Доктору Марини Јањић из Врања

 додељен Примаријат, највише звање здравствене струке

 

Др Владимир Ђукић уручује диплому примаријата др Марини Јањић.

Др Владимир Ђукић уручује диплому примаријата
др Марини Јањић.

Магистру медицинских наука доктору Марини Јањић, специјалисти гинекологије и акушерства, шефу Одсека за рано откривање малигнитета Гинеколошко-акушерског одељења Болнице у Врању, Министарство здравља Републике Србије доделило је назив примаријус.

Звање је додељено за њен целокупни досадашњи рад у здравству, а на основу мишљења Српског лекарског друштва и за постигнуте изузетне резултате у оквиру рада у Гинеколошко-акушерској секцији и Секцији за историју медицине овог Друштва.

26. децембра 2013. године у Београду диплому о овом престижном стручном звању уручио јој је др Владимир Ђукић, државни секретар Министарства здравља, у име министарке здравља професора др Славице Ђукић Дејановић на свечаности организованој тим поводом.

Са свечаности доделе диплома

Са свечаности доделе диплома

Доделом примаријата Министарство здравља награђује лекаре који су, поред бављења свакодневном медицинском праксом, нашли времена да кроз научно-истраживачки рад потврде резултате своје праксе. На тај начин они су испунили строге критеријуме прописане од стране Српског лекарског друштва о додели звања примаријус.

Критеријуми, иначе, подразумевају најмање сто поена којима се бодују ауторски и коауторски оригинални стручни и научни радови публиковани у иностраним и домаћим релевантним медицинским часописима и зборницима у шест различитих календарских година, као и да лекар ради најмање 12 година у здравственој струци и 6 година после положеног специјалистичког испита.

Ово највише звање здравствене струке добијају само они који га стварно и заслужују.

(Oбјављенo на Сајту Опште болнице Врање 3. јануара 2014. године.)

.

.

Српско лекарско друштво и Подружница у Врању

о раду др Марине Ј. Јањић

Да је то тако, да највише звање у здравственој струци добијају само они који га заиста заслужују, потврђује и Мишљење о активностима др Марине Јањић у Српском лекарском друштву које потписује председница Гинеколошко-акушерске секције СЛД проф. др Снежана Ракић, подржавајући предлог за доделу примаријата:

Са свечаности доделе диплома

У Београду 26. децембра 2013.
на свечаности доделе диплома

„Мр сци. мед. др Марина Ј. Јањић је активан члан Гинеколошко-акушерске секције Српског лекарског друштва од завршетка специјализације из гинекологије и акушерства. Од учлањења врло заинтересовано учествује у свим облицима континуираног  усавршавања гинеколога које организује ова Секција, настојећи да стално унапређује  своју праксу у складу са новинама у гинекологији и акушерству. Поред домаће литературе и часописа, будући да се служи енглеским и руским језиком, прати и  стручну литературу и стране часописе из области гинекологије и акушерства.

Своје већ богато знање и разноврсно дугогодишње  искуство из непосредне праксе до сада је уобличила у више стручних и научних радова које је презентовала на стручним скуповима Гинеколошко-акушерске секције и објавила у више часописа и зборника.

Видно је њено учешће у раду Подружнице СЛД у Врању, где се посебно ангажује у организовању гинеколошких скупова.

Познато нам је такође да др Марина Ј. Јањић има и шира интересовања у области медицине и да је већ запажени члан и Секције СЛД за историју медицине. Као члан ове Секције, објављује на Порталу ‘Растко’ радове из области историје медицине. О тим радовима већ су изречена ласкава мишљења, а председник Секције за историју медицине проф. др Брана Димитријевић оценио је да они представљају ‘драгоцене научне доприносе’.

Значајан је и  допринос др Марине Ј. Јањић здравственом просвећивању у средини у којој живи. Са интересовањем се прате њени прилози у локалним медијима (на пример у ТВ серијалу ‘Заслужни Врањанци’), учешће на промоцијама књига са здравственом проблематиком, и сл.

Захваљујући своме образовању и својој природи, њен однос према пацијентима се одликује високом стручношћу, стрпљивошћу, одмереношћу и разумевањем за њихове проблеме. У средини зато важи за омиљеног лекара-хуманисту“. (Мај 2013)

Близанцима Ђорђу и Луки помогла је да дођу на свет.

Близанцима Ђорђу и Луки помогла је да дођу на свет.
17. новембар 2007.

Сличне оцене о раду др Марине Ј. Јањић у Подружници Српског лекарског друштва у Врању читамо и у Мишљењу (Предлогу) за доделу примаријата које даје председница Подружнице др Гордана Ђорђевић:

„Др Марина Ј. Јањић је члан наше Подружнице од како је завршила Медицински факултет и добила прво запослење.

Као члан Подружнице, редовно и врло активно учествује у свим њеним активностима. Посебно показује интересовање на пољу стручног и научно-истраживачког рада и то кроз рад Гинеколошко-акушерске секције и Секције за историју медицине. Присуствује стручним и научним скуповима које организују ове секције и на њима је до сада поднела више саопштења. Такође објављује своје радове у зборницима и часописима, као и на интернету (Пројекат Растко за историју медицине) што се детаљније приказује у њеној библиографији.

Др Марина Ј. Јањић је такође врло активна у друштвеном животу локалне средине, посебно када је реч о здравственој проблематици. Учествовала је у промоцијама књига и писала и објављивала портрете првих лекара Врањанаца. Објавила је такође и фељтон Здравствена заштита ученика Врањске гимназије (1881-1941) у листу Нова слободна реч (у 9 наставака), а у серијалу ТВ Врање ‘Знаменити Врањанци’ говорила о др Сретену З. Николићу, једном од првих лекара из Врањскога краја.

Истичемо још да у свакодневном раду као лекар показује висок степен професионалности и дисциплине и да има беспрекоран однос према пацијентима због чега ужива углед у овој средини“. (Август 2013)

.

Др Марина Ј. Јањић данас је једини примаријус

на Гинеколошко-акушерском одељењу Болнице у Врању

Др Марину Јањић упознала сам пре десетак година. Ведру, радну, хитру. Озбиљну у својој струци, заинтересовану за науку, белетристику, хортикултуру, уређивање животног простора, за фотографију, за путовања. Уредила је и припремила за штампу и више књига. Аутор је књиге Библиографија радова др Јована Љ. Јањића и избор текстова о његовом стваралаштву.

На Крфу 2011.

На Крфу августа 2011.

Рођена је 13. фебруара 1964. године у Владичином Хану, од мајке Стојанке, учитељице, и оца Јована, професора, доктора филолошких наука, аутора тридесетак књига из области историје књижевности (посебно из усмене народне), из методике наставе српског језика, историје школства и етнологије и стотинак текстова у многим часописима и зборницима.

Радна, интелектуална атмосфера у породици у којој је Марина одрастала, утицала је да се и сама, као и њен брат – такође магистар медицинских наука лекар гинеколог, рано определи за књигу и учење.

Основну школу и гимназију завршила је у Врању као носилац Дипломе „Вук Караџић“. Студије медицине уписала је на Медицинском факултету Универзитета у Нишу школске 1982/83. године и дипломирала у року, 25. новембра 1987. године. Обавезни лекарски стаж обавила је у Здравственом центру у Врању од 08. јануара 1988. до 30. јануара 1989. године. Стручни испит за доктора медицине положила је 29. марта 1989. године пред Испитном комисијом Републичког комитета за здравље и социјалну политику СР Србије у Београду.

У свом дому уочи крсне славе Ђурђиц 2010.

У свом дому уочи крсне славе Ђурђиц, 16. новембра 2010.

Магистарске студије из Дерматовенерологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду уписала је школске 1990/91. и завршила их 25. децембра 1995. године, одбранивши магистарски рад Испитивање ефикасности фотохемотерапије код болесника са псоријазом у односу на рецидиве са оценом одличан, чиме је стекла академски назив магистар медицинских наука.                            .

Године 1995/96, др Марина Ј. Јањић уписује Специјализацију из гинекологије и акушерства на Медицинском факултету Универзитета у Нишу и 23. маја 2000. полаже специјалистички испит са одличном оценом, чиме стиче звање специјалиста гинекологије и акушерства. Током службе, посећивала је и завршила и друге видове стручног усавршавања: Базични курс из лапароскопске хирургије, Југословенску школу за патологију цервикса, вагине, вулве и колпоскопију, Курс из гинеколошке цитодијагностике и друго.

Др Марина Ј. Јањић на тераси свога дома 2007.

Др Марина Ј. Јањић на тераси свога дома 26. септембра 2007.

Прво запослење добила је у РО „Врело“ Бујановачка Бања, где је радила од 12. октобра 1989. до 13. децембра 1992. године. Од 14. децембра 1992. године ради у Здравственом центру у Врању као лекар опште праксе у службама Опште медицине – као теренски лекар у истуреним сеоским амбулантама (14. 12. 1992–21. 10. 1993 године), у Пријемно тријажној служби (21. 10. 1993–20. 10. 1994 године) и у служби Хитне медицинске помоћи (од 20. 10. 1994 до започињања специјалистичких студија из гинекологије и акушерства 1995. године).

Од завршетка специјалистичких студија 2000. године до данас, др Марина Ј. Јањић у сталном је радном односу на Одељењу за гинекологију и акушерство Болнице у Врању, од 2013. године као шеф Одсека за рано откривање малигних обољења, што је и проблематика којом се посебно бави у својим истраживањима.

Активно се служи енглеским језиком.

Објавила је ­­­­више стручних и научних радова. Неки од њих су цитирани.

Први је аутор 18 радова.

Др Марина Ј. Јањић је данас једини примаријус на Гинеколошко-акушерском одељењу Болнице у Врању.

Веселинка Стојковић

Врање, Божић 2014.