PET TRIKOVA PROTIV MRAVA

Šta preduzeti kada vam se pojave mravi u stanu ili kući. Pet trikova kako ukloniti mraze iz kuće. Jednostavno rešenje za mrave u domu

Mravi (Formicidae) su porodica insekata iz reda opnokrilaca (red Hymenoptera). Mravi su društveni insekti poznati po velikim zajednicama – mravinjaci. Vrlo su korisni insekti za ekosistem. U društvu mrava postoje kraljica, mužjaci, radilice i vojnici. Krila postoje samo kod kraljice i mužjaka mrava. Posle parenja mužjak ugine, a kraljica matica odgrize svoja krila i zatim polaže jaja. U jednom društvu – mravinjaku živi oko milion jedinki. Komunikacija izmedju mrava se ostvaruje feromonima i antenama. Mravi se prostiru od Grenlanda do tropskih kišnih šuma.

Mravi u stanu - kako ukloniti mrave iz kuće

Kako ukloniti mrave iz kuće

Kako ukloniti mrave iz kuće – pet saveta za mrave

1. Temeljno počistite sve prostorije u kući

Prvi korak u borbi protiv marava je temeljno čišćenje svih površina na kojima se ‘društvo’ okuplja. Najbolje je da to učinite uobičajenim sredstvom za čišćenje i vodom. Ne zaboravite police i ćoškove u kojima su ostaci hrane – pravi mamac za mrave.

2. Belo sirće … (tj., alkoholno sirče)

Najpoznatije prirodno sredstvo protiv mrava je belo sirće, koristite ga pomoću raspršivača na način da u bocu s raspršivačem ulijete istu količinu belog sirćeta i vode. Poprskajte mesta na kojima ste primetili mrave koji ne podnose miris sirćeta. Radne površine prebrišite krpom natopljenom u mešavini belog sirćeta i vode pa pustite da se osuši, sirće je bezopasno što uveliko olakšava zaštitu površina na kojima obično ostavljamo hranu.

3.  Cimet u prahu

Staze po kojima se mravi kreću, pospite cimetom, kroz nekoliko sati, kolone bi trebalo da napuste kuću. Naime,  mravi ne podnose intenzivan miris cimeta.

4. Kuhinjska so

Par kašičica kuhinjske soli pomešajte s provrelom vodom i kad se ohladi, prelijte u raspršivač. Mesta okupljanja mrava, posebno ulazna vrata i prozore, poprskajte i ostavite da se osuši. Slana površina sprečiće mrave od ulaska u kuću.

5. Kreda i dečji puder

Komadiće krede usitnite i pospite po pukotinama uz rubove zida – omiljenim skrovištima mrava. Isto možete učiniti pomoću dečjeg pudera koji isto delotvorno tera mrave.

Izvor: zadovoljna, http://www.b92.net

Priredio: V. V. M.

oOOo