POSLOVNI SOFTVER

Koliko preduzeća u Srbiji koriste poslovne programe za unapredjenje rada i poslovanja, menja li se situacija na bolje

 

Godina 2015. bi mogla da donese povećanje broja preduzeća koja u svom poslovanju koriste neki poslovni softver. Za početak, podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju da sva preduzeća u Srbiji imaju računar i internet konekciju. U 2014. konačno se i to dogodilo.

Poslovni softver u praksi

Poslovni softver značajno unapredjuje poslovanje i učinak ljudskog rada

Međutim, daleko je od toga da se sad koriste sve pogodnosti koje programi nude, pa da se s tim u vezi posao obavlja brže i preciznije. U većini preduzeća većina zaposlenih u svom radu nema nikakav dodir sa računarima i softverima, te se posao radi „ručno“. Svakako da poslovni programi ne mogu da rede umesto radnika, ali mogu da olakšaju posao.

Ohrabrujuć je podatak o da je nešto više od 90 odsto preduzeća tokom 2014. koristilo elektronske servise javne uprave. Verovatno ćemo još dugo čekati da e-governmet potpuno zameni birokratski mašineriju, ali nekako mora da se počne.

Tri četvrtine preduzeća u Srbiji ima svoj veb sajt. Međutim, svega 21 odsto preduzeća je imalo upit o svojoj usluzi ili prouzvodu putem interneta, što znači da ti veb sajtovi nisu iskorišćeni na pravi način. Samo je 7 odsto preduzeća glavni deo svog prometa ostvarilo internet prodajom.

Obuku zaposlenima i informaciono komunikacionim tehnologijama obzbedilo je 19 odsto firmi, a 22 odsto njih upošljava bar jednog IKT stručnjaka.

Koliko se koristi poslovni softver

Na poslovni softver rukovodioci preduzeća još uvek često gledaju kao na bespotreban trošak. Međutim, programi su investicija koja dovodi do ubrzavanja procesa rada i omogućava rukovodiocima u svakom trenutku tačan i potpuno precizan uvid u određenu sferu poslovanja.

ERP sisteme je u 2014. godini koristilo svega 9,9 odsto preduzeća. Svakako da ima prostora da se ovaj procenat značajno uveća, a ulaganje u ovakav softver se uvek pokaže ispravnim. ERP (Enterprise Resource Planning) jeste poslovno-informacioni sistem koji omogućava da se objedina informacije iz različitih odeljenja jednog preduzeća. Pa tako možete pratiti stanje robe u magacinu i broj artikala koje imate u svakoj radnji. Zato ovakav poslovni softver u svakom momentu da je tačne podatke o robi, finansijama i sl, pa je na osnovu toga moguće praviti kratkoročne i dugoročne planove.

Izvor: SVM Ujedinjena poslovna rešenja