Fin porcelanski set za čaj Imperial Porcelain Manufactory St Petersburg i ceremonija čaja

Kultura i ceremonija čaja postaju vam bliži ako imate i fin porcelanski set za čaj, jer onda doživljaj ispijanja čaja postaje uzvišen

 

Naš prijatalj iz Moskve gospodin Rade Radulović nas je usrećio jednim lepim, vrednim i jedinstvenim poklonom. Od njega smo dobili pozlaćen i fin porcelanski set za čaj sa lepim cvetnim motivima, čuvene ruske kompanije Imperial Porcelain Manufactory St Petersburg, poznatije i kao Lomonosov Porcelain Factory.

Fin porcelanski set za čaj Imperial Porcelain Manufactory St Petersburg

Radi se o manufakturnoj proizvodnji finog porcelana koju je osnovao Dmitrij Ivanovič Vinogradov još 1744 godina i koja je postala čuvena po svom prefinjenom ručnom radu u finom porcelanu za ruski carski dvor i plemstvo. Kao što je Vedžvud (Wedgwood) porcelanski servis za čaj i ručavanje poznat u anglosaksonskom svetu, tako je i Imperial Porcelain Manufactory St Petersburg poznat u slovenskom svetu.

Imperial Porcelain Manufactory ili IPM skraćeno, Imperijalna radionica za porcelan, poznata je u svetu po proizvodnji predmeta od finog porcelana kao što su: porcelanski servis za ručavanje, porcelanski set za čaj, uskršnja jaja od porcelana, plate, tanjiri, posude, figurice od porcelana.

Iako tome nisam pridavao značaj, sada priznajem da je porcelanski set za čaj nešto što daje posebnu čar ispijanju čaja, nešto što čini da ceremonija ispijanja čaja postaje estetski i duhovni doživljaj. Nerado priznajem da i izbor čaja mora biti adekvatan, jer mešani čaj od lekovitog bilja nekako ne ide u porcelan, mnogo bolje pristaje crni ruski čaj ili zeleni čaj. Dok nismo probali nismo znali.

Ceremonija čaja je poseban doživljaj. Ceremnija čaja može biti uzbudljiva na kineski način, koji sam isprobao, uz umetnički ritual spravljanja čaja i jednostavne i proste šoljice za čaj, ali i kao ispijanje čaja u finom ruskom porcelanu, gde elegancija, lakoća i prefinjenost šoljica od porcelana dolaze do izražaja, kao i zvuk porcelana i njegova prozračnost. Engleski ritual pripremanja i ispijanja čaja nisam još doživeo, kao ni japansku ceremoniju pripremanja čaja, koja u sebi nosi posebnu ozbiljnost i estetiku.

Fin porcelanski set za čaj vredi imati ako želite da u svoj život unesete jedan lep manir, posebno ako čaj ispijate u dvoje.

Imperial Porcelain Manufactory web site:  http://www.ipm.ru/

 

 

Imperial Porcelain Manufactory i istorija finog ruskog porcelana

Osnovana 1744 godine, fabrika porcelana je nastala po nalogu carice Elizabete u „službi maternje trgovine i maternje umetnosti“ da bi fabrika proizvela robu isključivo za vladajuću porodicu Romanov i ruskog carskog dvora.

Pokušaj da se otkrije tajna vrhunskog porcelana i odluka da se krene sa proizvodnjom porcelana, doneta je u Rusiji 1718 godine, nakon posete ruskog cara Petra Velikog Saksoniji, gde je video saksonski pronalazak – čuveni Dresdenski porcelan. Talentovani inženjer rudarstva Dmitrij Vinogradov, koji je studirao u Frajburgu metalsku industriju, izmislio je formulu ruskog porcelana. Godine 1744. carica Elizabeta, ćerka Petra Velikog, osnovala je prvu fabriku porcelana u Rusiji.

 

1744-1762 Vinogradov period

Ruski porcelan Vinogradova imao je kvalitet kao saksonski porcelan. Njegova formula koja se sastojala od samo ruskih sastojaka podsećala je i na kineski porcelan. Na početku perioda Vinogradova motivi porcelana su bili crno-beli i pojednostavljeni, dok na kraju ovog perioda nastale su i prve fine minijature na porcelanu. Zlato kao boja za porcelan je pripremljena od zlatnih novčića iz carskog trezora.

 

1762-1801. Katarina Velika i Porcelan. Rani klasicizam

Zlatno doba carice Katarine Velike je uticalo i na razvoj fabrike porcelana. Vladavina Katarine II Velike je bilo doba prosperiteta za fin ruski porcelan. Godine 1765 fabrika je preimenovana u Fabrika Carskog Porcelana – Imperial Porcelain Manufactory.

Od samog početka vladavine Katarine Velike fabrika carskog porcelana je bila u obavezi da proizvede fin porcelan i da donese profit. Potreba carskog dvora za porcelanom je bila velika ali su postojala i  stalna naređenja iz Dvora da se Imperijalna fabrika porcelana zadrži na najvišem kvalitetu finog i skupog porcelana.

Umetnost ruskog porcelana nastavila je da se razvija u stilu klasicizma sa povećanjem uticaja helenskih i rimskih motiva.

Majstori iz Berlina iz radionice Koeniglische Porzellan Manufaktur-a i umetnici porcelana iz drugih krajeva sveta su pozvani u Rusiju, nakon čega je peć za porcelan restrukturirana i povećana je  proizvodnja.

Sopstveni muzej fabrika porcelana je osnovala još 1844 godine. Tokom perioda vladavine Romanova fabrika je prolazila kroz razne faze uspona i padova. Romanovi joj daju naziv Imperijal (imperijalna, carska) i ulažu u njen razvoj i povezivanje fabrike sa Akademijom lepih umetnosti, kako bi lepotom, stilom i kvalitetom ruski porcelan dostojno nosio naziv imperijalni.

Do početka 20. veka nove IPM je postala jedna od vodećih fabrika porcelana u Evropi. IPM je bio poznata po svom izuzetnom kvalitetu. To je uspevala zahvaljujući porcelanskoj pasti, koja je napravljena od najkvalitetnijih sastojaka. Ova porcelanska pasta je čuvana u podrumima 10 godina pre upotrebe u proizvodnji.

Za vreme vladavine komunista, fabrika je preimenovana u Fabrika porcelana Lomonosov, u čast ruskog naučnika. Po tom nazivu je i danas poznata iako je u medjuvremenu vratila stari naziv.

1993 godine je fabrika privatizovana. Počela je ozbiljno da izvozi u Japan i Ameriku. 1999 godine je kupuju američki investitori, ali se već 2002 godine vraća u ruske ruke.

2005 godine se naziv kompanije preimenuje i ona ponovo postaje Imperial Porcelain Manufactory.

I još jednom hvala tovariš Rade Radulovič :-)

 

Zlatko Šćepanović