Vladimir Putin na posao dolazi brzinom od 160 km na čas

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov život. Odlomci iz knjige Putin autori Kris Hačins i Aleksandar Korobko

 

Skoro svakog dana kroz centar Moskve dva puta dnevno projuri brzinom od 160 km na čas grupa blindiranih automobila i džipova sa rotacionim svetlima,  u kojima se nalazi Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovi saradnici. U trenutku kada Vladimir Putin nailazi, ulice koje su prepune automobila i bulevari sa po 6 traka u jednom pravcu, zatvaraju se privremeno za saobraćaj da bi predsednička kolona u punoj brzini stigla do kabineta predsednika Ruske Federacije. Taj dogadjaj je svojevrsni spektakl za sve one koji se nadju na licu mesta.

 

Vladimir Putin

Vladimir Putin se vozi do posla sa 160 km na čas - odlomci iz knjige Putin

Priču o Validmiru Putinu sasvim je moguće početi kao priču o jednom od mnogobrojnih dečaka, koji je iskočio iz mase i postao jedan od najmoćnijih ljudi planete.

Ravnodušan prema bleštavilu svetskog života, Putin retko posećuje restorane, iz tačno odredjenih razloga. Jednom je sa suprugom navratio u restoran “Prical” na Rubljovki. Ubrzo je video da u njegovoj blizini sedi bivši potpredsednik Aleksandar Ruckoj, koji je nametljivo i nepozvan, iskoristio tu mogućnost da se Putinu umeša u razgovor. Zbog toga Putin izbegava slična mesta, dok njegova limuzina, s pratnjom pod plavim rotacionim svetlima, juri brzinom od 160 km na sat u pravcu istoka, prema Moskvi.

“Moja rezidencija se nalazi oko tridesetak kilometara od grada, tako da mogu da stignem u kancelariju za manje od pola časa” – rekao je ambasadoru koji mu se nalazio u gostima. (Baš u toj rezidenciji pod Moskvom Putin drži u holu veliki srpski opanak, poklon majstora iz Srbije -primedba redakcije).

No, tako velika brzina kretanja povezana je i sa potrebom zaštite od snajperskog napada. Pre nekoliko godina, u Moskvi je, u blizini Kutuzovskog prospekta, na trasi kojom se Putin redovno vozi, otkriven automobil pun eksploziva. Do današnjeg dana organizovano je pet pokušaja atentata na Putina.

Krečući se u pravcu Crvenog Trga, na kome još uvek koristi svoj kabinet u zgradi Starog senata u Kremlju, Putin može smireno da razmišlja o svojoj vladavini, koja je počela prvog dana XXI stoleća. Možda se tada seća kako je pre nekoliko godina, (13 –ak godina ranije) nezaposlen, razmišljao o budućnosti i perspektivi da postane jedan od armije “divljih” peterburskih taksista, špartajući ulicama upravo u toj “Volgi”, kojom su on i američki predsednik obilazili velelepni letnjikovac, koji je postao njegov dom.

Bez ikakve sumnje, Novo Ogorjevo je mesto istog nivoa kao i Sandrigen, i isto tako, kao i seosko imanje kraljevske porodice (u Velikoj Britaniji), može da se pohvali konjušnicama i vrtovima, uz dodatak piste za helikoptere, a takodje sopstvenom, nedavno odnovljenom crkvom. Kao i kraljica Elizabeta, Putin izbegava moderne uredjaje i savremene tehnologije.

 

Izvor: Knjiga Putin – autori Kris Hačins i Aleksandar Korobko. Izdanja na srpskom, engleskom i ruskom jeziku

Copyright: Milka Kresoja. Odlomak iz knjige priredila gdja Milka Kresoja, vlasnik autorskih prava za ex Jugoslaviju