Adolf Hitler i Gavrilo Princip – spomen ploča kao jedini ratni trofej

Adolf Hitler je dobio na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – Spomen ploču Gavrilu Principu, donetu iz okupiranog Sarajeva

 

Jedna fotografija: Neispričana priča o Sarajevskom atentatu!

 

Adolf Hitler i Gavrilo Princip - spomen ploča kao vojni trofej

Fotografija: Štajerska, izlaz iz železničkog tunela kod Menihkirhena, 20. april 1941.

 

Ispred specijalnog voza u kom je smešten „Firerov glavni štab Jugoistok” („Führerhauptquartier Südost”) svira orkestar – Adolf Hitler slavi pedeset drugi rođendan. Gosti: vojni i politički vrh Trećeg rajha, italijanski ministar spoljnih poslova Galeaco Ćano, mađarski regent admiral Mikloš Horti i bugarski kralj Boris III.

Tri dana su prošla od jugoslovenske kapitulacije i svi su “kao lešinari okupljeni oko trupla Jugoslavije”. Na vrhuncu slavlja, Hitler dobija na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – spomen-ploča Gavrilu Principu, donetu iz okupiranog Sarajeva; uručenje poklona snima Hitlerov službeni fotograf Hajnrih Hofman.

Zašto se bez ove fotografije – koju “Vreme” premijerno objavljuje – ne može smatrati potpunim ni jedna polemika i analiza o početku Prvog svetskog rata, o istorijskoj težini Sarajevskog atentata, Mlade Bosne i Gavrila Principa, karakteru jugoslovenskog političkog projekta, kao i o Drugom svetskom ratu kao nastavku nezavršenog Prvog?

Kako se oko ove fotografija koja, sama po sebi, ima čudesnu i sugestivnu magiju, ispreplela ista takva priča u kojoj se dotiču sudbine Ive Andrića i Kurta Valdhajma, Eve Braun i Rodoljuba Čolakovića, španskog kralja Alfonsa XIII i Murata Kusturice, Gavrila Principa i Adolfa Hitlera?

Zbog čeg je Hitleru stalo da mu njegova vojska iz ubijene Jugoslavije donese samo jednu jedinu stvar –spomen ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu?

Šta je razlog da jedino u spomen ploči koju su u Sarajevu podigli Jugosloveni u slavu svoje slobode i nemačkog poniženja, Hitler vidi nadgrobnu ploču njihovoj zemlji i njihovim snovima?

Čitajte više u novom štampanom izdanju nedeljnika „Vreme“, broj 1191, 31. oktobar 2013.

 

Izvor teksta:  Vreme.com

Fotografija: Copyright © Bpk – Bildagentur für Kunst, Kultur und Geschichte

 

 

Priređuje V. V. M.

 

oOo