Kad dolar svetsko kolo vodi …

Makroekonomske mere američke administracije i FED da se dolar ojača pogadjaju kineski juan i kinesku ekonomiju. Da li jak dolar ruši Kinu i šta Kina treba da preduzme

 

Kineski ekonomski analitičar „Kraj kvantitativnog popuštanja – FED će uništiti Kinu“

Kina je dugo drhtala pred ovim trenutkom koji upravo nastupa: Sistem saveznih rezervi (Federal Reserve System, u običnom govoru FED) je prestao sa politikom kvantitativnog popuštanja. Ove mere FED-a se za kinesko kapitalno tržište mogu pokazati kao ubitačne, izazvati lančanu rakciju i oboriti stabilnost. Zašto? Jer juan nije slobodna valuta, on je od strane kineskog režima vezan za američki dolar. Ako dolar raste, rašće i juan i uvući okrnjenu kinesku ekonomiju u probleme. Što će verovatno dovesti do ponestanka daha problemima natovarenom zmaju – čega se je ionako bojao.

Da li jak dolar i fed ruši Kinu i šta Kina treba da preduzme juan i dolar

Dolar i Juan u globalnoj finansijskoj igri

Šta sledi nakon politike kvantitivnog popuštanja?

29. oktobra je FED objavio da je stimulativni program za konjukturu okončan. On je sprovođen radi stimulisanja američke ekonomije tokom godina nakon financijske krize 2008-e. Od novembra, neće više biti moguće kupovati državne obveznice vredne milijardi dolara kao ni hartije od vrednosti o nekretninama – ali kamatna stopa će se održavati na 0-0,25 odsto. Ova odluka SAD će posebno uticati na ekonomiju i razvoj Kine.

Kineski juan nije slobodna valuta već je kineska vlada njegovu vrednost u cilju privlačenja kapitala u zemlju proizvoljno postavila više u odnosu na dolar, nego li njihov realan odnos. Okončanjem politike kvantitativnog popuštanja moguće je da ovaj namamljeni protok kapitala opet iz Kine ističe i unese disproporcionalnost kursa juan-dolar. A kada se u Kini cirkulirajuća velika količina dolara, opet vrati nazad u SAD, kineskim kompanijama će biti teže podići kapital.

Povećanje juana će uticati na izvoz

Osim toga posledica spojnice juan-dolar takođe znači da rastući dolar potiskuje kinesku ekonomiju, što će uticati na izvoz koji je povoljan samo ako je valuta jeftinija. Za eksperte je od posebnog značaja stagnacija kineske domaće potrošnje i vladinih investiicja.

U zemljama u kojima su profitne marže kineskih proizvoda slabe, može ovako jedan ojačan juan njihovu profitabilnu marginu pojesti.

Šta valja činiti ?

Ekspert za kinesko područje Gordon Čeng je predložio tri mogućnosti u Forbes-u ( jedan od najuspešnijih poslovnih časopisa na svetu)

1. Vlada bi mogla učiniti baš ono od čega je do sada uvek izvlačila, naime, sprovesti strukturne reforme. Samo ovo neće doneti kratkoročan uspeh.

2. Kineska planska ekonomija bi mogla dalje zategnuti spasilačke pakete, ali to će teško delovati na samu privredu.

3. Centralna banka može inscinirati pad juana, kao što je to već uradila početkom godine.

Zaključak: Brzo rešenje ne postoji.

Kineski analitičar kraha predviđa lančanu reakciju

Jedan od najistaknutijih ekonomskih analitičara za Kinu je Niu Dao. Stručnjak za nekretnine analizira aktuelna dešavanja na svom blogu i vidi razvoj pesimistički.

Prema Niu će kraj američke politike kvantitativnog popuštanja ubrzati pad kineske ekonomije i pogodiće kako berzu tako i tržište nekretnina – prema onom što je pisao na svom blogu 31 oktobra 2014. Ako ništa drugo uvoženje sledeće stope povećanja kamata FED-a će ruinirati Kinu, mišljenja je Nu. Krah će se odigravati u nekoliko talasa.

„Ako SAD poveća kamatnu stopu, cena zlata bi takođe mogla doći do ispod 1000 dolara za tri unce. Otprilike u isto vreme će indeks akcija kineske berze pasti ispod 1664 poena. Ovaj rezultat bi bio jednak smrću kineskom trzišnom kapitalu.

Onda će i mehur nekretnina potpuno puknuti. Sve što kineska vlada čini da spasi postojeći mehur cena i tržišta nekretnina će na kraju izazvati negativne posledice. Vlada neće moći ništa više uraditi da cenu nekretnina veštački održi na visini.“

„Kada mehur nekretnina pukne, pašće i juan „

Kada mehur nekretnina temeljno pukne, svo zlato investirano u tržište nekretnina će se istopiti, a kada investitori ne dobiju svoja ulaganja natrag, biće to i kraj juana.“ On će strmoglavo pasti. “ rekao je Niu. “ Ne zna se međutim koliko dugo će se pucanje mehura odugovlačiti. Kineski mehur nekretnina je najveći u istoriji svetske ekonomije. To se verovatno neće desiti odjednom već u nekoliko talasa. Biće to izazvano stopom povećanja kamata od strane FED-a „

Prema Niu: „Kada sav vazduh izađe van i juan će prestati da pada „On procenjuje konačno stanje juana na 12,6 : 1 u odnosu na američki dolar .

Trenutno je odnos dolara prema juanu i dalje 6,12 : 1 Takođe je niska i cena zlata koja je već pala na nivou pre četvorogodišnjeg, zbog politike kvantitativnog popuštanja FED-a i iznosi $ 1.166 za tri unce zlata.

Reagovanja iz Kine

Kraj kvantitativne politike popuštanja FED-a izaziva mučninu zvaničnim kineksim kanalima: Nezavisni pekinški ekonomista Ma Guangyuan je citiran na Sinhua samo nekoliko sati nakon objavljivanja odluke FED-a, prema kome dolar u svakom slučaju ponovo raste, a dolari će na rastućim tržištima ponovo teći.

Portparol Poljoprivredne banke Kine rekao da je kinesko finansijsko tržište kroz ukidanje kvantitativnog popuštanja došlo pod povećanim pritiskom i kineska preduzeća se suočavaju sa poteškoćama u podizanju kapitala.

Od: Yiyuan Zhou i Rosemarie Frühauf

Objavljeno 5 novembra 2014 na nemačkom izdanju Epoch Times (http://www.epochtimes.de)

Prevela Zorica Nedeljković