Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

 

Riblja čorba od rečne ribe

Kako se pravi gurmanska Riblja čorba alasa i ribolovaca

 

Gurmanska riblja čorba alasa i ribolovaca

Dobra riblja čorba je majstorsko delo dobrog kuvara. Ne može svako da je spremi jer je tajna u balansu sastojaka i znanju da se pogodi prefinjeni ukus. Da bi riblja čorba bila to što jeste treba imati dara da se napravi, iako je osnovni recept za riblju čorbu jednostavan.

Zbog toga su nastale razne pecaroške priče kako postoji tajni recept za riblju čorbu i da je tajna u tome što se koristi voda iz reke u kojoj je riba upecana, što svakako ne preporučujemo, do toga da je tajna u izboru bele ribe – na primer upotreba grgeča, korišćenje kvalitetne aleve paprike, načina kuvanja i dužine krčkanja u kazanu.

Jedno je sigurno, ne treba upotrbljavati rečnu vodu iz higijenskih razloga, kao što je sigurno da aleva paprika i izbor ribe za riblju čorbu utiču na krajnji rezultat. Uvek je bolje u receptu za riblju čorbu koristiti više vrsta rečne ribe i to one masnije. Takodje, kvalitetnija i aromatičnija aleva paprika i dobar luk, daće i bolji rezultat. Kao i dugo kuvanje u velikom kazanu na tihoj vatri od drveta.

U riblju čorbu se ne stavlja testenina, nikada! Ni fida, ni rezanci, ništa od testa, to nije riblja čorba!

Dodao bih i mišljenje alasa i starih pecaroša da je najbolja riblja čorba samo ona od ribe koju si sam upecao.

.

Recept za riblju čorbu od rečne ribe – sastojci

– 2 kg mešane bele rečne ribe

– 2 veze zeleni: peršun, šargarepa

– 1 celer

– 1 paprika

– 3-4 glavice crnog luka.

– 2-3 čena belog luka

– ulje, so, biber, lorber, brašno, sok od paradajza, začin za riblju čorbu, ljuta tucana paprika

.

Kako se pripema riblja čorba od rečne ribe

Tri – četiri vrste rečne ribe skuvati, sa dodatkom svih začina kao što su so, biber, lorber, crni luk isečen na četiri dela, nekoliko čena belog luka, koren i list celera itd.

Kada se riba skuva procediti je i ostaviti da se ohladi, a onu vodu zadržati. Na ulju dinstati sve moguće vrste zeleni – peršun i šargarepa iseckana na kolutove, kao i dve glavice crnog luka iseckane. Pri dinstanju dodavati po malo vode od kuvane ribe i dinstati što duže.

Ohlađenu ribu očistiti od kostiju malo ispasirati, izmrviti viljuškom. Ribu spustiti u dinstanu masu. Dodati preostalu vodu i naliti još vode ako je to malo. Dodati začine i paradajz sok po ukusu i kuvati bar još jedan sat. Što se duže kuva čorba je bolja. Na kraju, pri serviranju riblje čorbe dodati seckani list celera i peršuna.

Dobra riblja čorba bi trebalo da bude umereno ljuta da bi svi ukusi došli do izražaja. Ljuta riblja čorba uklanja finoću ukusa ribe i povrća. Blaga riblja čorba bez ljutine ne nosi vatru ovog gastronomskog užitka.

Uživajte!

 

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: