Posvećenost nacije trešnjinom cvetu

PROLEĆE U JAPANU – Trešnjin cvet kao simbol sreće

Vreme kada trešnjin cvet počne da cveta i nastupi proleće u Japanu je posebno cenjeno. Organizuju se festivali trešnjinog cveta. Simbol sreće

 

U proleće, kad sav Japan procveta, svud možete videti trešnjin cvet, od krajnjeg severa do juga, a ovo je tako neverovatan prizor da privlači hiljade posetilaca iz čitavog sveta, a Japanci mu pridaju, gotovo, religiozan značaj.

Trešnjin cvet raste u Japanu na drvetu koji oni zovu sakura a to se odnosi na trešnju u cvatu – Prunus serrulata. Plod trešnje dolazi od druge vrste drveta – sakuranbo.

Proleće u Japanu i trešnjin cvet u cvatu kao simbol sreće

Međutim, tokom perioda Hejan (794 – 1185), sakura je privlačila sve više pažnje a hanami je postao sinonim za sakuru, a u tanka i haiku poeziji cveće znači sakura. Običaj je prvo bio vezan isključivo za carsku porodicu, ali se, uskoro, proširio na samuraje, a, zatim, i na „obične“ ljude.

Cvetanje počinje u Okinavi pa „stiže“ do Kjota i Tokija krajem marta i početkom aprila, a u Hokaido nekoliko sedmica kasnije. Japanci pažljivo prate kad će cvet doći u njihov kraj i u velikom broju odlaze u parkove, posećuju sveta mesta i hramove s porodicom i prijateljima da bi priređivali zabave u čast trešnjinog cveta. „Hanami festivali“ slave lepotu cveta trešnje, a za mnoge je ovo prillika da se opuste i uživaju u divnoj prirodi.

Ispred većine japanskih škola i javnih ustanova, nalazi se drveće trešnje, a pošto školska i radna godina u Honšuu počinje u aprilu, prvi dan škole ili posla se poklapa sa sezonom cvetanja trešnjinog drveta.

Znak sreće… i ohanami…

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet i simbol sreće. Zbog tog, već hiljadama godina stara tradicija koja se naziva ohanami, što na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvet, i dan-danas živi u ovoj zemlji. Cvetanje trešanja, svakog aprila, predstavlja velik nezaboravan događaj u Japanu kao i doživljaj za svakog Japanca. Izuzetno je teško opisati stanje u kom su, tad, Japanci…

Na TV, radiju i u novinama – detaljni izveštaji o cvetanju trešanja…

Svake godine stanovnici Japana s nestrpljenjem očekuju pupoljke cvetova trešanja, a samo cvetanje za njih predstavlja izuzetan prizor koji se, naveliko, slavi. U to vreme Japanci pričaju, samo, o tom i to je glavna tema u medijima jer se deo programa odvaja za davanje detaljnog izveštaja o njenom cvetanju.

Sve novine su preplavljene slikama ovog cveta. Cvetanje trešanja predstavlja prekretnicu u životima Japanaca, svake godine jer tad počinje školska godina za đake, ali i nova poslovna godina za privrednike.

Proleće u Japanu i trešnjin cvet u cvatu kao simbol sreće i Japana

Čitav dan ispod trešnje…

U Japanu se smatra da cvet trešnje donosi uspeh, pa je zato običaj da cela porodica provede dan ispod nje gde provodi sate u sedeljkama uz jelo i piće.

Mladencima koji provedu dan ispod njenog stabla u cvetu predstavlja i garanciju za da će im brak biti uspešan i dugovečan. Oni, takođe, na taj dan piju čaj od trešnjinog cveta. Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote. Ono što bitno razlikuje Japance od nas je da, za razliku od nas, Japanci značaj pridaju samom cvetu trešnje, ali ne i plodu.

Cvetovi japanske trešnje su beli i ružičasti. Imaju pet nežnih latica koji podsećaju na cvetove naše domaće trešnje.

Trešnja je izuzetno otporna na niske temperature i tokom zime, može da izdrži temperature i do minus 28 stepeni.

Vozovi, s turistima, usporavaju…

U Japanu, u vreme cvetanja trešnjinog drveta, vozovi se kreću sporije kako bi se putnici mogli diviti procvetalim krošnjama!… Ovako Zemlja izlazećeg Sunca, ne odaje poštu Suncu već trešnji, obožavanog voća Crnjanskog, voća, cveta ili ukusa, ili… ali… U prefekturi Mijag na severo-istoku zemlje, vozovi se kreću upola sporije nego inače. Promenjen red vožnje traje do 21. aprila i, zahvaljujući tom, putnici mogu da se dive jednom od najlepših krajolika duž reke Siris gde na deonici od 700 metara cveta oko 1200 trešnjinih stabala. Ne bih se začudio da neki čekaju godinu dana da bi se nagledali! Putnici mašući s prozora vagona… e, sad se predržite!… pozdravljaju trešnjin cvet! Cvet ili svoju sudbu što su, još, živi jer… već za tren… sat… mesec… Moje čuđenje je bespremetno, mnogi od njih, zaista su doputovali u Mijang samo da bi uživali u prelepom prizoru…

Pridružujem im se, makar izdaljine…

 

Izvor: http://www.superodmor.rs,

http://www.virtualnigrad.com,

http://www.b92.net

Priredio: V. V. M.

oOOo