Kventin Tarantino i muzika u njegovim filmovima

Kakvu muziku Kventin Tarantino bira za svoje filmove i sa kojim smislom baš te numere

 

 

Kventin Tarantino i muzika u njegovim filmovima

Verujem da ne postoji osoba koja ne zna da muzika u filmovima Kventina Tarantina ima veliku ulogu. Sa velikom pažnjom bira muziku za svoje filmove te tako oni jos više dobijaju na značaju. Bezbroj je scena iz njegovih filmova koje ovako pažljivo odabrana muzika čini da postanu nezaboravne. Za danas sam izabrala pet poznatih muzičkih numera koje su našle svoje mesto u Tarantinovim scenama i učinile ih nezaboravnim.

Poslušajmo te numere i pročitajmo šta Kventin Tarantino kaže o njima.

.

Across 110th Street – Bobby Womack iz filma Jackie Brown

Ova pesma javlja se u početnoj sceni filma i predstavlja nam lik Džeki Braun, a zatim i na kraju, kada se ona odvozi, nakon što se oprostila sa Maksom. Reči pesme se dobro uklapaju jer govore o životu u getu, a Džeki je i sama lik koji živi na ivici.

Tarantino kaže da kroz muziku pronalazi karakter filma, ona filmu daje ritam. Kad zna kako želi da izgleda film, uroni u svoju kolekciju ploča i pronalazi pesme koje će mu dati odgovarajuci ritam.

.

Across 110th Street – Bobby Womack

httpv://www.youtube.com/watch?v=KtzRJgZG98I

.

The Son of a Preacherman – Dusty Sprigfield iz filma Pulp Fiction

Vinsent dolazi u kuću svog šefa da bi njegovu ženu Miu izveo u noćni provod. Nervozan je. Ona ga dočekuje na neobičan način – njen glas preko interfona navodi i kontroliše njegovo kretanje kroz kuću dok se u pozadini čuje ova pesma.

Tarantino je ovu scenu napisao 5, 6 godina pre nego što je film snimljen. Kaže da je za ovu scenu oduvek zamišljao pesmu Son of a Preacherman jer su ritam pesme i scene istovetni.

.

The Son of a Preacherman – Dusty Sprigfield

httpv://www.youtube.com/watch?v=CRqah4s7dW0

.

Stuck in a Middle – Stealers Wheel iz filma Resrvoire Dogs

Jedna od najpoznatijih scena iz Tarantinovih filmova, savršeno odrađena, sa odličnim humorom . Dok muči policajca Mr. Blond peva i igra uz ovu stvar a na kraju mu odseca i uvo. Pesma sjajno ocrtava njegovu podvojenost između spoljnog sveta i sveta u njegovoj glavi.

Tarantino kaže da je efekat stavljanja prave pesme u određenu scenu toliko jak da nikad više nećete moći da čujete tu pesmu a da u glavi ne stvorite i scenu. Naravno, nije siguran da je i Geri Raferti imao ovakvu ideju :-)

.

Stuck in a Middle – Stealers Wheel

httpv://www.youtube.com/watch?v=oeVhxSSPsac

.

Bang Bang – Nancy Sinatra iz filma Kill Bill vol.1.

Još jedan brilijantan početak filma. U kadru je Uma Turman koja leži oblivena krvlju, nepoznati ubica joj priča na francuskom, u pozadini melanholičan glas Nensi Sinatre, a onda se začuje pucanj- Bang Bang..

Tarantino kaže da je ovu scenu imao u glavi još u vreme snimanja Petparačkih priča. Jedina razlika je što je hteo da stavi verziju koju izvodi Šer, koja je takođe fantastična, ali se na kraju ipak odlučio za verziju Nensi Sinatre zbog njenog poetičnog glasa.

.

Bang Bang – Nancy Sinatra

httpv://www.youtube.com/watch?v=ew5EYd5_i6M

.

Cat People (Putting out the fire) – David Bowie iz filma Inglourious Basterds

Još jedan fantastičan spoj muzike i filmske scene. Jevrejka Šosana se priprema da sretne Geringa, Hitlera i ostale naciste . Na sebi ima crvenu haljinu i dok se polako šminka u pozadini se čuje Dejvid Bouvi. Krupan kadar je na njenim zelenim očima “see this eyes so green, I can stare for a thousand years, colder than a moon.”

Tarantino kaže da nije imao ovu pesmu na umu dok je pisao scenu, ideja se pojavila naknadno. Oduvek je bio oduševljen Bouvijevom pesmom i smatrao je da oko nje može da se napravi čitava scena od 20 -tak minuta. Što je na kraju i uradio. Za njega je interesantno da pesme koje su već napisane mogu toliko savršeno da se uklope u postojeći karakter nekog lika u filmu da mogu da odigraju i čitav unutrašnji monolog.

.

Cat People (Putting out the fire) – David Bowie

httpv://youtu.be/gS1IG8hw73A

 

Aleksandra Popović

www.wonderstrings.com