Kineski zid

Kineski zid je danas glavna turistička atrakcija u Kini. Turisti iz celog sveta dolaze da se prošetaju zidom i svrstavaju ga u vrh liste želja sa mestima koja bi voleli da posete.

Iako je najveća građevina na svetu, Kineski zid ipak nije vidljiv sa Meseca, kao što se godinama verovalo. Prostire se od stepa srednje Azije pa sve do Žutog mora u dužini od preko 8.800 kilometara, od čega je 2.450 glavni deo. Visok je od 10 do 16 metara, zavisno od dela koji posmatrate, a širok je 8 metara.

U 5. veku pre nove ere je počela izgradnja više manjih zidova. Početak gradnje velikog Kineskog zida se vezuje za Ćin Š‘ huanga i period od 220. do 206. godine pre nove ere. Ćin Š‘ huang je gradio zid da bi zaštitio svoj narod od upada varvarskih plemena. Gradnja kineskog zida je sa prekidima i rušenjima trajala do 17. veka. Kineski zid je građen od cigle, kamena i peska, a na njegovom vrhu se pružaju staza široka 4.5 metra, kao i stražarske kule koje se nalaze na jednakim razmacima.

Kineski zid panorama

U izgradnji zida su se koristili različiti materijali, pa je tako za gradnju Velikog zida u blizini Pekinga korišćen krečnjački kamen, dok se na drugim mestima koristila pečena opeka ili granit, sve u zavisnosti od lokalnih resursa. Treba napomenuti da se Kineski zid proteže uglavnom preko teško dostupnih grebenova po planinama.

Način građenja i parametri građenja se razlikuju od perioda do perioda. Recimo, utvrde iz perioda dinastije Ming su pri dnu širine oko 7,8 metara a pri vrhu oko 5 metara i visoki su od 6 do 10 metara. U unutrašnjosti zida se nalaze prostorije za skladištenje oružja kao i koridori koji povezuju prostorije. Na svakih nekoliko stotina metara iza zida se nalaze kule čija je svrha bila da posmatraju zid i upozoravaju signalima ukoliko dođe do opasnosti. Takođe, ove kule su služile i za skladištenje oružja a ponekad i kao utočište borcima koji su branili kineski zid. Poruke o kretanju neprijatelja su se prenosile dimnim signalima. U mingskom periodu je jedan signal značio 100, dva dimna signala su označavala 500 neprijatelja a tri dimna signala su označavala preko 1.000 neprijatelja. Procenjuje se da je ukupan broj ovih kula bio oko 25.000. Iza zida su građene i kasarne i komandni centri čiji je cilj bio snabdevanje zida.

Za Kineski zid se vezuju razne legende. Jedna od najpoznatijih legendi govori o tome kako je za vreme vladavine prvog imperatora dinastije Ćin, jedna žena po imenu Meng Đijang brinula jer joj se muž nije vratio kući tri godine od kako je mobilisan za gradnju Kineskog zida. Pošto nije želela više da sedi skrštenih ruku odlučila je da ga potraži i da mu odnese novu odeću. Nakon mukotrpne i dugotrajne tražnje stigla je do prelaza Šang-hai gde je saznala da je njen voljeni suprug usled iscrpljenosti teškim radom preminuo i da su njegovi ostaci ugrađeni u Veliki zid. Tada je zaplakala, a njene suze su srušile zid u dužini od 800 lija (400 km), a ona je našla posmrtne ostatke svoga voljenog muža. Legenda govori o mukotrpnom radu na koju su radnici bili prisiljeni i koji je trajao oko dve hiljade godina i o ljudskim patnjama. Zid je zaliven znojem i krvlju nebrojenih radnika i vojnika.

U rubrici Verovali ili ne! ( Riplay’s Believe  it or Not!) iz 1932. godine navedeno je da je Kineski zid najveličanstvenija ljudska građevina i jedina koja se može videti sa Meseca. Ričard Halibarton u svojoj knjizi “Second Book of Marvels” koja je izašla 1938. navodi iste tvrdnje. Ali te tvrdjne nisu tačne, iako se ovo verovanje očuvalo do danas, i dobilo status urbane legend. Ovaj podatak, iako netačan, pojavljivao se i u nekim udžbenicima.

Kineski zid po obodima brda

Kineski zid je danas glavna turistička atrakcija u Kini. Narodna Republika Kina je odmah po svom osnivanju shvatila neprocenjivu vrednost ove građevine i preduzela je mere u cilju zaštite zida od daljeg propadanja. Zid se nalazi pod zaštitom države od 1961. godine. Najviše radova na rekonstrukciji zida je izvršeno u oblasti Ba-da-ling i prolazima Đija-ji i Šang-hai. Danas turisti iz celog sveta dolaze da se prošetaju zidom i svrstavaju ga u vrh liste želja sa mestima koja bi voleli da posete. UNESKO je 1987. godine uvrstio Kineski zid u spisak svetske baštine , a 7. jula 2007. godine Kineski zid je proglašen jednim od 7 novih svetskih čuda. Kineski zid je jedan od sibola Kine, Čak i reči kineske himne iz 1935. godine govore o “novom zidu od krvi i mesa” koji treba da stvore patriote u borbi lice u lice sa neprijateljsom invazijom.

Ukoliko vam je potreban magistarski rad iz istorije ili master rad iz istorije u kojem biste trebali detaljnije obraditi Kineski zid kao temu, pošaljite nam i mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem vremenskom periodu.