Tufahije – recept za tufahije

Recept kako se prave bosanske tufahije sa orasima i šlagom

.

Tufahije - recept za bosanske tufahije sa orasima

Jednom prilikom sam išao na neke sportske susrete u Sarajevo i igrači sa kojima sam bio, a oni su bili sportisti saveznog ranga, u autobusu su stalno pričali o tome kako idu na tufahije. Samo se ponavljalo tufahije, prave bosanske tufahije. Znao sam za tu slatku poslasticu ali ništa više od znanja, nisam ih probao, u Beogradu gde sam živeo, to nije bila popularna poslastica.

Kada smo stiglu u Sarajevo, odmah smo se zaputili u poznatu poslastičarnicu na bosanske tufahije. I moram priznati, odlična je poslastica. Zdrava, jednostavna i ukusna. Danas svojoj deci preporučujem bosanske tufahije, mada su tufahije istočnjački recept, iz Turske ili Arabije, ali svejedno, kod nas su poznate kao bosanske tufahije.

Prenosim jedan recept koji imam.

.

Recept za Tufahije

1kg šećera

1 kg jabuka

200 g oraha

150 g suvog grožđa

2,5 dcl slatke pavlake

vanilin šećer

cimet i vanila

Šećer nalijte sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvajte. Dodajte u šećerni sirup vanilin šećer. U medjuvremenu jabuke ogulite od kore i produbite ih, očistite ih od semenki.

Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. Kuvajte kratko jabuke dok ne omekšaju ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.

U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji i napravite smesu sa kojom punite jabuke. Napunjene jabuke poredjate u posudu, prelijete šećernim sirupom i stavite u frižider.

Služite tufahije hladne prelivene sa slatkom pavlakom. Uz tufahije se pije kafa.

. . .

Kasnije sam otkrio da Turci i istočnjaci ovu poslasticu spremaju na nekoliko sličnih ali drugačijih načina. Na primer, neko ne ljušti koru od jabuke. Zatim, jabuku prodube ali je i preseku na pola horizontalno. Zatim, kao fil koriste umesto oraha bademe, pistaće, lešnike, a umesto suvog groždja urme. Umesto šlag krema negde se stavlja vanilin krem ili neke druge vrste kremova. Stavi se i ušećerene višnja ili parče kivija na vrhu, na primer. Šećerni sirup se aromatizira raznim ukusima a česta je i upotreba topinga kojim se prelivaju jabuke.