OPASNOST ZA ANDROID KORISNIKE – Google nemoćan

Sve ovo ne bi bilo tako alarmantno da nije reč o opasnosti koja preti milijardi korisnika.

Ukoliko ste vlasnik pametnog telefona opasnost da vam neko hakuje telefon je svakim danom sve veća i veća. U periodu tehnološke ekspanzije razvoj legalnog softvera svakodnevno napreduje, ali i razvoj opasnih, malicioznih aplikacija koji mogu ozbiljno ugroziti sigunost vaše intime.

Od strane ovakvih Android aplikacija je procenjeno da je ugroženo čak milijardu korisnika Android operativnih sistema. Naime, komponenta koja omogućava zloupotrebu Androida se zove WebView i omogućava korisnicima da pregledaju sadržaje interneta bez korišćenja dodatnih aplikacija. Ona danas u sebi ima „bug“ koji hakerima olakšava pristup vašem operativnom sistemu. Dobra vest je da ova opasnost ne postoji na Android verzijama 4.4 i 5.0, a loša vest da i dalje skoro 60% korisnika Androida imaju starije verzije od pomenutih.

 

Google nema rešenje za ovaj problem i koliko nam se čini ne želi da troši svoje dragoceno vreme i novac na starije verzije Androida. Čak su se predstavnici ove svetske tehnološke sile i javno izjasnili da su svi developeri koji žele da izrade Android „zakrpe“ za ovaj problem više nego dobrodošli.

Ovaj potez Google-a je i odličan prodajni potez pošto iz prethodnog možemo zaključiti samo da kako bismo izbegli sigurnosne probleme, jedino pravo i logično rešenje jeste da kupimo novi aparat koji podržava Android 4.4 i 5.0 operativni sistem. U IT  svetu ovo je čest savet: šta god da je problem, najbolje rešenje je kupiti novo.

Google nemoćan po pitanju opasnosti koja preti Android

Android korisnici su u opasnosti ali …

 

Jedino drugo poznato rešenje za sada je dao jedan od radnika Google-a, Andraian Ludwig koji je na svojem zvaničnom Google+ nalogu objavio da je moguće rešenje instalirati Chrome ili Firefox i koristiti njih kao pretraživače umesto problematične komponente koja je rizična po našu privatnost. Chrome je dostupan na 4.0 i višim Android verzijama, dok je Firefox dostupan i na smart telefonima sa 2.3 verzijom Androida.

Ono što Google za sada ne može (ili ne želi) da uvidi jeste da veliki deo korisnika nižih operativnih Android sistema nisu informatički obrazovani niti na dnevnoj bazi prate vesti iz IT sveta, što ih dovodi u još veći i direktan rizik da budu hakovani bez njihovog znanja u verovanju da je to skoro apsolutno nemoguće. Sve ovo ne bi bilo tako alarmantno da nije reč o opasnosti koja preti milijardi korisnika.