Šarganska osmica i fotografije sa putovanja vozom Nostalgija

Čuvena uska pruga Šarganska osmica je turistička atrakcija, voz Nostalgija koji prolazi kroz mnoštvo tunela i najlepše predele Tare i Mokre Gore. Fotografije sa putovanja vozom

 

 

Šarganska osmica je naziv za muzejsko-turističku željeznicu uzanog kolosek 760 mm, Mokre Gora – Šargan Vitasi „Železnica Srbije“, obnovljene dionice nekadašnje pruge Užice – Višegrad – Sarajevo, kojom saobraća muzejski voz „Nostalgija“, u letnjoj sezoni od aprila do oktobra i zimskoj od 25. decembra do 25. januara.

 

Šarganska osmica i fotografije sa putovanja vozom - photo by Vlado Marinković 1

Stanica voza Nostalgija

Stara pruga uzanog koloseka je uklonjena 1974. godine, a na zahtev grupe entuzijasta iz Udruženja „Šarganska osmica“ obnovljena je najatraktivnija dionica od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi u dužini od 15.440 metara. Karakteristika šarganske pruge je da je jedini način da se savlada visinska razlika od samo 300 metara bila izgradnja petlje – osmice duge 15 kilometara. Rastojanju u obliku džinovske osmice voz tri puta prolazi kroz istu geografsku tačku. Za sat vremena vožnje, voz prolazi kroz 22 tunela i preko pet mostova, prugom koja savlada visinsku razliku i uspon od 300 metara.

Šarganska osmica i fotografije sa putovanja vozom - photo by Vlado Marinković 5_resize

Šarganska osmica – petlja i tuneli

Revitalizacija i obnova brdske deonice nekadašnje pruge uzanog koloseka završena je 2003. godine, a prvi voz, sa muzejskom parnom lokomotivom oznake JŽ 83 -173, krenuo je da prevozi turiste i ljubitelje železnice 1. septembra 2003. godine. Tokom letnje sezone preveze se u proseku oko 80 hiljada turista.

 

Šarganska-osmica-i-fotografije-sa-putovanja-vozom-photo-by-Vlado-Marinković-4

Šarganska osmica u pokretu

Muzejska železnica prolazi kroz zakonom zaštićen park prirode Mokra Gora i Šargan, koji se nalazi na tromeđi padina Zlatibora, Tare i Zlatara sa čijeg vrha „Golo brdo“ od 1627 m se pruža pogled prema kanjonu reke Uvac poznatog po jednom od najvećih održivih staništa beloglavog supa, koji se nalazi na državnom grbu. Nedaleko od stanice Mokra Gora smešteno je filmsko selo u etno stilu proslavljenog svetskog reditelja Emira Kusturice nazvanog Drvengrad sa pogledom na stanicu i prugu šarganske osmice.

Šarganska-osmica-i-fotografije-sa-putovanja-vozom-photo-by-Vlado-Marinković-3

Tunel

Mokra Gora je spojena prugom, 2011. godine, sa Višegradom čije znamenitosti predstavljaju stari kameni most iz 1571. godine, kao i Kamengrad podignut u čast nobelovca Ive Andrića. Nedaleko od muzejske železnice Šarganske osmice nalazi se Užice na čijim obalama reke Đetinje je smeštena Muzejska hidroelektrana iz 1900. godine, prva u Srbiji i Balkanu napravljena po Teslinom principu naizmenične struje, koja i danas za potrebe elektromreže snabdeva potrošače strujom iz svojih muzejskih „simens-halske“ turbina.

 Šarganska-osmica-i-fotografije-sa-putovanja-vozom-photo-by-Vlado-Marinković-6

Šarganska osmica je atrakcija za turiste

Začetnik očuvanja tehnoloških kulturnih dobara, osnovanog 1990. godine, je Odeljenje uzanih pruga Požega – Železničkog muzeja Srbije u Beogradu, koji se nalazi u oviru stanice Požega na elektrificiranoj liniji normalnog koloseka Beograd – Užice – Južni Jadran. Na trasi muzejske železnice Šarganske osmice moguće je boraviti više dana jer se u sklopu železničkih stanica nalaze smeštajni i ugostiteljski objekti.

 

Šarganska-osmica-i-fotografije-sa-putovanja-vozom-photo-by-Vlado-Marinković-2

Putovanje sa osmehom

Fotografije: Vlado Marinković – FB strana

Izvor teksta: Wikipedija