Zubni implanti – Najčešća pitanja i odgovori na njih

Ugradnja zubnih implantata postaje sve popularniji način za nadoknadu izgubljenih zuba, pre svega zato što na najbolji način zamenjuje izgubljeni prirodni zub i zbog svoje dugotrajnosti koja je uz pravilno održavanje praktično doživotna.

 

Zbog toga smo posetili jednu stomatološku ordinaciju u Beogradu, kako bismo saznali šta ljude najviše zanima kada je ugradnja zubnih implanata. Pročitajte koja su najčešća pitanja i koji su odgovori na njih:

  1. Da li je proces ugradnje zubnog implanta bolan?

Ovo je uglavnom jedno od prvih pitanja kada neko razmišlja o ugradnji implantata. Ne brinite, ugradnja implantata se vrši u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolna. Nećete osetiti ništa, čim anestezija krene da deluje.

  1. A šta kada prođe dejstvo anestezije?

Nakon ugradnje zubnog implantata ne ostaju otvorene rane, pa je proces zalečenja brz i praktično bezbolan. Manje nepijatnosti se mogu očekivati, ali one se mogu otkloniti upotrebom anelgetika.

  1. Koliko dugo traje proces ugradnje zubnog implanta?

Trajanje operacije zavisi od broja implanata koji se ugrađuju, kao i od lokacije implanta. U proseku ugradnja implanta na lako dostupno mesto i bez komplikacija traje manje od 60 minuta.

zubni implant

Zubni implant

 

  1. Ishrana nakon ugradne zubnog implanta?

Nakon zahvata, treba izbegavati da hrana dolazi u kontakt sa mestom na kome je izvršen zahvat. Preporučuje se da se jede mekana i hranljiva hrana, kao i da se pije dosta vode. U stomatološkoj ordinaciji će vas svakako posavetovati šta i kako da jedete dok traje oporavak.

  1. Koliko traje zalečenje i koliko vremena je potrebno za izradu krunice?

Ceo proces traje od 2 do 9 meseci, u zavisnosti od složenosti samog procesa i tempa kojim se radi. Postoje 2 glavne faze: period dok implant sraste sa vilicom i izrada i postavljanje krunice na implant.

  1. Koliko dugo traju zubni implanti?

Kada implant uspešno sraste sa vilicom, uz pravilno održavanje može da traje izuzetno dugo, praktično doživotno. Postoji mnogo zubnih implanata ugrađenih pre više od 40 godina koji i dalje savršeno funkcionišu.

  1. Da li organizam može da odbaci implant, šta ako se to desi?

Postoji mogućnost da usled alergije na titanijum organizam odbaci zubni implant, ali šanse za to su veoma male. Takođe, postoji mogućnost da se implant “ne primi” iz prve usled infekcije. U tom slučaju stomatolog će ukloniti implant, sačekati da rana zaraste i postaviti novi zubni implant.

  1. Da li su zubni implanti skupi?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti. Cena zubnih implantata jeste viša od ostalih rešenja za nadoknadu izgubljenih zuba, ali je svakako i najbolje rešenje, koje pruža gotovo identične performance kao prirodni zub. Još jedno “opravdanje” za višu cenu zubnih implanata u odnosu na ostala rešenja je njihova dugotrajnost. Pošto traju mnogo duže od svih ostalih rešenja, na kraju će ispasti i jeftinije rešenje od ostalih.

  1. Šta je najbitnije kod ugradnje zubnih implantata?

Oralna higijena je izuzetno bitna pre i posle intervencije ugradnje implanta radi sprečavanja infekcija i osiguravanja dugoročnosti implanta. Što se tiče najbolje prakse za održavanje oralne higijene nakon operacije, najbolje je posavetovati se sa stomatologom koji ugrađuje implant. Naravno, treba pomenuti i redovne preglede koji su obavezni ukoliko želite da i vaš implant traje preko 40 godina.