Ukusi hrane i uticaj na svest i zdravlje – Ajurvedska medicina i 6 ukusa

Kako hrana utiče na našu svest. Kako ukusi hrane imaju veze sa našim zdravljem i razmišljanjem

 

POSLEDICE PREKOMERNE UPOTREBE JEDNOG UKUSA

.

Ukusi hrane i uticaj na svest i zdravlje - Ajurvedska medicina i 6 ukusa

Ravnotežu između Šest Ukusa možete da održavate sve dok ne insistirate na prekomernoj upotrebi jednog ili više njih. Posledice prekomerne upotrebe specifičnih ukusa obuhvataju:

Slatko – gojaznost, dijabetes, vodena bolest, paraziti, zakrčenje krvotoka, upala oka, loša probava, povraćanje, gasovi, tromost i tupost, respiratorna preopterećenost, i drugi Kapha-sti poremećaji.

Kiselo – osećaji peckanja, svrabovi, vrtoglavica, prerano starenje, mlitavost tela, gnojenje.

Slano – zapaljenje, edem, lako krvarenje, kožne bolesti uključujući herpes i osip, oboljenja zglobova, impotencija, prevremeno boranje kože, prevremeno ćelavljenje.

Ljuto – bol, vrtoglavica, gubljenje svesti, suvoća usta, drhtavice, iznurenost, mršavljenje, osećaji peckanja, groznica, pojačana žeđ, sušenje polnih lučevina.

Gorko – sva oboljenja Vate uključujući ukočenost, izmršavelost, probadanja, lomove i grčeve u stomaku, vrtoglavicu, glavobolju, krutost, drhtavice, umanjenje polnih lučevina.

Oporo – svi oblici poremećaja Vate uključujući drhtavice, hirovitost, zatvor, suvoću tela, nadutost, peckajuću utrnulost, izmršavelost, žeđ, umanjenje polnih lučevina.

Slano je najvažniji ukus za regulisanje Vate, zato što je teško, masno i zagrevajuće, i poboljšava probavu. Za njim sledi Kiselo, pa Slatko. Gorko je najbolji ukus za regulisanje Pite, zato što rashlađuje i suši. Za njim sledi Slatko, pa Oporo. Ljuto je najpogodniji ukus za regulisanje Kaphe, jer je zagrevajuće, lagano i suvo, i tera izlučenja napolje iz tela. Za njim sledi Gorko, pa Oporo. Jačina ukusa u hrani određuje njihovo dejstvo na Doše.

Prva dva fizička ispoljenja poremećaja u telesnim tkivima su brkanje jednog ukusa za drugi i potpuna nesposobnost da se oseti ukus. Oba ova poremećaja su najčešće rezultat preterane upotrebe jednog ili više ukusa. Ta otupelost čula ukusa onemogućuje mozak da na pravilan način pripremi telo za hranu koja ulazi u njega. To ometa pravilno varenje.

Šest Ukusa su još značajniji za um nego za telo, zbog toga što um žudi za čulnim podstrekom. Postoje dve grupe čula: pet čula opažanja, koje svi dobro poznajemo, i pet čula delanja, a to su glas, ruke, noge, genitalije i anus. Svako čulo opažanja predstavlja kanal u koji um ulazi da bi se izrazio projektujući svoju ličnost u spoljni svet, i kroz koji se ponovo vraća po završetku svog izražavanja.

Kao i svaki drugi kanal, čulni kanali mogu da pate od oboljenja: mogu da budu suviše prošireni ili suviše suženi. Neumerena upotreba čulnog organa preterano širi njegov kanal, što dovodi do slabljenja tog čula tako da um više ne može da postigne nikakvo zadovoljstvo od njegovog korišćenja. Nedovoljno korišćenje nekog čula sužava njegov kanal, a to smanjuje i sposobnost uma da uživa putem tog kanala. Preterano proširen kanal daje Vazduhu suviše Etera i tako ga onemogućava da prikladno ulazi; preterano sužen kanal predstavlja prepreku za neometano kretanje Vazduha. Prekomerna upotreba, nedovoljna upotreba, pogrešna upotreba i zloupotreba čulnih organa se u Ajurvedi zajednički smatraju za jedan od tri glavna uzroka oboljenja kod ljudi.

.

PREOVLAĐUJUĆA OSEĆANJA I UKUSI

Među mnogim činiocima koji utiču na širenje i sužavanje čulnih kanala, verovatno su najznačajniji ukus i osećanje. Sanskritska reč Rasa znači, između ostalog, i ‘ukus’ i ‘osećanje’. Prema pravilima sanskritske gramatike to znači da su ukus i osećanje istovetne sile na različitim ravnima postojanja. Zapravo, ukus je za telo ono što je osećanje za um. Osećanje u umu teži ka tome da u telu proizvede odgovarajući ukus, isto kao što unošenje određenog ukusa teži da u umu stvori odgovarajuće osećanje. Preovlađujući stavovi i osećanja povezana sa ukusima su:

Slatko – zadovoljstvo, odnosno zasićenost (‘slatki ukus uspeha’). Preterano odavanje Slatkom dovodi do njegovih negativnih aspekata, samozadovoljstva i lakomosti.

Kiselo – spoljna potraga za prisvajanjem stvari. Kiselo prouzrokuje procenjivanje neke stvari kako bi se odredila njena poželjnost, čime se
probirljivo povećavaju određene sklonosti i prohtevi. Preterano ugađanje pri procenjivanju dovodi do zavisti ili ljubomore, što može da se ispolji kao omalovažavanje željene stvari, kao u slučaju sindroma ‘kiselog grožđa’.

Slano – oduševljenje životom, koje pojačava sve želje. Prekomerno povlađivanje tom žaru i poletu vodi ka hedonizmu, žudnji za odavanjem svim čulnim užicima koji su telu fizički dostupni, kao što to čini stari morski vuk kada prispe u luku posle dugotrajne plovidbe.

Ljuto – ekstravertnost (otvorenost, društvenost), sklonost ka uzbuđenju i stimulisanju, a posebno žudnja za žestinom. Prekomerno uzbuđenje i preterano stimulisanje dovode do prenadražljivosti, nestrpljenja i ljutnje (‘zajedljiv jezik’ ili ‘oštar odgovor’).

Gorko – nezadovoljstvo, koje izaziva želju za promenom. Kada morate da progutate ‘gorku pilulu’, njena gorčina razvejava vaše samoobmanjivanje i prisiljava vas da se suočite sa stvarnošću. Previše razočaranja dovodi do frustriranosti, koja utvrđuje vaš organizam u ogorčenosti. Jad i nesreća su takođe Gorki.

Oporo – introverzija (začahurenost), težnja ka izbegavanju uzbuđenja i stimulisanja. Preterana introverzija dovodi do nesigurnosti, teskobe i straha. Oporost izaziva skupljanje, što vas navodi da se ‘smežurate kao suva šljiva’, i steže ‘hladnu, koščatu ruku straha’ oko vašeg grla.

Vaša ličnost sve vreme nastoji da se održi u najvećoj mogućoj udobnosti. Ona gleda da dobije zadovoljstvo Slatkog, i poslužiće se svakim drugim ukusom koji je potreban da ga stekne, birajući ‘vruće’ i ‘hladne’ ukuse u skladu sa svojim potrebama. Kiselo, Slano i Ljuto su ‘vrući’ ukusi, a Slako, Gorko i Oporo ‘hladni’. Svako od njima odgovarajućih osećanja je otuda vruće ili hladno. Toplota širi, a hladnoća skuplja; to je opšti zakon fizike. Hladnoća sužava fizičke i psihičke kanale, a toplota ih proširuje.

Slatko, Gorko i Oporo su rashlađujući ukusi, a njima odgovarajući osećanja su hladna i skučena. Ona umanjuju želju tela da ‘jede’ nove stvari. Zadovoljenost ili samozadovoljstvo je sužavajuće osećanje, jer smanjuje sklonost uma da uživa putem čula. Strah skuplja sva čula; on je najsnažnije od svih skupljajućih osećanja.

Strah zaista proizvodi stezanje u bronhiolama osoba koje mu podležu i može da pokrene astmatične napade.

Kiselo, Slano i Ljuto su topli ukusi, pa su i osećanja koja im odgovaraju topla i donose utisak širenja. Ona pojačavaju želju tela da konzumira hranu ili druge čulne objekte. To je hedonizam, uzbuđenje i duševni nemir Slanog. Zavist i ljubomora aktivno pojačavaju želju uma da uživa, dok ljutnja posredno povećava fizičke i psihičke apetite tako što preplavljuje organizam vrućinom.

Slano se naziva ‘sveukusna’ Sarva Rasa na sanskritu, zbog toga što može da pojača sve ukuse u hrani, istovremeno povećavajući i apetit organizma za hranom. Podstiče ispravno varenje kada se koristi u malim količinama kao začin, ali oslabljuje telo ako se preterano upotrebljava. ‘Hedonizam’, osećanje povezano sa Slanim, na isti način utiče i na um: male količine povećavaju želju uma za snagom doživljaja, dok njegova preterana primena čini um besadržajnim i malaksalim.

Slano primorava telo da sačuva vodu, i uvećava proizvodnju probavnih sokova i polnih tečnosti, i iz tog razloga upotreba soli nije preporučljiva za one koji žele da žive bez seksa. U stvari, Slano dovodi do povećanja svih telesnih sokova. I sam život se zasniva na vodi – svi smo mi 75% voda – tako da više sokova doprinosi ‘sočnijem’ životu pošto vas vaša čula, snažno podstaknuta Slanim da ugađaju sebi, prisiljavaju da se zagnjurite u svetovne i materijalističke težnje. So i Slani ukus su doslovno opojna sredstva, i kao i sva opojna sredstva imaju potencijal da budu zloupotrebljeni.

.

POSLEDICE UKUSA HRANE NA SVEST

Zapravo, svi ukusi mogu da se koriste kao opojna sredstva. Slatko je, na primer, omiljena droga u našem društvu. Ljudi ga uzimaju da bi se osećali zadovoljno. Neka društva se opijaju zavišću Kiselog ili razdražljivošću Ljutog, a neki pojedinci čak mogu da upotrebljavaju Gorko i Oporo za postizanje zadovoljenja. Svi mi koristimo hranu da izmenimo svoju svest, a sve promene svesti utiču na telo posredstvom Tri Doše:

Slatko – veoma prijatan utisak koji ono izaziva povećava prirodno tromu, popustljivu i samozadovoljnu Kaphu, hladi ljutnju Pite i umiruje strah Vate.

Kiselo – njegovo zavidljivo i surevnjivo dejstvo uvećava Kaphu ukoliko vas zavist prema tuđem uspehu podstiče da se dodatno borite za vlastiti uspeh. U suprotnom će se uvećati Pita pošto zavidljivost mutira u bes jer od života ne dobijate koliko zaslužujete. Zavist pomaže smanjenju Vate time što vam usredsređuje i zagreva svest.

Slano – njegov ‘hedonizam’ uvećava samozadovoljstvo sve dok ste u stanju da mu se odajete, što uvećava Kaphu. Ono uvećava naglost i vatrenost Pite kad god nailazite na bilo kakvu prepreku vašem zadovoljenju, i umanjuje Vatu tako što ublažava strah od nepodesnosti ili nesposobnosti da sebi pružite potpuno zadovoljstvo.

Ljuto – uvećava Pitu tako što energično pojačava priliv hormona i probavnih sokova, olakšavajući time i probavu i ispoljavanje ljutnje. Oslabljuje Kaphu smanjenjem samozadovoljstva, i privremeno rasterećuje Vatu dozvoljavajući izražavanje suzbijene ozlojeđenosti. Na duge staze, međutim, Ljuto uvećava Vatu time što iscrpljuje organe i žlezde, što vas ‘isušuje’ i ograničava vam sposobnost da izbacite iz sebe agresiju ili nezadovoljstvo.

Gorko – to je najbolji od svih Šest Ukusa. U malim količinama Gorko potpomaže ravnotežu svih ostalih ukusa u telu. Kao što vas umereno nezadovoljstvo sobom ili svojom situacijom nagoni na promenu, tako i Gorko širi kanale koji su suviše suženi, umanjujući time Kaphu i njeno samozadovoljstvo, a sužava one kanale koji su preširoki, umanjujući time Pitu i njen bes. Ipak, preterana upotreba Gorkog uvećava Vatu, pošto nezadovoljstvo i neprekidno menjanje izazivaju nesigurnost i strah.

Oporo – skuplja i steže, odvlačeći čoveka od samozadovoljstva Kaphe i od veličanja i snaženja Pite. To skupljanje pojačava strah od nedovoljne čulne ‘ishrane’ i dovodi do uvećane Vate.

Gorko, Ljuto i Oporo uvećavaju Vatu i umanjuju Kaphu. Njihova lakoća umanjuje vam želju da ostanete povezani sa svojim telom, i otežava vašoj ličnosti poistovećivanje sa telom čak i ukoliko ona želi da ga održi. Slatko, Kiselo i Slano uvećavaju Kaphu i umanjuju Vatu. Njihova težina pojačava vašu sposobnost da se poistovetite sa svojim telom, kao i vašu zainteresovanost da to učinite. Svi smo mi žrtve naših ukusa i osećanja.

Na primer, mi živimo u potrošačkoj civilizaciji. Da bi naša ekonomija nastavila da funkcioniše, od svih nas se očekuje da se debelo zadužimo. Da bi se podstakla potrošnja, Medison Avenija svojim reklamnim mađioničarstvom stvara u nama nove želje za stvarima koje nikada ranije nismo imali i koje nam po pravilu nisu ni potrebne. Prvo je podstaknuta želja za hedonističkim načinom života, koja u nama izaziva Slani ukus. Potom dolazi zavist, jer se poredimo sa Džonsovima koji žive do nas i uviđamo koliko su oni više i bolje u stanju da zadovolje svoja čula nego mi. To stvara Kiseli ukus. Najzad, naše nestrpljenje da postanemo kadri da sebi ugađamo ispoljava se kao ljutnja kad nam se neka prepreka nađe na putu; to u nama stvara Ljuti ukus.

Slano, Kiselo i Ljuto – vrući ukusi. Sada smo ‘potpuno zagrejani’, spremni da konzumiramo i varimo, fizički i psihički. I sve je u redu dok smo u stanju da nabavimo dovoljno ‘hrane’ (za bilo koje od naših čula) da bi utolili tu glad.

Međutim, neke od tih stvorenih želja neminovno ostaju nezadovoljene. Čak i kad biste imali na raspolaganju neograničeno bogatstvo, broj sati u danu je ograničen. Koliko možete da potrošite? Koliko možete da ugodite sebi? Želje koje ostaju neispunjene izazivaju Gorčinu u vama usled vaše nezadovoljenosti.

Ajurveda nas oči da je Gorko u malim dozama tonik za apetit i probavu. Ono na isti način funkcioniše i u svetu; mala nezadovoljenost podstiče stalni porast vaših apetita. Međutim, preveliko nezadovoljstvo proizvodi višak Gorčine u organizmu. Kada nemate dovoljno energije – novca – da bazate naokolo, morate da birate između raznih zadovoljenja, što izaziva frustraciju jer vas mediji neprekidno zasipaju stalnom  ponudom raznoraznih izvora uživanja. Preterana Gorčina prenadražuje Vatu i uznemirava vam um pošto kukate nad sobom i svojim položajem.

Kiselo, Slano i Ljuto preplavljuju vaše biće dok imate interesovanje i sposobnost da se odajete užicima, ali kada je vaše ugađanje sebi prekinuto Gorčina ispunjava ceo vaš organizam. Vaše telo zna da ga je zadesila neravnoteža ukusa, a zna i to da Slatko može da se upotrebi da ponovo uspostavi ravnotežu, i stoga zahteva Slatko. Slatko utoljava gladi proizvedene Kiselim, Slanim i Ljutim, i pošto predstavlja čistu suprotnost Gorkog, ono uklanja frustraciju i nezadovoljstvo. Kada se pojede Slatko telo i um se privremeno vraćaju u ravnotežu i zadovoljni su sami sobom.

Um ne mora da pojede hranu da bi pribavio Slatkoću. On može da izvuče Slatko iz bilo koje aktivnosti koja stvara uzbuđenje, čak i iz veselja kupovine. Kratkotrajni osećaj neograničene moći koja se nalazi u kreditnoj kartici pruža silno zadovoljstvo, koje nažalost nestaje takoreći čim se ‘moćnik’ vrati kući sa svojom nabavkom.

Dobro svarena hrana duže zadovoljava od bilo kakvih uzbuđenja zato što će, i kada prođe početna navala užitka, pravilno svareno i asimilovano jelo hraniti i radovati hiljade telesnih ćelija. Nezadovoljavajuća probava izaziva isto nezadovoljstvo kao i svako drugo jeftino uzbuđenje, koje vam se ulaguje samo da bi vas zavelo. Tkiva su začas prevarena obećanjem stvarne, bogate hrane, i osećaju se izneverenima kad se magla raziđe i uzbuđenje prođe.

Čak i kada je probava dobra, silina Slatkog utiska jenjava čim se hrana svari i asimiluje. Tada se javlja težnja da se ponovo jede, da se ponovo doživi telesno zadovoljstvo koje hrana pruža. Ta težnja je još naglašenija ukoliko je probava loša, jer uprkos unošenju jela mala količina hrane zaista stiže do tkiva, koja tada šalju poruke umu da ga podsete da gladuju. Što više jedete u takvim okolnostima, vaša probava postaje sve lošija.

Osoba ubrzo počinje da žudi za Kiselim, Slanim i Ljutim isto koliko i za Slatkim, pošto ‘vrući’ ukusi pale probavne vatre da bi se omogućilo dalje zadovoljavanje hranom. Međutim, Kiselo, Slano i Ljuto pri tom pojačavaju apetit, tako da bez obzira koliko jedete stalno ćete osećati glad.

Brza hrana, za koju se procenjuje da u današnje vreme pokriva polovinu obroka posluženih u SAD, doživela je procvat zato što niko ne zna kada može da se pojavi žudnja za neodložnim zadovoljstvom. Pomislite samo na pomfrit: krompiri su sami po sebi Slatki, a služe se sa debelim slojem Soli, i prelivaju velikom količinom Slatko-Kiselo-Slanog kečapa. Jedac uzima svoju Slatku injekciju sa dovoljno Kiselog i Slanog da se podstaknu klice ukusa i probavni organi. Ili pak prekrasni hamburger: Slatko-Kiseli majonez plus Kiselo-Slano-Ljuti senf plus Slatko-Kiselo-Slana turšija, a sve to na Slatkoj pšeničnoj lepinji. A tu su i ‘takosi’, koji poseduju sve te ukuse plus veću količinu Ljutog za dodatno nadraženje ionako prenadraženog probavnog trakta.

‘Džank hrana’ (jela bez hranljivih sastojaka), koja je bezvredna zato što poseduje samo ukuse bez ikakve stvarne sadržine, obično se zalije nekim bezalkoholnim pićem ili kafom. Većina bezalkoholnih pića je izrazito Slatka, a mnoga imaju u sebi i dodatak kofeina. Kafa je Ljuta, a dodaje joj se Slatko u vidu šlaga i šećera, i uz to je puna kofeina. Kofein je metabolička kreditna kartica, supstanca koja prisiljava telo da luči dovoljno hormona koji nam omogućuju da produžimo svoju aktivnost, nagrađujući se pri tom Slatkoćom u različitim oblicima dok ne  padnemo od umora.

Slično finansijskom dugu koji smo podbadani da pravimo, većina nas povećava teško breme fiziološkog duga upotrebom takvih ‘kreditnih kartica’.

Na kraju dođe vreme za naplatu svih računa. Za razliku od zemalja trećeg sveta, vaš organizam ne može da ne ispuni svoje obaveze, izuzimajući mogućnost da umre. Možda dobijete dijabetes, bolest u kojoj telo više ne može da se bori sa ogromnim količinama Slatkog koje um zahteva, i počinje da ga izbacuje nesvarenog. Ili možda vaša štitna ili nadbubrežna žlezda pretrpi slom zbog bremena svog duga i vaš organizam odlazi na generalni štrajk.

.

VAŠA LIČNA KONSTITUCIJA PRAKRUTI I UKUSI

Vaša lična konstitucija, koja predstavlja vašu individualnu metaboličku opremu, pomaže da se ustanovi koliki uticaj određeni ukusi i osećanja vrše na vas. Iz tog razloga svi koji jedu istu hranu ne moraju nužno da trpe potpuno iste psihičke ili fizičke posledice toga. Kada svi članovi porodice zajedno uživaju u obedu, ukusi i osećanja svake pojedine osobe pretrpeće uticaj shodno njenom specifičnom ukusu i emotivnoj uravnoteženosti. Vaš urođeni metabolički obrazac naziva se ‘prakruti‘. Prakruti osim toga znači i Priroda, Ona koja je prvonastala tvorevina. Vaša prakruti je vaša prva ‘tvorevina’, vaša prva reakcija kada ste prisiljeni da se prilagodite nekoj promeni u vašem okruženju.

Vaša konstitucija je taj skup metaboličkih sklonosti koji određuje u kojoj će meri vaše telo i um instinktivno reagovati kada se suoče sa podsticajem. Mnoge odlike koje visoko cenite u svom karakteru nastaju i zavise od tih metaboličkih sklonosti. Mnoge osobine koje vam se ne dopadaju u vama samima takođe potiču od tih sklonosti. Poznavanje vaše konstitucije omogućuje vam da bolje upoznate svoje telo i um. Tako saznajete zbog čega nema razloga da se osećate krivima zbog svojih dijetetskih prioriteta, ili zbog psihičkih obeležja kao što su ljutnja ili strah. Kada shvatite da su ta obeležja uslovljena vašom konstitucijom, promene u načinu života mogu da pomognu vašem organizmu da svede njihov uticaj na najmanju meru.

Vaša lična konstitucija bila je određena telesnim stanjima vaše majke i oca u vreme vašeg začeća. Određeni spermatozoid koji je mogao najuspešnije da izdrži prilike u kojima su se nalazila ta dva tela pobedio je u trci stizanja do jajašceta, i njegovi su se geni pomešali sa genima u jajašcetu da bi načinili novo dete. Na vašu konstituciju je odlučujući uticaj izvršila genetika vaših roditelja, ishrana vaše majke i njene navike tokom trudnoće, i bilo kakvi nepoželjni događaji u vreme vašeg rođenja. Jednom kada su vaša lična konstitucija i sklonosti koje idu uz nju bili utvrđeni, oni više ne mogu trajno da se izmene. Poput svojih gena, i svoju konstituciju imate do kraja života, sviđala vam se ona ili ne.

Međutim, ono što možete da učinite jeste da naučite da se prilagođavate svojoj konstituciji tako da njeni eventualni nedostaci manje utiču na vas. Možete da naučite kako da predupredite zdravstvene neuravnoteženosti, i kako da ih na najbolji mogući način lečite kad se pojave. Možete da se upoznate sa prognozom bilo koje bolesti koju možete da navučete, i možete da odlučite koji program reaktivacije će za vas biti najbolji. Izučavanjem i primenom ajurvedskih principa takođe možete i da razumete zbog čega vaš bračni partner, deca, rođaci, prijatelji, komšije i kolege rade stvari koje rade, i da ustanovite koji je najbolji način ophođenja sa njima da biste ostvarili maksimum međuljudske sloge. Možete da osmislite obroke za svoju porodicu kako bi oni bili najprikladniji za svaku pojedinu od njihovih prakruti.

Ajurveda je vrlo zdravorazumska vrsta medicinskog sistema. Koristi sasvim jednostavne i lake za razumevanje principe za utvrđivanje individualne prakruti. Ti principi baziraju se na teoriji o Tri Doše, i zbog toga je vaša prakruti izražena terminima Vate, Pite i Kaphe. Vata-sti ljudi su zaista Vazdušastiji (više sanjalački i lakomisleni) i Eteričniji od ostalih. Njihova tela sklona su da stvaraju više utrobnih i crevnih gasova, a umovi im teže ka tome da budu ‘prostraniji’. Neki stručnjaci tvrde da je čak i krckanje njihovih zglobova posledica pomeranja mehurića azota u tim zglobovima. Pita-sti ljudi doslovno imaju više Vatre u sebi od ostalih tipova. Poseduju bolji apetit i bolju probavu, bolje podnose hladnoću, i naprasitiji su. Kapha-sti ljudi skloni su tome da imaju teža, ‘zemljastija’ tela od ostalih tipova, a više od ostalih naginju i pohranjivanju Vodnjikavih supstanci kao što su tečnosti i salo. Ajurveda posmatra jedinke kroz sočiva Vate, Pite i Kaphe.

Vaša konstitucija utiče i na vaša osećanja. Na primer, ukoliko imate urođenu sklonost ka povećanju Vate bićete po naravi nespokojni i plašljivi. Prirodno ćete žudeti za Slatkim, Kiselim i Slanim, koji smanjuju Vatu i tako umiruju strah. Međutim, ukoliko se prejedete Slatkog, Kiselog i Slanog u nastojanju da se osećate sve bolje, uvećaćete Kaphu, koja može da osujeti neometano kretanje Vate i da izazove bolest. Da bi bile zdrave, Vata osobe treba da jedu ponajviše Slatka, Kisela i Slana jela u količinama koje su dovoljno male da bi mogle lako da se probave.

Osobe koje su po konstituciji uglavnom Kapha katkada jedu Slatko, Kiselo i Slano da bi se dodatno utvrdili u svom ustaljenom načinu života, a zapravo bi trebalo da koriste Gorke, Ljute i Opore ukuse da se razdrmaju i živnu. Ne može se živeti samo od Gorkog, Ljutog i Oporog, ali ti ukusi bi trebalo da čine značajan deo njihove ishrane.

Osobe koje imaju Pita-stu konstituciju po prirodi su agresivne i nestrpljive. Slatko, Gorko i Oporo su najpogodniji ukusi za savladavanje te urođene sklonosti i za uspostavljanje psihičke ravnoteže. Nažalost, Pita-sti ljudi često se odlučuju za Kiselu, Slanu i Ljutu hranu, što ih čini još nestrpljivijim, agresivnijim i nepopustljivijim, i goni ih ka sve većim dostignućima, što je bitno obeležje Pita ličnosti. Međutim, takva hrana doprinosi pregrevanju njihovih tela i umova, i dovodi do neuravnoteženosti.

Vaša konstitucija utiče na vaša osećanja i na ukuse za kojima žudite, posredstvom vaših gena. Naučnici su već pronašli gen koji izaziva depresiju kada se aktivira, i ubeđeni su da će pronaći i ostale gene koji proizvode ostale emocije koje ljudi nasleđuju. Moguće je da nije svako osećanje regulisano samo jednim genom ali, budući da sva psihička stanja imaju fizičku osnovu, mora da postoji gen ili geni koji proizvode belančevinu koja je u uzajamnom dejstvu sa hormonom koji stvara osećanje. I obrnuto – vaša osećanja mogu da izazovu aktiviranje  određenih gena a da neke druge zadrže neaktivnima, utičući na taj način na vaše hormone i na metaboličku ravnotežu.

Ukoliko je vaše roditelje i njihove roditelje lako obuzimala ljutnja, velika je verovatnoća da će oni preneti na vas gen ili skup gena koji će vas učiniti sklonim da lako padate u vatru. Ukoliko su bili plašljivi, verovatno će vam proslediti gen ili skup gena straha, te ćete čitavog života biti proganjani strahom. Svako od nas živi u emotivnom okeanu nastalom od tih gena.

Te gene aktiviraju i deaktiviraju ukusi koje unosimo u organizam, ali se oni sami nikada ne menjaju; uvek u zasedi čekaju priliku da se ispolje. Sve dok postoje vaši geni zadržaćete sklonost prema izvesnim osećanjima. Dok ne budete u stanju da izmenite svoje gene moraćete da se oslonite na poznavanje svoje lične konstitucije ukoliko nameravate da dovedete sebe u ravnotežu. Razumevanje vaše prakruti pruža vam uvid u to zašto radite stvari koje radite, i može da vam pomogne da otkrijete način da se popravite.