Spartak je bio vegetarijanac

Nauka je dala odgovor na pitanje šta su jeli rimski gladijatori, kao i stari rimljani. Antički stanovnici Rima su bili vegetarijanci, gladijator je bio vegetarijanac

 

Nakon analize kostiju iz groblja gde su sahranjeni borci iz gladijatorskih arena, navodi se da je ishrana rimskih gladijatora uglavnom bila vegeterijanska.

Analize spektroskopom su sprovedene od strane akademika sa Medicinskog fakulteta iz Beča i švajcarskog Univerziteta iz Berna.
Oni su pronašli da se je ishrana gladijatora uglavnom sastojala od žitarica i bez mesa. Analiza je pokazala i to da su oni pili napitak od biljnog pepela koji je imao izuzetan zdravstveni efekat pomažući im kao tonik, brzom oporavku nakon borbi i treninga.
Šta su jeli rimski gladijatori i antički rimljani

Rimski gladijatori su bili vegetarijanci

„Pepeo biljaka je očigledno konzumiran da očvrsit telo nakon fizičkog napora i da pospeši bolje zarastanje kostiju“ kaže Fabian Kanz iz Odeljenja za sudsku medicinu pri Medicinskom univerzitetu u Beču. On je rekao da se to može na primer uporediti kao način na koji „Mi danas uzimamo magnezijum i kalcijum, u obliku šumećih tableta posle fizičkog napora „
Zaključci o ovom tonizirajućem pepelskom piću bili su zasnovani merenjem nivoa stroncijuma u kostima gladijatora koji je bio izuzetno visok.
Analiza kostiju je izvedena nad kostima 22 gladijatora starim oko 1.8000 godina iz grobova u turskom gradu Efezu. Mesto koje je nekada bilo deo Rimskog carstva je danas naseljeno sa oko 200. 000 stanovnika. Grobnice su otkrivene 1993. godine.
Kosti su pokazale da se ishrana nije razlikovala od ishrane lokalnog stanovništva osim „pepelskog napitka“ a tipična hrana gladijatora bila je pšenica, ječam i pasulj – što opravdava savremeni izraz engleza za gladijatore “ barley men –  ječmeni ljudi“
Kod gotovo svih ovih profesionalnih boraca koji su nastupali ispred rimske publike pronađeno je malo tragova upotrebe mesa ili mlečnih proizvoda u ishrani.
Ali bilo je kostiju dvoje ljudi koji su odavali drugačiji obrazac, otkrivajući dijetu sa mnogo životinjskoog proteina i manje pasulja i mahuna.
To ukazuje da bi gladijatori mogli biti poreklom iz drugih delova Rimskog carstva koji je imao drugu vrstu ishrane.
Sledeća faza istraživanja će biti korišćenje kostiju za pokazivanje mesta boravka gladijatora.
Istraživači kažu da su gladijatori uglavnom bili ratni zarobljenici, robovi i osuđeni prestupnici. Ali bilo je i osoba koji su se dobrovoljno javljale da treniraju i učestvuju u takmičenjima.
Oni procenjuju da je jedan od devetoro galdijatora imao šansu da preživi tokom borbi u areni.
Sean Coughlan
BBC dopisnik za edukaciju
Prevela: Zorica Nedeljković