Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Pravila ponašanja u Crkvi za vernike i kako se ponašati na liturgiji

 

Pravila ponašanja u Crkvi i kako se ponašati na liturgiji

Preporuke kako vernik treba da se ponaša u Crkvi za vreme liturgije. Pravila ponašanja data su i napisana od Saborne Crkve u Beogradu

 

Sveti oci pravoslavlja iz raznih epoha su nam ostavili svedočanstva i vidjenja šta se dešava na duhovnom planu kada se obavlja Sveta liturgija u Crkvi. Prozorljivi svetitelji su mogli duhovnim očima da vide kako se za vreme liturgije Crkva ispuni nebeskim andjelima i svetiteljima koji se uz Bogorodicu zajedno sa vernicima mole. To svedočanstvo su nam ostavili da bi imali svest da kada ulazimo u Crkvu i pravoslavni hram, da iskažemo duboko poštovanje prema Božijim nebeskim silama koje se zajedno sa nama mole. Mi to možda sada ne vidimo, jer duhovno nismo uznapredovali, nekada samo osetimo blagodet Svetog Duha koji ispuni hram, ali zato svaki put kada ulazimo u Crkvu moramo biti svesni da smo u društvu svetitelja i andjela i neposredne Božije prisutnosti.

Prenosimo vam Pravila ponašanja u Crkvi sa sajta Saborne Crkve u Beogradu.

 

Pravila ponašanja u Crkvi

Pravila ponašanja u Crkvi za vernike i kako se ponašati na liturgiji i patrijarh IrinejUlazeći u sveti hram, prekrstimo se, uz blagi naklon. Dolazimo do celivajuće ikone na sredini crkve, poklonimo joj se i prekrstimo, celivamo ikonu (žene ne ostavljajući tragove karmina) i na kraju se okrenemo i blago poklonimo onima koji stoje u redu iza nas i oko nas. Hram je sveto mesto sabranja vernika radi molitve i bogosluženja, te sve radnje koje to remete, nisu dozvoljene. Razgovori tokom službe su nepristojni i sebični jer na taj način zaboravljamo da se i naši bližnji u hramu mole i da im je za to potreban mir, a i nama samima to rasejava pažnju neophodnu za molitvu. Za vreme bogosluženja je od najvećeg značaja da zaboravimo na sve svakodnevne brige i probleme, da posvetimo svoje srce i um samo Gospodu. Jedino tako možemo izaći iz hrama novi, očišćeni, osvećeni, preporođeni, obnovljeni.

.

Molitvene reči i pesme tokom službe i liturgije

Molitve i pesme tokom službe nisu samo formalno izgovaranje teksta ili melodije, već imaju svoj istinski i dubok smisao; pomažu nam u duhovnom samoosvešćivanju, promeni nas samih i zajednici sa bližnjima i sa Gospodom. Zato je važno slušati sve reči, čak i kada u početku deluju nerazumljivo. Vremenom, uz Božiju pomoć, ali i sopstveni trud kroz čitanje duhovne literature, razgovore sa duhovnikom i redovne dolaske na službe, počinjemo da osvešćujemo značaj svih sveštenih radnji u Crkvi, kao i reči i pesama. One postaju integralni deo i okosnica našeg života, delanja, razumevanja, mišljenja i osećanja.

Za vreme bogosluženja ne šetamo po crkvi i ne guramo se. VERA DOLAZI SLUŠANjEM, a to znači najpre slušanjem Reči Božije, iskazane u čitanju Svetog Jevanđelja, slušanjem reči molitava, pesama, svoga srca, kao i slušanjem svojih bližnjih i glasa njihovog srca. Najlepši i istinski vid sabranja vernih je kada svi zajedno pevaju uz hor ili pojce, to su slavoslovija Gospodu i Svetima, saučestvovanje u bogosluženju i zajedničke molitve, što pojačava radost našeg prebivanja u tom svetom sabranju, kada je Hristos među nama. Za vreme čitanja Svetog Jevanđelja stojimo mirno, pognute glave, opuštenih ruku i u najvećoj tišini i otvorenosti za Reč Božiju jer nam se tada otkriva Sam Bog. Isto važi i za iznošenje Časnih Darova na Liturgiji, osvećenje Svetih Darova, Pričešće, blagosiljanje prisutnog naroda…

Tokom Liturgije sve nam se kazuje šta treba da činimo, ako slušamo pažljivo: „Glave svoje Gospodu priklonimo“, „Zablagodarimo Gospodu“, „Gospodu se pomolimo“, „U miru iziđimo“…

.

Sveto Pričešće i Pričešćivanje

Na Sveto Pričešće izlazimo po blagoslovu svog duhovnika ili ispovednika, ako smo postili redovno i ispovedili se. Čaši prilazimo u potpunom miru, izgovarajući sa sveštenoslužiteljem molitvu. Ruke su nam prekrštene na grudima, desna preko leve. Nikada se ne krstimo pred samim putirom da ga ne bismo podizanjem i spuštanjem ruke gurnuli i prosuli Svetinju. Pred uzimanje Pričešća, izgovaramo svoje ime sveštenoslužitelju, na šta on izgovara: „Pričešćuje se sluga Božiji (ime) / sluškinja Božija (ime) Telom i Krvlju Hristovom“.

Tamo gde je najveća Svetinja, Krv Hristova, osveštana blagodatnim dejstvom Svetog Duha, tu ne staju virusi, bakterije, ni ma kakva nečistoća, pa je svaka sumnja i osuda toga što se svi pričešćuju iz jedne kašičice ne samo neopravdana, već i pokazatelj potpunog nerazumevanja Svetih Tajni. O tome se, svakako, treba informisati kroz duhovnu literaturu i razgovor sa duhovnikom.

Pred Pričešće Svetim Hristovim Tajnama ne jede se i ne pije ništa od ponoći, žene ne stavljaju karmin, kako ne bi ostavljale trag na kašičici iz koje se uzima Pričešće.

Zatim se uzima nafora (osvećeni hleb), vodeći računa da nam ni jedna mrvica ne padne na pod, inače je treba pokupiti jer se radi o svetinji.

.

Odevanje i izgled vernika u Crkvi

U crkvi treba da smo odeveni pristojno, bez prepunih stomaka, žvakaće gume, upadljive šminke, držanja ruku u džepovima, ljubopitljivog posmatranja ostalih vernika, smeha i razgovora. Pristojno odevanje isključuje kratke suknje, šortseve, suknje sa dubokim izrezom, provokativnu i prenapadnu odeću.

Začuđujuće je to što ljudi nikad ne postavljaju pitanje kako da se obuku za odlazak u pozorište ili u goste prijateljima, a kada idu u goste svome Gospodu i Spasitelju, za Njegovu Svetu Trpezu, gde dobijaju dar života, tu se o načinu oblačenja ili nepotrebno polemiše ili se na to čak i ne obraća uopšte adekvatna pažnja.

Nedopustivo je korišćenje mobilnih telefona u crkvi! Kao što i u svojim i tuđim domovima poštujemo određena pravila ponašanja, kako bi naš život u zajednici bio olakšan i služio na međusobnu radost, poštovanje i ljubav, pa su nam ta pravila sasvim prirodna i razumljiva, tako i u hramu treba da budemo prirodni, ne pretvarajući se u roba pravila, kako ne bismo sputavali duh ljubavi i molitve, ali ni da se prema hramu odnosimo nehajno, bahato i bez poštovanja jer se nalazimo na svetom mestu.

.

Kako se krstimo?

Sve sveštene radnje i sve molitve osvećuju se znakom krsta.

Krstimo se tako što u jedno saberemo tri prsta desne ruke – palac, kažiprst i srednji prst, a mali i domali prst savijemo na dlan. Tri spojena prsta simbolizuju Sveto Trojstvo – Oca, Sina i Svetoga Duha, dok su dva prsta na dlanu simbol dvojstva Hristove prirode – božanske i ljudske.

Sa tri sastavljena prsta dotičemo najpre čelo, posvećujući Bogu svoj um, i govorimo: „U ime Oca“, zatim deo ispod grudi, posvećujući Bogu svoje srce, izgovarajući: „i Sina“, a na kraju dodirujemo desno pa levo rame, posvećujući Bogu svoju snagu, govoreći: „i Svetoga Duha“. Završavamo sa „Amin“, što znači: „Neka tako bude“.

Pogrešno je krstiti se „u vazduhu“, na brzinu, improvizovati krsni znak kratkim potezima ispred sebe u znaku malog romba, ne dovršiti ga sasvim, a naročito ga zloupotrebljavati u sujeverne svrhe. Znakom krsta – pod uslovom da smo se prekrstili ispravno – osvećujemo sebe, čitavo svoje biće.

Krsnim znakom rasteruju se nečiste sile, njime se ispoveda naša vera u Boga i Vaskrsenje, kao sastavni deo naših molitava. 

.

Blagoslov sveštenika

Sveštenoslužitelju prilazimo smerno, celivamo mu ruku, izgovarajući: „Oče, blagoslovite“ ili, u slučaju da je reč o episkopu, „Blagoslovite, vladiko/preosvećeni“.

Vernik tada od sveštenoslužitelja dobija blagoslov rukom čiji prsti formiraju slova ISHS, što su početna slova Spasiteljevog imena. Za vreme službe, kada sveštenik blagosilja narod, svi treba da poviju glave smerno, primajući taj blagoslov kao od samog Gospoda. Ovim poklonom verni izražavaju svoju blagodarnost Bogu na Njegovoj blagodati i milosti.

Posebna vrsta blagoslova je onaj na početku Svete Liturgije, kada sveštenoslužitelj izgovara reči: „Blagosloveno Carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha“, čime se blagosilja, po Božijoj blagodati, čitavo liturgijsko sabranje i sve što će se na njemu događati. Zato je jako važno doći pre početka Liturgije i prisustvovati joj od početka do kraja, a ne kasniti, pogotovo što se, našim naknadnim prolaženjem kroz hram, remeti molitveni mir. 

.

Kupovina i paljenje sveća  u Crkvi

Sveće treba kupovati isključivo u hramu jer su na tom mestu osveštane, a time se pomaže i život i rad hrama u kome se molimo i dobijamo darove od Gospoda. To se odnosi i na sve druge crkvene predmete. Iako je iz praktičnih razloga ustaljena praksa da se na gornjoj površini pale sveće za zdravlje i blagodat živima, a na donjoj za pokoj dušama umrlih, u Hristu su svi živi, pa se ne treba opterećivati formalnom stranom ovog čina.

.

Prilozi vernika za Crkvu

Vernici, po svom nahođenju i mogućnostima, dobrovoljno daju prilog za sveti hram, u znak zahvalnosti za blagodatne darove koje dobijaju u njemu, razumevajući da su prilozi potrebni kako bi se hram mogao dalje izgrađivati i organizovati duhovni život i sveštene radnje.

Prilog je naše dobročinstvo kojim vraćamo Gospodu od onoga što nam je On Sam dao.

.

Napomena Redakcije: Neukusno je od vernika da novac i priloge ostavljaju na ikone koje se celivaju. Takodje, nepotrebno je i bez svrhe izvoditi pred i nad ikonama čudne pokrete za koje mislite da imaju neko posebno značenje, praviti zapise i uvlačiti papiriće sa molitvama u oltar. Postoji pravilo kako se nekome čita molitva.

Za vreme čitanja molitvi „Oče naš“ i „Simvol vere“ se niko ne kreće po Crkvi, stoji se mirno. Pri stajanju u Crkvi na liturgiji se ne drže ruke iza ledja, ne drže se šake u džepovima, niti se ruke ili noge prekrste. Izbegava se priča sa poznanicima i medjusobno pozdravljanje, sve to može da se obavi van crkve i službe.

Onaj ko nije postio i ispovedio se ne može da se pričesti. Sveštenik ne može znati ko se ispovedio a ko ne, i vernici ne bi trebali bez ispovedi da prime Sveto Pričešće jer to nije Bogougodno i greh je varanja. Nije na korist verniku. Pri uzimanju nafore – svetog hleba pazite da vam ni mrvica ne padne na pod, nemojte da mašete hlebom po vazduhu i držite ga samo sa dva prsta, nafora se drži na dlanu.

Takodje, izbegavajte da kasnite na liturgiju da bi skratili vreme na službi. Isto tako, Crkva se ne napušta dok se liturgija ne završi u potpunosti, dok se ne obavi prišečće vernika a zatim podeli nafora svima. Za vreme liturgije se može čitati molitvenik da bi se pratila služba ali se ne trebaju čitati druge stvari i knjige, jer liturgija služi da se SVI ZAJEDNO MOLE u sabornosti pred Gospodom, a ne da svako ide svojim putem.

 

53 komentara

 • nemam komentara imam pitanje,a koje glasi: da li se nafora moze izneti iz crkve ,tj poneti kuci i dati clanu porodice. hvala

 • Da li žene u crkvi trebaju da prekriju kosu? Da li žene u crkvi treba da stoje lijevo a muškarci desno ili mogu da stoj bilo gdje? Hvala

 • Slavice, žene treba da prekriju kosu i da stoje levo, a muškarci desno, Ja – sveštenici znaju kako treba da se ponašaju, a ako se ne ponašaju kako treba njigov je greh ne naš, trudi se da ne obraćaš pažnju da ne bi osuđivala i činila ti greh.

 • Milijana to što ste napisali apsolutno nije tačno. U pravoslavnoj crkvi postoji ženska crkva i muška crkva, tj. podeljena je na dva dela u prvom delu delu u kojem služi sveštenik i levo i desno stoje muškarci, a žene stoje u zadnjem delu. Žene ulaze na glavna vrata crkve, a muškarci ulaze na sporedna tj. vrata sa strane, tj. vrata kroz koja unose i iznose pokojnika. Od tih vrata pa ka ulazu je „ženska crkva“ i tu stoje žene i ženska deca. Tako je u Sremu gde ja živim. A obzirom da sam vojvodjanka, vi ste upravo opisali katolički način stajanja, tj. levo žene desno muškarci. Žene blizu oltaru stoje samo za pevnicom.

 • Vera ne govori gluposti, mi u crkvi sjedimo i stojimo gdje ima mjesta uopće nema strana,Crkva je jednaka za sve! Kako možeš tako lagati sram te bilo!?
  Katolkinja

 • Vera, ne zaboravi na ispovijedi spomenuti takvo laganje, sasvim sam slučajno kliknula da vidim, pa što da te nisam ispravila, to se zove kleveta, duša vam je lagati na katolike.
  Misliš da to nije grijeh što tu lažno plasiraš, i ovako nas ne volite, pa treba još i da se kleveće. Nemojte govoriti ono što ne znate, jer vi niste bili u katoličkoj crkvi i na svetoj misi u katolika. Mi ne radimo nikakve razlike, nema žensko muško niti dijete. Ako stara osoba stoji, mlađi se digne, i to je sve. Postoje dijelovi mise gdje se stoji i kleči da ne bi i to još slagali.Ne pokrivamo glave ničim, osim u jednoj crkvi koja slijedi tradiciju i misa je na latinskom. Žene sjede i u prvim redovima i u zadnjim izmiješani smo svi. Otkuda vam tako blesava misao da to kažete?

 • To odvajanje muskarci na jednu stranu zene na drugu to su nam doneli iz bosne, kod mene u sumadiji nema odvajanja svi stoje zajedno pomesani i zene i muskarci.

 • Ma kako iz Bosne Saša? Saša? Jesi katolik? Pa ovdje sve vrvi od ljudi iz Bosne gdje sam ja i nitko nam ništa nije donio. To nije nikakvo kanonsko pravilo,prvi put čujem za to, išla sam i u crkve u Vojvodini nema toga. Nema ni u Zagrebu ni drugdje diljem Hrvatske. Kanonsko pravo to nigdje ne kaže.

 • Bosanski katolici su katolici stopljeni sa ostalim katolicima. Bila sam i u Bosni u katoličkoj crkvi i nema toga. Ako ima negdje možete mi ostaviti župu i grad, bez obzira Vojvodina, Bosna, pa da direktno provjerim preko župnika.

 • Вера,

  Само да Вам кажем да немате појма.То што сте навели женска и мушка црква је једна будалаштиња.То код православаца непостоји.у храму Божијем нема никакве везе гдје ко стоји, да ли мушкарци на десној или жене на лијевој страни.Поента свега је Евхаристија, а не то гдје ко стоји.То је можда код Вас неки сеоски обичај, или остатак фолклора тог краја, а са православљем нема везе.

  Срдачан поздрав!

 • Милијана- ako ti podrzavas bahato drsko ponasanje i pedofiliju da se svestenik opija,kocka i itd. svaka ti cas. ja nemogu tako pa i nek budem gresna po tvom misljenju. 😉

 • Isaak, hvala na komenatru, da nije Vas povjerovala bih da je to istina. Pomislila sam da ste čudni ako je tako, i da vam je to možda od Turaka, da se pokaže gdje je ženi mjesto.Bez uvrede.

  Mislim onako, to mi izgleda kao da su žene niža bića a muškarci viša, u kući Gospodnjoj svatko ima jednako dostojanstvo djeteta Božjega.

  Kod nas postoji na nekim mjestima pravilo „nepisano“ da prilikom obreda Muke Gospodnje bude procesija, tada muškarci i žene idu odvojeno. Možda će vam to biti smiješno,čak sam pisala župnom uredu da to nije u redu da rastavljaju muža od žene, cijelu procesiju sam plakala jer je inače moj brak bio tada jako težak.A muž jedva dočekao da mentalitet bude jak. I gle čuda, slijedeće godine nije bilo podjela. To je bilo u Dalmatinskoj Zagori. U Zagrebu i okolici nisam to doživjela.

 • U princi[u svi ste u pravu, ali niko do kraja. U vecim crkvama u centralnoj Srbiji i Vojvodini stvarno postoje tvz. zenske crkve. I sve se razlikuje od kraja do kraja, fakticki od sela do sela. U pravoslavnim crkvama je pravilo da zene ulaze pokrivene glave, a muskarci ne, u principu nista nije stiktno kannski i sve je vezano za takozvanu narodnu crkvu odnosno naraodnu veru. Vecina obicaja kod pravoslavnih, rimokatolika i grkokatolika na Balkanu imaju dosta veze sa nasim predhriscanskim verovanjima i Bogovima tako da je tesko odvojiti cisto hriscansko od onog iskonsko slovenskog verovanja.

 • Ma nemoguće, prethodnim bogovima? To jednostavno u katolika nije tako.Nije. Tražila sam mjesto i župu i nema odgovora, onda se jednostavno LAŽE. Pokrivene glave se ulazi u i katoličke Crkve (ima jedna u Zagrebu, misa na latinskom „tradicionalna misa“).
  Ne mogu se složiti sa Vašim komentarom gospodine Hanibal.To nije istina.Nije.U niti jednoj crkvi ne postoji takvo pravilo, inače bi svećenik mogao biti prijavljen Nadbiskupskom stolu.

  Nije istina.

 • Crkva se ne ravna po običajima nego po kanonskom pravu i redu mise. Postoje pravila kako se obući i ponašati a ovo ovo ne postoji. Kakav poganizam, kakvo praznovjerje ili što god? To se protivi Božjoj ljubavi i zakonu Božje ljubavi, Bog tako ne gleda.Niti Katolička Crkva.

 • Crkva koja rastavlja bračni par i obitelj nije crkva za mene.Imaš sjediti do muža i djece i uživati ljubav Božju. Kakve podjele? Žena drži 4 stupa u kući, moli za muža da i ovaj krene na misu i onda ih treba rastavljati na strane, ma hajte molim vas. Koje je značenje podjela?
  Ne vrijediš jednako pred Bogom? Ili žene su manje vrijedne da stoje sa muškarcima?
  Gdje idu djeca, na posebnu stranu ili ih uvale majkama da ih ne drže muškarci. Uvijek žene, žene rađaju i uvelike puno trpe, pa zato trebaju biti na posebnoj strani.

  Nema toga u KC. Nema. A nisam čula ni da ima u pravoslavnoj. Prvi glas danas ovdje.

 • žao mi je što postavih pitanje, da sam znala da će doći do ovako žustrih rasprava i teških riječi ne bih se javljala. Hvala svim dobronamjernim komentarima. Hvala

 • Žao mi je što ovde ima puno pogrešnih mišljenja i stavova koji su izneseni iz neznanja i usvajanja paganskih običaja. Da bi se neko zvao pravoslavni hrišćanin trebalo bi da čita Jevandjelje i da pita sveštenike šta je šta i kako se radi.

  Ne postoji nikakva podela na žensku i mušku crkvu. Svi ULAZE NA GLAVNA VRATA i celivaju prestonu ikonu, pa sve ostale ikone. U Poslanicama su sveti apostoli doslovno naveli da žene u crkvu ulaze pokrivene glave maramom i da stoje s leve strane a muškarci s desne strane. SPC se drži reči apostola i predanja, nije to nikakva izmišljotina, a što vernici u šumadij stoje izmešani je stvar neznanja vernika a i sveštenika. Otidjite u neku rusku crkvu pa vidite kako se rusi drže takve prakse revnosno i disciplinovano. Čim je to tako preporučeno od samih apostola, to ima značenje i smisao koji treba da se poštuje.

  Pročitajte Poslanice apostolske, sve lepo i jasno piše 🙂

 • Slavica, a zašto se Vi osjećate krivom ako ste pitali? Nemojte sebe kriviti i optuživati, Bogu hvala da ste pitali, inače bi se laž nastavljala. Bog želi da govorimo istinu a ne da lažemo, ja kao predstavnik svoje vjere ovdje mogu reći da je neistina što se piše za katolike. Vidite, meni nije žao. Nije mi žao što sam rekla istinu. Samookrivljavanje i samooptuživanje nije od Boga, zašto sad dopuštate da vam đavao nabija krivnju? Pa ima i ona poslovica „tko pita ne skita“, zar ne? Dobro je pitati, nije sramota ne znati, sramota je ustrajati u grijehu.

  Ja samo očekujem ako netko proziva katoličku crkvu da napiše gdje to još postoji, župa i mjesto i što sad, nema odgovora? Laž je razotkrivena. Bogu hvala.

  Budite u miru i uvijek pitajte ali pitajte duhovnika a ne komentatora kojega i ne poznajete.
  Ne budite navini, svatko je to mogao napisati tko i nema pojma i tko uopće ne poznaje vjeru.
  Mislite da se u komentatore ne ubacuju okultisti, oni koji zavode i odvode od vjere, karikiram, ne mogu sad tvrditi to za nikoga, ali da, sotona čini ono što mu je posao a služi se ljudima. Moj vam je savjet, ako imate pitanja postoje i stranice gdje svećenik odgovora, neka Vam netko predloži koje bi to mogle biti, ja ne znam točno pa pitajte sve što Vas zanima.

  i ne osjećajte se krivom, stvarno nema razloga. Teških riječi nema, možda sve ozbiljno doživljavate, samo obrana istine. Dužnost nam je govoriti istinu i raskrinkati zlo, tj. laž.
  Ja stojim kod svojih tvrdnji, opisanog u Katoličkoj Crkvi nema nigdje. Da ima vjerojatno ne bih nikada išla u takvu crkvu.Brak je sakramenat, time i zajedništvo i nema strana. Nema.

  Svako dobro.

 • Tara Vi imate pravo pisati kao pravoslavni vjernik kako jest u vas, ali to znači da imate pravo druge proglašavati poganima, tu misao zadržite za sebe.Ne znam koliko imate prava napadati sveštenika koji je u „neznanju“.S druge strane, u Poslanicama piše dosta toga što je bilo u kontekstu onoga vremena, i u Starom Zavjetu piše pu no toga što se danas ne koristi.Morate poznavati povijest Izraelskog naroda i zašto je nešto tako bilo. U jednu stvar sam sigurna, nemate pravo optuživati druge da su pogani koji nemaju te podjele jer Božja ljubav je visila na križu a ne na stranama.Ako sam ja za vas paganin, dobro, mislite kako hoćete, ali dužnost mi je reći da se ovdje prestene izmišljati za katolike što nije.

  Ja ne pripadam Vašoj Crkvi i nigdje vas nisam nazvala pagankom kao vi mene.
  Ne bih ovdje uopće ni komentirala da se nije dotaklo Katoličke Crkve i lupetanja gluposti.

 • Draga Martina, Vi ste se potpuno pogubili, cim neko pomene katolike Vi mislite da Vas neko mrzi i samo vam je to u glavi. Koliko sam shvatila tekst i naslov rec je o pravoslavnoj crkvi. Pozdrav za Vas i budite uvereni da Vas niko ne mrzi a pogotovo vernik..

 • Draga Goga, to uopće nisam ni pomislila, vidi se da uopće niste komentare pročitali, ja sam samo ispravila netočan navod. Pozdrav, bolje čitajte.
  Nema govora o mržnji, ako ste mislili na poganin, pa nije baš lijepa riječ zar ne? Bolje čitajte, bit će vam jasno da uopće nisam ni mislila komentirati.
  Samo sam rekla istinu, kako je u katoličkoj crkvi ali kad pravoslavac počne pametovati o tome svašta izađe kao istina. Javila sam se da ispravim netočno.

  Bog s tobom. Očale kupiti. 🙂

 • Da Vam bude jasnije Goga, nisam komentiral tekst nego Verin komentar, onda je Tara dodala pogane itd.

 • A Hanibal je opet prolio pamet da on zna kako je to sa katolicima. Dođite k nama u crkvu pa ćete vidjeti da ništa od toga nije istina.

  Meni se čini da bi se ovdje trebao upetljati vaš pravoslavni sveštenik da vas sve pouči.

  Eto,Goga, nitko vas nije dirao, vi ste prvi spomenuli katolike, vi kao pravoslavci ii vaša komentatorka Vera.

 • Goga, mislim da ste se Vi pogubili, jesam u pravu?
  Nemojte mi samo reći da kao katolkinja ne smijem ispraviti netočno.
  Pa ako je to mržnja, nešto što mrzim je laž i neistina i kleveta.
  Mrzim na grijeh.Ne na osobu.

 • Драга браћо и сестре,
  у нашој Светој Православној цркви не постоји подјела на мушку и женску цркву како су то већ неки навели, нити улазак на ова или она врата, сви улазимо са Запада на главна врата Светог нам Храма цјеливајући иконе, почевши од иконе која се налази на средини Храма. Као што је навела сестра у Христу Милијана, жене би требале да прекрију косу пред улазак у Храм Божији, а постоји и низ објашњења за то, а тачна је и чињеница да мушкарци стоје са десне а жене са лијеве стране Храма, али је нетачан навод да у Православној нам цркви мушкарци стоје напријед а жене позади. Такође оно што је најбитније је да у Храм дођемо а посебно да из Храма након Светог Сабрања изађемо не осуђујући никога, осим самог себе, а то је битно и у свакодневном животу Православног Хришћанина.

  Нека мир Божији буде са свима нама у све дане живота нашега и нека нас Господ научи смирењу, праштању и неосуђивању, јер узалуд нам уста пуна молитве ако нам је срце празно.

 • Martina, puni ste osuda i pametovanja iz prelesti u koju ste upali. Ni jedna reč u mom komentaru nije upućena vama a niti katoličkoj crkvi.

  Paganstvo koje se pominje u mom komentaru se odnosi samo na pogrešne običaje koji vladaju u pravoslavnoj crkvi i koje narod spontano usvaja iz neznanja, iz nekog sujeverja ili naturalne simbolike koja proistekne iz paganskih kultova.

  Katolici su davno otpali od pravoslavne vere upravo na idejama koje ste vi izneli, da istinite reči i pouke apostola ne vrede, jer su bile u kontekstu nekog drugog vremena i da je istina pod uticajem istorije i običaja tog doba. Za pravoslavne ta i takva istina, kao što je stajanje u crkvi, nikada nije prestala, jer je istina večna i nepromenljiva. Zato pravoslavne i ne zanima katolička ili protestantska istina jer su nju obavljivali ljudi, biskupi, pape a ne Sveti apostoli i svetitelji čije predanje mi poštujemo.

  Lično mislim i da se preterano mešate u ovu temu koja uopšte nije vaša, jer se ne govori o katoličkoj, nego o pravoslavnoj crkvi. To što se nekome omakne neka glupost sa katoličkom crkvom, to da znate, niko od pravoslavnih i ne čita, jer nas ne interesuje, jer dovoljno dobro svi poznaju suštinu katolicizma.

  Svako vam dobro i smanjite malo vaše komentare jer se na taj način predstavljate kao neki misionar fanatik koji tera mak na konac.

 • Tara stavite naočale i pročitajte zašto sam pisala, čitajte komentare i ne miješajte se u ono što se vas ne tiče, koliko puta moram reći pročitajte Verin komentar. Vaša me duhovnost ne zanima niti se kanim „mešati“, za mene je moja vjera prava vjera, Tara!
  Ako ja ne smijem ispraviti istinu što se tiče moje vjere pa tko ste vi da mi sudite i da mi govorite ovo što govorite, držte se svojega osuđivanja i prelesti i svega pametovanja da ste najispravniji, ok, slobodno ali mi nemojte govoriti ono što niste ni pročitali. Kako vi to svi čitate komentare, vaša me vjera i crkva sve manje zanima, uopće me ne zanima. Vjernici iz vaše crkve su kao vi. Puni osuda i najpraviji, oholost do neba.

  ČITAJTE S NAOČALAMA kad ste slijepi pored zdravog vida.

  Kakav narod ti vjernici Bog vam pomogao.

  Iz svih ovih komentara možete se jedino na Isaaka ugledati koji je otkomentirao i uopće se nije mene doticao, IMAM PRAVO ISPRAVITI KLEVETANJA. I vjerujem jedino njegovu komentaru tako da znate!

 • Tara, imam pravo komentirati, kao što vi imate pravo mene osuditi kao jeres. Što je gore, moj komentar ili vaše osuđivanje? Ne zanima me što mislite, svo bogatstvo nalazim u svojoj vjeri ali prestanite više lagati. I braniti a ne pročitati zašto sam reagirala, naočale vam trebaju.
  Okanite me se jer se ja okanjujem komentiranja ovdje zauvijek, al dok me napadate neću otići da vam bude zanimljivije, i petsto puta ču opet i ponovno reći da sam reagirala na Verin komentar, hoćete kopiju pored zdravih očiju? Samo da vam kažem, da me i zanima vaša vjera, da se hoću i recimo obratiti na vašu vjeru, NEĆU ZBOG LJUDI KAO VI, FANATIKA.Ni malo ljubavi ni blagosti, to si TI TARA.

  Ne možeš komentirati kao Pravoslavka i Isaak? Nisi sposobna do te razine vjere doći? Oni su puno više ispred tebe.

 • GOSPOĐO PRAVEDNA I NAJPRAVEDNIJA I BOLESNIH OČIJU ČITAJ!

  „vera

  20. jul 2014. u 07:05

  Milijana to što ste napisali apsolutno nije tačno. U pravoslavnoj crkvi postoji ženska crkva i muška crkva, tj. podeljena je na dva dela u prvom delu delu u kojem služi sveštenik i levo i desno stoje muškarci, a žene stoje u zadnjem delu. Žene ulaze na glavna vrata crkve, a muškarci ulaze na sporedna tj. vrata sa strane, tj. vrata kroz koja unose i iznose pokojnika. Od tih vrata pa ka ulazu je „ženska crkva“ i tu stoje žene i ženska deca. Tako je u Sremu gde ja živim. A obzirom da sam vojvodjanka, vi ste upravo opisali KATOLIČKI način stajanja, tj. levo žene desno muškarci. Žene blizu oltaru stoje samo za pevnicom.“

  Zanimljivo je da svi ovi koje se bune protiv mene samo osuđuju a niti jedan od vas pravednika nije kadar reći oprosti niti jedan,samo prozivate! Jeste li u svemu tako površni! Kako se neću uvrijediti? Zato sam gospođo pravednice Tara došla samo to ispraviti a ostalo me ne zanima što se tiče vaše vjere, baš me briga što sam ja sve za vas, POGANIN, JERETIK, ĐAVLIJA I SLIČNO, imate ogledalo doma i našpišite na njega „ja sam pravednica i samo oja vjera valja a ostalo je smeće“, tako meni zvučivaš komentar. Ma ne zanimate me, ljude kao vi jednostavno PREKRIŽIM, da imam novaca poslala bih vam da kupite naočale, najveća dioptrija!!! Imam Vama zahvaliti što mi je više prekipilo biti ovdje.

  Ja sam ponosna katolkinja koliko god tebi bila sve najgore. Bog je i za mene umro. Mjerom kojom mjeriš i tebi će se mjeriti i ne sudi da ti ne bude suđeno. Čitate li vi uopće Riječ Božju osim što imate osude, to se ne poklapa sa Biblijom. Možete se pozivati na poslanice, imamo i mi iste poslanice pa ne gledamo na sve isto mi smo u Novom Zavjetu gospođo. A ti si ostala još u starom.

  Ma neću više trošiti riječi na tebe, nadmašila si sve one koji su se tu ikada zakačili samnom, sve, baš sve i onog Milenka si nadmašila i njemu slične. Farizeji su najora vrsta ljudi, ja sam carinik, ne molim se kao ti. Znaš li uopće tu prispodobu, kad se farizej molio da ne bude kao carinik. Takvi su ljudi puni sebe, to je lažna poniznost, a ti ponizna nisi.

  Vrlo sam ljuta i ostavi me se, ako dođe još jedna budala da mi kaže da se ne mešam, opet ću zalijepiti Verin komentar, sve što sam izrekla rekla sam u kontekstu svoje vjere, ne trebam tumače, SAMI STE KRIVI ŠTO LAPRDATE O KATOLIČKOM A NITKO VAS NIJE POZVAO.TEKST NITI SAM ČITALA NITI PROČITALA, UPAO MI VERIN KOMENTAR. Gospođa nije ostavila gdje se to tako odvija, znači laže, a nitko od vas pravednika se na to nije osvrnuo.

  Tako vam Bog pomogao i oslobodio me takvih kao vi. Odlazim sa bašte zauvijek. Ali neću dati da lažete.A Vera je pravoslavka, predstavnici vaše vjere lažu. Jel jasnije gospođo?

  Dali vidite dobro?

 • „To što se nekome omakne neka glupost sa katoličkom crkvom, to da znate, niko od pravoslavnih i ne čita, jer nas ne interesuje, jer dovoljno dobro svi poznaju suštinu katolicizma.“

  Čita, čita, i onda šaljete dezinformacije, to vam je u krvi.

  „Lično mislim i da se preterano mešate u ovu temu koja uopšte nije vaša, jer se ne govori o katoličkoj, nego o pravoslavnoj crkvi. “

  Ma nemoj, pa vi uvijek govorite o nama u svakom tekstu imate nešto reći o jeresima o papi itd. Nemoj mi govoriti vi, ni slučajno, to je sve lažno. Vama se inače puno gluposti omakne.

  Nemate vi pojma o mojoj vjeri, eto vam vaša najispravnija, jao kako se radujem kad dođe Isus da sudi pravedno zbog ovakvih drznika.

  Svako mi dobro, ma dajte, pa ja vas jedino doživljavam sada znate kako, ne kao vjernika, nego kao Šešelja. To nije vjera.

  Kažem ti Tara, napravila si puno zla svojim komentarom, postigla si kontra efekt.

  Misionar Fanatik? Zar ja nemam pravo komentirati jer nisam „vaša“ ni po krvi ni po vjeri?

  Šešeljevka, to si ti. Nitko nije bio ovako bezobrazan kao ti samnom, ni onaj čovjek četnik koji je rekao da me treba zaklati. Takvi su već od sotone, ali ti kao vjernik, TI SE SRAMI.

  Ma kakav ekumenizam sa ovakvima, Bože sačuvaj. Ne želim ga ni u snu.

  Uspjela si me natjerati da više nikad ne pogledam u pravoslavlje. I neću. Nisam se nikada kanila „mešati“, zar misliš da sam idiot koji bi ostavila svoje u kojem sam susrela Krista kojega ti osuđuješ. Naravno, mene nije Krist ozdravio nego đavao, tako vi govorite, kako bi jeresa u jeretičkom ozdravljao Krist?

  Mičem se ali za budale kao ti lijepim i dalje Verin komentar a budale neka se repriziraju. Nitko nema prava od vas govoriti i lupetati kako je kod nas. Niti jedan od vas se nije „izvinuo“ za ono što ste rekli, niti jedan ali vi ste najpraviji.A da sam ja nešto pogrešno rekla vezano za pravoslavlje, znaš šta bi to bilo? Čopor.Takvi ste vi. Izvadite brvno iz svoga oka prvo.Klada vam stoji ni naočale vam ne mogu pomoći DRAGA TARA.

 • Gotovo svaki vaš tekst spominje katoličanstvo, pa makar se radilo i o pravoslavnoj duhovnosti, dali ste to Tara primjetili? Osim možda ovog. Naravno u negativnom kontekstu. Ma briga me, govorite što hoćete, lažite i budite najpraviji. Užasno si me povrijedila svojim komentarom, točno se vidi nesnošljivost u tvom komnetaru. Misionar fanatik ? Pa nismo iste vjere niti nam je ista duhovnost, vi spavate i kajete se samo za grijehe dok druge stalno osuđujete i to je to. Tako ja doživljavam vašu duhovnost. Time što si rekla da sam misionar fanatik, time vrijeđaš moju vjeru, jer uistinu je ne poznaješ kad ovako blebećeš. Ti nećeš ni jednu osobu odvesti Kristu ovakvim načinom, koliko si osoba odvela Kristu, to se upitaj, misionar fanatik ipak može odgovor dati ali ne tebi, Bog vidi u moje srce. Ne ti. Ni pravoslavlje.

  Ma dosta mi je više, uvijek vrijeđate katolike, nije mi žao za ništa od ovih komentara, uvijek drži u sebi, potravnavaj, budi u miru i ljubavi, sve pet, a onda ovo?

  Hvala i trebate biti SAMI, vi ne trebate nikoga.

 • Посматрач

  „Само посматрам и повремено коментаришем.Углавном гледам своја посла (а то су углавном српска посла)“

  tvoje riječi poštovani, pa gledaj srpska posla, to i jesu 🙂 Vidite samo ono što vi želite vidjeti. A u sebe ničega ne vidite. Sretno s posmatranjem. Nema Vas na hrvatskom narodnom portalu nešto jako dugo? Baš nedostajete da nam govorite o srpskim poslima. 🙂 🙂 🙂

  Mi kažemo „prekriži“. Moj komentar Vama jer Vas znam i da je ovo bilo za mene. Mudrice.

  Nema frke, ja ću otići odavde. Koliko me dugo budete zezali to ću više ostati. 🙂 Možda Vam je dosadno, ja uvijek unesem narodno veselje.

 • gdine Posmatrač, znam da me ne volite, nije bitno, ni meni se ne sviđa jedno vaše pisanje, neću sad ovdje, savjetujem Vam da zaključate disqus na private.Jedan me vaš komentar iznimno razočarao. Ali ja nemam potrebu zato vas progoniti. A vi mene baš imate na neki pik? Jel tako?
  Evo, ovdje lijepo možete saznati kako da zaključate vaš profil. Jedino mi se sviđa Vaš avatar, baš je simpa, neki nemaju naočale ali vi imate ogromno povečalo.

  https://help.disqus.com/customer/portal/articles/1197204-making-your-activity-private

  Baš se zabavljam,prošla me ljutnja u zabavu.
  Ugodan dan Posmatraču, i vrati se malo na portal, nedostaješ. Stvarno.

 • Nije vam lako Martina, toliko gneva i srdžbe u vama. Uopšte ne pratim vašu kvazi teološku raspravu sa Verom i drugima, samo je replicirano na to što iskrivljavate moj komentar i tvrdite da pominjem katolike, a to nije istina.

  I skandalozno je šta ste napisali za mene, onako olako i paušalno bez ikakve odgovornosti, i vrlo lično a da pojma nemate o meni. Bog s vama.

 • Problem i je što ne pratite. Ma nije ni važno, ionako ste vi iskrivili. Nevažno Tara. Pominjete katolike da su otpali od vere. Tara, ja vas nisam mislila uvrijediti ali mene vrijeđa ono što vi sami ne vidite. Rekoh zašto sam ovdje došla, već sam i sebi dosadna, ja nemam više što reći. Kraj niti ću boraviti ovdje, stoga slobodno nastavite, neću se miješati.
  Hajde budite na mom mjestu, prvo Verin komentar (i vi biste ispravili na mom mjestu, jer ispravljate i svoje pravoslavce) drugo, javi se Goga sa svojim insinuacijama, onda vi Tara, pročitajte ponovno zbog sebe i postavite si pitanje, vaš komentar je meni bio jako uvredljiv. Na fini i ljubazan način. Ali nemojte se zamarati, ja sam se pravarila kada sam se ipak osjećala djelom zajedništva na ovoj temi tek toliko iz navednog razloga. Pravi problem jest što ne čitate sve, onda donesete sud itd.Uopće ni nema rasprave sa Verom niti je bilo, ja sam samo replicirala.Skandalozno, tako sam se osjećala isprovocirana vašim prosudama i osudama.
  Nemojte se braniti. Što se mene tiče zaboravite me, i što se mene tiče nema me tu.
  Vi isto tako nemate pojma o meni, zašto pravoslavlje uvijek čini da se ja ovdje osjećam ko slijepo crijevo?Nisam se miješala u pravoslavlje nego u netočan navod za katolike. Dali je to tako teško shvatiti, očito jest.

  Bog bio i s vama. To je moje zadnje što ću ovdje napisati. Bez obzira na dalje provokacije.
  Ne mislim ovdje više pogledavati što ima,nema srdžbe Tara. Nema. Ali ne vidim ni neki smisao. Zašto bih ja čitala loše o katolicima i divila se pravoslavlju, neću više. I zaista tko god kaže da mi tu nije mesto, u pravu je. (općenito)

  Moj Vam je savjet da bolje čitate komentare ako želite nekome nešto reći. Ja bih sad tu mogla izdvajati riječi i rečenice meni upućene da vidite što je mene to tako povrijedilo, ali neću. Nema smisla, nije tema i neću vam kvariti raspoloženje. Nek sve ode u nebo i neka se ne zadrži u srcu ni u mom ni u vašem, to vam želim.

 • Aleksandar, meni nije, a tebi jest. U tome je razlika da svatko ima slobodnu volju. Kada bih ja govorila ja bih rekla da je pravoslavlje jeres ali ja više ne govorim. Čak to nisam nikada ni rekla nego sad. Puštam svakome da misli kako hoće. Tvoja Riječ protiv Kristove? Može. Mene je Krist ozdravio i oslobodio a po vama me oslobodila sotona. Tko se onda ogrješuje o Krista?

  Ne smeta me. Meni je bitno što Krist misli o meni. I meni je moja vjera prava. Onako usput, niti jedna vjera ne priča o drugim vjerama a pravoslavlje uvijek govori o jeresima. Malo pretjerano. Ja znam da je pravi Bog onaj koji je u blagoslovljenoj hostiji i to je dosta za mene, a ako vama to nije Krist, vaš problem.

  Meni nije Aleksandar. A tebi ako je, Krist kaže da nas naše riječi osuđuju…pa sudite.

  Previše je meni Bog učinio da bi me tvoje tri riječi uvjerile.

  Nema me Aleksandar tu, vidjeh svoje ime pa se javih. Dosta mi je rasprava.

  Svako dobro.

 • Iskustvo Živoga Boga je jače od riječi. Iskustvo ne teorija. Osobna vjera, i rast i sakramenti. Vi uvijek gledate papinstvo i ostalo…mene je Krist ozdravio, a papa je čovjek i poglavar KC kao što vi imate patrijarhe.

 • „Mi kažemo ‘prekriži’. Moj komentar Vama jer Vas znam i da je ovo bilo za mene. Mudrice.“

  PREKRSTITI = +
  PREKRIŽITI = x

 • Za cijenjenog Posmatrača.
  Ma nije više bitno, ali ako želite, ja sve gledam duhovno, pa prekrižiti ima korijen riječ od Križ, Križ na kojem je visio Krist, možete ako hoćete i tako gledati, Krist me sigurno nije prekrižio ili otpisao. Mislim da je nebitno prepucavati se oko govora.I ova X koj je nastao kad „prekrižite“ ako ga malo ookrenete opet dobijete Križ +.

  Božji blagoslov vam želim.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter