DANAS POČINJE KUSTENDORF

Osmi festival večeras – 21. januara 2015 – u Drvengradu – otvara ministar kulture Ivan Tasovac, a među slavnim gostima su braća Mihalkov–Končalovski, Alfonso Kuaron i Bertran Tavernije

 

U Drvengradu, na Mećavniku, večeras počinje osmi Kustendorf festival, međunarodna filmska i muzička manifestacija koju je, nedavno, žiri časopisa „Muvimejker”,  svrstao na listu 25 najboljih svetskih festivala.

Kustendorf Mećavnik i Kusturica mapa-festivala

Kustendorf u Mećavniku

Srbija i svet …

Osmo izdanje ovog nekomercijalnog festivala koji njegov osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica od početka vodi ne odustajući od ideje da promoviše i afirmiše mlade filmske talente Srbije i celog sveta, svečano će proglasiti otvorenim ministar Ivan Tasovac. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, pokrovitelj je festivala uz Mećavnik grad i TNSO (organizator je „Rasta internacional”).

**********
Poznato je, „Kustendorf” ne živi od reklama ili prodaje karata. Karte za njegove filmske programe su besplatne.

**********

Ovogodišnji planinski filmski praznik, tu veliku školu svetskog filma, uveličaće svojim prisustvom velikani filma poput Nikite Mihalkova i njegovog brata Andreja Končalovskog, Alfonsa Kuarona i Bertrana Tavernijea. Njima su posvećeni specijalni programi i retrospektive, ali će oni u Drvengradu boraviti u još jednoj važnoj misiji – u funkciji aktivnih profesora koji će pred studentima iz celog sveta održati svoje majstorske radionice.

Dunja Kusturica…

Ovim zvučnim imenima, pridružuju se i Amanda Nevil (predsednica Britanskog filmskog instituta), Aleks Garsija (meksičko-američki producent koji stoji iza omnibusa „Razgovori sa bogovima”) i slavna francuska producentkinja Klodi Osar (radila je sa Kusturicom „Arizona drim”). Njih troje, biće i članovi žirija za dodelu „Zlatnog”, „Srebrnog” i „Bronzanog jajeta” najboljim studentskim filmovima. Ti filmovi i čine glavni kustendorfski takmičarski program čiji je selektor već godinama Dunja Kusturica. Ona je ove godine za takmičenje odabrala 17 filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Nemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD, Hrvatske i Srbije.

Po tradiciji, ovi filmovi se takmiče i za nagradu „Vinko Filač” za najbolju filmsku fotografiju o čem odlučuju Ištvan Borbaš (švedski snimatelj mađarskog porekla) i Goran Volarević (srpski snimatelj). Takođe, već je postala tradicija da Tjeri Fremo, direktor Kanskog festivala, na „Kustendorfu” održi predavanje uz projekciju restaurirane kopije kakvog filmskog klasika. Ovog puta, biće, to, film „U noći” Šarla Vanela.

Jedan od programa posvećen je debitantskim dugometražnim filmovima autora koji autentičnim izrazom tek stupaju u svet filma, a koji su svoja prva mala dela prethodnih godina predstavljali, upravo, na „Kustendorf”-festivalu. Tako ove godine igranim filmom „Otvoren kavez” debituje Siniša Galić, filmom „Hrčci” Gilberto Gonzales Penjila, dok će mladi srpski reditelj Goran Stanković prikazati dokumentarac „U mraku”…

U muzičkom delu festivala koji je američki časopis „Muvimejker” nazvao „naj kul” („jer se tu prikazuju divni filmovi mladih autora, a slavni gosti su veoma pristupačni”), iz večeri u veče nastupaće rumunski dvanaestočlani orkestar „Taraf de hajduks”, Ana Popović – srpska bluz-gitaristkinja koja stvara u Memfisu, Aljona Bajeva – ruska violistkinja, srpski rok-sastav „Partibrejkersi”, kao i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji „Big-benda” RTS-a.

U Drvengradu je sve spremno za početak, a i glavni domaćin, hiperaktivni stvaralac Emir Kusturica, stići će na vreme za svečano otvaranje. Iz Ciriha, posle sinoćnjeg koncerta „No smoking orkestra”…

Filmovi o junacima koje tišti nepravda…

U odnosu na ranija izdanja „Kustendorf”-festivala, ostvaren je napredak u svakom smislu – ističe Dunja Kusturica, selektorka festivala u Drvengradu i najavljuje da ove godine u glavnom takmičarskom programu prvi put učestvuju mladi reditelji iz Mađarske, Hrvatske, Holandije i Austrije.

U konkurenciji za nagrade su, samo, dva srpska filma, a na kritike da je na „Kustendorfu” malo naših filmova, Dunja Kusturica odgovara:

– Jedan francuski pisac koji se bavio temom kolonizacije u severnoj Africi, rekao je da se umetnost kolonizovanih naroda kreće između dve tačke. Jedna je toliko podređivanje Evropi koje vodi do bezličnosti, a druga je agresivan, nasilan povratak svojoj kulturi koji postaje štetan i estetski iluzoran. Mislim da je to problem koji prati našu kinematografiju, generalno, u poslednjih 10 godina i više. Smatram da se filmovi koje sam odabrala izmiču od tog šablona…

Gosti „Kustendorfa“…

U ovim filmovima, autori su smeli i iskazuju svoj stav, dodaje selektorka:

– Zajedničko odabranim filmovima jeste to što bez obzira iz kog dela sveta dolaze, njihove junake tišti neka vrsta nepravde. Bilo to u zapadnoj Evropi, kroz prikaz samoće ili konzumacije koja je ultimativni izraz kapitalističkog sveta ili u zemljama Istočne Evrope i onih koje prolaze kroz tranziciju gde su se pojedinci našli pred nevidljivim neprijateljem.

Autori odabranih filmova biće gosti „Kustendorfa”, a tako i u prilici da se sretnu s ostvarenim autorima kojima na evropskim festivalima ne bi imali prilike da priđu. U tom neformalnom susretu mladih reditelja i proslavljenih autora je i suština festivala na Drvengradu:

– Od velikih autora mladi će, svakako, nešto i naučiti, a dobra je i ta demistifikacija velikih autora u smislu da se danas mnogi bave filmom iz neke poze, ali to nije slučaj s  našim gostima. Dakle, pouka i demistifikacija je suština tih susreta. To je i olakšavajući način koji može da pomogne na polju ideja i u nekim slučajevima i na polju finansija ako tokom festivala uspostave kontakt s nekim producentom – zaključuje Dunja Kusturica.

Autori teksta: I. A., D. L.

Izvor: www.politika.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo