Zdravlje na usta ulazi!

 

Slaganje i kombinovanje hrane. Pravilno i nepravilno mešanje namirnica u ishrani

Kako se slažu namirnice. Koja hrana sa kojom ide a koja ne ide. Pravilno i nepravilno mešanje i kombinovanje hrane

 

Slaganje i kombinovanje hrane - Pravilno i nepravilno mešanje namirnica u ishrani

Mnoge novine naučimo u školi, porodici, od okoline, čitajući i prateći ostale medije, ali…

Svi ti „izvori“, nedovoljno ili nisu uopšte posvećivali pažnju našoj ishrani u smislu šta se sa čim jede a šta je pogubno!

Svakako, i sami smo, u svakodnevnom životu, mogli da „na sopstvenoj koži“ osetimo kad smo u nečem pogrešili. Ali, kako i zašto? Na žalost, nismo stručni…

Nije ni greh ni sramota tražiti savet i pomoć – kad je u pitanju naše zdravlje!

Zato – hrabro – tražite savete od znalaca, a ne od onih rekla-kazala!

Šta o mešanju namirnica kažu stručnjaci?

Postoje pravila kad šta treba jesti, a kad ne i koje namirnice ne treba mešati pri jelu. Hrana koja je nepravilno kombinovana i tako unesena u organizam, vari se i preko 8 sati!

Šta ne treba raditi i koje namirnice ne treba mešati?

Med je veoma zdrav i lekovit, ali ga ne treba podgrevati ili kuvati kao dodatak jelima! Med se preporučuje za zaslađivanje toplog (ne vrelog) čaja!

Hladnu vodu ne treba piti neposredno posle obroka jer umanjuje efekat hrane i otežava varenje.

Mleko ne treba piti u kombinacije s: mesom, mesnim prerađevinama, ribljim specijalitetima, kiselim i slanim jelima! Stručnjaci se slažu da sojinog mleka nema dovoljno na našim trpezama, a trebalo bi ga više koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Kafa i mleko zajedno se teško vare, pa ih ne bi trebalo mešati.

Krompir i lubenica ne preporučuju se dijabetičarima!

Krompir s mesom u istom obroku nije preporučljiv jer su obe namirnice koncentrovane i sadrže istu vrstu hranljivih materija što predstavlja napor za organizam i doprinosi gojenju. Sa mesom je bolje jesti mahunarke.

Meso ne treba jesti s: pirinčem, knedlama, sirom, hlebom ili jajima! Mogu se kombinovati dve vrste mesa odjednom.

Jaja i spanać, kad se jedu, zajedno, ometaju pravilnu apsorpciju gvožđa iz žumanceta!

Beo šećer, belu kamenu so, rafiniran zejtin i belo brašno treba izbegavati u ishrani! Umesto belog šećera, treba koristiti žut šećer; umesto kamene soli, morsku so; umesto rafinisanog zejtina, nerafinisan zejtin (najzdraviji je maslinov zejtin), a umesto belog brašna, bolje je koristiti integralno brašno.

Makrobiotska dijeta ne preporučuje se: trudnicama, dojiljama i maloj deci kako im se ne bi uskratili neophodni vitamini i minerali.

Posle obilnog obroka ne treba odmah prionuti na naporan posao nit se baviti naporanim sportom (naročito ne plivanje!), nit odmah leći u krevet na počinak.

Šta se preporučuje?

Voće treba jesti kao poseban obrok ili kao užinu dva sata pre ili dva sata posle jela, a nikako odmah posle jela jer tako „samo kiselimo pojedenu hranu“. U toku dana treba jesti što više obroka voća i povrća, a manje mesa kako bi srce i krvni sudovi bili zdraviji i otporniji.

Kukuruz treba jesti u kombinaciji s: pasuljem, graškom, boranijom, sočivom ili sojom.

Sladoled je, najbolje, jesti, samostalno, a ne uz neki obrok.

Jogurt ili sir mogu biti dobar i zdrav dodatak uz salatu (sir ne treba da je punomastan!).

Maslac može da se jede s hranom koja sadrži ugljene hidrate.

Vino se preporučuje i na prazan stomak. Crno vino sadrži korisne sastojke koji povoljno utiču na kardiovaskularan sistem.

Integralne žitarice treba koristiti u ishrani umesto rafiniranih žitarica jer smanjuju gojaznost i rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Autor: Dragan Cvetković

.

Kombinovanje hrane – tri zlatna pravila

1. PRAVILO: Najvažnije pravilo pri kombinovanju hrane – izbegavajte kombinovanje proteina i koncentrovanih ugljenih hidrata!

Iako skoro svaka vrsta hrane sadrži nešto proteina, ovo se odnosi na koncentrovanu proteinsku hranu koja zahteva najviše vremena da se svari. Ona stoji u želucu nekoliko sati pre nego što sokovi varenja počnu da deluju. To varira od dva do šest sati, u zavisnosti od složenosti proteina u hrani. Kad je proteinska hrana pomešana s koncentrovanom ugljenohidratnom hranom, to, obično, rezultira fermentacijom, s posledično lošim varenjem i gasovima.

Životinjski proteini: meso, riba, sir – zahtevaju veliku količinu želudačne kiseline. Ako se, istovremeno, uzme veća količina proteina i ugljenih hidrata, to može da uslovi loše «prihvatanje» hrane, odnosno, lošije varenje i da dovede do stvaranja gasova i nadutosti. Nije čudno što konzumiranje mahunarki kod mnogih osoba izaziva intestinalne gasove jer je poznato da sadrže prilično visok nivo belančevina i ugljenih hidrata. U svakom slučaju, treba izbegavati istovremeno uzimanje mesa, krompira, hleba i slatkiša.

Proteinska hrana se najbolje vari uz svežu salatu. Osim tog, koštunjavi plodovi koji sadrže proteine, zatim zrnevlje i soja – uspešno se kombinuju s kiselim voćem kao što su: pomorandža, ananas, grejpfrut i limun, a odlično s umereno kiselim voćem kao što su: grožđe, kruške, jabuke, kajsije, breskve. Pomenuto voće i sveža salata su prirodan izvor vitamina C koji potpomaže varenje proteina.

2. PRAVILO: ne kombinovati proteine i masti u istom obroku!

Masna hrana, posebno ako je koncentrovana, smanjuje sekreciju sokova varenja u tankom crevu. Tako će se desiti da masti ostanu nerazgrađene dok se ne izvrši kompletna razgradnja proteina. Inače, primarno proteinska hrana već sadrži masti koje „čekaju“ razgradnju u tankom crevu. Međutim, bez prethodne želudačne pripreme, «slobodne» masti kao što su: zejtin, maslac i mlečna mast, zbog oblaganja crevne sluznice – smanjuju mogućnost lučenja gastričnih sokova.

3. PRAVILO: ne kombinovati ugljene hidrate i kiselo voće!

Pljuvačni enzim ptijalin koji učestvuje u varenju ugljenih hidrata igra važnu ulogu za vreme žvakanja hrane. On pretvara složene ugljene hidrate u proste šećere. Ptijalin zahteva neutralnu ili slabo alkalnu sredinu da bi delovao, a takva sredina se normalno nalazi u ustima.

Međutim, kad kisela hrana dođe u dodir s ptijalinom, usporava njegovo dejstvo. Zbog tog treba izbegavati istovremeno uzimanje slatke hrane s kiselom! Rafinirani šećeri su, takođe, kiseli – i u ustima, i u cirkulaciji. Acidifikacija (stvaranje kisele sredine) pljuvačke rafiniranim šećerima je glavni uzrok stvaranja karijesa. Takođe, izaziva probleme u varenju.

U svakom slučaju, kombinovanje namirnica se savetuje zbog lakšeg varenja. Ugljeni hidrati, masti, zeleno lisnato povrće i rafinirani šećeri mogu da se uzimaju zajedno jer zahtevaju neutralnu ili slabo alkalnu sredinu. Ali, ugljeni hidrati i proteini, ili masti i kiselo voće – po opštem pravilu – ne treba da se zajedno jedu!

* Osnovni proteini (meso, jaja) zahtevaju maksimalnu želudačnu sekreciju za varenje.

* Kompleksni ugljeni hidrati (žitarice) se lakše vare u alkalnoj sredini.

* Mahunarke mogu da se kombinuju sa žitaricama jer se tako obezbeđuju esencijalne aminokiseline a organizam najbolje vari hranu i iskorišćava nutrijente.

* Samo jedan protein za obrok – kombinovanje više od jednog proteina (npr., meso i sir) može da bude teško za digestivan trakt.

* Voće sadrži jednostavne šećere i mnogo vode, lako je svarljivo i brzo prolazi kroz digestivan trakt (kad se uzima bez drugih namirnica). Međutim, kad se jede s drugom hranom, ima tendenciju da fermentira uz pomoć želudačne kiseline. Izuzetak je citrusno voće koje potpomaže varenje. Vodenasto voće kao lubenica, najbolje je da se posebno jede.

.

Najbolje kombinacije – kroz pitanja i odgovore

P: Preporuka je da se voće ne jede neposredno posle obroka. Ali, kakva je situacija, što se tiče povrća od kog pravimo salatu (krastavac, paradajz, zelena salata) i jedemo ga zajedno s ostalom hranom? Koje namirnice se najbolje kombinuju i kako?

O: Za bolje iskorišćavanje hranljivih sastojaka kao i za bolje varenje – pravilno kombinovanje hrane je od presudnog značaja. Zahvaljujući dobroj kombinaciji namirnica, dete se posle obroka neće osećati kao da ima «kamen u stomaku», tj., izostaće osećaj težine i bola u trbuhu, spazam (grč) creva, konstipacija (zatvor)…

Inače, kombinovanje hrane je povezano s biohemijskim procesima u organizmu koji imaju dva toka «predvarenja» (za proteine i ugljene hidrate). Ugljeni hidrati počinju da se vare u ustima, što je potpomognuto pljuvačkom. Proteini počinju da se vare u želucu, uz pomoć kiselog želudačnog soka.

Toplo – hladno

P: Da li je štetno kad se posle vruće supe (ili obroka uopšte) popije hladna voda, ili posle toplog ručka pojede hladan sladoled? Kako stomak reaguje na nagle promene temperature hrane i pića?

O: Opšte je uvreženo uverenje da hladno piće (vodu) ne treba piti uz toplo jelo ili neposredno posle njega. To se objašnjava da hladna voda očvrsne masti i ulja u hrani i usporava varenje. Međutim, nema dokaza da hladna pića mogu da budu štetna ako se uzimaju s toplom hranom. Unutrašnja temperatura tela brzo poništi razlike u temperaturi različite hrane koja se jede ili pića koje se pije. Takođe, hladna pića ne stvrdnjavaju masti kad se nađu zajedno u želucu jer želudačna kiselina efikasno razgrađuje grudvastu hranu pre nego što dospe u tanko crevo.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionistkinja

Zdrava ishrana – mišljenje stručnjaka

Kako ostati vitak i sa „zdravom“ težinom?

Ako se NEPRAVILNO hranimo – NEmožemo biti zdravi!

Ovakavim načinom ishrane koji vam preporučujemo, izgubićete, VEOMA BRZO, višak kilograma – a ako nastavite da se pravilno hranite – držeći se naših saveta – višak kilograma vam se nikad više neće vratiti!

Na ovom projektu je radila grupa od 20 stručnjaka punih 10 godina!

Stručnom analizom 24 sata su podeljena u tri vremenska perioda od po 8 sati:

8 sati noću – od 20 sati do 04 sata – dok je naše telo u stanju mirovanja, hrana se ne uzima i može se piti samo voda jer se već uzeta hrana prerađuje, pa uzimanje hrane u tom periodu organizmu stvara velike probleme.

8 sati pre podne – od 04 sata do 12 sati – u ovom vremenskom periodu, potrebno je u organizmu popraviti sve ono što je prethodnog dana uzimanjem hrane oštećeno. Da bi taj proces bio efikasan, ptrebni su enzimi koji neutrališu glavne „krivce“ za oštećenje – slobodne radikale; enzima najviše ima u svežem vocu, oko 90 % .

8 sati po podne – od 12 sati do 20 sati – se jede sve ali

«PRAVILNO KOMBINOVANO»

S «ODGOVARAJUĆIM PAUZAMA!»

Ovaj vremenski period je predviđen za uzimanje hrane u pravilnom kombinovanju: koncentrovane hrane – sveže voće i povrće i nekoncentrovane hrane – hleb, meso, jaja, sir, riba, prerađevine. itd.

«PRAVILNO KOMBINOVANJE» se odnosi na namirnice koje pripadaju grupama:

1. NEKONCENTROVANA HRANA – sveže voće i povrće.

2. KONCENTROVANA HRANA – hleb, meso, jaja, sir, riba, prerađevine, itd.

«KONCENTROVANA HRANA» se deli na namirnice koje sadrže pretežno:

– PROTEINE,

– SKROB.

ZA JEDAN OBROK se može jesti samo JEDNA vrsta KONCENTROVANE HRANE!… i to: u kombinaciji sa salatama od svežeg povrća.

Šta su pauze?

POD «ODGOVARAJUĆIM PAUZAMA» se podrazumeva vreme koje je potrebno da se hrana preradi i napusti želudac.

AKO STE JELI:

– SAMO VOĆE – potrebno je od 15 do 30 min.,

– SAMO POVRĆE – potrebna su 2 sata,

– JEDNU KONCENTROVANU HRANU (bez mesa) I POVRĆE – potrebna su 3 sata,

– MESO I POVRĆE – potrebna su 4 sata,

– DVE KONCENTROVANE HRANE (van pravila) – potrebno je 8 sati.

«PRAVILNO KOMBINOVANJE» hrane:

VOĆE SE JEDE od 15 do 30 min. pre nekog obroka ili posle!

«ODGOVARAJUĆE PAUZE»

NIKAD SE NE JEDU ZAJEDNO:

MESO I HLEB, PIRINAC I HLEB, PEČENI KROMPIR I HLEB jer pečen krompir i pirinač više ne spadaju u sveže povrće.

NIKAD NE JESTI VIŠE OD JEDNE KONCENTROVANE HRANE U JEDNOM OBROKU.

KAD U OBROKU JEDETE HLEB, NEMOJTE POJESTI VIŠE OD DVE KRIŠKE.

.

Reč–dve o dijetama

Ako želite da višak kilograma smanjite pomoću dijete (reč dijeta znači način ishrane!), vašu dijetu mogu odrediti samo stručna lica (lekar i/ili nutricionist) posle detaljnih pregleda i analiza! I NIKO DRUGI!

Šta je NAJveći problem kod svih dijeta?

Posle prestanka dijetalnog tretmana, vi se vraćate na pređašnji način ishrane pa vam se višak kilograma ponovo brzo vraća i to su onda „igre bez granica“. Dijete nisu zdrave zato što ste vaš višak kilograma postupno vremenski sticali (mesecima ili godinama!) a pomoću dijete, zapravo, taj višak želite da otklonite za nekoliko sedmica!

Ako koristite pravilan način ishrane, vaš metabolizam (razmena materija u organizmu) će se vratiti u zdravu normalu i na višak kilograma možete zaboraviti, UVEK ĆETE BITI ZDRAVI I VITKI!

Izvor: http://novimilenijum.wordpress.com/2012/02/28/strucna-analiza-zdravog-nacina-ishrane/

.

Iz drugog ugla – šta ne treba jesti zajedno:

Meso s krompirom

Bolje je jesti sa salatom a ne s krompirom.

Mleko s bilo kojom drugom hranom

Ovde je sve jasno. Nema odstupanja.

Kafa i jaja

Ovo je izuzetno loša kombinacija jer polifenoli iz kafe smanjuju apsorpciju gvožđa iz jaja i smanjuju nivo kalcijuma u kostima.

Zeleno povrće bez skroba i mlečni proizvodi

Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži skrob – blokiraju apsorpciju kalcijuma iz mleka. Zato, umesto s mlekom, što je vrlo popularna kombinacija, spanać kombinujte s pilećim mesom ili ribom.

Voće s bilo kojom drugom hranom

Voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidanata, ali sadrži i kiseline koje dovode do fermentacije u želucu što usporava varenje druge hrane. Takođe, voće izaziva nadimanje pa ga je najbolje jesti na prazan želudac.

Izvor: http://metro-portal.hr/koju-hranu-ne-bismo-trebali-jesi-zajedno/77803

.

Još o dobroj i lošoj kombinaciji hrane

DOBRE KOMBINACIJE NAMIRNICA:

Riba i beo luk

Riblji zejtin koji smanjuje holesterol i sastojci belog luka koji su veoma korisni za srce u kombinaciji deluju kao protivzapaljensko lečenje.

Crveno meso i ruzmarin

Crveno meso ne sme da bude svakodnevna namirnica, ali biftek, ipak, možete da naručite tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ruzmarina mogu da natope meso i neutralizuju slobodne radikale iz mesa.

Mleveno meso i krompir-pire

Ova kombinacija je bogata zasićenim mastima i dodatog maslaca koji se stavlja u pire. Umesto ove, isprobajte kombinaciju ćurećeg mlevenog mesa i pirea od karfiola.

Paradajz i maslinov zejtin

Možemo, slobodno, da kažemo – Grci mladolik izgled i dug život duguju tom što jedu više maslinovog zejtina i paradajza nego bilo ko drugi. Paradajz je bogat antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen rastvorljiv u masti, kombinovanje paradajza sa zdravim mastima kao što je maslinov zejtin, poboljšava apsorpciju likopena.

Govedina i šargarepa

Vitamin A iz šargarepe, najbolje se apsorbuje u kombinaciji s proteinima. Osim tog, govedina je bogata cinkom koji dodatno ojačava imunitet.

Spanać i paprika

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su spanać i kelj, najbolje je jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom kao što je paprika jer se apsorpcija gvožđa poboljšava uz vitamin C. Paradajz i cvekla su, takođe, dobar izvor ovog vitamina pa mogu da se jedu umesto paprike.

Zelen čaj i limun

Zelen čaj podstiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom, telo prima 13 puta više antioksidanata nego ako čaj pijete bez limuna.

Orašasti plodovi, semenke i suvo voće

Orašasti plodovi i semenke, pune su proteina i sadrže malo vode pa je varenje lakše nego inače.

Žitarice i mleko u istom obroku

Žitarice i mleko sadrže ugljene hidrate koji će naglo povećati šećer u krvi. Pakovanja žitarica za jutarnji obrok, ionako su sličnija slatkišima nego zdravoj ishrani. Ako, već, morate da ih jedete, bolje ih jedite s jogurtom i dodajte šaku orašastih plodova.

Vino i desert

Alkohol remeti količunu šećera u krvi i povećava količinu insulina pa se višak šećera iz kolača taloži u masno tkivo. Umesto ove kombinacije, vino „udružite“ s niskoglikemijskom hranom a desert s čajem ili kafom.

Pica

Jedite, samo, picu s povrćem i pojedite je sa salatom. Nikad sa šunkom, kulenom i sl., to, samo, povećava ionako preveliku dozu natrijuma i zasićenih masti.

Beo hleb i džem

Previše šećera za doručak nikako nije dobro za početak dana jer biste se mogli lako prejesti, a šećer će vam prvo naglo skočiti a zatim i naglo pasti. U doručak je bolje „ubaciti“ malo masnoće i proteina. Umesto belog hleba, jedite integralan, a džem možete zameniti medom. Kifle, kroasane, krofne i slične pekarske proizvode, ne jedite svakodnevno već, samo, ponekad.

.

Šta ne treba da jedete pre spavanja?!

Od neke hrane ćete se izvesno ugojiti, ali od neke možete imati i ozbiljnu nesanicu. Ako želite mirnu noć, evo liste deset namirnica koje bi trebalo da izbegavate, tj., NE JEDITE I NE PIJTE PRE SPAVANJA!

1. CRVENO MESO

Crveno meso je prepuno proteina i masnoća zbog kojih probavni organi rade naporno svu noć. Da biste došli u stanje dubljeg sna, ceo telesni sistem bi trebalo da radi bez opterećenja, a, baš, meso je najteže svariti. Ipak, ne odričite se, u potpunosti, crvenog mesa jer je bogato gvožđem i triptofanom. Samo, nemojte da ga jedete neposredno pre spavanja.

2. ALKOHOLNA PIĆA

Istina je da vas alkoholno piće može uspavati, ali ono ne dovodi do dugotrajnog i osvežavajućeg sna. Alkohol ometa ritam spavanja jer dovodi samo do plitkih faza sna od kojih nema mnogo koristi. Osim tog, zbog alkohola ćete se, verovatno, buditi nekoliko puta tokom noći.

3. CRNA ČOKOLADA

Ona, baš kao i svaka čokolada, sadrži kofein i stimulanse kao što je teobromin zbog kog srce ubrzano kuca. Ako baš morate da pijedete nešto slatko, radije uzmite kockicu bele čokolade.

4. BEO LUK

Loš zadah nije jedini problem. Beo luk može izazvati gorušicu ili neke druge želudačne probleme. Stoga ga se klonite ako imate osetljiviji želudac.

5. PAHULJICE OD ŽITARICA

Pahuljice su pune rafiniranog šećera i drugih ugljenih hidrata. Zbog tog nivo šećera u krvi naglo skače, a to nije idealan način da se pripremite za spavanje. Ako morate nešto da pojedete, uzmite žitarice od celog zrna bez dodatog šećera.

6. SLATKIŠI

Nedavna studija je pokazala da je sedam od 10 osoba koje jedu brzu hranu kao što je čokoladica i druge slatkiše pre spavanja, sklono noćnim morama. Pretpostavlja se da visok nivo šećera u krvi stvara moždane talase zbog kojih smo skloniji noćnim morama.

7. PICA

Masna i slana pica zaposliće želudac svu noć. Umak od paradjza je prilično kiseo, a zajedno s masnim mesom i sirom, vrlo lako izaziva gorušicu.

8. TESTENINA

Ona će pre spavanja sve pretvoriti u salo. Većina testenina ima i visok glikemijski indeks pa će, verovatnije, izazvati veći nivo šećera u krvi i teže ćete zaspati i češće se buditi tokom noći.

9. SLADOLED

Od njega ćete dobiti energetsku injekciju baš kad se pripremate za spavanje. Svakako, sva ta energija nema kud, pa se pretvara u salo. Osim tog, i na kvalitet sna ima sličan uticaj kao i drugi slatkiši – izaziva noćne more.

10. CELER

On je prirodan diuretik (izbacuje tečnost iz organizma) pa ćete zbog njega češće ići u toalet.

 

Izvor: http://www.smedia.rs/ona/vest/11862/a.html?id=11862

 

Priredio V. V. M.

 

oOo