HRISTOS SE RODI!… VAISTINU SE RODI!…

Šta se radi za Božić, šta je Božić, Božićni običaji i simvolika Božića, ko je položajnik, šta je česnica, molitva Oče naš

 

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, kao što je Vaskrs najveći!… Na Božić, srce mi uzleće, sve mi je božićno… božićni su mi ljudi, šume, ptice, jastuk na kom ležim dok čitam svoje knjige… boje su mi božićne, glasovi, snovi… sve, lako mi je i pun sam nade!…

Šta se radi za Božić i Božićni običaji

Šta se radi za Božić i Božićni običaji

Tog dana, ovaplotio se Isus Hristos i postao čovek. Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića. slavi se 7. januara. Na Božić, ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Rođenje Bogomladenca je najavila zvezda kojom su se rukovodili mudraci, bila je, u stvari, jedna posebna pojava (pojavivši se, po svetom Dimitriju Rostovskom, još na Blagovesti). Sveti Teofilakt Ohridski veli: „Kada iđahu mudraci, iđaše i zvezda, kad se oni odmaraše, ona stajaše.“ Nijedno nebesko telo se ne kreće iz pravca sever-jug (pravac Jerusalim-Vitlejem) već, samo, istok-zapad, stoga Vitlejemsku zvezdu i ne treba objašnjavati prirodnim putem, astronomijom. Dolazak mudraca od istoka, samo je dokaz da su Mesiju očekivali svi narodi, a ne, samo, Jevreji i da je Mesija došao da spasi sve ljude o čem govore psalmopojac David, proroci Isaija i Mihej kao i apostol Pavle u poslanici Rimljanima.

Simvolika rođenja Bogomladenca Hrista, na popis stanovništva sazvanog na zahtev cara je da će se i Hristos, Car slave, popisati u Knjigu Života, Knjigu Jagnjetovu, sve verne podanike, svoje. U porti Saborne crkve Hristovog rođenja, nalazi se pećina-paraklis gde se čuvaju mošti 14.000 vitlejemskih mladenaca koje krvožedni car Irod pobi ne bi li među njima ubio i Bogomladenca Hrista. U Starom zavetu za Boga ginu pravednici, a u Novom zavetu, vidimo, prvo deca ali i oni koji su čisti srcem kao deca, kaže sveti vladika Nikolaj Srpski.

U Vitlejemu je danas i crkva podignuta iznad Bogorodičinog bunara s kog je sveta porodica čudesno zahvatila vodu i posle Sretenja Gospodnjeg krenula put Egipta. U blizini Vitlejema gde su pastiri čuli od anđela da se u gradu Davidovom rodio Spasitelj sveta, crkvu je podigla carica Jelena, 326. posvetivši je obručniku Josifu. Preko puta je polje Voaz na kom je car David čuvao svoja stada kao dečak, pomazao za cara prorok Samuil i, na megdanu, ubio filistejskog diva Golijata. Na ovom polju je i starozavetan i patrijarh Jakov čuvao svoja stada. Nedaleko je i manastir posvećen Svetom Teodosiju Velikom u Jerusalimskoj, Judejskoj pustinji gde su Mudraci s Istoka prenoćili tri noći vrativši se drugim putem i izbegavši susret s cerem Irodom u Jerusalimu.

Vitlejem je danas grad pod palestinskom upravom, ograđen od Jerusalima desetometarskim betonskim zidom. Ipak, poklonika nikad više nije bilo nego sad. U Svetu Zemlju se ne ide zbog geografije i istorije, mada i tog, tamo, ima već se na sveta mesta ide zbog sabornosti Crkve pravoslavne i liturgičkog jedinstva.

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: „Hristos se rodi!“ i otpozdravljaju: „Vaistinu se rodi!“ Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja.

Položajnik …

Na Božić, rano, pre podne, u kuću dolazi specijalan gost koji se, obično, dogovori s domaćinom, a može biti i neki slučajan namernik, i on se posebno dočekuje u kući, a, zove se položajnik. Položajnik pozdravi dom božićnim pozdravom, ljubi se s ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džara vatru i govori zdravicu: „Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica (novca), koliko varnica, toliko u toru ovaca, koliko varnica, toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj“.

Položajnik simvolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu s istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle tog posluži položajnika, daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je srećnik koji na Božić, za celu narednu godinu, donosi sreću u kuću.

Česnica …

Rano ujutro, na Božić, posle Svete liturgije, domaćica zamesi testo od kog peče pogaču koja se zove česnica. U nju se stavlja zlatan, srebrn ili običan novčić, odozgo se ulepša grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić.

Kad česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić seče, najpre, levu plećku, glavu i deo od rebara. Kad svi priđu stolu, domaćin pripali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda, nekom mlađem, kadionicu koji kadi celu kuću.

Peva se božićni tropar i čita se „Oče, naš„…

Kad se molitva završi, pristupa se lomljenju česnice.

Česnica se okreće kao slavski kolač, sleva-nadesno i, na kraju, lomi. Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Kad se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu…

Tumačenje Molitve Gospodnje …

Molitva Gospodnja je najsavršenija molitva.

Ovu molitvu je Gospod Isus Hristos predao svojim učenicima kao obrazac svih molitava…

+ + + + + + + + + + + +

„Oče, naš koji si na Nebesima,
nek se sveti ime, Tvoje,
nek dođe carstvo, Tvoje,
nek bude volja, Tvoja,
i na Zemlji kao i na Nebu.
Hleb, naš, nasušni, daj nam danas
i oprosti nam dugove, naše
kao što i mi opraštamo
dužnicima, svojim
i ne uvedi nas u iskušenje,
nego nas izbavi od zla –
jer je Tvoje carstvo, i sila, i slava
u vekove vekova!
Amin…“

+ + + + + + + + + + + +

Šta sadrži molitva Gospodnja?

Najpre, priziv ili pozdrav, zatim sedam molbi, i, na kraju, slavljenje ili slavoslovije.

Kako počinje molitva?

Molitva počinje prizivom Boga – „Oče, naš.“

Zašto ne kažemo „Oče, moj“?

Jedino nestvoren, ali rođei Sin Božji Isus Hristos ima pravo da Boga zove „Oče, moj“ a mi, stvoreni i usvojeni sinovi i kćeri Božje samopregornom žrtvom Hristovom, imamo čast da Njegovog Oca zovemo Oče, naš (Jn. I, 12).

Ima li još koji razlog da zovemo Boga svojim ocem?

Postoji veliki društven razlog. Hristos želi da se ljubimo međusobno kao braća. Ali, samo, oni koji priznaju jednog oca, mogu se smatrati braćom. To znači: kad nazivamo Boga svojim Ocem, dosledno se međusobno zovemo braćom, zar ne? Sasvim tako. Nema bratstva gde nema zajedničkog očinstva!

Zašto ne zovemo Boga „Naš stvoritelj“?

Zato što je Bog stvorio sve stvari, ali On je više nego Tvorac, On je Otac svih ljudi, koji su preporođeni Duhom Svetim i stoga su postali „deca Božja“. Tako više nisu stvorenja već deca.

Zašto kažemo: „Koji si na Nebesima“?

Zato što istinit Bog večno boravi izvan vremena i prostora, a nije ograničen Zemljom kao lažni bogovi idolopoklonika, poklonika prirode i ljudi.

Prva molba

Koja je prva prozba u molitvi Gospodnjoj?

„Nek se sveti ime, Tvoje.“

Kakvu želju izražavamo ovom molbom?

Molimo od Boga pomoć da se Njegovo ime poštuje među ljudima i da se drži za sveto iznad svakog drugog imena u svetu. U Starom zavetu, kad je Bog bio poznat kao Tvorac i Sudija, ljudima je bilo zabranjeno „da uzimaju ime Božje, uzalud“. Kroz Nov zakon o ljubavi, mi smo obavezni da činimo mnogo više, tj., da pronosimo u svom životu i svud, okolo nas, poštovanje najsvetijeg imena svog Oca, da, čak, i umiremo za to ime kao što su umrle mirijade hrišćanskih mučenika.

Druga molba

Koja je naša druga molba u molitvi Gospodnjoj?

„Nek dođe carstvo Tvoje.“

Kakvu želju izražavamo ovom prozbom?

Molimo Božju pomoć da nebesko Carstvo Svete. Trojice u Jedinici bude ostvareno u našim dušama, u našim porodicama, u našem narodu i u celom svetu.

Može li se ovo reći jasnije?

Kao što su Otac, Sin i Sveti Duh jedno u večnoj harmoniji mira, sili i slavi, tako, isto, želimo da naš razum, srce i volja budu jedinstveni kao božanska stvarnost čije su slike naše duše. Kakav je original, takva da bude i slika!

Kako možemo znati da je Carstvo Božje došlo?

„Carstvo Božje je pravda, i mir, i radost u Duhu Svetom“ (Rim. XIV, 17). Kad vidimo da je ovo ostvareno u našim dušama i tako, isto, među ljudima okolo nas, možemo biti sigurni da je došlo Carstvo Božje.

Treća molba

Kako glasi treća molba u molitvi Gospodnjoj?

„Nek bude volja, Tvoja i na Zemlji kao i na nebu.“

Kakvu želju izražavamo ovom molbom?

Molimo Božju pomoć da zaustavimo u sebi kolebanje između Boga i Satane, između dobra i zla, i da se potpunim odbacivanjem Satanine volje možemo predati Očevoj volji kao što je Gospod naš Isus Hristos učinio moleći se u Getsimanskoj bašti: „Nek bude Tvoja volja, a ne moja“. (Marko, XIV, 36).

Zašto kažemo: „Kao što je na Nebu“?

Zato što se na Nebu anđeli i svetitelji svim srcem i puni radosti pokoravaju volji, Božjoj. Božja volja je njihova volja što ih čini večno srećnim. To je ono što mi molimo i za nas, na Zemlji.

Četvrta molba

Kako glasi četvrta prozba u molitvi Gospodnjoj?

„Hleb naš nasušni, daj nam danas.“

Kakvu želju izražavamo ovom prozbom?

Prvo, mi njom izražavamo svoje uverenje da bez Božje sile i milosrđa ne možemo živeti ni jedan jedini dan… Drugo, pošto možemo svakog dana umreti, molimo da nas spasi bezumnih želja da skupljamo bogatstva za nedoglednu budućnost, dok naši bližnji mogu da umru u želji za svakidašnjim hlebom. Drugim rečima, molimo Boga da nam da ni više ni manje nego što nam je potrebno!

Na koju se ovde vrstu hleba misli?

Na dve vrste: materijalni i duhovni hleb jer nijedan od ovih ne možemo dobiti bez Božje blagodati i milosrđa. Materijalan hleb raste iz zemlje, a duhovan dolazi s neba. Prvi je za telo, a drugi za dušu. Za materijalan hleb je Hristos rekao: „Ne živi čovek samo o hlebu…“ (Mat IV, 4), a o duhovnom hlebu On je rekao: „Ja sam hleb života koji siđe s neba, ko jede od ovog hleba, živeće večno“ (Jn. VI, 51). Tako naš nasušni hleb prvenstveno je sam Hristos, a drugi hleb je samo dodatak ovom.

Peta molba

Kako glasi peta prozba u molitvi Gospodnjoj?

„I oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim.“

Kakvu želju izražavamo ovom molbom?

Molimo Božju pomoć da se savladamo i oprostimo bližnjima prestupe koje su učinili protiv nas, kako bi i On mogao oprostiti nama naše grehe. Rečeno je, takođe, iz istih usana: „Ako opraštate ljudima grehe, njihove, oprostiće i vama Otac vaš nebeski. Ako li ne opraštate ljudima grehe, njihove, ni Otac, vaš neće oprostiti vama grehe, vaše“. (Ma-rVI, 14, 15).

Šesta molba

Kako glasi šesta prozba u molitvi Gospodnjoj?

„I ne uvedi nas u iskušenje.“

Kakvu želju izražavamo ovom molbom?

Molimo Boga da se seti naših ljudskih slabosti i ne šalje na nas teške napasti radi našeg učvršćenja niti da dozvoli đavolu da nas kuša u nevolji.

Kakva je razlika između Božjeg probanja i đavolovog kušanja?

Zaista, vrlo velika. Kad Bog pušta na nas razna stradanja, On to čini u nameri da ojača naše vrline, kao kad se komad gvožđa stavi u vatru i postane čelik. Đavo. sasvim suprotno, kuša nas nekim grehom ili pokorom u nameri da nas učini gorim, nečistijim, slabijim i, na kraju, da nas potpuno odvoji od Boga i sasvim upropasti!

Sedma molba

Kako glasi sedma prozba u molitvi Gospodnjoj?

„Nego nas izbavi od zla.“

Kakve želje izražavamo ovom molbom?

Molimo Božju pomoć da nas oslobodi od rđavih dela i rđavih delatelja. Kao da se molimo: Sačuvaj nas, Oče, od rđavih dela i zaštiti od zlotvora!

Ko je najveći zlotvor zbog kog se molimo da nas Bog sačuva?

Satana. Svi gresi i zla koji proizilaze, nastaju od Satane. Stoga ovom prozbom molimo Boga koji je svetlost i ljubav da nas izbavi od Zla, od Zlog koji je, sam po sebi, tama i mržnja.

Proslavljanje …

Čim se završava molitva Gospodnja?

Slavoslovljem ili doksologijom koja glasi: „Jer je Tvoje carstvo, i sila, i slava kroz sve vekove. Amin.“

Šta izražavamo ovim slavoslovljem?

Izražavamo svoju veru u Boga kao najmoćnijeg i najslavnijeg Cara koji jedini može ispuniti naše molbe. Zato Ga veličamo, slavimo i ljubimo.

Šta znači reč – Amin?

Amin je jedno od Božjih imena. Gospod je rekao sv. ap. Jovanu: „Tako govori Amin, svedok veran i istinit, početak stvorenja Božjeg!“ (Otkr. III, 14). Mi završavamo svaku molitvu i svako blagodarenje Bogu ovim imenom: Amin. To je isto kao da se kaže: Bog, Istina. Takođe, prilikom izricanja zakletve, mi završavamo s Amin, što znači: Ono što kažem je istinito kao Istina, ili kao Bog.

Izvor: Preuzet odlomak iz knjige svetog vladike Nikolaja – „Vera svetih“

Video-prilog

Pesma za Božić. Božićnu pesmu „Anđeli pevaju“ na tekst sv. vladike Nikolaja predstavljaju MS „Stupovi“, aranžman za pesmu je uradio Milan Đurđević, trajanje: 3:53 minuta

Klikni, dole:

 

https://www.youtube.com/watch?v=IoTSTphnb14

Izvor: http://www.spc.rs/

Priredio: V. V. M.

oOOo