MALI ŠARPLANINCI I MONAH

Slika na kojoj je otac Prokopije iz manastira Visoki Dečani okružen sa štencima šarplaninaca me je inspirisalo da napišem tekst šta je Šarplaninac – car medju psima. I kučka Baka koje se sećamo

 

Šarplaninac je posebna vrsta psa, mada je svaka rasa pasa jedinstvena, čak je i mešanac jedinstven po svom karakteru. Ipak Šarplaninac ima posebno mesto u našim srcima. Moja supruga je imala ženku Šarplaninca, koja se zvala Baka, i njena slika i nakon dosta godina od njenog upokojenja, stoji i dan danas u našem stanu i čuva nas svojim isplaženim modrim jezikom.

A divne slike oca Prokopija sa pufnastim štencima šarplaninca iz manastira Visoki Dečani, inspirisale su me da napišem ovaj tekst o šarplanincima i našoj Baki.

Šarplaninac je car medju psima i Baka - Štenad šarplaninaca i otac Prokopije slike 1

Štenci šarplaninaca i otac Prokopije iz manastira Visoki Dečani sa Kosova u igri

Šarplaninac je planinski ovčar, snažan pas, poreklom sa Šar planine, odakle mu i naziv, hrabar, pametan i odvažan pas, sposoban da se bori sa vukovima i da bespoštedno čuva stado i svog gospodara. Naš Šarplaninac je kao malo šteno stiglo u dom moje supruge, i to direktno iz nekog sela sa Šar planine, što joj je očigledno dalo i dosta rezak i divlji karakter. Još dok je bila malo štene, primetili su da Baka ima tamno plave desni i ždrelo, što je odlika opasnih šarplaninaca, makar tako kaže urbana legenda.

Ispostavilo se da je to tačno, jer kako je odrasla, samo njih četvoro iz porodice je smelo da joj pridje. Niko drugi nije smeo da joj pridje, jer je besno kretala na svakoga ko se približi kući. Imala je snažan zaštitnički instinkt.

Zanimljivo je da je Baka bila agresivna i prema svima koji su joj bili u okruženju i pored kojih je odrasla, koje je poznavala ceo život, prve komšije, drugi zet, prijatelji. Ipak, samo je bila mirna sa najužom porodicom moje supruge, na ostale je nasrtala.

Baka je bila klasičan šarplaninac, rutava, guste dlake, tamno siva, pametna, lepa, doduše malo manjih dimenzija, jer je kao štene imala težu bolest, pa se nije razvila do maksimalnih veličina koje jedan rasni šarplaninac može da dostigne.

Šarplaninac je car medju psima i Baka - Štenad šarplaninaca i otac Prokopije slike 2

Kad šarplaninac voli onda je to bezuslovno i do kraja života

Kao što rekoh, bila je agresivna ali i razdragana. Imale je svojstven, pomalo čudan karakter, spoj tvrdoglavosti, lucidnosti, inteligencije i neke šarmantne dovitljivosti. Živela je u kući i dvorištu i u dvorište niko nije mogao da udje jer je ona besno nasrtala na svakoga ko naidje samo blizu ali je s druge strane bila i plašljiva, posebno kada grmi i seva, jer se tada uvlačila u kuću i krila ispod kreveta, što priznaćete, nije odlika neke hrabrosti. Volela je da se igra, a posebno je obožavala sneg i zimu. Često je trčala u krug po dvorištu kao da goni stado na planini.

Ipak je ona bila i ženka šarplaninca koja nam je jedne godine donela na svet 9 malih kučića, od kojih je samo 6 štenaca preživelo. Bio je to plod kratke ljubavi sa lokalnim uličnim mangupom, koji je hrabro preskočio visoku ogradu i usrećio nas sa mnoštvom kučića kao na ovim slikama. Doduše bili su ovako slatki samo dok su bili štenad, posle se ispostavilo da su pravi mešanci.

Baka i ja smo imali dve nezaboravne anegdote, kojih želim sada da se setim, dok gledamo ove divne slike sa štencima šarplaninaca.

Prva anegdota je vezana za to kako smo se Baka i ja upoznali. U vreme kada smo moja tadašnja devojka a sadašnja supruga počeli da se zabavljamo, negde prvih dana upoznavanja, dodjem do kuće svoje sadašnje supruge. Ne sluteći ništa a ne bivajući na vreme upozoren, udjoh u dvorište njene kuće. Odjednom iz kuće izjuri sivo crna pseća gromada i pravo prema meni. Moja supruga, njena sestra i majka videvši mene, videvši šarplaninca koji leti ka meni, znajući njen karakter počeše da vrište, očekujući krvoproliće i kidanje mojih udova.

Ne znajući kakva mi opasnost sledi, pošto sam bio neobavešten, nasmejah se naivno kučetu i rekoh neštou stilu: „Dobra kuca, dobra kuca“ i krenuh kao da je pomazim. Moja supruga i njeni su bili sledjeni u velikom vrisku koji im se oteo. Ja pomalo zbunjen.

A Baka?

Šarplaninac je car medju psima i Baka - Štenad šarplaninaca i otac Prokopije slike 3

Šarplaninac je rasa koja potiče sa Šar planine

Ona je jurnula ka meni, stala ispred mene, savila rep i legla da je pomazim. Prava ženka. Sagnuh se i počeh da je mazim, potpuno nesvestan straha moje supruge. Oni i dalje sledjeni i zbunjeni, ne znaju šta se dešava. Ne mogu da veruju da nije skočila na mene i raskomadala me. Ni pre a ni posle toga našeg susreta nikoga nije prihvatila, osim mene. Zet koga je znala čitav život, nije smeo da joj pridje, kidisala je na njega. Mene je prihvatila, ko zna kakav je instinkt u njoj bio, verovatno je znala da ću biti suprug njene gazdarice, gazdaricin gazda, pa i njen. Čudan je život.

Od tada smo se Baka i ja dobro slagali. Iako su mi objasnili a i video sam sam da je Baka agresivan šarplaninac, da je besna prema svima, mene je trpela i dozvoljavao sam sebi da je maltretiram, mazim pa čak i naljutim se na nju ponekad sa udaranjem po njenim butinama.

Medjutim, druga anegdota koja je bila nezaboravna je kada me je Baka ujela za nogu. Ujela me je kada sam je branio, da paradoks bude veći. A evo priče kako se to dogodilo. Jedne noći čujemo mi nju da besno laje i da ne prestaje. Pogledam napolje i vidim nekog ludog mladića, verovatno drogiranog, kako preko naše ograde u pola noći, baca veliko kamenje na nju. Ona laje i nasrće na njega i ogradu, ali ne može zbog visine ograde da ga dohvati a on je sa visine gadja i viče na nju.

Izadjem napolje da smirim situaciju, kada drogirana budala baci kamen na mene i pogodi me u arkadu, krv poteče. Sad i ja skočih na njega da branim svog psa, uhvatih ga za okovratnih i počeh da šamaram, šarplaninac iza mene laje, meni krv lipti sa glave, i u jednom trenutku samo osećam kako me moj šarplaninac ujeda za nogu.

Šarplaninac je car medju psima i Baka - Štenad šarplaninaca i otac Prokopije slike 4

Šarplaninac je poznata rasa pasa kao ovčarski pas zaštitnik

Pogledam dole, imam šta da vidim, da li od straha, ili instinktivno da me odvuče od napadača, Baka me ujede za list noge i poče da vuče dalje od ograde. Jednom rukom držim drogiranu budalu gore a drugom rukom pokušavam da otklonim ujed šarplaninca. Trajalo to montipajtonovsko stanje par minuta, na kraju me kuče pusti, a i drogirani napadač se oslobodi i pobeže a ja ostah na bojnom polju krvave glave i krvave noge.

Doduše, moram priznati Baka me nije jako ugrizla, više je to bilo neki upozoravajući ugriz, ali ne verujem da je bilo ko imao takvu situaciju u životu.

Ali bez obzira na sve to šarplaninac je car medju psima. Šarplaninac je neponovljiv pas. I dan danas nas čuva.

Zlatko Šćepanović

Šarplaninac ženka Baka

Šarplaninac moje supruge – ženka šarplaninca Baka

Pas Šarplaninac – poreklo o osobine 

Na osnovu istorijskih podataka, veruje se da preci šarplaninca potiču od molosa drevnog Tibeta, sa obronaka Himalaja. Sa ove geografske teritorije, molosi su krenuli u beskrajna putovanja sledeći svoje gospodare. Šarplaninac je stigao na Balkan sa legijama Aleksandra Velikog gde se i zadržao. Ime je dobio po planini gde je najviše odgajan – Šar planina.

Prvi put je prikazan u Ljubljani 1926. godine. Od strane međunarodne kinološke federacije (Fédération Cynologique Internationale,FCI) prvi put je priznat kao posebna vrsta ilirskog ovčara, tj. Ilirski ovčarski pas (na osnovu starog imena regiona Ilirija), 1939. godine. A onda, 1957. godine, na zahtev Jugoslovenskog kinološkog saveza (JKS), Međunarodna kinološka federacija (FCI) promenila je ime u Jugoslovenski ovčarski pas – Šarplaninac, po Šar planini, gde je rasa najraširenija.

Karakteristike rase

Veoma inteligentan pas. Sposoban da samostalno donosi ispravne odluke što mu je često nepravedno zamereno kao tvrdoglavost. Od ove rase ne treba očekivati beskonačno i bespogovorno izvršavanje komandi – šarplaninac će izvršiti komandu onda kada sam proceni da je to potrebno, ali ako vidi da je komanda samo proizvod dominacije a ne stvarna potreba, onda će je ignorisati. Veoma lojalan prema porodici sa kojom živi i tačno prepoznaje i poštuje hijerarhijski redosled. Traži korektan i dosledan odnos na koji uzvraća velikom privrženošću i ljubavlju. Odrasle jedinke zbog svoje velike snage i hrabrosti se jedino mogu kontrolisati ako su ispravno vaspitane i socijalizovane.

Nerado prihvata strance i nepoverljiv je prema njima što ga čini odličnim psom čuvarom. Takođe je sposoban da prepozna sve vanredne situacije i da to signalizuje ukućanima. Loše podnosi vrućinu i u takvim prilikama mu treba omogućiti da se skloni u hlad. Hladnoću podnosi odlično i ona je u stvari njegov prirodni ambijent. Voli da se slobodno kreće po imanju koje čuva i zato nije pas koji će biti zadovoljan u stanu ili pasjoj kući. Prema deci je veoma nežan i dopustiće im mnogo, iako je svestan svoje prednosti u fizičkoj snazi.

Slike preuzete sa FB naloga Manastira Visoki Dečani