STERILIZACIJA FLAŠICA

Da li treba prokuvavati flašice za bebe i vršiti sterilizaciju bočica od mleka

 

Ako ste nedavno dobili prvo dete, verovatno vas obasipaju savetima šta da obavezno uradite, a šta da nipošto ne pokušate. Jedno od pitanja na koje postoji mnoštvo odgovora koji mogu da zbune novopečene roditelje jeste sterilizacija flašice za bebe – da li ih treba prokuvavati, koliko često, uz dodatak hemikalija ili ne?

Da li treba prokuvavati flašice za bebe

Da li treba prokuvavati flašice za bebe

Preporuka je da se cucle i flašice za bebe u prvom periodu (jedan do dva meseca) sterilišu posle svake upotrebe. Za mlade mame to znači i sterilizacija pumpica koje se koriste za izvlačenje mleka. Posle prvog perioda, flašice za bebe možete sterilisati jednom dnevno, najbolje je uveče – kada dete počne noćni san. Noću, kada se flašice za bebe ne koriste, najveća je verovatnoća da se natalože bakterije iz mleka, zato je to najpogodniji period dana za jednodnevnu sterilizaciju. Posle tri meseca biće dovoljno da uveče dobro operete flašice za bebe u blagoj sapunici i dobro ih isperete vodom, a pred obrok provučete kroz vruću vodu. Do tog uzrasta dete će već početi da istražuje svet oko sebe i eventualne bakterije iz flašice za bebe neće biti jedine sa kojima će dete biti u dodiru.

Sterilizacija flašice za bebe

Postoje tri glavna načina sterilisanja:

  1. Sterilizacija hladnom vodom i hemikalijama (tablete ili tečnost, nabavite ih u prodavnicama za bebi opremu); iako hemikalije pouzdano eliminišu mikrobe, ovde postoji opasnost od toga da ne isperete dovoljno hemikalije sa flašice za bebe. Ipak, rizik od trovanja je smanjen jer su sredstva posebne namene posebno proizvedena da ne ugroze male korisnike flašice za bebe.
  2. Sterilizatori na paru – napravljeni su posebno za flašice za bebe; mogu biti električni ili sterilizatori koji se stavljaju u mikrotalasnu rernu; sa njima sterilizacija flašice za bebe traje nešto kraće nego drugim postupcima – pet do sedam minuta – i zahteva manje uloženog truda i vremena.
  3. Flašice možete sterilisati tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u platnenu pelenu (da ne bi nakupila kamenac) i kuvati ih u posebnoj šerpici koju ste odvojili i namenili samo za to, oko deset minuta od trenutka ključanja. Cucle je dovoljno kuvati oko četiri minuta. Ovaj postupak je u našem narodu poznat od davnina, pa ako vam je potreban savet u vezi sa prokuvavanjem flašice za bebe, mame i bake će znati da vam objasne ovaj postupak, verovatno bolje nego da ih pitate da vam pokažu kako rade digitalni aparati na paru ili kako se koristi sredstvo koje ni one nikad nisu koristile kao ni vi.

Kada prestati sa sterilizacijom flašice za bebe

Kako beba raste, njene aktivnosti se menjanju – ne samo da više dodiruje stvari i ljude, već gricka igračke i počinje samostalno da sedi, pa je tada i preporučeno vreme za početak uvođenja čvrste hrane. Kod većine dece to je po navršetku šest meseci života, ali postoje deca kod kojih će se to desiti malo ranije ili kasnije. Pribor iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice, čaše, šolje) ne morate sterilisati. Dovoljno je da ih operete tečnošću za sudove i toplom vodom, ili u mašini za sudove, kao i za odrasle. Isto važi i za flašice za bebe.