Zatrebaće, svakako, kad-tad…

KAKO NAPISATI CV

Treba znati pravila kako napisati CV – curriculum vitae ili poslovnu biografiju za dobijanje posla kada se javljate na konkurs za posao

 

Proces vašeg predstavljanja budućem poslodavcu počinje onog momenta kad vi odlučite da se prijavite na određen  oglas za posao. Prva stvar koju činite kako biste se “upoznali” s potencijalnim poslodavcem je da mu se predstavite kroz CV – curriculum vitae (čita se skraćeno: si-vi).

Kako napisati CV Curriculum Vitae poslovnu biografiju za posao

CV – Curriculum Vitae

Razlog za dobro napisan CV …

Razlog zašto treba imati dobro napisan CV je što ćete, u najvećem broju slučajeva, imati veliku konkurenciju na konkursu za posao, pa je svrha dobro napisanog CV-ja da vas izdvoji od drugih (brojnih) kandidata i da vas tako odvede stepenik više, odnosno, na intervju za posao.

Vaša poslovna biografija mora da se prilagodi poslu za koji konkurišete. Mahom ne možete na različite poslove da šaljete uvek istu biografiju, jer za jedan oglašeni posao morate istaći kvalitete i iskustvo koje imate baš za taj posao.

Što se bolje predstavite i što više vaš CV curriculum vitae odgovara potrebama i zahtevima poslodavca – veće su šanse da vas pozove na intervju…

Poslovna biografija…

Vaša poslovna biografija treba da vas predstavi u najboljem svetlu, na koncizan i lepo struktuiran način. Postoji mnogo načina na koje možete pisati CV i upravo tu činjenicu možete iskoristiti i biti što je moguće originalniji. Ali, krenimo ispočetaka…

Lični/kontakt podaci…

Radno iskustvo… najvažnija tačka u celom CV-ju, i ovde svakako treba da bude najveći fokus. Poslodavci na radno iskustvo gledaju kao na spisak vaših mogućnosti i uglavnom izvode zaključke na osnovu vašeg prethodnog iskustva, u smislu da, ono što ste do tad radili i postizali kod bivših poslodavaca ćete i dalje jednako dobro obavljati i za njih…

U okviru radnog iskustva navedite kompanije u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih i poziciju na kojoj ste radili, takođe, pri navođenju počnite od najskorijeg iskustva. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stideti tog. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

Fokus treba da stavite na ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje ste imali na prethodnim radnim pozicijama i detaljnije treba da navodite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju na koju konkurišete. Koristite poslovan rečnik za opise radnih obaveza i naglasite da ste vi doprineli ili ste direktno uticali na neke uspehe koji su postignuti jer tim naglašavate svoju aktivnu ulogu i neće biti nejasno koliko dobro ste obavljali svoja zaduženja. Ne zaboravite, svako u svom timu želi ljude koji postižu uspehe i doprinose, sa svog aspekta, rastu kompanije…

Vaš CV treba da ima kvalitetnu fotografiju – vaš portret. Nikako i nipošto ne stavljajte slike sa letovanja, isečene porodične slike, štos slike, slike gde ste opušteno obučeni. Na slikama morate biti poslovno obučeni. Slikajte se kod profesionalnog fotografa za CV.

Razmislite gde ste napravili merljivu razliku, kakve rezultate ste postigli,  šta ste promenili ili poboljšali? Na primer: “Zaslužan za povećanje prometa za 80 % u odnosu na prethodnu godinu” ili “Zaslužan za povećanje broja kupaca za 40 %”.

Ukoliko se bavite poslom gde su rezultati teško merljivi, kao rezultate možete da navedete prihvaćene ideje koje su poboljšale poslovanje vaše kompanije ili napravili neki drugi pozitivni pomak.

Ukoliko imate bogato radno iskustvo i ako sva ona imaju veze sa pozicijom za koju konkurišete, nije loše da u uvodnom delu CV-ja ubacite kratak tekst kojim bi u dve-tri rečenice sumirali vaše najveće uspehe, a kod pojedinačnih radnih iskustava da navedete samo najbitnije stavke.  S druge strane, ako nisu svi vaši prethodni poslovi u vezi sa pozicijom za koju sada pripremate CV, takve poslove samo pomenite (naziv pozicije, naziv kompanije, period rada) – to je sasvim dovoljno jer pažnja poslodavca treba da bude na onom što će pokazati da umete dobro da radite posao za koji konkurišete.

Ukoliko nemate radnog iskustva (ili ga, imate, malo), navedite sve što ste radili, a što govori da ste vredni i imate neke radne navike – npr., prakse koje ste obavljali, volonterske radove, angažman u studentskim organizacijama i sl. Ako nemate ništa od tog, napišite svoje profesionalne ciljeve (u čem biste voleli da se usavršite i šta biste  voleli da  postignete na poslu) kako bi poslodavac uvideo koje su vaše profesionalne težnje u karijeri i kako vi percipirate svoj budući posao, odnosno,  na koji način želite da gradite svoju karijeru.

Propratno pismo uz CV …

Ukoliko imate drugačije radno iskustvo od pozicije za koju se prijavljujete, propratno pismo, pre sveg, treba da vam bude najveći saveznik. U propratnom pismu obavezno navedite razlog zašto želite da promenite pravac svoje karijere i naznačite da ste spremni da učite i radite ‘na sebi’ kako biste se i na novom polju što bolje ostvarili.

Propratno pismo može biti jako važno. Ako ga nema, poslodavac može pomisliti da ste lenji ili arogantni, ali isto tako propratno pismo mora biti poslovno sročeno, bez preterivanja, duhovitosti, i ne mnogo opširno. Poslodavac na vašem propratnom pismu vidi kako ćete pisati njegovim klijentima.

Što se tiče samog CV-ja, navedite sve što može da ide u prilog ovakvoj promeni (doškolovavanje, dodatne obuke i slično). Možete napisati i uvodnu stavku “Profesionalni ciljevi” gde ćete navesti, ukratko, šta vas je motivisalo na promenu, šta ste uradili kako biste promenu sproveli i šta biste još voleli da uradite kako biste bili što uspešniji i na ovom polju. Radno iskustvo koje ste do sad stekli,  navedite hronološkim redom, sve što je povezano s novim zanimanjem možete detaljnije da razradite, dok sve ostalo taksativno navedite.

Raznoliko radno iskustvo…

Ako još uvek niste pronašli fokus u svojoj karijeri pa imate mnogo raznolikog radnog iskustva, navedite i razradite detaljnije sva ona iskustva koja imaju najviše dodirnih tačaka s poslom koji biste voleli da radite, a sve ostale samo napomenite da ste obavljali. I u ovom slučaju se koristite propratnim pismom kao dodatnim prostorom da objasnite zašto baš ovaj posao želite da radite i navedite sve što mislite da vam ide u prilog kao dokaz da ćete se ostvariti kao uspešan radnik baš na tom radnom mestu.

Npr.

Obrazovanje
Obuke/kursevi/seminari
Rad na računaru/kompjuteru
Strani jezici
Lične osobine/hobiji
Ostale napomene

Ovo su, samo, standardni delovi koje bi biografija trebalo da sadrži, a vi, svakako, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati poslovnu biografiju prema svom nahođenju.

Imajte na umu da ne postoje dve identične biografije, stoga, pokušajte u svojoj biografiji, na suptilan način, ostaviti svoj osoben pečat. Imajte na umu da svoj CV i Curriculum Vitae treba da prilagodite konkursu za posao, da istražite šta se traži od kandidata i, u skladu s tim, istaknete one kvalitete koji vas karakterišu kao pravu osobu za taj posao.

Srećno!

Izvor: poslovi.infostud.com

Priredio: V. V. M., web-urednik

oOOo