Pesma Novice o času

Pismo Tine Husu iz Slovenije upućeno Zorici Sentić

 

Novice o času - pismo Tine Husu iz Slovenije

Draga Zorica nisam znala da ne znaš slovenski. Izvini. Pošto sam diplomirala iz srpskohrvatskog jezika (davno) mislim da možemo nekako komunicirati iako se jezik nekoliko menjao i ja sam zaboravila neka pravila. Pa da ti prevedem tvoja me likovna pjesma o vremenu puno preuzela i pošto učim slovenački zamolila bi te ako smem tvoju pesmu pokazati đacima jer je divna i bolja nego ono što imamo u knjigama.

Kod nastave slovenačkog jezika učimo o pesmama sa likovnom formom koje djeca težko osjete kad su samo zapisana u knjigi. Pjesma Zorice Novice o času na slovenskom jeziku zajedno sa slikom dat će djeci neku novu funkciju umjetnosti koja je oblikom blizu današnjem vremenu i mogu je čitati i videti pomoću projekcije. Uz to moći će dobiti ideju kako mogu sami stvarati ovakve pesme in obraditi jih na kompjuteru koji je njima danas najbliži.

Tvoja me pesma Ugasi tišinu puno preuzela kao da mi je došla na vreme. I osječam da činiš nešto slično kao mi tu – daješ ljudima osečaje da probude svoja srca da pogledaju u sebe. I u znak zahvalnosti ja sam ti prevela (koliko sam znala) jednu svoju pesmu.

Želim ti divan dan i puna ideja za stvaranje

Tina Husu

 

 

Draga Zorica nisem vedela da ne znaš slovensko. Oprosti. Ker sem diplomirala iz srbohrvaščina (dolgo nazaj) mislim da lahko komunicirava čeprav se je jezik spremenil in sem že pozabila nekaj pravil. Tvoja likovna pesem Novice o času me je zelo navdušila in ker učim slovenščino bi seveda s tvojim dovoljenjem pesem pokazala svojim učencem. Je čudovita in primernejša od ti stihki jih imam v berilu.

Pri pouku slovenščine se učimo o likovni pesmiki jo učenci težko občutijoče je samo zapisana v knjigi. Pesem Zorice Santić Novice v času skupaj s sliko bi dala učencem nek nov pogled na umetnostki je oblikovno blizu današnjemu času in interesu otroksaj jo lahko berejo n opazujejo s pomočjo projekcije. Ob tem bodo lahko dobili idejo kako lahko sami ustvarjajo take pesmi in jih računalniško oblikuje jokar jim je danes zelo blizu.

Tvoja pesem Ugasi tišinu me je močno prevzel aprišla je do mene v nekem pravem trenutku. Čutim da delaš nekaj podobnega kot mi – ljudem daješ čutenje da prebudijo svoje srceda pogledajo vase.

V znak hvaležnosti sem ti prevedla eno svojo pesem.

Želim ti čudovit dan in polno idej za ustvarjanje.

 

Tina Husu

 

 

novosti o vremenu

 

moje sekunde lice na minute

minuti se razvlace u sate

moji sati lice na dane

dani imaju duzinu meseca

moje noci su samo moje

one imaju miris beskonačnosti

gde je sve dozvoljeno

zelim mesece koje bi licile na godine

godine koje bi trajale vekovima

zelim trenutke sa ukusom vecnosti

moje klatno se zaustavilo

da li je to vreme ?

… izgubila sam sat