Lumbago bolovi u ledjima. Uzroci, dijagnoza, prevencija i terapija

Lumbago je stanje kod kog se bolovi u leđima javljaju iznenada, iz raznih, često nepoznatih razloga.Medjutim, bez obzira na razlog nastanka, lumbago je veoma bolno stanje koje značajno utiče na kvalitet života obolelih.

 

 

Uzroci bolova u leđima

Lumbago i bolovi u ledjima. Uzroci, dijagnoza i prevencija bola u kičmi

Bolove u leđima uzrokuju brojni faktori, a kao najčešći „krivci“ izdvajaju se istegnuća i povrede mišića i tetiva u tom delu tela, nastali usled prekomernog fizičkog naprezanja. Ova vrsta bolova lako se prepoznaje i efikasno uklanja. S druge strane, postoje i „strukturalni“ izazivači bolova u ledjima koji se odnose na građu tela i skelet pacijenta. Ovaj lumbago mnogo je opasniji, jer su tegobe intenzivnije, snažnije, a i znatno teže se leči. Hronični artritis takođe je čest uzročnik bola u donjem delu leđa, kao i osteoporoza. Konačno, nisu retki ni pacijenti koji od lumbaga pate zbog anatomskih deformacija u predelu ledja i kičme. Najopasniji, ali srećom i najređi izazivači bola u donjim leđima su kancer kičme ili infekcije, kada se uz bol javljaju groznica i temperatura.

Dijagnoza lumbaga

Uzroci jasno svedoče o tome da bol u leđima nije bezazlen problem. U slučaju kada se bol u donjem delu leđa ne smanjuje ni posle tri dana mirovanja, pacijent obavezno treba da se konsultuje sa specijalistom. Međutim, postoje i slučajevi kada je neophodan hitan odlazak kod lekara, jer bolovi u leđima sugerišu na ozbiljne medicinske probleme. Tu spada intenzivan bol koji se povećava u noćnim satima ili u ležećem položaju, bol koji se „spušta“ niz jednu ili obe noge i onaj koji je praćen pojačanom potrebom za mokrenjem. U traženju uzročnika pojave lumbaga koriste se razne dijagnostičke tehnike, a pre svih rendgensko snimanje dela tela na kojem su izražene tegobe. Ukoliko se uzrok i pored toga ne otkrije, postoji indikacija za snimanje magnetnom rezonancom i elektromiografija – merenje aktivnosti nerava, a u krajnjem slučaju i posebno skeniranje kostiju, ukoliko se sumnja na postojanje tumora u predelu kičme.

Prevencija lumbaga

Lumbago je problem koji se može sprečiti, a prevencija je posebno važna u slučaju rizičnih poslova koji uključuju težak fizički rad ili dugo-trajno sedenje i stajanje. Preporučuju se svakodnevne vežbe istezanja, ae-robik ili plivanje nekoliko puta ne-deljno, te lagane fizičke aktivnosti koje doprinose održavanju mišićnog tonusa i elastičnosti kičme i leđnog dela tela. Održavanje odgovarajuće telesne težine takođe je važno, jer u slučaju gojaznosti raste pritisak na donji deo leđa. Dokazana je i povezanost pušenja sa pojavom bolova u leđima, jer je kod pušača izmerena znantno manja snabdevenost kiseonikom tkiva u predelu kičme, što ne samo da doprinosi pojavi bolesti, već i otežava lečenje lumbaga. U slučaju bolova u leđima koji se ne smanjuju, sve fizičke napore u sledeća 72 sata treba svesti na najmanju moguću meru. Nakon tog vremena, mirovanje i ležanje samo bi pogoršali situaciju, pa, ako se tegobe smanje – pacijent treba da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Međutim, ukoliko bolovi ne prestanu, poseta specijalisti je obavezna. Za prvu pomoć kod lumbaga koriste se mišićni relaksanti koji dovode do smanjenja tenzije u mišićima, kao i sredstva protiv bolova, ali u ograničenim količinama i nikako pre posete lekaru, jer mogu maskirati kliničku sliku.

Kiropraktika i akupunktura protiv bolova u leđima

Lumbago spada u oboljenja kod kojih tehnike alternativne medicine pokazuju dobre rezultate u lečenju. Na prvom mestu po uspešnosti jeste kiropraktika, a za uspeh je presudan izbor pravog stručnjaka. Neophodno je da on poseduje odgovarajuće obra-zovanje, preporuke pacijenata su poželjne, a treba izbegavati nekvalifikovane i samouke terapeute koji zdravstvenu situaciju mogu drastično pogoršati. Po uspešnosti, odmah iza kiropraktike je akupunktura – već posle nekoliko tretmana sa aku-iglicama bolovi u leđima se znatno smanjuju. Kao dopuna terapiji lumbaga koriste se i specijalni aparati koji deluju na principu vibracija, radiotalasa i svetla određenog spektra, a relaks masaža pouzdano pomaže, posebno ukoliko je do lumbaga došlo usled mišićne napetosti.

 

Dragan Djordjević