Kako uživati u životu – Dve kapije, jesenja i zimska

TRIDESET PETI DAN

 

Dve kapije, jesenja i zimska

Prvi bez sunca, kišni jesenji sumorni dani i prvi zimski hladni dani, posebno kada su temperaturne promene nagle i velike, dovode nas u takva ista raspoloženja. Odjednom je naše „sunčano“ raspoloženje postalo „oblačno“ a onda je ubrzo naše „kišno“ raspoloženje postalo „hladno“. Do prvog pravog snega, onog „suvog“ koji se ne topi odmah, koji se u ljubavima i umetnostima naziva romantičnim, dobro se načekamo.

Kako uživati u životu – Dve kapije, jesenja i zimska - slika trijumfalna kapija Pariz

Svako se trudi i snalazi kako ume i zna da bi mu prolasci kroz ove dve kapije bili što prijatniji. Reakcije i rešenja su razna, od posezanja za tabletama protiv glavobolje i za regulaciju pritiska, pojačanog apetita i potrebe za težom hranom, do traženja sagovornika kojem se može ispričati kako se tačno osećamo. Vremenske prilike određuju atmosferu u našem okruženju, ta atmosfera se prenosi na ljude i utiče na njihova raspoloženja i odjednom kao da smo se našli u nekom drugom gradu pospanih, mrzovoljnih, nervoznih ili nezainteresovanih ljudi. Ipak, ako to znamo, kako onda svake godine prolazimo kroz ista raspoloženja i poremećena fizička stanja, iz godine u godinu, iz dana u dan ponovo sve isto, poput filma „Dan mrmota“ (Groundhog Day (1993))? Znamo da dolaze jesen i zima ali kao da nam je neko izbrisao sećanja na sve prethodne godine kako smo se osećali u smeni tih godišnjih doba. Ima li načina da se kroz ove redovne klimatske promene prođe što komfornije? Ima.

Kako je uobičajeno da se većini u tim periodima pojačano spava i kako je uobičajen osećaj gubitka ukupne energije, disciplinovane fizičke aktivnosti su najbolji saveznik. Upravo u tim periodima dobro bi bilo da se upražnjava redovno bavljenje sportom i rekreacijom. Fitnes, joga, neki kolektivni sport, redovan izlazak u šetnju, bilo šta što vam odgovara samo je važno da u tome budete dosledni, disciplinovani i istrajni. Baš ta mala pobeda nad sopstvenom malaksalošću (med, proplis, matični mleč, sušeno voće, dekstroza… takođe su veoma dragoceni saveznici našeg tela i uma, posebno u tim periodima) kada ćebence zamenimo fizičkom aktivnošću, donosi velike blagodeti našem ukupnom stanju. Toga ćemo biti najviše svesni prilikom tuširanja nakon fizičkih aktivnosti. Tada se uz vodu koja se sliva niz naše telo spušta i taj nevidljivi zagrljaj, mešavina priliva nove energije i osećaja neke fine, tanane radosti. Nakon toga, spremni smo za naše najdraže na najbolji i nalepši način i oni od nas tada imaju najviše „koristi“ i ne samo oni, svi koji nas sreću. Spremni smo za veću efikasnost i bolje rezultate u bilo čemu što radimo.

Meditacije ili molitve svakodnevno, u kojima u tišini svog doma izražavamo zahvalnost za sve dobro u našem životu, za ljubav koju dobijamo, za prijateljstva, za decu, roditelje, uspehe čak i tada kada vam se čini da vas je od svega toga „zapalo“ vrlo malo, čak i tada, posebno tada budite disciplinovani. Zahvalnost koja se svakodnevno izražava, redovno nas podseća i utvrđuje sve ono dobro i najbolje u našim životima, „posprema“ naše misli kao urednu policu u ostavi i tako pravi daleko više mesta za nove dobre stvari koje želimo i koje dolaze u naše živote čak i onda kada ih nismo svesni (osmeh nepoznate osobe kada nam je najpotrebniji…). Nakon meditacije ili molitve, naše raspoloženje se menja u mirno, prijatno i puno ljubavi. Takvom stanju teško da je važno da li je napolju kiša ili sneg.

Knjige i filmovi koje smo želeli ali cele godine nismo stigli da ih proćitamo i pogledamo, sad je pravo vreme za to. Čak je korisno tokom godine planirati i skupljati vrlo svesno, namenski, knjige i filmove u kojma ćemo uživati tokom jeseni i zime. Male radosti sa velikim učinkom.

Mnogo druženja sa dragim osobama. Kafe i razgovori, palačinke i topli kolači, ručkovi i večere, večan recept koji nikada ne zastareva.

Naš dom. Pogledajte ga pažljivo tokom leta. Leto traži „hladne“ domove. Nemojte da vam se desi taj propust da sa „letnjim“ domom uđete u zimu. Pogledajte lampe pod kojima ćete gledati TV ili čitati. Jesu li dovoljno jake ili prijatne, jesu li na idealnom mestu. Zatim nameštaj, meka ćebad, udobne fotelje, jastučići, nove udobnije sobne papuče i kućni ogrtači za jutro, nove šolje „za svaki dan“ u kojima ćete prvo vi najviše uživati. Sve je to veoma važno ako želite da uživate u periodu kada se najviše boravi u kući.

Dobar život se režira, znam, već ste upamtili to. Onda, kada već to znate, znate i da je odgovornost kako ćete proći kroz ove dve kapije, jesenju i zimsku, samo na vama. „Korist“ od vaše svesnosti sa vas preneće se na ljude oko vas, dakle, postaće višestruka, poput kamnečića koji u vodi pravi talase, neke dobre, srecne i pune energije, talase koji putuju dugo, stižu daleko, a znaju da se vrate i da donesu mnogo više od onoga što su poneli.

 

Branislav Mihajlov

Tekst preuzet iz knjige Kako uživati u životu i sajta: http://kakouzivatiuzivotu.blogspot.com/