Lao Ce i put Tao – mudrac i osnivač taoizma

Ko je bio Lao Ce (Lao Tzu) kineski pesnik, mudrac i osnivač taoizma koji je pratio Tao

 

Šta je Tao? Tao je Put, Velika Beskonačnost ili Tajna Univerzuma

Lao Ce i Tao - kineski mudrac i osnivač taoizma Lao Tzu

Lao Ce je bio veliki filozof, mislilac, edukator i osnivač Tao – misaone škole u drevnoj Kini.

Njegovo pravo ime nije Lao Ce, ali iz počasti su mudraca zvali „stari učitelj“.

Ime Lao Ce, pod kojim je poznat u Evropi, zapravo nije lično ime nego epitet koji se najtačnije prevodi kao „Starac“. Njegovo prezime glasilo je Li, što je veoma rasprostranjeno prezime u Kini. U mladosti zvali su ga „Er“ (uvo); kao učenjak bio je poznat pod imenom „Po Jang“ („grof Sunce“ ili „Sunce“), a nakon smrti nadenuše mu ime Tan ili Lao Tan (u bukvalnom prevodu „staro dugo uvo“ što znači „Stari Učitelj“).

Tačan datum rođenja Lao Cea je nepoznat. U predanjima ima puno razlika o tome ali naučnici stavljaju njegov rođendan između 600 i 300 p.n.e. Najverovatnije je bio nekih pedesetak godina stariji od Konfucija, što bi značilo da je umro negde krajem VII veka p.n.e.

Lao Ce-u se pripisuje pisanje „Tao Te Đing-a“– Knjiga Puta i Vrlina, štiva za Tao-školu.

„Dao“, često se piše i kao „Tao“ doslovno znači „Put“, „Velika beskonačnost“ ili „Tajna Univerzuma“

Lao Ce-ovi mudri saveti su privukli sledbenike, ali je on odbio da ostavi svoje ideje u pisanoj formi. Verovao je da se pisane reči mogu kompresovati u formalne doktrine. Lao Ce je želeo da njegova filozofija ostane prirodan način kako živeti život u dobroti, smirenosti i poštovanju. On ne propisuje krute kodekse ponašanja. Verovao je da lično ponašanje treba da bude regulisano instinktom i savešću.

Taoizam smatra da je univerzum vrlo, vrlo jednostavan, daleko od kompleksne mreže isprepletene događajima. Svi oblici materije i bića su samo manifestacije Jin-a (ženskog kosmičkog elementa) i Jang-a (muškog kosmičkog elementa) okruženog sa Či (energijom)

Lao Ce je verovao da je ljudski život, kao i sve drugo u univerzumu stalno pod uticajem spoljašnjih sila. Lao Ce je verovao da je „jednostavnost“ ključ za istinu i slobodu. Podsticao je svoje sledbenike da poštuju i teže da razumeju zakone prirode, da razviju intuiciju i izgrade ličnu moć i da koristi tu moć da vode život sa saosećanjem i bez sile.

Legenda kaže da je na kraju Lao Ce postavši ožalošćen zbog zlih strana čovečanstva krenuo u pustinju na bivolu, ostavljajući iza sebe civiLao Ce na putu ka pustinji napušta kinesko kraljevstvolizaciju. Kada je stigao na poslednjoj odbrambenoj kapiji Velikog kineskog zida, on je pristao na šolju čaja sa vratarom. Vratar je bio toliko zapanjen mudrošću Lao Cea da ga je zamolio da zapiše par otkrovenja za potomstvo. Lao Ce je dohvatio četkicu i nabacao je nekoliko krajnje istine pre odlaska na put.

Rezultat je bilo delo sa 5.000 reči filozofskih pesama pisanih stihovima zvano „Tao Te Đing“ kojima je izložio Dao (put) Napisao ju je za tri dana a zatim otišao u pustinju povukavši se da živi kao samotnjak. Pored Biblije, ovaj drevni kineski tekst je najviše prevedeno klasično štivo na svetu.

Što se tiče povučenosti Lao Cea, on je završio u Raju. Uzdignut je na stepen božanstva kao jedan od San Ćing (vrhovno trojstvo kineskog taoizma, poznata kao Tri Čista)

Pod imenom Lao Đun (Stari Učitelj) savetovao je cara Žad-a da ne radi ništa sa politikom i provodi eone oplemenjujući (kultivirajući) doktrinu.

 

Načela Taoa – iz knjige Tao te djing – Lao Ce

Put koji se može označiti
nije Večni Put: Tao.
Ime ‘koje se može izreći
nije Večno Ime.
Bez imena, izvor je Neba i Zemlje.
Sa imenom, Majka je svih stvari.

Stoga:
Često, oslobađamo se strasti
da bismo videli Tajnu Života.
Često, posmatramo život sa strašću
da bismo mu videli oblike.
Ova dva vida Života
(u biti svojoj) su Isto;
U spoljnjem svom ishodu
postanu različita po imenu.

Oba se mogu nazvati Kosmičkom Tajnom:
a od te Tajne još u Dubljoj Tajni
Vrata su mnogih Misterija.

 

Tekst preuzet sa sajta http://biserdobisera.net/