Osiguranje vozila

Kako osigurati automobil od saobraćajnih nezgoda. Koje osiguranje vozila izabrati – osiguranje od autoodgovornosti ili kasko

 

Pod terminom  osiguranje se podrazumeva upravljanje rizikom, u smislu prenosa mogućeg rizika sa osiguranika (to jest fizičkog lica) na određeno osiguravajuće društvo (to jest pravno lice). To zapravo znači a vi, kao osiguranik plaćate odabrano osiguranje vozila izabranom osiguravajućem društvu, a za slučaj neke nezgode osiguravajuće društvo snosi posledice, u finansijskom smislu, te ima obavezu da nadoknadi štetu.

Postoje različiti vidovi osiguranja, međutim osnovna podela je na životno i neživotno osiguranje. U prvu grupu spadaju: osnovno i dopunsko osuguranje života, dobrovoljno penzijsko osiguranje i drugi tipovi životnog osiguranja. U drugu grupu se ubrajaju: osiguranje motornih vozila, osiguranje imovine od požara, provala, zemljotresa, poplava i ostalih opasnosti, osiguranje od posledica nezgode i drugi tipovi nematerijalnog osiguranja.

Kada su u pitanju automobili i osiguranje vozila, moguće je osigurati ih na različite načine. Na prvom mestu je takozvano Osiguranje od autoodgovornosti. Ovaj vid osiguranja vozila je dužan da ispuni svaki vlasnik automobila. Na taj način se vlasnik, sklapajući ugovor sa određenim osiguravajućim društvom, osigurava naknadu za štete koje nastaju kao posledica saobraćajnih nezgoda. Tako da, ukoliko i dođe do saobraćajne nezgode, vlasnik koji poseduje takozvanu AO polisu, praktično ima osiguranu odgovornost prema drugim učesnicima nesreće.

Osiguranje vozila i šta sve treba da znate o osiguranju vozila

Poseban vid dobrovoljnog auto osiguranja je takozvano KASKO osiguranje vozila. Pod njim se podrazumeva osiguranje motornih vozila i njegove nestandardne dopunske opreme (ukoliko su takvi uslovi navedeni u ugovoru) od posledica koje mogu da nastanu ukoliko se dogodi rizična situacija koja je navedena u ugovoru, koji potpisujete vi, kao vlasnik vozila i odabrano osiguravajuće društvo, kao garant za naknadu šteta i koje pokriva osiguranje vozila.

Pod rizičnim situacijama se mahom podrazumevaju: dlimična ili totalna havarija, nestanak vozila (bespravno otuđenje, krađa i slično).

U zavisnosti od osiguravajućeg društva i njihovog poslovanja, postoje različiti uslovi prilikom sklapanja ugovora o ovoj vrsti osiguranja vozila. Zato, pre nego što se definitivno odlučite za određeno osiguravajuće društvo, dobro se raspitajte o uslovima ugovora.

Koja je, zapravo razlika između obaveznog, odnosno Osiguranja od autoodgovornosti i KASKO osiguranja?

Na prvom mestu, jedno je obavezno auto osiguranje, a drugo je dobrovoljno osiguranje vozila. Zatim, kod Osiguranja od autoodgovornosti osiguranik je taj koji plaća premiju od autoodgovornosti, odnosno osiguravajuća kuća sa kojom je sklopljen ugovor o obaveznom autoosiguranju. Ali, ukoliko imate KASKO polisu za osiguranje vozila, tada se novac potražuje od osiguravajućeg društva sa kojim ste sklopili ugovor o osiguranju. Tako, ukoliko ste vi, recimo krivi za određenu saobraćajnu nezgodu, osiguravajuća kuća po polisi o Osiguranju od autoodgovornosti ima obavezu da drugom učeniku ili učesnicima u saobraćajnoj nezgodi nadoknadi štetu, a po KASKO polisi za osiguranje vozila nadoknađuje eventualnu štetu nastalu na vašem vozilu.

U većini osiguravajućih društava, KASKO osiguranje vozila obuhvata mnoge moguće rizične situacije, ali ipak treba biti pažljiv. Tako, recimo postoje osiguravajuće kuće koje u KASKO osiguranje automobila ipak nisu uvrstile rizik krađe automobila. Zapravo, ova vrsta rizika se kod većine njih podrazumeva pod dopunskim rizikom, te se zbog toga uvek ugovara samo uz potpuno KASKO osiguranje vozila i obično se dodatno naplaćuje.

Cene kasko osiguranja vozila variraju u zavisnosti od: starosti vozila, kubikaže i uslova ugovora, odnosno toga šta želite sve da uđe u moguće rizike.

Iako često čujemo pitanja da li se isplati KASKO osiguranje automobila ili ne, iz iskustava mnogih korisnika se vidi da se definitivno isplati.

Izvor slike