Srpski Dubrovnik i Srbi dubrovčani

Da li se može reći Srpski Dubrovnik za grad državu koja je postojala vekovima, jer su postojali ugledni Srbi dubrovčani koji su sebe smatrali Srbima sve do XX veka

 

 

Dubrovnik – da li ste znali ?

+++

Car Dušan je 1334 g. dao Dubrovčanima Pelješac uz obavezu da svake godine daju određenu novčanu nadoknadu manastiru Hilandaru, koju su oni ispunjavali sve do 1808 godine. Na Pelješcu se, po podacima iz 1427 godine, upotrebljavalo ćirilično pismo.

Srpski Dubrovnik i Srbi dubrovčani

Dubrovčani su, sve do prvih decenija XX veka, sebe smatrali Srbima.

“Zavod Svetog Jeronima” u Rimu, osnovali su i izdržavali Srbi Dubrovčani a Papa ga je svojom bulom preimenovao u “Hrvatski zavod Svetog Jeronima”. U svom naučnom radu – “Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka” (JAZU, Zagreb 1883 godina, sveska 65 na stranama od 92-128 ), Natko Nodilo opisuje Dubrovčane kao Srbe katoličke veroispovesti.

+++

Braća Lujo i Ivo Vojnović, dubrovačka vlastela: “Ja ćutim da mi u žilama teče srbska krv onih Vojnovića koji, po srbskim i ruskim poljanama, do naše dobe, mačem napisaše nekoliko stranica istorije srbskog naroda. Pa kako oni nisu mogli biti do srbski velikaši, tako ni ja, ništavan njihov potomak, nisam i ne mogu drugo da budem nego Srbin.” – piše Lujo Vojnović.

+++

Ljudevit Vuličević iz Cavtata, Srbski pisac i propovednik Jevanđelja u svom poetskom delu “Moja Mati“ iz 1879 godine piše:

Cavtat, srbski cvet, divotno cvati sred srbskog Dubrovnika.”

“Srbski sinovi , ljubite svoju mater!

U njoj je blago dobrotei netrudna, neprestana sila požrtvovanja: njom se branite.

Ničija mati ne ljubi kako ljube srbske matere…

U srbskoj je materi srbska povjest, srbska duša, srbski anđeo ! “

 

Hadži Milan Arsenović