TU JE ROĐEN ISUS

Prvi put posle 600 godina: rekonstrukcija crkve Roždestva Hristovog u Vitlejemu …

 

Od nedavno će turisti u Vitlejemu primetiti drukčiji izgled crkve Roždestva Hristovog. Crkva se nalazi na mestu Hristovog rođenja i obnavlja svoj izgled posle 600 godina!…

Crkva Roždestva Hristovog u Vitlejemu

Crkva Roždestva Hristovog u Vitlejemu

Stručnjaci navode da voda curi s krova i tako preti da izazove ogromnu štetu mozaicima i drugim neprocenljivim predmetima.

Rukovodilac projekta Afif Tveme, izjavio je da je prva faza obnove počela u septembru i tiče se najvažnijih stvari: krova i prozora. Kompanije koje rade na rekonstrukciji eksterijera crkve, obavezale su se da će svesti na minimum sve što bi remetilo posetioce i da će obezbediti da poklonici mogu „slobodno i bezbedno ulaziti u crkvu“, dodao je on.

Crkva iznad pećine… 2 miliona posetilaca!…

Ova crkva je jedna od najposećenijih hramova u hrišćanskom svetu. S obzirom na to da se nalazi iznad pećine u kojoj je Isus rođen, crkva je prošle godine privukla više od 2 miliona posetilaca. Međutim, građevina, s ostacima starijim od 1.500 godina, bila je decenijama zanemarivana.

I Svetski fond za spomenike, neprofitna grupa iz SAD, koja se bavi zaštitom istorijskih lokacija, kao i agencija za kulturu UN – UNESKO, stavile su ovu crkvu na svoje liste ugroženih mesta. Italijanski konzorcijum stručnjaka je u izveštaju iz 2011. tražio njenu hitnu obnovu.

Vitlejem…

Grad Vitlejem se nalazi na Zapadnoj obali gde Palestinci imaju svoju autonomiju. Palestinske vlasti su preuzele glavnu ulogu i finansiraju veći deo radova, izjavio je Zijad al-Bandak, savetnik za hrišćanska pitanja palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

On je izjavio da je Vlada sakupila milion dolara, dok dodatnih 800.000 dolara dolazi iz privatnog sektora. Ostatak potiče iz evropskih zemalja poput Francuske, Mađarske, Rusije i Grčke, koje, zajedno, doniraju 3 miliona dolara, što je neophodno za prvu fazu.

Dodatni problem zaštite ovog delikatnog svetilišta je činjenica da radove otežavaju osetljivi odnosi između triju hrišćanskih Crkava koje dele vlasništvo nad ovom bazilikom: Rimokatolička, Grčka pravoslavna i Jermenska crkva. Oni rukovode ovom Crkvom prema kodeksu iz 19. veka poznatom kao Status kvo.

Prva faza trajaće godinu dana i nju obavlja italijanska firma „Pjačenti“ koja se specijalizovala u ovoj vrsti obnove istorijskih zdanja. Predsednik ove kompanije Đanmarko Pjačenti je rekao da su drveni krov Crkve majstorski obnovili venecijanski stolari 1478. On je dodao da će se sačuvati sve što je moguće, ma kako bilo staro, posebno drveni predmeti.

Crkvu je sagradila Sveta Jelena u 4. veku iznad pećine u kojoj se Deva Marija porodila. Ono što poklonici danas, uglavnom, vide je bazilika koju je sagradio vizantijski car Justinijan I koji je vladao od 527. do 565.

Rekonstrukcija ne obuhvata deo koji predstavlja glavni cilj poklonika: mesto koje se nalazi ispod oltarske kripte – četrnaestokraku srebrnu zvezdu koja označava mesto gde je Isus rođen.

 

Izvor: OCP Orthodox info, Hrišćanski svet, SPC

Priredio: V. V. M.

oOOo