Recept za Tavče na gravče ili Tavče gravče kako je pravilno

Recept za poznati makedonski specijalitet od zapečenog pasulja Tavče gravče ili kako neko kaže Tavče na gravče

 

Recept za Tavče na gravče - Tavče gravče

Čuveni makedonski specijalitet Tavče gravče od zapečenog pasulja je tradicionalno narodno jelo, nalik na prebranac. U svakom slučaju Tavče gravče se na sličan način priprema kao prebranac. Treba vremena da se pripremi i zahteva malo kuvarskog iskustva. U drugim zemljama se odomaćio izraz Tavče na gravče, što je pogrešan izgovor i jezička greška, jer tavče znači tava, posuda za pečenje, a gravče znači pasulj. Tako da bi u verziji Tavče na gravče to bilo besmisleno i značilo bi tava na/u pasulj, dok Tavče Gravče znači pasulj iz tave, zapečeni pasulj.

.

Recept za Tavče gravče

Potrebni sastojci za Tavče na gravče

· 500 grama Tetovac beli pasulj

· 250 grama očišćen crni luk

· Meso  po izboru: kosti, slanina, kobasice , dimljena rebra itd

· 1 češanj belog luka

· 80 grama suncokretovo ulje

· 2 kašike brašna

· 1 kašika Aleve crvene paprike u prah

· Sveže nane i peršun

· 1 kašika Vegete ili začina, so i biber

.

Kako se sprema tavče na gravče

Kuvanje pasulja: Prvo operite veliki beli pasulj Tetovac a zatim ih stavite u lonac i dodati vodu da pokrije pasulj. Neka voda bude 5 cm preko pasulja. Zatim stavite pasulj da se kuva. Kada pasulj provri, kuvajte još oko 2 minuta a zatim izliti vodu i dodati novu vodu u njega. Isecite crni luk krupno i u velikim komadima dodajte ga u pasulj. Takođe, možete dodati meso krupno seckano. Kuvajte dok se pasulj ne počne omekšavati i odvajati ljuska, ali budite oprezni da se zrno ne raspadne u potpunosti. Zrna moraju biti dobro kuvana ali cela i mekana unutra.

Zaprška: Na zagrejanom tiganju dodati ulje i brašno i mešati ga dobro dok brašno ne dobije zlatnu boju zaprške. Zatim dodajte alevu papriku, brzo promešajte i dodajte sve to u lonac.

Kuvanje tavče gravče: U lonac sa pasuljom i zaprškom dodajte beli luk i listove nane i peršuna. Zatim dodati so, biber i Vegetu. Dobro promešajte i prokuvajte 2 minuta. Sklonite pasulj sa ringle i isključite ringlu.

Pečenje tavče na gravče: Zagrejte rernu na 250 C. Sipati pasulj iz lonca u keramičku posudu ili dubok pleh. Staviti ih u rernu. Pecite sve dok pasulj ima malo tečnosti iznad sebe, i dok se preko pasulja ne formira tanka kora. Izvadite iz rerne i pospite sitno seckanim peršunom.

Uživajte.