Gde su Istok i Zapad u duhovnom smislu

Briljantan esej Vladike Nikolaja Velimirovića gde su Istok i Zapad u duhovnom smislu, koja strana čemu teži

 

 

ISTOK I ZAPAD

Gde su Istok i Zapad u duhovnom smislu - Vladika Nikolaj Velimirović Žički

Zapad je u konvulziji, Istok je u rezignaciji. Zapad neprestano grize Drvo Poznanja, i oseća sve veću glad za znanjem, Istok sedi pod Drvetom Života, no ne može da se maši za plod. Zapad je mahnit za organizacijom, Istok je mahnit za organizmom. Zapad neumorno uređuje spoljašnje stvari, dok unutrašnje vrednosti jedna za drugom iščezavaju, Istok neumorno kultiviše unutrašnje vrednosti, dok spoljašnje padaju i propadaju. Zapad zida čudovišne vavilonske kule, no pošto se te kule zidaju od neotesanog kamena i uvek nagnute na jednu stranu, kule se brzo survavaju; Istok znojno glača kamen po kamen, no nikako ne može da ga složi u jednu građevinu.

Na Zapadu se kultivišu stvari, i stvari se blistaju, a čovek sve više divlja i pokriva se mrakom, na Istoku se kultivišu pojedini ljudi, i pojedini ljudi se blistaju, a stvari stoje u divljini i rastu u korovu.

Zapad veruje u dela čovečja na prvom mestu, pa u dela Božja na drugom mestu, pa u Boga na trećem mestu; Istok veruje u Boga, ali nipodaštava dela Božja i odbacuje dela čovečja. Zato Zapad nema jedinstva niti može da dođe do jedinstva, jer jedinstvo je samo u Bogu; i zato Istok ima jedinstva unutrašnjeg, ali neće da ga sprovede i spolja. I zato aktivnosti Zapada prelazi tako često u rat i mir Istoka u rezignaciju.

A zašto je to sve tako, pitaš, dete moje? Zato što Zapad ne može da usvoji Hrista, a Istok ne može da usvoji Isusa. Ili, zato što Zapad priznaje čoveka a ne priznaje Boga, dok Istok priznaje Boga a ne priznaje čoveka.

Zato je Zapad u konvulziji, a Istok u rezignaciji. A Isus Hristos širi obe ruke da zagrli u jedan zagrljaj Istok i Zapad, ali ne može; ne može da zagrli Istok zbog nirvane niti Zapad zbog mačeva.

Gle, Istok i Zapad su u duši tvojoj. Konvulzija i rezignacija su zrna na istom gumnu. Drvo poznanja i Drvo Života rastu jedno uz drugo. Istok i Zapad se sudaraju u svakom čoveku. Oni ne znače susedstvo no dvoboj. Kad bi Istok i Zapad značili susedstvo a ne dvoboj, mir bi carovao u čoveku, i u svetu; konvulzija i rezignacija tada bi bile zamenjene pozitivnim i blagim silama.

Poznaj Drvo Života, i izlečićeš se i od bolesti Zapada i od bolesti Istoka. I bićeš zdrav i potpun čovek. A zdrav i potpun čovek je optimist. Tada će se rad i vera – antipodi pomenutih bolesti – rascvetati na đubretu konvulzije i rezignacije.

 

Sveti Vladika Nikolaj Velimirović Žički