Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kolumna

Gluvo doba: Spoljna politika Srbije je narodno delo a ne volja političara

 

Spoljna politika Srbije je narodno delo a ne zasluga političara

Ma koliko se Srbija i njeni političari upinjali da vode državu Srbiju, spoljna politika Srbije je suštinski vodjena narodnom i Božijom voljom

 

U ime naroda …

Veliki lideri malih nacija veruju da oni ispisuju istoriju svojih naroda i država. Ubedjeni su u to. Ne znaju da zapravo neki skriveni mali lideri velikih imperija, koji deluju iz potaje, kroz mrežu špijuna, žbirova i potplaćene domaće elite, planiraju i sprovode istoriju malih naroda.

Dok male nacije veruju da su oni istorijska nužnost i uspeh, velike imperije znaju da su male države samo deo plana i dogovora velikih. Jer veliki planiraju istoriju i politiku, dok je mali samo odigravaju uz više ili manje napora. Stoga je spoljna politika Srbije uvek bila uklještena izmedju velikih sila. Ali i ostvarena narodna volja kroz žrtvu i stradanje.

Spoljna politika Srbije je narodno delo a ne volja političara Paja Jovanović Krunisanje Cara Dušana

Pa ipak, i pored volje velikih da stvaraju istoriju, mali narodi su tu istoriju i te scenarije menjali mimo volje velikih. Narodno delo malih uz Božiju pomoć upropaštava veliku zamisao velikih država. Snaga malih naroda ili Božja ruka? I jedno i drugo. Kroz nadahnuće mali narodi i njihova narodna volja pobedjuju velike. U ime naroda se dešava istorija a ne u ime nacionalnih lidera, koji su samo produžena narodna volja i ruka.

Pa opet, srpski političari veruju i dalje da oni kreiraju i vode spoljnu politiku, da oni prave dogovore i istorijske ugovore. Na narod svoj su zaboravili verujući da oni znaju bolje od svojih sugradjana šta nama treba, a pogotov su na Boga zaboravili, jer ništa ne rade uz Božiju pomoć.

O zablude li njihove! Neko treba da ih obavesti da ako ne rade po Božijoj volji, ni narodna volja im neće ići na ruku.

Neka pročitaju malo istoriju, pa da vide koji je to srpski vladar ili političar imao uspešnu spoljnu politiku, izuzimajući Svetog Savu i nekolicinu bogougodnih srpskih srednjevekovnih kraljeva, svi ostali su bili gubitnici. Pogotovu novovekovni kraljevi i političari, od ustrojstva savremene srpske države. Svi su bili marionete velikih sila i sopstvenih ambicija, pa čak i kralj Aleksandar koji je stvorio Jugoslaviju. Zato im države i dinastije nisu trajale, zato ih se narodna svest ne seća i ne poštuje. Posebno ako se spoljna politika Srbije pod njima nije vodila bogougodno, a to se dešava u zadnjih 200 godina, od ubistva Karadjordja.

Zato osim Svetog Save i srpskih kraljeva iz zlatnog srednjeg veka kada su vladari bili pobožni, mi u novijoj srpskoj istoriji, od stvaranja srpske države pa do danas nemamo narodnog vladara kojeg bi narod poštovao i rado ga se sećao. Milan Obrenović, kralj Petar, kralj Aleksandar, Nikola Pašić, samo da navedemo neke od njih, imaju spomenike u Srbiji ali ne i duhovni značaj za celokupan svoj narod, jer su umesto pravoslavne duhovnosti birali neku drugu, pseudohrišćansku veru oličenu u tajnim društvima i sklonosti ka Evropi, ka njenoj ideji racionalizovanog sveta bez duha, kojoj pravoslavni narodi ne pripadaju.

Tako da nam i sada preostaje samo da gledamo kako i sadašnja vlast radi to što radi i odlazi na deponiju istorije kao još jedna bezbožna vlast. A nama će biti tako kakvi smo mi sami, ni bolje ni lošije od onoga što svi zajedno stvaramo. Vlast koju imamo je izraz naše narodne volje, svesti i morala. A naša narodna volja nije pobožna ni bogobojažljiva, već povodljiva i nepouzdana. Takva nam je i spoljna politika, neprincipijelna, na više stolica ugnježdena i neautentična. Naša spoljna politika nije „naša“ već „njihova“. A ne može ni biti drugačija spoljna politika Srbije, kada mi nismo „svoji“. Da smo mi bogougodniji i pobožniji kao ljudi, Bog bi bio na našoj strani, ovako idemo protiv Njegove volje. Kazna za to je vidjena u istoriji nebrojeno puta, počev od Kosova i Turaka pa preko svetskih ratova, sve završno do ponovo Kosova i Evropljana. Ako nećeš da služiš Gospodu, tvoja spoljna politika će te dovesti da služiš gospodara koji će te podsetiti da On postoji i da bez Njegove pomoći ne ide.

Naši veliki lideri našeg malog naroda su opet zaboravili na Boga. Pre nekog vremena nas je Bog podsetio na sebe i svoju silu. Brzo zaboravljamo, Njemu se ne priklanjamo. Podsetiće nas On ponovo da postoji.

 

Š.V.

 

Biblija – Jevandjelje po Mateji, glava 13.

 

I onaj dan izišavši Isus iz kuće seđaše kraj mora.

2 I sabraše se oko Njega ljudi mnogi, tako da mora ući u lađu i sesti; a narod sav stajaše po bregu.

3 I On im kaziva mnogo u pričama govoreći: Gle, iziđe sejač da seje.

4 I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih;

5 A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje.

6 I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše.

7 A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih.

8 A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset.

9 Ko ima uši da čuje neka čuje.

24 komentara

 • Volja našeg naroda je sve drugo samo nije izraz Božije volje. Karakteristike našeg kolektivnog mentaliteta su prenaglašena sebičnost, oholost i osijonost. Sve suprotno u odnosu na načela Hristove propovedi sa gore blaženstva. I sve u mnogo većoj meri izraženo od recimo prosečnog Nemca, Engleza, Holanđanina, pa i Amerikanca ako hoćete. U njihovim zemljama verska reformacija iz proteklih vekova je bar donekle uspela da slomi gordi duh čoveka kao pojedinca, a društveni plodovi te njihove borbe sa sopstvenim gresima su i mnogo izraženija društvena odgovornost. Srbi nisu prošli kroz tu borbu sa sopstvenim grešnim karakterom,zbog toga je u našoj zemlji još na snazi izreka da komšiji crkne krava. I zato su naši sopstveni gresi i dalje naši mnogo veći neprijatelji od imperijalističkih sila na čelu sa Sjedinjenim Državama, koji (tu se slažem sa autorom), rade sve što je opisano da rade.

  Mi smo onakvi kakva nam je vlast. Vlast samo predstavlja sliku, moralnu refleksiju trenutnog stanja celokupne nacije. Kad smo svrgli Miloševića, a posle već par godina kad smo uvideli da reforme nisu saživele i da se ništa na bolje nije promenilo, rodila se izreka: „ON je otišao, ali MI smo ostali.“
  U gresima i bezbožnosti naroda, a ne vlasti, je problem. Otiće i ova vlast kao što su i sve prethodne ostale, ali mi ovako jednako nepreporođeni i grešni ćemo nastaviti da izglasavamo nove takve vlasti koje će biti iste kao što smo i mi.

 • Đavo upravlja iz Brisela,i ovako obezboženi možemo samo da gledamo i plačemo.Kada se desila neka značajnija revolucija? Nema toga više,eto nam primera „bosanskog proleća“ kada su mediji odigrali ulogu gluvih telefona i uspeli da ih razbiju.
  A mi smo već zaboravili kako su čestitke iz Brisela za predsednika stigle tri sata ranije,pre zvaničnih rezultata.Zašto im je toliko odgovarao Toma?
  Sve mi se čini da je Vojvodina sledeća na listi presedana,ali da će ona otići mirno,čak i dobrovoljno.
  Kako pratim raspoloženje naroda,nakon svih najavljenih mera aktuelne vlasti,Vojvođani će dobrovoljno potpisati da se Vojvodina otcepi,jer kako kažu,ovako se više ne može živeti.A šta će se dalje dešavati,mislim da je sasvim jasno.Nasamariće ovaj obezglavljeni narod,pristaće da budu i Austrija i Mađarska,i to će biti definitivno kraj jedne ere.
  Nadajmo se ipak čudu da se desi.

 • @ vuja

  Prvi deo vašeg komentara zahteva obimniji odgovor jer je zanimljivo za razmatranje kako i zašto je zapadni svet moralniji i pošteniji spolja a pokvareniji iznutra. Najbolju izreku koju sam čuo je rečenica jedne pravoslavne monahinje, koja kada je videla Evropu, samo je rekla: „Kako je ova Evropa BESRAMNO bogata“.

  Ta kratka rečenica bolje opisuje Evropu od 100 mojih napisanih strana.

  Potpuno saglasan sa vašim zaključkom, sudovi su Božiji pravedni i svako dobije što zaslužuje kao narod. To što mi svoje grehe nepriznajemo i ne popravljamo se samo vodi daljoj kazni.

  @ Petkana

  Nama ne treba revolucija, to nije hrišćanski a ni u pravoslavnom duhu, nama ne treba ni evolucija, već pokajanje. Brisel hoće Vojvodinu, hoće on sve zemlje i sve ljude, jer je težnja svake imperije sa zapada kolonijalno širenje. Samo je do nas i do Njega da li će se to desiti.

  AustroUgarska i Nemačka su isto htele, pa je žuta carevina nestala u svojoj pohlepi i gordosti a presudio joj je srpski narod probojem Solunskog fronta.

 • Samo mali ubačaj, onako malo emotivni.
  Ne znam ja tko kime upravlja, đavao upravlja srcem pojedinaca i srcima đavlijih sudaca. I srcem onoga koji živi u mojoj kući koju je oteo u mojoj Vojvodini i mojoj djedovini, za razliku ovdje gdje se Srbima njihovo vraća, u redu, neka se vraća, ali nemate pojma kakva je Vaša zemlja i sudstvo,totalna anarhija, korupcija i pristranost.Jadan pravnik u Srbiji koji se bori za pravo i pravdu,pokupi batina jer radi svoj posao.Nedaj Bože da brani nesrbina.Eto, tako je u vas.Ne mogu biti ne emotivna.Ne mogu.Tako, neka svatko zaviri u svoj vrt i neka se svima njhov vrt vrati jednako.A i kad se ne vrati kaznu naplaćuju naraštaji ni krivi ni dužni zbog grijeha svojih otaca, vidi se iz mog slučaja. Jao tim roditeljima. Da ni na svoju djecu ne misle zbog grijeha svojih. Vi plačete za Vojvodinom, plačem i ja. A to nije briga nikoga, ni Hrvatske ni Srbije…Bog sve vidi.I vjerujem da će mi samo Bog vratiti moje.Tko može protiv Boga, čija riječ? Bog zna istinu.I zna ovaj da Bog zna, ali ga se ne boji. A ja se uzdam u Boga Oca koji se zauzima za pravednika.I na zemlji i na nebu. Zemaljska kuća je propadljiva ali je kuća, oteto prokleto nije tek izmišljotina.Tko misli samo na zemaljsku kuću hoće li ugledati nebeske, i pogotovo ako misli na tuđu kuću i bez savjesti živi mirno u njoj dok mu se same nesreće događaju poslane od Boga. Ne želim više ništa napisati. Osim da je Bog uvijek na strani pravednika.Ja sam po tom pitanju mirna, moja je savjest čista.

 • Martina,
  i ja bih emotivno mogla o progonima Srba i otimanju srpskih teritorija ali neću.Čemu,kad sve što je učinjeno protiv čoveka ne sme da ima opravdanje u patriotizmu.Ili kako god se to zvalo i pravdalo.
  I kod vas stanje nije ništa bolje,izvinjavam se što vas ovako podsećam,ali mita i korupcije vam ne manjka, iako ste sada pod šapom Evrope,sve je i dalje onakvo kakvo je i bilo.Pratim redovno HTV i mnoge vaše novine,šta ću,to mi je slabost..
  Sudovi su baš onakvi kakvi i moraju da budu,kada su na vlasti ljudi kojima je džep Sveto pismo,o čemu mi pričamo uopšte.
  S.V
  Revolucija kao buđenje. Da bismo se pokajali najpre trebamo da otvorimo oči i pogledamo dom svoj (anđele).Nije ljudima ni na pameti pokajanje,zašto bi se kajali? Biti svestan sopstvene odgovornosti i krivice, put je ka pročišćenju,a do toga mora doći nekakvim šokom,nečim što će uspavane prenuti na trenutak iz sna i naterati ih da progledaju.Jer ovo zaista jeste stanje dubokog veštačkog sna,u koji smo gurnuti.Vidim to po reakcijama običnih ljudi,dobrota i moral su tu,isplivaju kad je potrebno,a onda,kolektivno hipnotisanje kojem se teško odupreti.

 • Petkana, žao mi je ako ste Vi iz moga komentara isčitali nešto drugo.Jer ne poznajte moju situaciju do kraja, nije za pisanje.Radi se o prevari i otimačini.Ja govorim o pojedincu koji je tu imao i imao, došao i učinio to i ima pravo na ukradeno? Nadam se da ste čuli za Šešelja, to je njegovo maslo.Pa nije ni kod nas stanje bolje, slažem se, ne brigaju ih Hrvati iz Vojvodine, ali se ipak vraća Srbima njihovo, to ne možete reći. Meni ni jedna domovina nije majka nego maćeha.Pa ipak, bolje da sam ti nego kod vas. Zašto moj ujak koji je Mađar ne može normalno iznijeti smeće na ulicu jer mu srpske komšije sve razbacaju zato jer je Mađar. U mojoj zgradi žive Srbi i sve je normalno. Moj ujak se samo Bogu moli i nikoga nije dirao.Njegova djeca ne mogu naći posao u Srbiji jer su Mađari. Sad su otišli u Mađarsku i tamo se zaposlili.

  Otimanju srpskih teritorija?Kojih?Pa znaju se odavno granice Hrvatske i Srbije.One koje je Tito napravio.A prije Tita imali ste manje teritorija.Pa jel ja to možda spominjem, u tom slučaju ne bi bilo ovih sada problema jer bi taj dio o kojem ja govorim bio hrvatski. Glupi Tito, što reći.Napravio mi je sranje da oprostite. Bože, Petkana nemojte. Ali ima Boga, ima. I radujem se što ga ima. Svatko će platiti za svoja nedjela.Ja govorim o svom slučaju i ne zanima me kolektiv ni srpski ni hrvatski.

  Lako je biti patriota kada u glavi imaš iluziju savršenstva, a pakla je bilo znanih i neznanih na obje okrvavljene strane. Svašta se radilo na obje strane. Zločin je zločin i Bogu hvala da postoji pakao za one koji se ne kaju.

  Završavam ovu temu, nema smisla, kajem se što sam išta napisala, ali zbog sebe. „Gdje je nestao čovjek?“ Možda u Salzburu. Ovaj što je oteo taj se može vratiti u svoje, tako ima svoje u Hrvatskoj i Vojvodini, fuj. Naši sudovi nisu idealni, ali vaši to je sramota i sve najgore.Prvo je važno koje si nacionalnosti pa onda sve ostalo.Nemate iskustvo moga slučaja.

 • Sudovi su vam korumpirani do pakla. A sutkinje, to je posebna vrsta. Sudstvo bi bilo ljepše da nemate žena sutkinja. Stravično.

  I još nešto. Kad god šaljem neku sitnicu poštom u Bačku, koverta je uvijek pocijepana i ponekad nedostaju i stvari iz paketa, vide lijepo adresu da je iz Hrvatske i opet proradi neka mržnja ili što???? A da ne pričam da sadržaj koji pošaljem jest za moju bolesnu tetu, neko duhovno štivo, molitvenik i slično. Pa kome to smeta?

  Puno se da pričati o tome i kad je rat prestao.

  Hoćete drugi primjer. Nije bilo rata. Bila je Jugoslavija. Bila sam dijete i poslali su me da kupim kruh u jednu pekaru ili dućan. Tražila sam jedan kruh. Meni, djetetu od 6 godina Srbin je rekao: „Nema ovde kruha nego samo leba.“ I nije mi htio dati kruh dok ne kažem „leb.“ Ja sam mu na to odgovorila „dobro dajte leba“ i dade mi i platim, ali rekoh mu na odlasku „sad ću pojesti kruha“. Ako on mene dijete ide vrijeđati onda to ide malo dalje. Došla sam kući plačuči a i sretna jer se nisam dala poniziti i ne dam se ponižavati.Ne sramim se svoga jezika ni porijekla. A bilo je vrijeme mira, a vi se čudite kako ćirilica prolazi poslije rata? Samo za usporedbu. To kako je jedna pekar razmišljao, razmišljali su mnogi tako. Posebna priča je Šabac.Kako ti ljudi ne vole Hrvate…u vrijeme mira i Jugoslavije.Hrvate iz Srijema. Tako sam kao mala još naučila i nisam mogla mnoge stvari shvatiti.Danas imam predodžbu da je rat izveden planski i dugo smišljan. Jugoslavija je bila samo utopija koju je trebalo razbucati i provesti svoje zamisli. Tako mislim i vjerujem da je to istina.Prije se to nije smjelo ni reći. Srećom, ovo je valjda jedini portal u Srbiji koji ne radi cenzuru. Zato vam je Bašta Balkana najbolji portal.

 • 700 000 Srba je progutao Jasenovac.Siguran sam da za to nijesu krivi rijeka Sava pogotovo ne Dunav.Krivo je ustastvo cije pelene je mijenjao Vatikan.Svaka od tih zrtava vapi,ne za osvetom nego za pokajanjem nekog od vas croata.Makar i od cracoacijskog prosjaka.Toga nema,odlicno e sad cemo mjeriti malo drugojacije 1g za1kg.Zlo raditi,od zla se braneci, tu zla nema nikakvoga.

 • Draga Martina,
  upravo se na HRT1 završila emisija „Nedeljom u 2“,znate kada bi tako nešto moglo da prođe na RTS-u u udarnom terminu?? Ja sam fascinirana..još je nisu aploudovali pa je ne mogu postaviti,no obavezno je pogledajte.Ti ljudi su rekli sve ono što i ja mislim,o ovom našem srpskom ataru,i vidim da je identično kod vas,identično.Hvala Bogu pa ima ljudi na koje ne deluje ova kolektivna hipnoza,a oni su nam jedina nada.Oduševljena sam potpuno.
  Što se tiče Mađara u Vojvodini…evo,mogu vam samo reći da sam pet godina života provela na severu u Subotici,gde su mi kada uđem u prodavnicu uvek govorili „tešik“, a mađarski se čuo na sve strane više nego srpski.Moje prijateljice mađarice su čak i ispite na fakultetu polagale na maternjem jeziku,ne znam ima li toga još u nekoj drugoj zemlji.Dakle,ima svačega,nismo mi uređene zemlje da se time možemo pohvaliti. Mi smo više( i Vi i mi)poput Indijanaca,u nekom rezervatu,i samo je privid slobode,u stvari je teško robovlasništvo i kriminal nad sopstvenim narodom.

 • Ode rasprava u pogrešnom smeru, na nacionalni plan, gde su zaključci uvek lični i često predimenzionirani ličnim doživljajima.

  Martini samo jedno podsećanje na priču iz Jevandjelja o pravednom mladiću koji je došao kod Isusa da ga pita šta da čini da se spase a Gospod mu odgovara „ostavi sve i podji zamnom“.

  A taj mladić beše bogat i bi mu žao da se liši svog bogatstva. Dalju pouku o bogatašu i kamili svi znaju. Oslobodite se tereta Martina 🙂

  Najpre Gospod ispunjava molitve onima koji praštaju neprijateljima svojim, to svojstvo Srbi imaju više izraženo nego Hrvati. Zato će budućnost u sledećih 100 godina biti iznenadjujuća za mnoge balkanske narode 🙂

 • Ako opstanemo..jer iste su demografske prilike u svim balkanskim zemljama,svake godine jedan grad nestane,kada(da li) ćemo se osvestiti?
  Taj nacionalni doživljaj koji su nam umetnuli poput kompjuterskog programa nas je i doveo dovde,krvimo se međusobno,a ONI se bogate,na kraju ćemo se sami uništiti,i sve ide po planu..
  Za vrlo kratko vreme,svega nekoliko decenija,preobratili smo se u nekakva čudna bića,evo ove su nas poplave podsetile na davno zaboravljenu ljudsku prirodu.Jeste bio rat u Bosni i Hrvatskoj,zastrašujuć i krvav,ali pravi su ljudi ostali ljudi,i nisu prestali da se vole,dakle,ima nade za nas.
  Evo i linka za emisiju
  https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.hrt.hr%2Fenz%2Fnedjeljom-u-dva%2F&ei=ObWUU7WWGOub1AXql4GACQ&usg=AFQjCNGFlqMaRuEFi3lWFvrUQTt12lDZcg&sig2=qqTWzW5MGSOBPcbUvP6j7Q

 • Martina,
  zaboravih vam reći-moji su sa majčine strane čisti Mađari,ceo život odživeli u ovoj zemlji,i niko im nikada ni prigovorio nije a kamoli rasturao đubre 🙂
  Čak je moj pokojni deda s vremena na vreme zaboravljao na svoju nacionalnost,potpuno se poistovećujući sa zemljom u kojoj živi, i često komentarisao kako svetski lupeži uvek po nama Srbima udaraju,što je sa njegovom mađarskim akcentom uvek izazivalo gromoglasan smeh..
  Vojvodina je čudesna mešavina,i svi smo izmešani do te mere da nema mesta nacionalizmu.

 • S.V. hvala, sve lijepo rečeno od Vas.Ma kako da se isključe emocije dragi S.V? Znate što mi je gore od svega toga? Što nitko ovdje neće da kaže žao mi je što ti se to dogodilo, neki loš čovjek, nego svi odođe u osudu.Spominju mi i Jasenovac, znači, meni se to moralo dogoditi, zaslužila sam zbog Jasenovca,zar ja nosim kolektivne grijehe? Šta je vama ljudi? Nema suosjećajnosti. Ja ću reći da u mom narodu ima svakakve bagre, i zločinaca i slično, ali isto ću reći da se ponosim što sam to što jesam i to što imam domovinu kakvu imam, ja ju volim, druge nemam.Zar da više volim Zanzibar ili ne znam koju državu? Vi svi volite svoju zemlju, a ja svoju nesmijem? zar ne smijem voljeti svoje djetinjstvo, svoju kuću, zar ne smije zaplakati nad nepravdom? Kažem što je a nitko neće da kaže, pa da ima i toga, nismo mi baš savršeni kako uvijek hoćemo biti. Nitko neće da prihvati istinu. U svakom narodu ima korova. Još kažem, neka se vraća i Srbima njihovo ali zašto meni ne može moje? Zašto svi to opravdavate?To znači da mi se želi to zlo, da je takva mržnja potrebna?

  S.V., taman me utješite i onda kažete nešto u što ne možete biti sigurni ni sami. Ma ne možete 🙂 Nisam naišla na svjstvo praštanja kod Srba, mogla bih reći da to jedino mogu Srbi vjernici, ali istinski. A ne znam, ne poznajem takvog niti jednog, voljela bih ga upoznati:)
  Isto tako ni vi S.V. ne poznajte mnoge koji oprostiše i opraštaju, zar zaista mislite da se vašima nema ništa oprostiti? Zar ne znate da se u ratu svašta događa? Ja sam sigurna da ima toliko neispričanih priča sa obje strane i toliko prikrivenih zločina ali sa obje strane.A vi?

  S.V. ne znate za mnoge nepoznate ljude daleko od kamera koji opraštaju a kojima je takvo zlo počinjeno. Ako smijem dodati, pisano je „Proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka“.Tako se nemojte ni vi uzdavati u Srbe kako ni ja u Hrvate nego samo u Boga i da po njemu djelujemo.Ja sam oprostila dragi S.V., izgubila sam zbog svega toga i oca,nije lako izgubiti roditelja,to je posebna bol.Zbog njega volim i Vojvodinu i Srijem i ono što je on svojim rukama stvarao.Zar je grijeh moliti Gospoda da se povrati ono što je tvojih ruku djelo? Bar u novcima,kao odšteta. Ja živim u stanu u kojem sutra mogu na cestu, dužničko ropstvo.Teško se živi danas.Ja nisam vezana na materijalno ali mislim da ni Gospod nije protiv da svatko uživa svoje.Ja ništa drugo nemam osim te djedovine.Čak ni slike koje je gospodin spalio.Ne znate vi ništa, među vašima ovima koji su došli ima takvih životinja, a taj je jedna od njih.Planski je sve napravio, perfidno i lukavo.Ja vam o tome ne mogu ovdje ispričati, u četiri oka bi i vi izmijenili priču.Priznajte sami sebi da među vašim narodom ima pokvarenjaka, samo to želim.

 • Petkana, čitam Vaš prvi komentar, ja prihvaćam i vaše iskustvo i ne kažem da nije istina, vi ste u sredini koja je očito Subotica malo drugačijeg sastava stanovništva, meni se to dogodilo eto reću u Žablju, nisam tamo osjećala ovo što i vi. Iako to nije mjesto o kojem ja pričam, o mojoj kući.Ne mogu reći koje je to mjesto, nije za internet.Recimo da je to mjesto u kojem su se svi slagali, miješano stanovništvo, najmanje Srba (bez uvrede sada), Hrvata, Mađara, čak i Nijemaca nešto malo i nije bilo problema dok nije došao Šešelj.Meni je žao ako vi to ne možete prihvatiti.Taj je čovjek zlo.
  Draga Petkana, rekoh ja prihvaćam i vašu priču, ali moja majka nije mogla upisati medicinski fakultet u jednom gradu u Srijemu jer je Mađarica, to joj je otvoreno rekao taj gospodin.Ono što ja pokušavam svima vama reći da ne idalizirate Srbe, pustite ljubav i domoljublje.Ni ja ne idaliziram Hrvate, ja sam samo realna.

  Gledala sam danas „Nedjeljom u dva.“ Prvi gost puno psuje i nekulturan je, ima dobre namjere i to je lijepo pomagati. U nekim je stvarima površan, recimo ne razumije mene i ne razumije one koji su sve izgubili u ratu. Drugi gost mi se puno više sviđa, govorio je kako je i skidam mu kapu.Vezano za prvog gosta, kad mi neki zagrepčanec počne govoriti o bombama bolje da se pokrije od sramote, jer nije vidio rata, tako je i sa ovim dečkom koji pati za Jugoslavijom.Iako kažem, ima dobre namjere. Ja više nemam povjerenja u Srbe. Žao mi je što to kažem, mislim da bi mi da ih opet zavolim zabili nož u leđa.Imala sam sve prijateljice srpkinje i sve su me izdale. Voljela bih upoznati drugačije Srbe pune ljubavi ali nisam.Možda nisam imala prilike.Još je gore od toga što su Hrvati koji su živjeli s nama postali prodane duše za suradnju sa šešeljem. fuj i ti danas žive u mom srijemu.ulizice tom Srbinu iz Hrvatske koji nam je oteo naše.

  No dobro, za kraj. Oprostite mi ako možete emotivne ispade, teško mi je o tome pisati.U svojoj duši nastojim težiti za dobrim, opraštanjem i ljubavlju prema svima. Jedino mi nedostaje povjerenja, to priznajem, to su rane, eh, jedan zagrljaj od vas nekih tu sa portala, Petkana ili S.V. ili bilo tko drugi mislim da bi puno toga iscijelio.

  Ja bih tako voljela doći prije nego umrem vidjeti svoju kuću i isplakati se na groblju mojih pokojnih koji su obrasli u travi sve te duge godine i ostali zapušteni godinama.
  Najljepše mjesto na svijetu je to malo selo u Srijemu. Ljepše i od čitave Hrvatske.

  Ne zamjerite. Idite dalje s temom. 🙂 Sretno i blagoslovljeno svima.

 • Martina,
  volela bih da vam se to nije dogodilo.Dobro ja znam ko je Šešelj i kakvu je viziju imao,no u svakom narodu ima i žita i kukolja,i ništa se tu ne može.Evo gledajte sad biskupe koji su izašli da dočekaju zločinca kojeg oslobodiše od svih grehova,tuga je to za sve one ljude kojima su najmiliji stradali,ali…sve su to naši,ljudski potezi,a kako će im biti suđeno gore?
  Zaista za svih mojih 37 nisam čula da su nekoga u Vojvodini zbog nacionalnosti ugrožavali,ovde vam nacionalne manjine imaju čak i veća prava nego domicilno stanovništvo,što ume ponekad da liči na nepravdu..
  Oprostite im ako možete,i ne odustajte od pravde,jer ona je spora ali dostižna.

 • Hvala Vam Petkana, puno mi to znači, da ste mi bliže zagrlila bih Vas. Nije nas nitko ugrožavao,pojedinci su znali, problem je došao kad i Šešelj.To selo je bilo ok, svi su se slagali čak i sa Srbima, sve je bilo u redu.Opisivala sam situaciju tipa Novog Sada, Rume, Beograda, kažem pojedinci. Ja sam za prava svih, i manjina i većina,da svi budu zadovoljni i u međusobnom miru. Isto tako mi ne smeta ni ćirilica na ploči. Ali o tome smo već govorili, dublji su to problemi koji nemaju veze sa pismom ni manjinom.Nego sa vlašću koja vlada.Čini se da ide u propast. To su i zaslužili.

  Opraštam, opraštam i zbog vas jer ima dobrih ljudi. Opraštam poradi Krista. Ako ja ne oprostim ni meni se neće. Ne želim zlo nikome ni onome jadniku što sagriješi. Daj Bože da se pokaje i obrati.

  Još jednom hvala, puno mi to znači. Zaista. Svako Vam dobro Petkana. Dobro je biti dobar, isplati se. Hvala Vam.

 • Oprostite i vi meni na emocijama, one povedu čovjeka u bol.U sjećanja.Zato jer je bilo lijepo živjeti tamo. Tamo je sve, moje djetinjstvo, moja radost, moje životinje. Sad je beton i nešto drugo. Tamo smo trebali svi dočekati starost.

  Opraštajte i drugima.Svi imamo velike rane, kopanje po rani ne donosi iscijeljenje, samo bunar, kao i optužbe.Ja mislim da najviše pomaže da te netko čuje i „osjeti“, pa makar se i ništa ne dogodilo. Nemate pojma koliko meni znači da ponovno počnem vjerovati u ljude, u Srbe.U ljude. Treba raditi na povjerenju, to je nestalo. A povjerenje će se stvoriti kada se prestane optuživati, huškati, uzvikivati ovo ili ono. Dali će se to ikada dogoditi da više nije važno? Kada bi obje crkve i pravoslavna i katolička svaki dan molili za pomirenje ali žestoko ja vjerujem da bi se i dogodilo, ali ne moli se. To je neka moja slobodna procjena.Možda griješim.

  Završila bih sada. Vojvodina je toliko lijepa da joj Hrvatska nije ravna. Ni more je ne može preteči. Ravnica. Kad idem u krš u Dalmatinsku Zagoru, pomislim da je to najružnije mjesto na svijetu (psovke svakakve,užasna klima,nikad se neću priviknuti,ne volim nikako) Bože oprosti mi, nemaju oni pojma što je ljepota, to se ja nasmijem svom mužu. Imaju kamen i vukove, i taj neki tvrdi mentalitet, ma gdje su srijemci i vojvođani od toga. Vrijedni vrijedni ljudi.Vrijedne domaćice,suprotnost Zagori. Neću više pisat 🙂 izogovarala sam sad 🙂

 • Ovozemaljska pravda Marta nikad nije onakva kakvu mi očekujemo i želimo, jer i nama i našem nasledju, našoj zajednici sudi se Božijim zakonima i kriterijumima.

  Mnogo je važnije pitanje zašto nam se nešto dogadja, jer sve što nam se dogadja je po Božijem dopuštenju, zbog naših grehova ili zbog Njegove milosti prema nama. Na primer, sve ove nedaće koje Srbiju pogadjaju su velika milost i zaštita od velikog zla koje korača, samo što mi to ne sagledavamo. I ta milost, nije zbog dobrih Srba, jer da su dobri ne bi im trebala nevolja, nego nas Bog čuva kroz kaznu zbog svih onih žrtava u Jasenovcu i tokom ratova. Srbi krvlju otkupljuju svoju budućnost inače bez nestali zbog grehova svojih, masovnih abortusa, psovanja, prevara, pohlepe, sujete, bezbožništva, paganizma, itd.

 • Ne razumem vas,kako zbog žrtava u Jasenovcu? Treba li nam nakon Jasenovca još i kazna?Nije li se upravo kroz Jasenovac dobar deo grehova otkupio?

 • Ni ja to nisam razumjela.Ne odgovara li svaki čovjek za svoje grijehe? Krist ga je otkupio na Križu još, samo je pitanje tko je to prihvatio, poslušao i odlučio to ispovijedati kao svoju vjeru. Evo, Jevreji, prošli su holokaust,ali nisu prihvatili Krista kao Spasitelja.Još ga čekao iako je bio među njima. Mogu razumjeti da su zato puno kao narod trpjeli, da im je Gospod to doustio da spase duše svoje.Jer kad ti dobro ide tada ti je i Bog daleko, kad je tu nevolja tu je i milost.
  Kazna? Hm…nije to kazna, to je posljedica grijeha.POstoje ljudi koji ispovijedaju grijehe i kaju se i oni koji ne priznaju grešnost i nemaju potrebe pokajanja ni Boga. Bog želi da se svi kaju, da se obrate.Tako svi skupa trpimo zbog grešnosti i vjernici koji se kaju i nevjernici koji neće da prihavate Krista.Ako nam sad nije bolje, bit će u vječnosti, vjernik si sprema stan koji mu je Krist pripravio gore, a nevjernik…možda ga nečije trpljenje spasi i dovede do pokajanja.
  Tako nekako?

 • Zamislite da odete u raj a tamo nikoga ne poznajete, sve nepoznate duše oko vas. Nema ni bližnjih, ni rodjaka, prijatelja, nema čak ni neprijatelja koje smo poznavali. O pretcima da ne govorim.

  Mi smo stvoreni od roditelja, a oni od svojih roditelja i tako redom, ali to nema veze sa mnom, ja ću sam da se spasem, kad su svi ostali nerazumni, i njihovi gresi me niti zanimaju, niti me se tiču. To telo što su mi dali, iako je nesavršeno, dovoljna mi je briga, ništa drugo od njih neću da nasledim a najmanje njihovo grehe.

  Malo karikiram jedan sebičan pristup da bih istakao pojam SABORNOST u Crkvi i u životu. Niti smo se sami rodili, niti sami živeli, niti sami odlazimo na onaj svet. Stoga svi mi proživljavamo i sopstvene i kolektivne posledice greha, kako ko i u kojoj meri, jer mi smo svi pozvani da se medjusobno spasavamo.

  Ako se u Srbiji godišnje obavi preko 100.000 abortusa i to svake godine u zadnje dve decenije, zar možemo da se nadamo da nas taj greh zaobilazi? Ne. Posledice po društvo čedomoraca se moraju odigrati. Ta nevina krv dece nas mora kazniti, kao što nas krv nevine dece u Jasenovcu i molitve Svetih predaka spašavaju gore kazne.

 • Jasno.Lijepo objašnjeno.Odlično, shvaćam. Sviđa mi se taj način jer sam se i sama uvjerila da je to istina. Iako, žao mi je da baš ja to moram reći, Katolička Crkva uvijek naglašava pojedinca i njegov grijeh, ne priznaju grijehe po naraštajima, ima pak svećenika koji isto govore kao i Vi V.S. njih se ne voli, ali ima ih. Tumačenje KC kakvo ste dali i kakvo i ja podržavam, kažu da je to protestantizam.Da se grijesi brišu kod krštenja i da nema šta „nevini“ novokršteni da ispašta. Tu se ja ne slažem. Isto tako i za prokletstva. Crkva ima neki svoj trpeći stav, ja sam se prva tomu oduprla vjerujući u Božju ljubav za mene i Bogu hvala Bog me ozdravio.Činjenica jest, da Bog to nije dopustio, ne znam gdje bih sada bila, bilo je to dobro za mene (za dušu), naravno, trpjela sam jako u tijelu i to isto prikazivala Bogu.Ali Gospod me oslobodio 🙂 kroz duže vrijeme.

  Primjeri abortusa i svećenika koji su o tome pričali.Žena počini abortuse i začme dijete poslije.Sve to dijete ima, ali prvo što ima jest grob u utrobi majke.Onda se čude zašto dijete ode u narkomane ili si uništava život a sve ima.Posljedica jest zloduh smrti koji se „prenio“ na čedo u utrobi.Ili je i ta osoba poslije kao odrasla sklona činiti isti grijeh abortusa.

Ostavite komentar