Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Sveta Ksenija Petrogradska žitije, molitva i akatist svetiteljki za dobijanje posla i stana

SVETA KSENIJA PETROGRADSKA

Žitije, molitva i akatist koji se čita svetiteljki za dobijanje posla i stana. Velika ruska svetiteljka Blažena Ksenija Petrogradska se proslavila mnogim čudima. Vernici joj se mole za dobijanje posla, stana, dobro zdravlje, zaštitu, lečenje od alkoholizma

 

Sveta Ksenija Petrogradska žitije, molitva i akatist svetiteljki za dobijanje posla i stana
Blažena Mati Sveta Ksenija Petrogradska

Blažena Sveta Ksenija Petrogradska je bila jurodiva svetiteljka koja je kanonizovana tek nakon dva veka, tačnije 1988 godine. Slavi se 6 februara po novom kalendaru, odnosno 24 januara po starom crkvenom kalendaru. Njene svete mošti i grob se nalaze u Petrogradu na Smolenskom groblju, u maloj kapeli, koju vernici i hodočasnici obilaze i u njoj se mole pred samom svetiteljkom.

Vernici se mole za najraznovrsnije svoje muke i potrebe ali se smatra da Sveta Ksenija Petrogradska pomaže za dobijanje posla, pronalaženje i dobijanje stana, zaštitu dece i porodice. Sveta Ksenija Petrogradska je jedna od najpoštovanijih pravoslavnih svetiteljki Rusije ali se poštovanje prema njoj iskazuje i u svim drugim pravoslavnim zemljama.

Ako ste bez posla, bez stana, bez novca i pomoći, ako su vas pritisle muke i porodični problemi, uputite molitve Svetoj Kseniji. U takvim situacijama se svakodnevno čita Akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj za njeno zastupništvo pred Bogom, da ona Sveta Ksenija iznese naše molitve Gospodu i da ga umilostivi da nam se molitva ispuni.

Mnogi požele da pišu i pošalju pismo sa prilogom na Smolensko groblje gde Sveta Ksenija Petrogradska počiva da se tamo očita molitva i moleban za njih u samom prisustvu jurodive svetiteljke, pa vam dajemo korisnu adresu:

СMOЛЕНСКОЕ ПРАВОСЛАВНОЕ КЛАДБИЩE
ЧАСОВНЯ БЛАЖЕНОЙ KСЕНИЙ ПЕТЕРБУРГСКОЙ
КАМСКАЯ УЛ. 24
САНКТ ПЕТЕРБУРГ
РОССИЯ 199178

Imate li vere u sebi, čitajte dnevno molitvu i Akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj i osetićete njenu silu i blagodat od Gospoda joj datu. Pre toga pročitajte Žitije Svete Ksenije Petrogradske da shvatite njen život i podvig Hrista radi, koga je iznela telom i dušom svojom.

Moli Blažena Ksenija Gospoda za naš grešne!

. . .

Žitije Blažene Svete Ksenije Petrogradske

Ti si gradu ovom pohvala i utvrđenje

(Kondak, Glas 3)

Blažena Ksenija Petrogradska je još za života i tokom XIX-XX veka bila poštovana kao brza pomoćnica i čudotvorka. Radi spasenja i ljubavi prema bližnjima, ona je uzela na sebe podvig jurodivosti. Za svoje podvige, molitve, postove, stranstvovanja i sa smirenjem pretpljene poruge, Blažena je dobila od Boga dar prozorljivosti i čudotvorstva. Njena kapela na Smolenskom groblju je prepuna blagodarnosti ljudi za učinjena čuda po njenom molitvenom zastupništvu.

U junu 1988. na Pomesnom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve blažena Ksenija Petrogradska je kanonizovana.

Blažena Ksenija je rođena između 1719. i 1730. godine i svoj spasonosni podvig nosila je u Petrogradu (sadašnji Sankt-Peterburg). Ksenijin muž, Andrej Fjodorovič Petrov, bio je pojac dvorskog hora. Ništa nije poznato o detinjstvu i mladosti Blažene Ksenije, a narodno sećanje je sačuvalo samo to što je vezano za sam početak njenog jurodivog podviga – iznenadna smrt muža koji je umro bez hrišćanskog pokajanja.

Potresena tim strašnim događajem, dvadesetšestogodišnja udovica je odlučila da otpočne najteži hrišćanski podvig – da se pravi bezumna, kako bi, prinevši ono najdragocenije u čoveku – razum, umolila Stvoritelja za pomilovanje iznenadno preminulog supruga. Ksenija se odrekla svih svetovnih blaga – svog zvanja i bogatstva, i više od toga – same sebe. Ostavila je svoje ime, i uzevši ime svog supruga, prošla sa njim ceo svoj krsni put, prinoseći na oltar Božiji darove spasonosne ljubavi prema bližnjem.

Kada je na dan pogreba svog muža Ksenija obukla njegovu odeću: prsluk, kaftan, pantalone i kačket, i tako odevena krenula u pogrebnu povorku, rodbina i njeni prijatelji bejahu pomislili da joj je smrt Andreja Fjodoroviča pomračila razum. Svi su se bili veoma sažalili na nju. A Ksenija ih je, kao ona koja je izgubila razum, tešila govoreći: „Andrej Fjodorovič nije umro, već se ovaplotio u mene, Kseniju, koja je davno umrla“ Tako je započelo njeno lutanje ulicama Petrograda.

Kuću, koju je nasledila nakon smrti muža, odlučila je da pokloni Paraskevi Antonovoj, koja je iznajmljivala kod nje sobicu, sav svoj imetak da razdeli sirotinji, a novac da odnese u crkvu za pokoj duše „sluškinje Božije Ksenije“.

Doznavši za takvu njenu odluku, rođaci njenog muža zamoliše upravu, da ne dozvoli Kseniji da u bezumlju razdeli svu svoju imovinu. Međutim, nakon odgovarajućeg ispitivanja beše izveden zaključak da je ona potpuno zdrava i da ima pravo da raspolaže svojom imovinom kako sama želi.

Nakon toga, Blažena Ksenija je razdelila sve što je imala i izašla samo u jednom muževljevom odelu na ulicu, uputivši se u podvižničko stranstvovanje. Izložena svakojakim optužbama i podsmesima, po čitave dane – zimi i leti, po žezi i mrazu, lutala je Petrogradom. Njena čudna odeća i nerazumljiv govor, njena krotost i nezlobivost izazivali su podsmeh zlih ljudi, posebno nestašnih dečaka koji joj se rugahu. Ali je Blažena Ksenija, neprestano se moleći, bespogovorno nosila svoj spasonosni podvig.

To vreme vezano je za početak gradnje nove kamene crkve na Smolenskom groblju. Podignuta građevina je bila već veoma visoka, pa su zidari morali najpre da podignu cigle na skelu, pa tek onda da grade. Blažena Ksenija je odlučila da tajno pomaže graditeljima. Noćima, bez obzira na vremenske prilike, podizala je ciglu i slagala je na skelu. Radnici bi se izjutra veoma čudili onome što se dešavalo. Najzad su odlučili da saznaju ko je taj nevidljivi pomoćnik, i došavši na gradilište tokom noći, ustanovili su da je to čitavom Petrogradu dobro poznata „bezumna“ Ksenija.

Malo po malo, najosetljiviji hrišćani su počeli da primećuju da Ksenija nije samo glupa prosjakinja, već da nosi u sebi nešto posebno. Milostinju koju su joj davali, ona nije uzimala od svakoga, već samo od dobrih i srdačnih ljudi. Uvek uzimajući samo kopejku, ona je odmah davala siromasima sličnim njoj.

Kada se muževljevo odelo na njoj s vremenom već bilo iskrzalo, ona je počela da se oblači i zimi i leti u bedne rite, a na bosim, i od mraza natečenim nogama, nosila je iscepane cipele. Mnogi su joj nudili toplu odeću i obuću, ali Blažena nije htela ništa da uzme, i naizmenično je oblačila ili crvenu bluzu i zelenu suknju, ili zelenu bluzu i crvenu suknju.

Danju je Ksenija, kao bezumna lutala po gradu, a noću je, sklanjajući se od ljudskih očiju, odlazila van grada, u polje, gde je provodila vreme u molitvi, naizmenično metanišući na sve četiri strane sveta. U polju je, prema njenim rečima, prisustvo Božije bilo „vidljivije“.

Ubrzo je okruženje počelao da obraća pažnju na to, da se u njenim rečima i delima često krije duboki smisao. Primećivali su da, ako je Ksenija od nekog nešto tražila, to beše znak da mu pomaže i spasava ga od nevolje i bede koja će ga zadesiti, i obratno, ako je nekome nešto davala, toga je u skorije vreme očekivala velika radost.

Kasnije, kada je Blažena počela važiti za prozorljivu, pojavljivala se na ulicama i pijacama grada, kako bi joj svi koji su je znali nudili svoje usluge. Upadajući u reč jedan drugom, molili su „Andreja Fjodoroviča“ da uzme nešto ili makar da okusi od ponuđenih proizvoda, jer beše tad u narodu verovanje – uzme li Ksenija nešto od domaćina, njegova trgovina će postati veoma uspešna.

Ugledavši je, majke sa decom žurile su joj u susret da ih blagoslovi ili samo da pomiluje dete po glavi, uverene, da će ga samo jedan dodir Blažene odmah isceliti.

Svojom velikom smirenošću, podvigom duhovnog i fizičkog siromaštva, ljubavlju i molitvama za bližnje, Ksenija je stekla blagodatni dar prozorljivosti. Tim je svojim darom ona mnogima pomagala u uređivanju života i spasenju duša.

Poznat je slučaj kada se Blažena Ksenija pobrinula za dobrobit i spasenje, tada još nerođenog deteta. Kao dugogodišnja poznanica, došla je kod Paraskeve Antonove, kojoj je bila poklonila svoju kuću, i rekla joj: „Eto, ti tu sediš i ušivaš čarape, a ne znaš da ti je Bog sina poslao! Idi što pre na Smolensko groblje“. Iako silno zbunjena tom besmislicom, Paraskeva je ipak poslušala Blaženu i otišla. Na groblju je videla gomilu sveta, a kada je malo bliže prišla, saznala je i to da je neki kočijaš oborio trudnu ženu. Tu pak, na zemlji žena je rodila dečaka i ispustila dušu. Svi su se pitali ko je ona i ima li rodbine, ali nisu uspeli da saznaju. Videvši u tom događaju Božiju promisao, Paraskeva je dečaka uzela k sebi, usvojila ga i odnegovala u svoj strogosti hrišćanskog života. Sin je majku veoma poštovao i pazio do duboke starosti, a Paraskeva je zahvaljivala Bogu i sluškinji Božjoj Kseniji za njenu zapovest da dečaka uzme za sina.

Blažena Ksenija je živela skoro četrdeset i pet godina u jurodivom podvigu, pa se može zaključiti da je predala svoju dušu Gospodu početkom devetnaestog veka.

Sveta Ksenija Petrogradska ugodnica Božija sahranjena je na Smolenskom groblju u Petrogradu, gde je svojevremeno pomagala gradnju crkve, podignutu u ime ikone Smolenske Majke Božije.

Od dana upokojenja Blažene prošlo je oko dva veka, ali čuda učinjena molitvama ugodnice ne blede, niti narodno sećanje na nju iščezava.

Godine 1902 nad grobnicom Blažene Ksenije sazidana je nova kapela sa mramornim ikonostasom i nadgrobnim spomenikom. Ona je uvek bila otvorena za služenje pomena, koji se nigde toliko često nisu služili kao na grobu Blažene Ksenije.

Danas je kapela restaurirana i ponovo otvorena za pristup i molitve.

Neka bi dao Gospod molitvama blažene Ksenije svoju milost i blagoslov svima onima koji s verom i ljubavlju pritiču njenom nebeskom zastupništvu. Amin.

.

Tropar, glas 7

Odbacivši taštinu ovog sveta, uzela si na sebe krst bezdomnog bogotražiteljstva, nisi se plašila dubokog bola i nemaštine, niti onih što ti se rugaše, jer si poznala ljubav Hristovu. I sada naslađujući se ovom ljubavlju na nebesima, Ksenija Blažena i božanski mudra, moli se za spasenje duša naših.

.

Kondak, Glas 3.

Danas svetlo likuje grad svetog Petra, jer mnoštvo onih koji su tužni i koji se u tvoje molitveno zastupništvo uzdaju, sveblažena Ksenija, nalaze utehu, jer si Ti gradu ovom pohvala i utvrđenje.

Preuzeto sa: www.pravoslavie.ru      Prevela sa ruskog: Nataša Jeftić

AKATIST SVETOJ BLAŽENOJ KSENIJI PETROGRADSKOJ

Akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj se čita po potrebi ali svakako 24. januara po crkvenom kalendaru / 6. februara po modernom kalendaru kada se proslavlja Sveta Ksenija Petrogradska kod nas. Ovde možete preuzeti akatist Svetoj Kseniji Petrogradskoj u pdf formatu za upotrebu kod kuće:

Akatist Svetoj Blazenoj Kseniji Petrogradskoj i molitve

.

Kondak 1.

Izabrana ugodnice i Hrista radi jurodiva, sveta blažena mati Ksenija, koja si izabrala podvig trpljenja i zlopaćenja, pohvalnu pesmu prinosimo ti štujući sveti spomen tvoj. Ti pak, zaštiti nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, da ti kličemo: Raduj se, blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Ikos 1.

Ravnoangeoski život iskala si, blažena mati, po smrti muža svog odbacila si lepotu ovoga sveta i sveg što je u njemu, želje očiju, želje tela i gordost svagdašnju, i jurodstvom um Hristov stekla si. Stoga usliši od nas pohvalu koju ti uznosimo:

Raduj se, ti koja si životom svojim jednaka Andreju, Jurodivom Hrista radi!
Raduj se, ti koja si se imena svog odrekla i sebe mrtvom nazvala!
Raduj se, jer si u jurodstvu ime tvoga muža Andreja primila!
Raduj se, jer nazvavši se imenom muškim, slabosti ženske odrekla si se!
Raduj se, jer si imanje svoje dobrim i ubogim ljudima razdala!
Raduj se, jer si dobrovoljno, Hrista radi, siromaštvo prihvatila!
Raduj se, ti koja si nas jurodstvom svojim naučila da se od sujetne mudrosti ovoga sveta otrgnemo!
Raduj se, blaga utešiteljice svih koji ti se molitveno obraćaju!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 2.

Gledajući tvoj neobični život, jer si prezrela dom svoj i svako zemno bogatstvo, rodbina po
telu bezumnom te smatraše, a ljudi iz Petrova grada, gledajući smirenje tvoje, patnje i
dobrovoljno siromaštvo, pojahu Bogu: Aliluja!

Ikos 2.

Razum od Boga dat u prividnom bezumlju sakrila si; u sujeti velikoga grada kao pustinjakinja živela si, svoje molitve Bogu neprestano uznoseći. Mi, koji se divimo takvom životu tvome, kličemo ti pohvalno:
Raduj se, ti koja si teški krst jurodstva, od Boga tebi dat, na leđima svojim ponela!
Raduj se, ti koja si prividnim bezumljem sjaj blagodati sakrivala!
Raduj se, ti koja si dar prozorljivosti krajnjim smirenjem i molitvenim podvigom stekla!
Raduj se, jer si dar svoj na korist i spasenje stradajućih pokazala!
Raduj se, jer si stradanja ljudska prozorljivo, u daljini nepreglednoj gledala!
Raduj se, jer si ženi dobroj rođenje sina prorekla!
Raduj se, jer si ženi toj od Boga čedo isprosila!
Raduj se, jer si svakog naučila da se Bogu molitveno obraća!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 3.

Silom odozgo, od Boga ti darovanoj, vrelinu i ljutu studen hrabro si podnosila, raspinjući telo svoje protiv strasti i pohote. Zato prosvetljena Duhom Svetim kličeš neprestano Bogu: Aliluja!

Ikos 3.

Imajući, blažena, nebo za pokrov svoj i zemlju za postelju svoju, Carstva Božjeg radi odrekla si se svakog ugađanja telu. Gledajući takav život tvoj, sa umilenjem te prizivamo:
Raduj se, jer si zemaljski dom svoj ljudima ustupila!
Raduj se, jer si nebesko utočište iskala i primila!
Raduj se, jer si se, nemajući zemaljska blaga, u svem duhovnom bogatila!
Raduj se, jer si nas životom svojim trpljenju naučila!
Raduj se, jer si ljubav Božju ljudima pokazala!
Raduj se, ukrašena plodovima blagočestivosti!
Raduj se, jer si trpljenje i nezlobivost svetu pokazala!
Raduj se, ljubazna zaštitnice naša pred Prestolom Svevišnjnjega!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 4.

Buru životnu u gradu Petrovom uskovitlanu, krotošću i nezlobivošću nadjačala si, Blažena mati, i bestrašće prema truležnom svetu stekla si. Zato i pojemo Bogu: Aliluja!

Ikos 4.

Čuvši o tebi kako stradaš Hrista radi, žalosne tešeći, nemoćne krepeći, zabludele na pravi put izvodeći, narod stradalni pomoći tvojoj pribeže slaveći te:
Raduj se, ti koja si put Hristov svim srcem zavolela!
Raduj se, ti koja si krst Hristov radosno ponela!
Raduj se, ti koja si svaku sramotu sveta, tela i đavola pretrpela!
Raduj se, jer si darovima Božjim ispunjena!
Raduj se, jer si ljubav ka bližnjima pokazala!
Raduj se, jer si stradalnima utehu pružila!
Raduj se, jer si suze uplakanih obrisala!
Raduj se, jer si blagodaću Duha Svetoga čudesno ogrejana!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 5.

Bogovođenom zvezdom pokazala se svetost tvoja, Ksenija Blažena, koja je obasjavala horizont Petrovoga grada. Jer si ljudima koji su u bezumlju greha ginuli javila put spasenja i sve ih pokajanju prizvala, da bi klicali Bogu: Aliluja!

Ikos 5.

Videvši podvige tvoje u molitvi, trpljenju studeni i vreline, blagočestivi ljudi htedoše da umanje patnje tvoje, odeću i hranu donoseći ti. Ti si pak sve to ubogima razdavala, želeći da podvig svoj sačuvaš. Mi pak, diveći se dobrovoljnom sirotovanju tvome, kličemo ti ovako:
Raduj se, jer si žegu i studen Hrista radi dobrovoljno podnosila!
Raduj se, jer si u molitvi neprestano prebivala!
Raduj se, jer si Petrov grad svenoćnim bdenjem od nesreća ograđivala!
Raduj se, jer si gnev Božji mnogo puta od njega odvratila!
Raduj se, jer si se svakog dana u godini noćima u polju molila!
Raduj se, jer si sladost rajsku u siromaštvu duha okusila!
Raduj se, jer si u sladosti toj sve zemaljsko ostavila!
Raduj se, jer sva u Bogu prebivaš!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 6.

Propovedaju svetost života tvoga, Bogoblažena, svi izlečeni tobom od mnogih bolesti, beda i žalosti: bogati i ubogi, stari i mladi. Zato i mi, slaveći te, kličemo Bogu: Aliluja!

Ikos 6.

Zasijala je slava podviga tvojih, Blažena mati, kada si noću graditeljima crkve Smolenske kamen tajno donosila, olakšavajući napor zidarima crkvenim. Tobom vođeni, i mi grešni kličemo ti ovako:
Raduj se, jer si nas naučila da tajno dobra činimo!
Raduj se, jer si podvigu blagočestivosti sve prizivala!
Raduj se, pomoćnice graditelja hramova Božjih!
Raduj se, jer si svetost crkvenu zavolela!
Raduj se, jer trud naš na putu spasenja olakšavaš!
Raduj se, brza pomoćnice onih koji k tebi pribegavaju!
Raduj se, blaga utešiteljko svih žalosnih~
Raduj se, Petrovog grada nebeska zastupnice!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 7.

Želeći da izbaviš od žalosti uplakanog lekara koji je ženu sahranio, zapovedila si nekoj devojci na Ohtu da pobegne i tamo sebi muža nađe i uteši. I učinjeno je onako kako si ti prorekla. Oni pak u radosti klicahu Bogu: Aliluja!

Ikos 7.

Novo čudo molitve svoje pokazala si, Blažena mati, kada si blagočestivoj ženi rekla: „Uzmi kopejku, ugasitejku“. Time si joj prorekla požar u domu njenom. I po molitvi tvojoj plamen ognja ugasi se. A mi, vođeni tobom, kličemo ti pohvalno:
Raduj se, ublažiteljko žalosti ljudskih!
Raduj se, jer si smelost pred Bogom za stradajuće pokazala!
Raduj se, svećo neugasiva koja u molitvama Bogu jarko goriš!
Raduj se, zastupnice u bedama i nesrećama našim!
Raduj se, spasiteljko od pogibelji strastima obuzetih!
Raduj se, jer si blagočestivu devojku od braka nevernog odvratila!
Raduj se, jer oklevetane od očajanja izbavljaš!
Raduj se, brza zaštitnice na sudu nepravednih!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 8.

Putnice bezdomna, prešla si put života tvoga u prestonom gradu otadžbine naše u velikom trpljenju, nevolje i grdnje podnoseći. Sada pak, u gornjem Jerusalimu prebivajući, radosno poješ Bogu: Aliluja!

Ikos 8.

Svakom si bila sve, Blažena Ksenija: nevoljnima uteha, slabima pokrov i zaštita, tužnima radost, ubogima odeća, bolesnima iscelenje. Toga radi kličemo ti:
Raduj se, ti koja u gornjim stanovima prebivaš!
Raduj se, ti koja se za nas grešne tamo moliš!
Raduj se, ti koja blagi lik služenja Bogu objavljuješ!
Raduj se, pokroviteljice poniženih i proganjanih!
Raduj se, ti koja molitvama svojim Pravoslavlje zastupaš!
Raduj se, zaštitnice uvređenih i onih koji ti se mole!
Raduj se, ukrepiteljko uvređenih!
Raduj se, ti koja nevernike i podrugljivce posramljuješ!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 9.

Svakojake bolesti pretrpela si, Blažena mati, siromaštvo, glad i žeđ, i grdnje ljudi bezbožnih koji mišljahu da si bezumna. Ti se Gospodu moliš uporno Mu kličući: Aliluja!

Ikos 9.

Rečiti govornici ne mogahu razumeti da si ti bezumljem svojim bezumlje celoga sveta razobličila i nemoći svojom jake i mudre posramila. Ne videše u tebi silu i premudrost Božju. Mi pak, koji pomoć tvoju primamo, pojemo ti ovako:
Raduj se, nositeljko duha Božjega!
Raduj se, jer se sa Apostolom Pavlom nemoći svojom hvališ!
Raduj se, jer prividnim bezumljem tvojim svet razobličavaš!
Raduj se, jer lepotu ovoga sveta spasenja radi odbacuješ!
Raduj se, jer nebeska blaga svim srcem ljubiš!
Raduj se, jer nas na put spasenja prizivaš!
Raduj se, jer strašne grehe pijanstva razotkrivaš!
Raduj se, jer si besplatni i milostivi lekar svima bila!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 10.

Želeći da spaseš dušu, telo si svoje sa strastima i pohotama raspela i nepovratno sebe odbacivši, krst si svoj na leđa položila i Hrista svim srcem sledila, pojući Mu: Aliluja!

Ikos 10.

Bedem si čvrsti i utočište neuništivo onima koji ti se mole, mati Ksenija. Toga radi zaštiti i nas od neprijatelja vidljivih i nevidljivih molitvama svojim, da bismo ti klicali:
Raduj se, ti koja nas na podvig duhovni pokrećeš!
Raduj se, ti koja nas od vražjih zamki izbavljaš!
Raduj se, tamjane kađeni, Bogu prineseni!
Raduj se, ti koja mir Božji u srca ljudska donosiš!
Raduj se, ti koja duh zlobe u srcima ozlojeđenih umrtvljuješ!
Raduj se, ti koja deci krotkoj blagoslov daruješ!
Raduj se, jer ih tajnom molitvom od bolesti isceljuješ!
Raduj se, jer svetu ozlojađenom Mudrost Božju pokazuješ!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 11.

Pohvalnu pesmu prinose ti, Blažena Ksenija, oni koji su tvojim molitvama spaseni od nevolja, žalosti i svih napasti, i zajedno s tobom radosno kliču Bogu. Aliluja!

Ikos 11.

Život tvoj, Sveta mati, pokazao se kao ozarujuća svetlost koja u mraku života ovoga ljude obasjava. Ti si pale u provaliju greha izbavila i ka svetlosti Hristovoj usmerila put njihov. Zato ti i kličemo:
Raduj se, jer pravoslavne Božjom svetlošću prosvećuješ!
Raduj se, Hristova ugodnice, jer si u svetu nebeski živela!
Raduj se, jer si u mukama mnogim veliku blagodat stekla!
Raduj se, jer u tami greha blagodaću Božjom sijaš!
Raduj se, jer očajnima ruku pomoći na putu spasenja pružaš!
Raduj se jer slabe u veri ukrepljuješ!
Raduj se, jer duh zlobe posramljuješ!
Raduj se, ti koja si životom svojim angele zadivila!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 12.

Blagodat obilnu izlivaš, Blažena Ksenija, na one koji štuju spomen tvoj i pribegavaju pokrovu tvome. Toga radi i nama koji se tebi molimo istoči od Boga reku isceljenja, da Mu kličemo: Aliluja!

Ikos 12.

Pojući o mnogim čudesima tvojim, Blažena mati, slavimo te i sveusrdno molimo: ne ostavljaj nas grešne u žalosti, no umoli Gospoda sila da ne otpadnemo od vere naše pravoslavne, nego da se u njoj s tobom utvrđujemo i da ti kličemo:
Raduj se, jer si nas sastradanju sa stradajućima naučila!
Raduj se, jer si nemoći naše sveusrdno primila!
Raduj se, jer si nas raspinjanju tela sa strastima i pohotama naučila!
Raduj se, pokroviteljko i posrednice onih koji štuju spomen tvoj!
Raduj se, jer si put pun nevolja prošla!
Raduj se, jer si spasenje večno time ulepšala!
Raduj se, jer tešiš one koji se grobu tvome klanjaju!
Raduj se, jer se za spasenje Otačastva našeg zauzimaš neprestano!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 13.

O, sveta blažena mati Ksenija, u životu tvome krst teški ponela si. Primi od nas grešnih moljenja koja tebi prinosimo. Zaštiti nas molitvama tvojim od zamke duhova tame i svih onih koji nam zlo misle. Umoli Svedarežljivog Boga da nam poda silu i krepost kako bi svako od nas uzeo krst svoj i pošao za Hristom pojući Mu s tobom: Aliluja!

O, sveta blažena mati Ksenija, u životu tvome krst teški ponela si. Primi od nas grešnih moljenja koja tebi prinosimo. Zaštiti nas molitvama tvojim od zamke duhova tame i svih onih koji nam zlo misle. Umoli Svedarežljivog Boga da nam poda silu i krepost kako bi svako od nas uzeo krst svoj i pošao za Hristom pojući Mu s tobom: Aliluja!

O, sveta blažena mati Ksenija, u životu tvome krst teški ponela si. Primi od nas grešnih moljenja koja tebi prinosimo. Zaštiti nas molitvama tvojim od zamke duhova tame i svih onih koji nam zlo misle. Umoli Svedarežljivog Boga da nam poda silu i krepost kako bi svako od nas uzeo krst svoj i pošao za Hristom pojući Mu s tobom: Aliluja!

Ikos 1.

Ravnoangeoski život iskala si, blažena mati, po smrti muža svog odbacila si lepotu ovoga sveta i sveg što je u njemu, želje očiju, želje tela i gordost svagdašnju, i jurodstvom um Hristov stekla si. Stoga usliši od nas pohvalu koju ti uznosimo:

Raduj se, ti koja si životom svojim jednaka Andreju, Jurodivom Hrista radi!
Raduj se, ti koja si se imena svog odrekla i sebe mrtvom nazvala!
Raduj se, jer si u jurodstvu ime tvoga muža Andreja primila!
Raduj se, jer nazvavši se imenom muškim, slabosti ženske odrekla si se!
Raduj se, jer si imanje svoje dobrim i ubogim ljudima razdala!
Raduj se, jer si dobrovoljno, Hrista radi, siromaštvo prihvatila!
Raduj se, ti koja si nas jurodstvom svojim naučila da se od sujetne mudrosti ovoga sveta otrgnemo!
Raduj se, blaga utešiteljice svih koji ti se molitveno obraćaju!
Raduj se, Blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

Kondak 1.

Izabrana ugodnice i Hrista radi jurodiva, sveta blažena mati Ksenija, koja si izabrala podvig trpljenja i zlopaćenja, pohvalnu pesmu prinosimo ti štujući sveti spomen tvoj. Ti pak, zaštiti nas od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, da ti kličemo: Raduj se, blažena Ksenija, molitvenice za duše naše!

.

MOLITVA SVETOJ BLAŽENOJ MATERI KSENIJI PETROGRADSKOJ

O, sveta sveblažena mati Ksenija! Ti si pod zaklonom Svevišnjega živela, praćena i ukrepljivana Bogomajkom. Glad i žeđ, studen i vrelinu, uvrede i gonjenja pretrpela si, dar prozorljivosti i čudotvorstva od Boga dobila i pod zaštitom Svemogućeg spokoj si našla. Sada te Sveta Crkva kao miomirisni cvet proslavlja. Stojeći na mestu tvoga pogrebenja, pred likom tvojim svetim, kao živoj, koja si sa nama, molimo ti se: primi molitve naše i prinesi ih Prestolu Milosrdnog Oca Nebeskog, i imajući smelost pred Njim, isprosi večno spasenje onih koji tebi pritiču, darežljiv blagoslov za dobra dela i namere naše i izbavljenje od svih nevolja i žalosti. Zastupi nas svetim tvojim molitvama pred prestolom Svemilostivog Spasitelja našeg, nedostojne i grešne. Pomozi, Sveta Blažena mati Ksenija, da se dečica svetlošću Svetoga krštenja ozare i pečatom Duha Svetoga zapečate, da se dečaci i devojčice u veri, čestitosti, bogobojažljivosti  vaspitavaju i da uspeha u učenju imaju; da se bolesni i slabi iscele; porodičnu ljubav i slogu pošlji; monahe udostoji da se dobrim podvigom podvizavaju i od uvreda ih ogradi; pastire u kreposti Duha Svetoga učvrsti; narod i zemlju našu u miru i spokojstvu sačuvaj i sažali se na one koji su na samrtnom času lišeni pričešća Svetim Tajnama Hristovim. Ti si nam nada i uzdanje, brzo uslišenje i izbavljenje, tebi blagodarnost uznosimo i s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

.

MOLITVA DRUGA SVETOJ KSENIJI PETROGRADSKOJ

Blažena mati Ksenija, primi pohvalnu pesmu ovu od nas nedostojnih, podobnih ne tebi, nego mužu tvom Andreju u svemu razvratu, pijančenju, srebroljublju, nemarnosti prema večnom spasenju i neosetljivosti na Božje upozorenje i dobrotu. I kao što muža posle smrti nisi osudila i prezrela, nego znajući kakav je podvig potreban da bi se za takvu dušu molila, podvig jurodstva si uzela, i obukavši odelo njegovo, sebe si mrtvom nazvala, a njega živim, da bi ga bar tako Božje milosti udostojila, tako i nas, nesebična, pogledaj, i čuj reči naše: nedostojne neba i zemlje i cele potčinjene grehu, kojima ne priliči da na Presto Božji pomisle, nezaštićene od Angela koji od nas odstupiše, ti nas, saosećajna Ksenija, sa dna očajanja podižeš i činiš, uzdanice naša, da učinimo ono što još možemo; jer, čuvši od onih koji ti kopejku davahu da im se ona kao blagodat vraćala, uredismo ovaj mali spomen na tebe od suviška našeg, želeći da ga i sa drugima podelimo. Smiluj se, dakle, na nas nište u svakom pogledu, svemilostiva, molitvama tvojim daj nam olakšanje tereta sagrešenja naših i smelosti da najpre ištemo otrežnjenje svoje. Daruj nam, podvižnice, i pomisao na smrt, sud i osudu, i strah Božji ukoreni u nama. Iz vrtloga strasti, uživanja i svekolike svetske opsednutosti podigni nas. Čudotvorko, učini da i mi, nepotrebni, sleva krenemo nadesno i da zajedno sa našom pravoslavnom braćom doživimo delić ozarenosti onih koji su na Božansku Tajnu Večeru pozvani. Čuvši za veliku milost tvoju, mi ti se, neskromni, molimo i za sve naše prijatelje i sve duše koje se u ovom svetu izgubiše i predadoše sebe zaboravu senima svetskih sablazni: demonskoj muzici, drogama, modi i nepotrebnim naukama, i lažnim učiteljima i ideologijama, i politici i svakojakim idolima. Ne nalazeći im krivicu, sve ih kao zabludele potraži i izmoli od Dobrog Pastira našeg da tobom vođeni i zauzimanjem Sveblagoslovene Vladičice naše Bogorodice, osete radost preumljenja i novoga života. I sve nas, svesmirena, nauči tvom podvigu samozaborava i neznanja. Jer istinite su reči Gospoda našega da blagoslov od Oca primaju i naslednici Carstva postaju samo oni koji sebe zaboraviše i koji ne znaju kad šta dobro i pohvalno učiniše. Znamo da nećeš postideti nadu koju u tebe polažemo, nego još i umnoži tvoje zastupništvo, da i mnogi drugi skupa s tobom, u sve dane života svoga, slave Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

 

171 komentara

 • Hvala na ovom predivnom tekstu, akatistu i molitvama! Zelela bi da posaljem pismo da se odsluzi moleban i molitva za zdravlje i posao, ali ne znam ruski. Ako ste u mogucnosti da date savet ili preporuku bila bi veoma zahvalna.
  Hvala unapred na odgovoru.

 • @ Danijela

  Imate u Beogradu, na Tašmajdanu iza Crkve Svetog Marka rusku pravoslavnu crkvu u kojoj postoje osveštane ikone Svete Ksenije Petrogradske koje možete kupiti za molitvu kod kuće. Nismo sigurni, možda imaju i česticu Svete Blažene Ksenije.

  Možete i njih pitati da obave moleban ili da vam daju uputstvo.

  I na kraju, Google Translate upotrebite da vaš tekst prevedete na ruski, neće biti sjajan prevod ali će se razumeti.

  Akatist Svetoj Kseniji koji smo ovde postavili i molitve su sasvim dovoljni da počnete kod kuće da sami čitate molitve i akatist.

 • Sveta Blažena Mati Ksenija je velika svetiteljka. Meni je svojim zastupništvom pomogla oko posla i karijere i još uve pomaže.

  Svaki dan joj uputim molitvu i jednom nedeljno pročitam akatist njoj u čast.

  U ovoj zemlji gde posla nema i besposlenost caruje, moguće je naći svoj mir i dobar posao uz pomoć zastupništva Svetih otaca naših. Ne tražim veze, ne jurim za sumnjivim poslovima, ne pristajem na nemoralne stvari i opet radim i živim mirno i normalno od svog rada. Tome mogu da zahvalim svim svetima i Svetoj Kseniji Petrogradskoj na njihovom zastupništvu i molitvama.

  Film o njoj, da se malo upoznate sa njenim životom i delom.

  http://m.youtube.com/watch?v=qTZ44kIInT8

  Sveta Blažena Mati Ksenija moli Boga za nas!

 • Postovani,ja ne zivim u Srbiji a neophodna mi je pomoc u vezi dobijanja posla za koji sam aplicirala a u danasnje vreme o takvom poslu mi obicni smrtnici mozemo samo da sanjamo ali eto ja se nadam cudu,jeli dovoljno da citam svakodnevno molitve jer nemam ni ikonu Blazene Ksenije?

 • Da li ste sigurni da je to dobar posao za vas i da možda može da bude štetan za vas, draga Marina?

  Mi to sagledavanje budućnosti i posledica nikada ne znamo, zato kada se molimo Svetima za posao ili šta drugo, kakav god da bude ishod usled naših molitvi, znamo da je to za naše dobro. Mi se molimo za posao i dobijemo ga, hvala Gospodu i Svetima. Mi se molimo za taj posao i ne dobijemo ga, hvala Gospodu i Svetima, dobro je što ga nismo dobili. Tako se stiče unutrašnji mir i sigurnost da te neko vodi i brine o tebi.

  U principu, kada se molite za posao, najbolje je da se ne molite se za konkretan posao – gde ste konkurisali ili ono što vi mislite da bi voleli ili trebali da radite, već za posao uopšte. Iznenadićete se do kako dobrog posla vas Sveti mogu dovesti, o kome niste ni sanjali, a odgovara svim vašim potrebama.

  Ako vam je jaka želja, čitajte svaki dan Akatist Svetoj Kseniji. Ikonu ako ne možete da nabavite u nekoj ruskoj, grčkoj ili pravoslavnoj crkvi, odštampajte makar njen Sveti lik sa fotografije iz ovog teksta i pred slikom čitajte stojeći akatist i molitve.

  Svako dobro vam želimo i da nadjete posao koji vam odgovara 🙂

 • Sama reč Akatist na grčkom znači „slušati stojeći“, to jest čitati pesmu stojeći. To je usvojeni izraz poštovanja prema svetitelju kome se molimo čitajući njemu u čast pohvalnu pesmu, to jest Akatist.

  Nakloni glave, mali i veliki pokloni, metanije, prekrstiti se na pomen imena Gospoda Boga, Gospoda Isusa Hrista, Svetog Duha i Bogorodice, je sastavni deo molitve i postojeći izrazi poštovanja. Kao i celivanje ikona, paljenje sveća i kandila pred ikonom.

  U crkvi se na liturgiji uvek stoji u trenutku iznošenja i čitanje Jevandjelja, pri molitvi Bogorodici, kada se čita Očenaš, Simvol vere, pri činu pričešćivanja, jer su to najsvetiji trenutci zajedničke molitve i mi smo pozvani da iskažemo poštovanje prema Gospodu i svim Svetima stojeći.

  Sede samo stari i bolesni koji ne mogu da stoje.

 • Hvala ! Nisam pitao zbog varijante citanja molitve sedeci vec zbog molitve na kolenima . Pomislio sam da tu ima neka zabrana ili preporuka .

 • U nekim akatistima Svetima ili Bogorodici se pominje u molitvi „da priklonimo kolena Svetoj ikoni Tvojoj“. Tada vernici mogu napraviti metaniju pred ikonom ali nije obavezno.

  Za sve vezano oko molitve ako imate neku nedoumicu, ideju ili pitanje, pitajte vašeg sveštenika za objašnjenje, uputstvo i tražite blagoslov za sve što mislite da radite. Molitva i molitveno pravilo se lakše ispunjava i pravilnije je ako je blagosloveno.

  Srećan svima početak Vaskršnjeg posta!

 • […] Specifičnost glavnog junaka filma je njegovo stalno kajanje za dogadjaj iz mladosti, kao i njegova jurodivost, specifično stanje kod pojedinih visoko duhovno uznapredovalih pravoslavnih monaha, koja se prikazuje u njihovom čudnom i za običan svet lucidnom životu. Za jedne je bio čudak i ludak, dok je za druge bio čovek posebnih moći, iscelitelj i isterivač zlih duhova. Takva je na primer bila velika ruska svetiteljka Sveta Blažena Mati Ksenija. […]

 • Postovani,cula sam i ja za Svetu Kseniju brzopomocnicu,al napominjem da mi je sestra rekla da se akatist cita 2 odredjena dana u nedelji i to uvece,posle procitanih oce nas,bogorodice djevi i simvol vere?Citam i ja povremeno akatist u nadi da ce mi Blazena pomoci,jer sam jedina na birou sa mojom strukom.Jel obavezno svekodnevno citanje?

 • Aleksandra, akatist se može čitati svaki dan u nedelji, u bilo koje vreme, u svakom slučaju nakon kućne molitve ili liturgije.

  Čas za čitanje akatista nije odredjen, može se čitati u svako doba dana, nije rezervisan za uveče. U manastirima se akatist čita ili nakon jutrenja ili u podne, u crkvama obično u 17h.

  Koliko često ćete čitati Akatist zavisi od vas i vaše potrebe, želje, osećaja i dogovora sa duhovnikom. Ništa nije obavezno ali kada čitate akatist trebate biti svesni da se njime obraćate živoj svetiteljki i da je molite za pomoć, kao kada biste se obratili za pomoć prijateljici. Otidjite do svog sveštenika po savet i blagoslov, pa kako vam on da pravilo i blagoslov oko čitanja akatista, tako radite. To vam je najbolji put.

  I jedan savet, kada se molite za posao, molite se generalno za posao i rad, ne za nešto specifično, za baš neki posao koji bi želeli ili za koji ste kvalifikovani, jer nikada ne znate šta je dobro ili loše za vas, a Sveta Blažena Mati Ksenija će naći načina da vas naizgled slučajno ili pak logično i prirodno dovede do posla koji vama odgovara. Čovek snije a Bog odlučuje.

 • Hvala na predivnom tekstu, duboko me je dirnuo. Ikona koju ste iskoristili za ilustrovanje teksta je presnazna i pri samom pogledu u oci Presvete Ksenije, suze su mi krenule.

  Hvala, hvala, hvala!

 • O presveta mati Ksenijo Prtrogrsdska pkmozi mi da se izbavim iz ovih ogromnih dugova koje imsm.
  Molim te celim svojim bicem

  Hvala ti Presvrta mati Ksenijo sto sam za tebe cula i sada znam kome mogu da se pomolim i zshvalim

 • Veliko hvala I Bog vas blagoslovio za ovaj dar…
  Moli Moja gresna dusa Presveta blazena mati Ksenija za miran I topli dom.

 • Veliko hvala I Bog vas blagoslovio za ovaj dar…
  Moli Moja gresna dusa Presveta blazena mati Ksenija za miran I topli dom.
  AMIN

 • Hvala dragom covjeku u crkvi Svee Petke sto mi je rekao za sveticu Kseniju i dragom Bogu sto mi ga je poslao da mi tokaze.Molim se za moju kcer koja tri godine nema posla i sigurna sam da ce mi Svetica Ksenija uskisiti molitvu.Bogu hvala.

 • Molim ti se sveta Ksenija da uputis me na posao da imam da zaradim za zivot i da mogu da pomognem svome detetu u odrastanju kako bi bio jos bolji covek da ne pati ni on ni moja kuca…pomozi mi molitvama svojim oni koje ne mogu da vidim svojim ocima da oprostim iskreno da ih ne kunem niti kaznjavam kako bih ocistio svoje srce od lazi i nekrstenih bezobzirnika….Amin

 • Hvala vam na ovome.Jedino imam dilemu oko slanja priloga u koverti na adresu koju ste naveli?
  Ne znam koliko je bezbedno?Molim vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite,oprostite na neznjanju.
  Počeo sam da čitam akatist svakodnevno.Bog s vama.

 • Hvala vam na ovome.Čitam akatist svakodnevno.Želeo bih da pošaljem pismo na navedenu adresu…jedino imam dilemu oko slanja priloga u koverti na adresu koju ste naveli?
  Ne znam koliko jeto bezbedno?Molim vas ako ste u mogućnosti da mi objasnite,oprostite na neznanju.
  Bog s vama.

 • @ Zvezdan

  Mi nemamo iskustva sa slanjem koverti i novca u Petrograd. Ako niste sigurni u to, otidjite u najbližu crkvu gde ima ikona Svete Blažene Mati Ksenije i ostavite prilog pored njene ikone. Imate njenu ikonu a mislimo i česticu u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu (iza crkve Svetog Marka) u Beogradu.

 • Zamolila bih vas za odgovor,zasto mi suze teku dok citam akatist Svetoj Blazenoj Mati Kseniji,na danasnji dan 24.01.2015.,zasto me je tako duboko dirnuo teks i suze su mi posle?
  Da li je to dobro ili ne?

 • Za Jelenu.Poštovana Jelena imao sam slično iskustvo kada sam čitao Molitvu Svetom Savi Srpskom suze su počele da teku i od tada do danas gajim ogromnu ljubav prema njemu.Samo se moli Svetoj Kseniji ne pomišljaj da je to loše to su samo emocije i budi bez straha,ali zatraži pomoć duhovnika.Akatistvi se inače trebaju čitati iz poštovanja i ljubavi i pobožnosti.Mislim da je praznoslovlje po rečima mog duhovnika kada neko čita 40 ili godinu dana pa misli da će da reši problem e to je po njegovim rečima loše.Svako dobro od srca,pozdrav.

 • @ Jelena

  To se zove umiljenje kada se u srcu oseća mekoća, milost i kreću suze. To je dodir blagodati Svetog Duha i dokaz prisutnosti Božije sile i svetiteljke.

  Takvo stanje nije trajno, osim kod svetih ljudi. Pojavi se pa nestane, pa se javi na nekom drugom mestu, ako je čovek revnostan u molitvi i službama.

  Takvo stanje se javlja i pri molitvama, čitanjima tropara, celivanju ikona i moštiju, na liturgijama i bdenjima. To je podstrek verniku. Bogougodnim životom se dodir blagodati umnožava i uvećava.

 • Hvala od srca na odgovoru,dugo sam trazila odgovor na to pitanje zasto mi teku suze kad udjem u crkvu ili manastir,prilikom liturgije,prilikom molitve,hvala jos jednom sto ste mi odgovorili.Svako dobro.

 • Pozdrav.Ja zivim ovde u Moskvi I kada Sam procitao zitije Sv.Ksenije Blazene plakao sam,taj zivot posle smrti njenog muza toliko je pokazala koliko se voli bliznji svoj,neopisivo,Slava tebi Sv.Ksenije Blazenaja.

 • Ja sam citala akatist Svete Ksenije Blazene i pomogla mi je dosta, i naravno nastavicu da citam njenu molitvu i akatist.
  Inace i ja sam imala slicna iskustva, kada udjem u crkvu odmah zaplacem ali vremenom je to nestalo,i uvek me brinulo zasto mi se to desava kada je crkva sveto mesto. Takodje sam prosle godine imala cudne snove o ikonama i u tim snovima mi se pojavila ikona Presvete Bogorodice i Svete Petke. Svestenik mi je objasnio da je to blagoslov.

 • Takodje, iz ličnog iskustva svedočim da Sveta Ksenija Petrogradska pomaže u poslu. Ko joj s verom i ljubavlju pridje i moli joj se, svetiteljka nevidljivo pomaže. Danas je njen pomen u Crkvama i kućama verujućih.

  Sveta Blažena Mati Ksenija moli Boga za nas!

 • @ Snežana

  Akatist i molitve kao pdf file koji možete da skinete – downloadujete na svoj računar imate u tekstu postavljen pod naslovom I crvenim linkom Akatist Svetoj Blazenoj Kseniji Petrogradskoj I molitve.

  Kliknite na taj crveni link ispod naslova Akatista I otvoriće vam se pdf file Akatista Svete Ksenije Petrogradske.

 • Postovanje svima. Zanimaju me iskustva ljudi kojima su pomogle molitve Svete Ksenije Petrogradske. Isto tako zanima me da li je neko uspeo da se izleci od psihoze, odnosno sizofrenije. Zelja mi je da jednoj mladoj osobi Isus Hristos bude u pomoci da ozdravi. Unapred zahvalna.

 • Poštovana Tetka,
  koliko sam upućen, a to nije mnogo, ranije su se takvim stanjima bavili manastiri sv. Romana i Ostrog. Mnogi su odlazili i do crkve svete Petke na Kalemegdanu. Ima i dobrih psihijatara kod nas, koji zaista leče, a ,,ne kljukaju“ kojekakvim lekovima, ali, makar statistički gledano, daleko većim uspehom se mogu pohvaliti manastiri. Svakako je Sila Božija snažnija od ljudi.

 • @ Tetka

  Manastir Svete Trojice, Bijele vode, kod Ljubovije ili manastir Crna rijeka kod Novog Pazara.

 • Postovani Bodin i Zlatko mnogo vam hvala! Drago mi je ako ima ljudi koji su se zu Bozju pomoc izlecili. Sa velikom nadom i verom u dobro.

 • Мала корекција по питању дана празновања. Ипак је 6. јуна.

  Преподобна Ксенија Римљанка је 6. фебруара по календару Српске православне цркве и Руске православне цркве.

  Света Ксенија Петроградска се прославља 6. јуна по календару Руске православне цркве а поштују је сви православни.

  Светитељко драга моли Бога за нас све. Амин.

 • Jovana, u februaru su u okviru SPC čitani akatisti u čast Svete Ksenije Petrogradske u crkvama.

  Ne moraju se podudarati i često se i ne podudaraju crkveni kalendari pomesnih crkvi kada se proslavljaju pojedinačni svetitelji ustoličeni novijeg datuma.

 • hvala Gospodu i svetoj Kseniji koji su uslisili moje molitve,kada sam 40,tog dana procitala akatist potpisala sam ugovor za posao,slava Gospodu i hvala Blazenoj mati Kseniji!Posle vaseg odgovora dobila sam blagoslov od svestenika,hvala i redakciji sto ste me uputili na duhovnika.

 • Drago nam je zbog toga što su vam uslišene molitve, hvala Gospodu i hvala Blaženoj Mati Kseniji.

  Malo ko danas veruje u egzistenciju i pomoć svetitelja a oni su tu, pored nas i pomažu nam, samo kada ih zamolimo. Doživljavajući u stvarnosti njihovu pomoć i osećajući njihovo prisustvo kroz molitve, više se utvrdjujemo u veri, jer postajemo svesni da su oni stvarnost i da je Biblija istinita u svoj punoći Božije objave.

  Naš predlog je da nastavite da čitate Akatist Svetoj Blaženoj Mati Kseniji Petrogradskoj jednom nedeljno.

 • Sveta Ksenija je za mene veoma draga svetiteljka i vrlo cesto joj se obracam.Osecam njenu divnu blagodat i pomogla mi je u vezi posla.Jos uvek joj se obracam i trazim njenu pomoc. Iako je sada sto se tice posla neizvesno verujem da postoji razlog zasto se neke stvari ne desavaju.Sveta Ksenija mi je pokazala da me cuje i jako sam je zavoleo.
  Molite se svi Kseniji, ona ce se moliti i za vas i u pravom trenutku kad Bog kaze pomoc ce doci, i kao blagodat i kao novi put ka veri i ispravljanje starog zivota.

 • Dobar dan postovani vernici…Ja iskreno od skoro sam pronalsa sve vezano za Sveta Ksenija Petrogradksa.Sve sta pise o njoj me tako odusevilo I tako su mi se podigle emocije prema njoj.Ja sam pocela da citam jedna njena molitva,ali to je kratka nije kao ovde povezano sa Akatist…Dali je ispravno? Iz licnog iskustva mi narod smo takvi kad nam je tesko uvek potrazimo pomoc Bogu ili bilo koji svetac.Ja sam nekoliko godina isla na veronauku u crkvi I pevala u Crkvenom hour,sve je islo onako kako treba,ali kad sam se ja udala pocele su probleme I digla ruke od Crkve,na zalost….E sad sam se resila da cu da budem okrenuta Bozjom stranu kao nekad I da cu uvek misliti pozitvno…IMAM JEDNO PITANJE ZA SVE VAS KOJI IMAJU NEKO ISKUSTVO STA MI SE MENE DESILO:Za Uskres ove godina na jaje oljusteno pojavio mi se KRST kao sa ruke ocrtan…pa se sve vreme dugovlacilo I nisam mogla da pitam popa u Crkvi.Dr.stvar je kad sam bila u crkvi bas taj dan se odrzavala molitva Majke Bogorodice I bila sam sama,posto I prerano sam stigla …Znaci crkva I ja zajedno sami..Pocelo kandilo sa Bogorodice strane da se samo pomera tako se pomeralo kao da sam ga ja cacnula,nakon toga ljudi poceli da stizu u crkvi prestalo je Kandilo,stajalo u mesto bez ikakvih pomeranja.A ISTO TAKO PROCITALA SAM NA OVOJ STRANICI LJUDI PLACU KAD CITAJU MOLITVE…Meni se jednog dana u crkvi suze tekli nisam imala vazduh u sebi znaci to je teklo kao iz cesme.E sad posto ovde se radi o SVETOJ KSENIJI ja bih da pitam kako bi isla molitva kad bih citala da mi pomogne da naucim strain jezik.Ja sam iz Skioplja a vec 4 god.zivim u Svajcarskoj ali me nemacki jezik muci previse…,naravno zbog moje dve cerke koje su se rodile jedna po druga nisam imala koncetracija u nicemu….Sad nemogu da kazem da je lakse ali drugacije nego zadnjih 3 god.Pa bi vas zamolila za neki savet da mi vi objasnite…Srdacan Pozdrav svima I svakom dobro zelim….

 • Tamara, ko traži pomoć Svete Ksenije uznosi joj molitve ili čita Akatist, pa posle njega moltve. Akatist se čita stojeći a molitve posle akatista se čitaju klečeći. Kome mnogo treba pomoć i podrška svetiteljke, svaki dan čita Akatist pred njenom ikonom i upaljenom svećom ili kandilom.

  Njihanje kandila, pojava krsta na jajetu, to su sve znaci i duhovni pozivi da budete bliži crkvi i crkvenom životu, da budete revnosni i da živite po Jevandjelju. To vas podseća Presveta Bogorodica da je tu i da se moli za vas. Suze, plač ili ushićenje koje osetite u crkvi ili nekoj molitvi su dodir Svetog Duha, takodje podsećanje da nebeski svet postoji i da je živ, uz nas, da nam daje podršku da živimo revnosno i bogougodno. Podsećaju nas da ne zaboravimo na duhovni život da našu dušu ne bi zarobile grehovne sile, što one lako rade sa ljudima koji zaborave na Boga.

  Za savladjivanje stranog jezika možete se moliti Svetoj Blaženoj Kseniji, ali najbolje da za to pitate svog sveštenika i da od njega dobijete blagoslov. Možda će vas uputiti da se molite vašem krsnom svecu ili nekom svetitelju koji se proslavio na tom polju, koji pomaže ljudima na tom planu. Sve odgovore će vam dati vaš sveštenik i za sve tražite njegov blagoslov.

 • Veliko vam hvala na odgovoru I savetu…!!!
  Uradicu sve kako ste mi rekli,i verujem da ce biti sve u redu…
  Znam da treba da se zblizim Crkvi,to vec odavno osecam.Akatist Ksenije Petrodradska pocicu cim budem uzela njena ikona,ali moracu to da obavim u Ruskoj Crkvu…,drugi nacin nema.

  Sve najbolje!!!

  Pozdrav

 • SV,BLAZENA KSENIJA PETROGRADSKA MOLI BOGA ZA SPAS I DOBRO ZDRAVLJE MOJOJ MAJCI, BRACI, SESTI I OS.RODBINI,KAO I MENI I MOJOJ PORODICI.Tebe sv,Ksenija blagosiljam sa najvecim blagoslovom za sve sto nam pomazes,jer si ti besplatni lekar za nas gresne. Raduj se Blazena Ksenija ,molitvenice za duse nase. Hvala ti unapred.

Ostavite komentar