Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Parket i sve sto treba znati o parketu – hoblovanje i lakiranje parketa

 

 

Parket i sve što treba znati o parketu

Parket i saveti majstora. Hoblovanje i lakiranje parketa

 

 

parket Sve sto treba znati o parketu Hoblovanje i lakiranje parketa

Parket se svrstava u mnogo trajnije materijale u odnosu na savremene veštačke materijale koji

se postavljaju kao zamena za parket i mnogo je jednostavnije reparirati ga usled bilo kakvog oštećenja ili jednostavno dođe vreme da želite da mu vratite stari sjaj.

Uz savremene mašine za hoblovanje koje ujedno i usisavaju nema širenja prašine i zaprljanih zidova. Kada se parket popravlja tj. hobluje delove parketa koji su previše oštećeni najbolje je zameniti novim delovima a kada se hoblovanje završi razlika se gotovo neće ni primećivati.

Kod starog parketa koji se brusi mora se obavezno ukloniti sva nečistoća ili masnoća uz blagi rastvor nekog deterdženta. U prvom grubom brušenju skida se stari lak sa površine. U postupku hoblovanja starog i novog parketa gotovo da nema razlike, jedino što se stari mora dobro pripremiti i očistiti pre samog započinjanja postupka.

Šta je najvažnije prilikom hoblovanja:

  • Potrebno je pratiti drvena vlakna odnosno njihov smer.
  • Voditi računa da temperatura vazduha nije ispod 15 a preko 20 stepeni.
  • Pratiti takođe relativnu vlažnost vazduha – idealno između 50 i 60 procenata.

Reparacija parketa:

Mogućnost reparacije je svakako ogromna prednost parketa u poređenju sa drugim vrstama podova. Bilo kakvo oštećenje usled požara ili poplave moguće je sanirati čak delimičnom reparacijom koja predstavlja dodatnu uštedu.

Način na koji se vrši reparacija:

U ovom procesu na prvom mestu je potrebno ukloniti sve tragove oštećenja sa parketa. Nakon toga sledi zamena starih i postavljanje novih delova koje je potrebno izbrusiti. U reparaciji je neophodno naneti antiinsekticidna i antifungicidna sredstva za zaštitu. U parcijalnoj popravci veoma je važno da se uklopi boja i klasa kako novi delovi ne bi štrčali u odnosu na stare. Ukoliko se i napravi velika razlika onda se pristupa bajcovanju gde dolazi do apsolutnog izjednačavanja.

Lakiranje parketa:

Postupak lakiranja na početku zahteva detaljno čišćenje odnosno pripremanje podloge kao i u potpunosti oslobađanje prostorije bilo kakve prljavštine. Za uklanjanje i najsitnijih čestica prašine najbolje je koristiti usisivač, jer prašina može u potpunosti uništiti proces lakiranja kao i konačan izgled parketa.

Nakon detaljnog čišćenja kompletnog prostora može se nanositi temeljni lak. Od vrste drveta zavisi koji lak ćete koristiti a ukoliko izaberete neki drugi lak možete u potpunosti izmeniti izgled Vašeg poda.

Nanošenje laka se vrši u dva sloja tj. dve ruke. Pre nego što se nanese završni sloj potrebno je kompletnu površinu poda ispolirati korišćenjem odgovarajućeg abrazivnog sredstva za dobijanje još boljeg estetskog izgleda. U procesu poliranja dolazi do apsolutnog uklanjanja prašine i postizanja savršeno čiste površine. Odgovarajuća podloga prilikom poliranja zahteva i određenu mikroklimu a sve u cilju što bolje završenog postupka.

Postavljanje ukrasnih lajsni:

U sastavni deo svakog poda spadaju ukrasne lajsne koje pored svoje praktičnosti stvaraju odličan estetski efekat. Uz sve to one na savršen način mogu prikriti svaki nedostatak na podu poputz spojeva i drugih nepravilnosti a pri tom se njima mogu sakriti sve ona gomile kablova i žica s kojim nikad ne znamo gde ih i kako smestiti a pri tom skupljaju prašinu i smetaju u toku čišćenja. Boja lajsni se može uklopiti uz boju parketa a u suprotnom je moguće ih bajcovati.

Održavanje parketa:

Kada se parket postavi odnosno ugradi neophodno ga je hoblovati i prelakirati. U toku oba procesa podu se pruža kompletna nega koja mu je potrebna. Kada se sve to završi jedino što preostaje je da se briše i usisava a za dodatnom negom apsolutno nema potrebe. Parket je visokokvalitetan i dugotrajan pod koji i nakon mnogo vremena može imati pristojan i lep izgled. Kada dođe do toga da mu je potrebno nekako osveženje dovoljno je da se ponovo ishobluje i izlakira i dobiće ponovo stari sjaj.

7 komentara

  • -Postavka laminata, 1.5 EUR/m2, postavka bambus parketa i gotovih parketa, 2.5 EUR/m2, postavka brodskog poda, 3.5 EUR/m2,postavka klasicnog parketa 2 EUR/m2 -Hoblovanje,stukovanje,poliranje i lakiranje starih parketa i podova 3 EUR/m2. -Montaza parket lajsni 0.50 EUR, montaža cokli i viner lajsni, 1.5 EUR po duznom metru, montaza prelaznih lajsni i pragova GRATIS. -Besplatan izlazak na teren,saveti,izrada predracuna, zavrsavam u roku, ostavljam cisto.061/637-45-25

  • Mozete li mi reci da li je moguce, hrastov i bukov parket, koji je poplavljen, poslije vadjenja dobro osusiti (naravno osusiti i podlogu) i ponovo ga poredati,izbrusiti i lakirati, a da to poslije svega bude dobro kao i prije.

    Pozdrav,
    Zoran Djokic

  • Pozdrav, zanima me u slučaju kada je parket pun udubljenja od nogica stolica, što se može napraviti? Je li dovoljno izbrusiti ga i ponovno izlakirati? Problem je što je parket prilično nov, to je mala površina a nalazi se na velikoj parketnoj površini a pretpostavljam da bi se morala brusiti cijela površina? http://www.spacva.hr

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280