Postavljanje keramičkih pločica u stanu

Saveti za postavljanje keramičkih pločica u Vašem domu i koraci koje je potrebno sprovesti

 

Postavljanje keramičkih pločica u stanu

Kupatilo, kuhinja, hodnici, terase prosto su nezamislivi bez keramičkih pločica. Pored toga što daju lepotu enterijeru, osnovni razlog za postavljanje keramičkih pločica,tj. njihova ugradnja baš na ova mesta u stanu je to što ne propuštaju vodu i daleko lakše održavanje u odnosu na zidove i parkete.

Kada se odlučite da postavite keramičke pločice u nekom delu stana, najpre stavite na papir sa koliko sredstava raspolažete, koju kvadraturu pokrivate i izračunajte koliko materijala će vam biti potrebno. U kvadraturu potrebnih pločica uračunajte i lom koji se može desiti kada postavljanje keramičkih pločica u pitanju, kako ne bi došlo do toga da vam ponestane pločica pri završetku radova.

Odaberite pločice odgovarajućeg dezena i boje koje će se uklopiti sa ostalim nameštajem u prostoriji. Za pod birajte mat pločice za podove sa što nižim koeficijentom kliznosti, a za zidove možete birati između mat pločica (one su nešto skuplje) i pločica visokog sjaja sa glatkom površinom. Obratite pažnju da pločice koje ćete izabrati za terasu moraju biti otporne na mržnjenje.

Prva faza kod ugradnje keramike je pripremanje podloge na koju će se pločice postavljati. Osim tradicionalnog načina postavljanja pločica direktno na zidove poslednjih godina sve je zastupljeniji metod postavljanja pločica na pločice. Da bi se mogao primeniti ovaj način postavljanja, neophodno je da postojeće pločice na zidovima budu u dobrom stanju, da ne postoji mogućnost njihovog brzog odvajanja od zida što bi dovelo do rušenja novih pločica.

Ukoliko su stare pločice loše neophodno ih je skinuti što se obavlja pomoću čekića, ili ako je lepak još uvek jak primenjuje se štemovanje. Pored pločica potrebno je skinuti i zaostali stari lepak. Nakon toga vrši se obrada površine cemantnom masom kako bi dobili dobru podlogu za lepak.

 Postavljanje keramičkih keramičkih pločica u hodniku

Preciznost je jako bitna kada je postavljanje keramičkih pločica u pitanju. Pomoću libele povucite liniju gde će vam biti prvi red pločica (crta se povlači u gornjoj liniji pločica). To može biti visina od 1,5m od poda ili do plafona, u zavisnosti od potreba i mesta postavljanja.

Ukoliko pločice koje ste kupili nisu glazirane neophodno ih je potapati u vodu kako pri lepljenju ne bi odmah upile vodu iz lepka, što znatno može otežati lepljenje i umanjiti kvalitet odrađenih radova.

.

Postavljanje keramičkih pločica na lepak

Za postavljanje keramičkih pločica,tj. njihovo lepljenje, može se koristiti malter ili lepak za pločice. Lepak mora odgovarati materijalu pločica (lepak za upijajuće i neupijajuće materijale) i biti dovoljno jak kako se ne bi desilo da se u kratkom vremenskom periodu  pločice odlepljuju od zidova.

Masa za lepljenje se pravi mešanjem lepka u prahu i vode pomoću miksera dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Lepak za pločice se ne suši momentalno, naprotiv, može se koristiti nekoliko sati nakon što se napravi što ostavlja vremena da se polako i precizno obavlja rad. Lepak se nanosi na zid, a ukoliko on nije potpuno ravan potrebno je naneti određenu količinu i na pločicu. Pomoću gletarice se skida višak.

Najpre se prislanja donja ivica, a nakon toga i cela površina plošice. Laganim kružnim kretanjem istiskuje se višak mase za lepljenje. Učvršćivanje se vrši udaranjem gumenim čekićem i pritiskom rukom.

Za određivanje širine fuga poslužiće vam krstići od plastike. Fugovanje se vrši materijalima koji su otporni na buđ. Fuge mogu biti različitih boja, izbor je na vama.