila na teritoriji danasnje Srbije – tako da … pametnome dosta
  predavanje sam juce drzao za tehnicko istrazivacki deo google na 44 ulici, koji radi na pripremi softvera na sigurnost dece na internetu a direktno na Youtube, Google+, i jos nekolicina manjih delova te kompanije. I zanimljivo mi je bilo upoznati se iznutra kako oni rade – kako bi mogli da rade a kako i zasto rade kako rade.

 • mala martina, preporucio bih i tebi i Vojsiju da ponovo procitate ovu kompletnu prepisku – ja sam stalno zastulao moje licne stavove kkojim asu bili suprostavljeni stavi male martine zvane zlo a koja se stalno krije iza nekih grupa, i koja stalno priziva da je napadana od nekih drugih grupa. sto nije tacno i sto sam nekoliko puta pojasnjavao.
  ovaj put necu ici kroz pisanije male martinekao pre i pokazivati lazi, podmetanja i gluposti koje je mala martina pisala, vec cu samo onako po secanju da se osvrnem na isto
  prvo hvala na „profesuri“ iz istorije – to sam shavatio kao veliki kompliment jer istorija je samo mali usputni deo mojih istrazivanja – hvala
  secam se jos hvalospeva – deca su plakala za malom martinom – pa setimo se deca su plakala i za titom, pavelicem, hitlerom….. da li to znaci da su oni bili dobri? Definitvo ne – oni su imali neke dobre strane za neke ljude ali su sveukupno gledano bili zlikovci a o tom ekako je decu jednostavno „kupiti“ pa to je svima jasno – podsetimo se detinjsva i omiljenih predavaca te onda omrzenih po nekom nepisanom pravilu oni omiljeni su bili zababva ali nas nisu naucili bas toliko za zivot a oni koje smo mrili jesu – jer su od nas zahtevali da radimo, da ucimo, da se izgradjujemo. da li mala martina ima svojih dobrih strana pa naravno ali istovremeno da li je mala martina svojim tekstovima dokazala da otvoreno prezire Srbe i Pravoslavlje jeste – to se moze lako videti iz njenih pisanija – sad koliko Vojsije ili neko drugi treba da uvidi da nisu sve zene dobre kao sto nisu ni svi muskarci dobri to je za individualnu analizu
  sta nekoga pokrece da brani onog koji ga omalovazava, podnistava itd to je vec preduga i prelicna tema za ovo mesto.
  E da setih se, mala martina rece da je prosvetni radnik – joj joj buducnosti hrvatska ode ti u ….pekmez – skoluje se na religioznoj osnovi i po kontekstu recenice da se zakljuciti da je zavrsila fakultet a nije imala ni jedan predmet cak ni o pravoslavlju – postavljam pitanje sebi (pismeno) kako ce ova ili bilo koja osoba koja zavrsi takvu skolu da predaje deci koja nisu katolici? nebitno da li su pravoslavci, muslimani, ateisti, budisti…. ako nije naucila ni osnove o onom sto joj je kako geografski tako i religiski najblize? ovo mi samo pokazuje nameru drzave – ne pojedinca – za kulturno religiski genocid.
  E sad dragi moji i drage moje vi izvinite sto ja ne volim ustase i one koji propagiraju te ideje ali sumljam da ce to da se promeni uskoro.
  Ja sam duboko uveren da mala martina nije nikada procitala ni jednu knjigu o ranohriscanima (1 i 2 vek ove ere) njihovom delovanju, njihovoj filozofiji itd a mislim da bi to bilo potrebno da svako ko za sebe tvrdi da je vernik i da zna sta i u sta veruje procita
  pozdrav svima sem male martine od „crva iz velike jabuke“

 • Ja sam postigao cilj mog komentara .Hteo sam da prekinem ono besmisleno vredjanje Martine a da slusam sta imate da kazete . Jednostavno mislim da ste izabrali vrlo pogresnu formu za ono pametno sto imate reci .No , vasa stvar ako uzivate u tome da one kojima se obracate nazivate ponizavajucim izrazima .Valjda imate ili bar smatrate da imate razlog za to obracanje s visine .
  Ja necu kao vi secirati svaku izgovorenu rec , ionako ih imate previse . Mene interesuje mnogo toga o cemu vi govorite .
  Izgleda ste povukli gene od popa Karanovica sto je dizao bunu po Krajini cim ste tako ratoborni .Bar na recima .
  Zapamtio sam na predhodnim temama vas komentar o `pceli i muvi` i cudim se da nekad izgleda da gledate iz one manje pozeljne vizure .
  Vojsije nije od onih koji ne citaju al je od onih sto sami biraju sta ce da citaju . Rado bih procitao nesto sto bi ste sistematizovali od ovoga sto ste u fragmentima nabacali u vasim komentarima .
  Ako uopste neko ko je `potkivan` po menhetenskim bibliotekama zeli to podeliti sa onima sto ostadose pod samarima po balkanskim gudurama .

 • Dok sam ja pisuci moj komentarlikovao kako se gosn Grubor upristojio on u medjuvremenu nastavio po starom .
  Neka , mozda vremenom nauci da covek samo sam sebe moze da omalovazava i `podnistava` 🙁

 • Ma ti si Grubore zbilja potkovan joj joj nemaš ti veze o vjeronaučnoj nastavi.Ne znaš da je veronauk onfesionalni i da roditelji potpisuju za djecu hoće li pohađati vjeronauk,to je izborni predmet.Neće Srbin upisati dijete na katoliči vjeronauk jer pravoslavci imajun svoj u našim školama. I muslimani imaju svoj vjeronauk. Fakultet završavam, radila sam na zamjeni čitaj malo bolje.Imam diplomski. O pravoslavlju uče više bogoslovi, to su ti oni koji će biti svećenici, to znaš valjda. A mi smo katehete. Tako se kaže. Nismo časne kako neuki misle ali i časne koje to završe predaju vjeronaučnu nastavu koja je IZBORNI predmet.
  Mi smo na početku učili samo neke razlike i to prema Vjerovanju, nisam ja kriva što je takav program, nama je važna metodika.Zato mi je drago da sam ovdje upotpunila znanje barem malo i da sam upoznala pravoslavlje KOJE NE MRZIM, non stop mi to govoriš!Da ga mrzim ne bih komunicirala niti ovdje bila. A za tvoju informaciju studij ima 75 predmeta. Vjeronaučna nastava je nastala od nastanka države. A to što si sa Banije, pa eto i ja sam. Ha ha, koja ironija. Neću ti ništa više reći osim da me tvoje kilometarsko prosipanje pameti zamara, dosadno je jako. Ali se ponašaš kao neandertalac prema svakome tko ne misli kao ti. Ovi drugi ćute jer te se boje i neće da imaju posla s tobom. Pa vide svi koji si ti gospodin.Vojsije nije zaslužio vrijeđanje i nije zaslužio da mu ti govoriš što je i tko je jer čovjek ima svoju kalvariju kao i ja. I osoba je. Ali ja sam s tobom završila.

  Uvrijedio si me i to je gotovo. Više i ne mislim o tebi a ako ću pisati, pisat ću. Ti ne čitaj i stvar riješena, kao što ni ja neću tebe čitati jer ti je stil pisanja znanost bez ljudskosti i srca. Ako se odlučiš pokajati i ispraviti sve zaboravljam a ako ne opet zaboravljam, živi svoj život i pusti druge da žive. Na mene se nitko ovdje nije žalio.

  Imam posla neda mi se tobom gnjaviti i vađenjem crva iz jabuke.
  Nisi me ubio samo da znaš. Ja padnem ali se i dignem. Bogu hvala. A ti ćeš se jako umoriti ako ovako nastaviš jer odsad pišeš monologe koje nitko ne čita.A briga me i da čita…

  Posveti se ženi. Izađi na večeru s njom i nemoj joj pričaju o povijesti, brate to ubija.

  Doviđenja Milenko i sretno. Daj da više ne nastavljamo, ako si razuman čovjek piši svoje što želiš ali nemoj vrijeđati i to je ok.

 • Gramatičke greške samo pokazuju koliko se žurim maknuti od ove situacije. Pa valjda ćeš razumjeti krivo napisano.

  Vojsije, ja rekoh, ljudina si i što god ti netko kaže ne dopusti da ti zalijepi etikete. Mudar si čovjek. Vidi se zrelost u godinama, premda mogu i pogriješiti sa godinama.

  Hvala, puno mi je značilo, jer sam Krist mi je obrisao suze sa lica preko tebe, uistinu. Bog to ne zaboravlja a ni ja, ako će ti netko zamjeriti neka zamjeri, nije se našao nitko drugi biti čovjek. Tako mislim i mislit ću i za mene si na portalu broj jedan po svim simpatijama, i prije pisaca o duhovnosti.Ne samo sad nego i odavno. Otkad sam došla. Ja razumijem jezik ljubavi a Evanđelje je upravo to a ne kako neki tumače. Bez ljubavi nema ništa. Probušena posuda. Iz koje curi živa voda.

  Hvala.

 • Vjeroučitelji katolici ne predaju pravoslavni vjeronauk, to Milenko trebaš znati. još bi i to htio, a cijelo vrijeme se pravoslavlje podsmjehuje sa katoličanstvom, ti svarno imaš nekih barikada u glavi.Kao što ne pradaju ni islamski vjeronak. Predmet koji objedinjuje sve vjere i religije svijeta je samo teorija i predaje se u srednjojn školi a zove se Etika. Recimo da to upisuju ateisti a određeni konfesionalni vjeronauk oni koji žele živjeti određenu vjeru i prakticirati je. Podrazumijevaju se i sveti sakramenti i župna kateheza. Kompletan odgoj u vjeri. Jasnije. Drago mi je da sam pomogla. Sad malo više znaš Milenko.

 • Niti pravoslavni vjeroučitelji ili muslimanski ne predaju drugu vjeru, da me odmah ne dočekaš na vile kao što voliš. Premda ih ima jako malo. A to nisam ja kriva.Mali je i interes.
  A kako je krenulo sa zdravstevenim odgojem mogla bi i moja diploma završiti na cesti, ček da dođemo u EU pa van sa vjeronaukom, a možda i neće. Inače za vjeronauk katolički ugovor je potpisan sa Svetom Stolicom, crkva ti nađe posao a ne burza i posla ima. Ima.

 • Vojsije, ja nisam prekinuo radi vaseg komentara vec sam morao ici, sto i sami znate a posto ovo postaje komunikacija u jednom pravcu – vi pitate(omalovazavate itd) ja odgovaram (objasnjavam) postalo mi je zamorno jer ako neko smatra da ima pravo da prisvaja boga i da vredja Srbe a vi mu u tome pomazete – svaka cast. Inace ne vidim u cemu sam ja to ratoboran??? kao sto me prozivate – ja nisam pretio, nisam pozivao na krv nisam pisao reci mrznje koje su pisane prema meni, Srbiji i Pravoslavlju. A to sto ne dozvoljavam da me se gazi je osnova ljudskog dostojanstva – ako se dragi moj Vojsije jos secate sta je to.
  A za nastavak komunikacije morat ce dragi Vojsije da mi pokaze neka svoja znanja jer svi mogu kritikovati – kao sto ste dragi moj Vojsije vi uradili ali kad sam vas pitao za savet ili znanje – kako moze bolje tajac. Zato sto se tice ove komunikacije sa vama dragi Vojsije za sada sam zavrsio (dok to ne zasluzite ponovo, to je to – kritikovati i vredjati mozete slobodno jer na to sam navikao te na iste ne reagujem vise- shvatih napokon onu o karavanima koji prolaze)
  dakle sad mozete da kako vi kazete likujete jer gosn Grubor se povlaci iz ove komunikacije
  p.s. maloj martini zvanoj zlo cu se jos jedan puta obratiti i to je to jer zena nema obraza ni casti koliko ni muva (napisala je desetak puta da se povlaci, da nikad vise nece doci ovde itd uz pogrdne reci vas pravoslavnih vernika kojih se vi dragi moj Vojsije odricete sto bi reko moj pokojni otac „zbog suknje“ i to digitalne, strasno dragi moj Vojsije strasno
  p.s. 2 ovo o muvi me podsetilo na vas komentar o pceli i muvi pa dragi moj Vojsije, obratite malo paznju na detalje, ja se kao pcela branim loseg/zla a ne gravitiram ka istom sto bi bila odlika muve ili u ovom slucaju vas dragi moj Vojsije – ja sam upravo i stao u obranu ovog sajta jer je dobar i lep od neceg rdjavog-ruznog ali ako to vama ne smeta, srecno. Sto bi rekla moja majka „lakse magi bez samara“ samo da znate da cu ime Vojsije, ubuduce da koristim kao primer sto se vise ne bavim ovom temom – tek toliko da znate da i vas glas ima uticaja, pa sledeci put kad budete citali vesti kako je lose stanje u Srbiji ili okolini, nemojte biti toliko ljuti na zlice koje su to uradile jer imaju vasu podrsku, a posten svet ako nesto i pokusa docekate ga na noz jer nisu kao vi – jer zive u inostranstvu, jer su nesto procitali/naucili, jer pokusavaju, jer… Vojsji cudno mi je kako vam drugaciji pravoslavni smetaju a istovremeno podrzavate ustasoide hmmmmm ili se predstavljate za nesto sto niste ili ….. ali dobra stvar je sto se to leci
  Toliko od „malog crva iz velike jabuke“
  hval

 • mala martina zvana zlo, ja sam vam pokazivao vase citate u kojima ste vi pisali kako mrzite Srbe i Pravoslavlje – recenice koje ste vi napisali a kasnije rekli to je greska u kucanju – ops nije nego
  Pravoslavi zivalj ste proterali i prekrstili pa se onda pravdate – interesovanja za ne-katolicku veronauku ima malo – nije nego
  to sto niko nije reagovao na nase pisanije je najverovatnije jer je predugo i toliko ne bi ni ja citao – narucito ne kako se dvoje prepucavaju a vi ste to iskoristili za vredjanje i omalovazavanje celog Srbskog naroda i Pravoslavne vere te onda mene optuzili za izazivanje netrpeljivosti sto po mom rodoslovu bas i ne bi bilo normalno – pakovanja tipa da sam zastrani i slicna slobodno pisite ali ja se ne odricem niti jednog svojeg roditelja kao ni jednog dela svoje domovine a vasu ustasku tvorevinu smatram privremenom okupacijom i to sam pre tri godine na tribini u ceskom kulturnom centru rekao i vasem konzulu a potom i pravno, istoriski i ljudski potkrepio dokazima zasto je to tako i doduse i on je pokusao negirati ali nije mogao da kaze i dokaze da je i jedan od mojih „dokaza“ netacan jer jednostavno stvoreni ste nasiljem nad svojim gradjanima, prouzrokovali ste ogromno materijanu, ekonomski i naravno nemerljivu soc. emotivno psiholosku stetu.
  mala martina ti nisi samo nepismena, bezobrazna vec i kako da kazem a da ne uvredim Vojsija, kratke pameti jer ne mozete zapamtiti nekoliko osnovnih podataka koje imate stalno pred sobom – ja nisam sa Banije vec je moj otac odatle ja sam iz Osijeka 400tinjak km razlike
  a zanimljivo mi je videti kako prosvetni radnik pise da je istorija toliko dosadna da ubija, sta i kako onda razmisljaju ljudi koji nemaju akademsko obrazovanje a koji su podvrgnuti istom drzavnom sistematskom ispiranju mozga
  eto mala martina s ovim obacanjem zavrsavam ovu komunikaciju jer prestalo mi je biti zabavno a nemoguce je dugo biti sa prljavim a ne zaprljati se, zato ostaj mi nesrecna kakva vec jesi i uzivaj kad vec odbijas uciti

 • Ode covek 🙁 . Zamorio se posle dva komentara 🙁 .
  I sve je pogresno shvatio . Ja Njega vredjam ? cccc…
  Jos cu sad morati da dokazujem svoja eventualna znanja i polazem ispit da bi se On vratio . Tako mi i treba kad `mecem prst u dovratak` 🙁 .
  A htedoh da nesto naucim . Bas htedoh .
  I da pojasnim da mi ne smetaju drugaciji pravoslavni..daleko bilo..ma ne smetaju mi ni oni koji su trebali doci do menhetanskih biblioteka da bi shvatili da su Srbi a ne Jugosloveni..koji cak i bogove dele po nacionalnosti…i nikad nisam branio nikog ko je `ustasoidan`..daleko bilo…da je samo procitao malo ozbiljnije moju tacku dva bilo bi mu to jasno…
  Ali sad je kasno..vec mi kosa sijedi…

  P.S.
  Dragi moj Milenko , zao mi je zbog nesporazuma . Zelim vam da uspete u svojim planovima , a s obzirom na energiju koju imate za to `nema zime` . Vama i jeste mesto tamo gde su najjaci….a ne ljutite se na nas koji ostadosmo mali i moramo da se dovijamo kao kocicev David Strbac sa jazavcem u dzaku..

 • Dobar komentar. Rekoh, čovjek ima pomračenje uma. Živi u nekoj inkviziciji svega što nije kao ON. Ovako razmišlja samo duhovno zatrovana budala. Zatorvana sotonom. Koji to čovjek drugoga može zvati Zlo i ostati u ljubavi. Nema on ništa u sebi osim ratovanja. Normalan i pametan čovjek vidi čovjeka a ne naciju a to non stop spočitavanje neke mržnje i pristranosti na mržnju je samo ogledao njegove duše, to što osjeća iimiplicira drugima. Čudan tip, najčudniji do sada.

  Vojsije, sad ti se događa što i meni, ne zaboravi, zli se služi emocijama. Cilj mu je nametnuti krivnju , omalovažiti i optužiti i onda napraviti i klevetu. Ovo ti je primjer što se događa kada čovjek čita na primjer sotonističku Bibliju (sam je rekao), budući da sam imala okultnih iskustava ovo je kateheza sotone. Služi se ovakvim govorom, i najviše izvrće.A sve bez emocije, hladno i nožem. Bilo bi dobro kada bi portal napravio nešto na temu o utjecaju zlih duhova preko onoga čemu se otvorimo. Mogla bih dosta dodati. Na primjer glazba, kako ona utječe na duh,vjerojatno ne znate ali glazba havy metala u dušu dozve zloduhe itd.

  Ne ode Vojsije čovjek, pitanje je Gdje je nestao čovjek. I tko je u njemu, koji?

  I pomislila sam da će te optužiti, tako rade veliki. Bilo koji veliki.

  Bog vidi u srce, to ti je dosta. A znaš koji optužuje, zli, jedva čeka.

  Postoje lobiji a ovaj pripada jednom. Ali sigurno ne onome od Boga.

  Boli ga što ne odem. A mene više ništa ne boli jer je sve zacijelilo. Baš čudesno.

  Slava Isusu.

  Ja proterala, ja prekrstila, bla bla…da da da sve sam JA kriva, kriva sam za sve grijehe svijeta i ono što je isitina i ono što je laž….

  Vrli veliki čovječe, tko je protjerao Vojvodinu, tko, JA? Tko je ušao u crkvu i počeo sve redom uništavati i svećenika malteritati i mučiti, valjda ja? Tko prekida svetu misu i ulazi kao vandal sa puškama u crkvu u miru….i prije rata i u ratu i poslije rata?

  Ma neću ovdje pisati ništa. Samo medalja ima dvije strane. Ja nisam u poziciji da se tako raspišem kao ti, jer dočekat će me vilenjaci poput tebe koji ne znaju istinu. Drugu stranu medalje. A pravda će pobijediti ako ne na zemlji, na nebu hoće.

  Takvi kao ti uživaju tuđe u tuđim kućama. Baš takvi. Na tuđim njivama, pod tuđim bagremima.
  Niti znaju orati niti kopati, sve je zaraslo u korov, niti znaju saditi i održavati bostan.
  A i sa Srbima starosjediocima nemaju zajednički jezik, starosjedioci ih ne razumiju nikako.
  I to znam.

  Ma neka si ti otišao, zagadio si svaku temu gdje si stigao. Moj komentar na sanjaricu i tvoj koji nema nikakve veze s temom, malo si posvijesti komentiranje na temu i upitaj se koliko ti je taj tvoj mozak zatrovan mržnjom kad ne posustaješ. Gdje nema Boga tama je a utebi je beskrajna tama.

 • Uopće nije važno jesam li otišla ili ne. To što sam još ovdje, to je samo znak da me Bog podigao i zacijelio. To što sam ovdje ne znači da sam iz inata ovdje nego sam sasvim u miru.
  A ako sam rekla kako se osjećam, s obzirom na „jeku šutnje“ time nisam uvrijedila nikoga.Zar je to zločin? Niti ikome išta zamjeram, rekoh, rane su mi zacijelile. Nametanje neke krivnje meni ili nekome tko me je ljudski podržao je sotonski.
  Ti Milenko nisi ništa napravio, jer ti braniš ideologiju a ne čovjeka. Ideologija nema dušu.
  baš zato ne shvaćaš Vojsija, jer ne shvaćaš Evanđelje. Radosnu vijest. Što je za tebe radosna vijest? Optuživanje, vrijeđanje i noževi… Mrzitelj stanuje u tebi.Ne jedan.

  Ma dosta. Nisi vrijedan ni jednog komentara.

 • ‚‚Takvi kao ti uživaju tuđe u tuđim kućama. Baš takvi. Na tuđim njivama, pod tuđim bagremima.
  Niti znaju orati niti kopati, sve je zaraslo u korov, niti znaju saditi i održavati bostan.
  A i sa Srbima starosjediocima nemaju zajednički jezik, starosjedioci ih ne razumiju nikako.
  I to znam.‚‚
  Marta ovim ste nadmasili sve mrzitzelje do sad . Uvredili ste stotine hiljada
  ljudi koji su morali napustiti svoje kuce cesto pod mnogo gorim uslovima nego sto ste vi svoju ostavili .Ne dozvolite da tako lako bes u vama ucutka Hrista u vama.

 • Ja sam pisala o svojoj situaciji, a svaka situacija je specifična, a nisam napisala ništa što mi drugi nisu rekli, to nije moje mišljenje. Nismo se razumjeli. A uvrijediti mi nije bila namjera.

  Vas ne boli da Vam netko drugi živi u vašoj kući?I u vrijeme mira? A istovremeno živite u stanu koju možete otplaćivati do groba i završiti svaki dan na ulici?

  Ma dobro, nema smisla i nema i znam, ja sam sve što ne valja. Ok, neka se sada i Milenko raduje. Bitno da se mene može vrijeđati kad god i kako god. Moram ići i ne stignem ni gledati što će se još napisati.

  Nije to bijes, to je bol.

 • Da li je pravedno vraćati Srbima u Hrvatskoj njihovo što i jest njihovo i imaju na to pravo, a Hrvatima u Vojvodini ne na ono što je njihovo? Sve što sam napisala je u tome. Jedno jednostavno pitanje. Gdje je pravda? Budimo pravedni za obje strane. Nisam protiv vraćanja ikome njegovoga ali za očekivati je jednako postupati i sa ovim slučajem.

  Ako je to previše,onda dobro.

 • Moja situacija je nastala nasilnim otimanjem i izbacivanjem.

  Ali neću više ništa reći, zaista vidim da mi nije mjesto ovdje. Ne može to nitko razmjeti ni kad bi želio.

 • Ja potpuno razumem vasu situaciju . Verovatno iz razloga sto su moje obe kuce zapaljene posle potpisivanja dejtonskog sporazuma ali mi je BH dala papir da su mi kuce vracene na upotrebu . Samo sto u resenju pise da se kuce vracaju na upotrebu u devastiranom stanju .
  Ja nisam rekao nikom pa ni vama da ste sve sto ne valja , samo sam i vama skrenuo paznju kao i nekim drugima na nesto sto smatram da nije ok .
  Sve najbolje vam zelim !

 • „Takvi kao ti“ je nešto sasvim drugo od onoga što vi želite reći Vojsije, nemojte tako. ne ulazim u tragedije bilo ih je zaigurno, ali ima i ono što vi ne znate. Ne može se grješnost spočitavati samo jednoj strani, bilo je još kako je bilo, al valjda se to ne smije niti reći.

  Ja sam govorila za jednu jedinku zbog koje nemam ništa. Nemam, mogu biti sutra beskućnik a u ovoj državi takvih je sve više. Briga državu za to. Zar ne znate kakav ovdje vlada strah z aegzistenciju i preživljavanje? Voće se ne kupuje uopće. A zbog noca u kontejneru se tuku i svađaju oni koji prvi i drugi naiđu. Strašno je to. Valjda je malo jasnije što sam htjela reći.

  Žao mi je da ne shvaćate. Valjda ste se osobno povrijedili, ne znam. Ja znam samo da ja nikad nikome ne bih uzela tuđe. Nikada. Osoba koja je učinila zlo ima dvije države i dvije kuće…ima i još.Neka ima al nek vrati ono što nije njeno.Samo to.

 • Zbog boca se svađaju, trebalo je pisati,plastične ambalaže za 5o lipa što dobiju po njoj.
  Nadam se da će se vaša situacija riješiti, kao da i sama to ne bih voljela.
  Moja isprika svima koji nisu razumjeli ili su se našli zbog mene povrijeđeni.

  Ukazivala sam na nešto drugo, na ono što mrzi, što namjerno i nasilno i bahato smatra svojim pravom. A detalje svega ovoga ne smijem govoriti, ima sudstvo na višim instancama kada niti jedna država neće da riješi. Toliko i o „Lijepoj mojoj domovini“ koja ne pokazuje brigu za ovakve.Niti je pokazala.

  što reći kada angažiraš srpskog odvejtnika da te brani a onda on pokupi batina od svojih jer je radio svoj posao….jeli to normalno? Moram ići, svako dobro.

 • Jeste Marta osobno sam se povrijedio . U tim kolonama koje su dosle u Srbiju su bili i moji roditelji koji nisu nikad mrava zgazili . Takodje nisu stigli da se prilagode na izbeglicki zivot , niti da uzgajaju bostan i lozu . Zato sam tako reagovao . Znam da niste mislili na njih.
  Nego , sutra je pravoslavni Uskrs . Ove godine sam podstaknut vasim,bastinim i Konstantinovim tekstovima posle nekoliko godina pauze ispostio ceo uskrsnji post .
  Nego da obustavimo paljbu , pokupimo caure i povucemo se na pocetne polozaje i pustimo bastovane da progovore neku rec o temi , o snovima ? 🙂

 • Ne, nikako nisam mislila na njih nego na određenog čovjeka u tuđem polju, bostanu, koji je pola toga srušio i zapustio…teško mi je o tome pričati, stisne me u srcu. Jedno je kad vas netko istjera a drugo kada netko sam dođe da se bahati u ime politike. Vjerujte mi ne osuđujem ni Vas ni vaše jadne roditelje i njihovu težinu. Oprostite ako je nehotice a jest učinilo da Vas zaboli. Stvarno nisam mislila.

  Jako mi je drago da je pomoglo bilo što pisano o temi duhovnosti što ste primjenili na sebe.To me usrećuje.

  Da, da, slažem se. Ja sam za snove rekla što sam imala, otišlo je sve predaleko jer je tako isprovocirano. No pustimo sve. Evo Vam moj zagrljaj, oprostite mi. I neka je blagoslovljeno ovo vrijeme do Vašega Uskrsa, neka Vam je sretan Uskrs svima!

  Svako dobro još jednom.

 • Vojsije poslala sam komentar i ništa nije ostalo, a zakasnit ću pa ću kasnije napisati kratko. Evo Vam moj zagrljaj i izbacite iz sebe povrijeđenost nije išlo u taj smjer.

  Sretan Vam nadolazeći Uskrs.

 • Aha, vidim da ipak je primilo.
  Nemam što reći više osim da mi je stalo do vas.Ako to nešto znači.Dragi ste mi.

 • Da, često sam u situaciji da nešto sanjam a zatim se dogodi nešto neobično u što vjerujem da postoji neko obrazloženje i da su snovi i java povezani. Odličan članak, hvala na podijeljenim savjetima u vezi tumačenja snova.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280