Ovo je najbolji recept za Čorbast pasulj sa suvim rebrima

Recept za Čorbast pasulj sa suvim rebrima! Kako se sprema najbolji domaći čorbasti pasulj na svetu!

.

Ko se iole razume u kuvanje taj nikada neće nasesti na onu naivnu izreku — Prosto k’o pasulj! Taman posla!

Pripremanje ovog srpskog specijaliteta zahteva i umeće i strpljenje, a ni iskustvo nije bez značaja za čorbast pasulj sa suvim rebrima. Valja spomenuti da svako od onih koji su izučili znanje ima sopstveni recept za čorbast pasulj sa suvim rebrima, neku svoju malu ili veliku tajnu. Recimo još i to da većina takvih s neskrivenim ubeđenjem tvrdi (verujući u to) da je njihov čorbast pasulj najbolji na svetu.

Zato je ovaj recept za čorbast pasulj sa suvim rebrima tek jedna od bezbroj varijanti.

.

Čorbast pasulj sa suvim rebrima sastojci

300 grama belog pasulja – Tetovac ili Gradištanac

3 velike glavice crnog luka

3 čena belog luka

1 velika šargarepa

1 suva paprika slatka ili ljuta po želji

1 kašika masti

1 kašika belog brašna

300 grama suvih rebara isečenih

Začini: Aleva paprika, biber u zrnu, mleveni biber, lorber, so, vegeta

.

Kako se priprema čorbast pasulj sa suvim rebrima

Dakle, očišćeni i oprani beli pasulj potopi se uveče u hladnu vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procedi i ponovo nalije vodom i stavi na šporet da provri. U međuvremenu se očiste i sitno iseckaju tri osrednje glavice crnog luka, pa prodinstaju na kašiki masti. Luk u tiganju valja malo posoliti jer tako brže smekša. Dok se pasulj kuva, a luk dinsta, oljušte se dva tri čena belog luka. Zatim se očisti, opere i na kolutiće iseče jedna šargarepa.

Pripremi se trista grama suvih rebara. Suva rebra se mogu iseći na komade i ne bi trebalo da budu suviše vlažna, bolja su suvlja, imaju manje mesa na sebi ali daju bolju aromu. Ako neko želi mesnatiji čorbast pasulj, taj neka iseče na manje komade jednu osrednju svežu dimljenu vešalicu ili stek i stavi u pasulj. Gurmani koji vole jak ukusom i bogat čorbast pasulj sa suvim rebrima iseckaju i sto grama suve slanine koju samo malo proprže na kraju zaprške.

Kad pasulj provri, ponovo se procedi. U pogodan poveći lonac saspe se onaj dinstani crni luk, pripremljeni beli luk, šargarepa, slaninica, suva rebra ili dimljena vešalica, ubaci se nekoliko zrna bibera, malo mlevenog bibera, izlomljeni list lorbera, iseckana suva paprika na trake, iskuvani pasulj, pa sve nalije hladnom vodom tako da je bar duplo više nego pasulja i ostalog. Sve se stavi na plotnu da provri, a onda krčka na tihoj vatri dok pasulj potpuno ne smekša, makar dva sata.

Proces spramanj čorbastog pasulja se može skratiti prethodnim kuvanjem pasulja u ekspres loncu da se dobro raskuva, tada je krčkanje nepotrebno. Najbolji čorbast pasulj na svetu se dobija kada se sprema u velikom kazanu i na pravoj vatri.

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

BioColon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak stvarno deluju i rešavaju vas tegoba!!!

.

Priprema zaprške za čorbast pasulj sa suvim rebrima

U tiganju se rastopi varjača masti – može i ulje ali je mast ukusnija i daje bolji ukus jelu, pa se na nju nabaci i varjača finog brašna i sve vreme se hitro meša da ne zagori. Kad ova smesa počne da se rumeni, ubaci se i kašika mlevene aleve paprike i kratko proprži, pa se sve skloni s plotne. Onda se u zapršku za čorbast pasulj sa suvim rebrima doda pola glavice sitno seckanog belog luka i dobro promeša, ali bez prženja, jer aleva paprika i beli luk zajedno hoće da gorče. Zaprška se sipa u čorbast pasulj. Tigan sa zaprškom se spere vodom u kojoj se kuvao pasulj i sve se dobro izmeša. Pasulj se vrati na plotnu da se zaprži ovom zaprškom. Ostavi se čorbast pasulj sa suvim rebrima da vri na umerenoj vatri još desetak minuta uz neprestano mešanje, pa se proba ukus. Dosoliti po želji sa solju ili vegetom.

Ćorbast pasulj se tradicionalno najbolje jede uz sledeći prilog – kiseli kupus ribanac ili kupus salata, i somun umesto običnog hleba. Ništa mu više nije potrebno.

Uživajte.